07.12.10
11:52
Здравейте имаме ли някой който учи в Нса или някой в час със нещата за,които се интересувам ,защото имам нужда от по-подробни четива на фона на интернет,книгите които си мисля,че биха ми били от полза са :
Спортна медицина
Биохимия
Физиология
Теория и методика на спортната тренировка
Въпроса е има ли ги в книжарницата на Нса примерно и има ли нещо друго интересно ако някой учи там ...?
Преди ги имаше всички! Казвам преди, защото съм завършил семестриално преди години... Най-добре се обади по телефона и попитай. Общо взето по-интересните са Биохимия, Биомеханика, Анатомия, Физиология, Основи на спортната тренировка (за този знам, че в момента го преработват и трябва декември да го пускат за продаване), Теория и методика на физическото възпитание, Спортна медицина (тук имаше едни много приятни книжки за упражнения, с тестове и подобни...)
мда такава информация ми трябваше,утре ще ходя в софия и дано ми остане време да мина през книжарницата им да видим какво имат...
Най-добре! Иначе може и в библиотеката да разгледаш книгите, има си ксерокс и може да снимаш каквото си искаш...
10.12.10
16:39
Всичко зависи от това какви базисни познания имаш. За да четеш биохимия трябва да имаш познания и по химия и по биология - иначе ще гледаш само картинки и формули (букви с числа или чертички).
По мое мнение биохимията, ако е още тази на Афар, и не е надградена като информация съдържа само общи приказки. Аз не знам, защо спортисти трябва да учат биохимия, физиология и спортна медицина. Така или иначе нищо няма да разберат и само ще се мъчат по изпити. По добре тези предмети да са само със заверка и на който му е интересно да си ги чете допълнително. Иначе винаги съм се забавлявал, да слушам обяснения в тази насока, на някой завършил НСА.
Биохимията за медицинските университети е малко по-добър вариант. Иначе от интернет може да си свалиш доста добри книжки или да ги четеш он-лайн на books.google.com. На Garrett и Grisham биохимията е доста добра за основен курс по биохимия.
Аз заради това се допитвам и до вас ,момчета,защото ми трябва мнение според вас тези удачни ли са,не наистина да се чудя за какво да уча подробни формули и действия а с две думи по основните неща,как влияят на всичко като цяло и това са книгите ,които ме посъветваха да изям за да кажа,че тренирам и се храня здравословно като се аргументирам от къде:)) колкото го Гарет първото нещо,което ми идва е марка за турбо компресори на коли,а само какво искам да чета...това в кръга на шегата,има ли ги тези книги преведени,защото на Английски ще вдявам много по-бавно от колко на Български,все пак цяла книга...
12.12.10
15:04
Като те слушам май най-добре е да си вземеш книги по хранене. “Основи на храненето” - Ташо Ташев, 1987, “Справочник по профилактично хранене” - Митана Маркова, са книги с основни неща и най-важното почти без формули. Предполагам трябва да ги търсиш по библиотеките.
Може да пробваш и с биохимията за НСА. Предполагам, че няма да те притесняват формулите - там са стилизирани повече от учебниците за средно образование.
Аз не знам как се чете книга по биохимия без да имаш познания по химия. Там всяка реакция е вид химическа реакция протичаща в организма. Е не е задълбано толкова върху подробното описание на химическия механизъм, но все пак е застъпено в някаква степен. Отделно трябва да си наясно и с клетъчната физиология.
Както и да е. Може би тези учебници, който са за НСА, ще ти паснат.
По начина по който питаш получаваш още един глас за учебниците от НСА, ако ти се сторят елементарни си вземи такива от Медицинска академия. На Красимир Йолов може и да му се струват примитивни, но на обикновения юзър му е предостатъчна информацията от тях... Все пак идеята на този учебник, е студентите от НСА да придобият “някакви” знания за молекулния строеж и молекулните взаимодействия в организма и да си призная ми беше един от най-интересните изпити... Естествено учебника не е написан на нивото на медицинските университети, а не е и нужно. Колкото до това дали трябва да се учи Биохимия в НСА, има къде по-излишни предмети.... Философия примерно