07.01.11
12:48
Здравейте..искам да направя 1 вид проучване кой как тренира косите си коремни мускули (със собствено тегло / тежести) и с кое упражнение сте постигнали най-голям успех? (в смисъл..форма, колко са изпъкнали и т.н) Очаквам отговорите ви ;)
Темата беше редактирана от abcd на 07.01.11 12:50.
07.01.11
13:11
То няма голяма философия. Аз лично ги тренирам различно...чрез накланяне с дъмбели в страни, с crunch-ове с извиване в горно положение, чрез извиване на краката при повдигането им от вис и т.н. А с какво тегло се тренират и колко често е според целта на трениращия. Ако цели да има плосък корем с плоски плочки се тренира няколко пъти в седмицата със собствено тегло. Ако целта е да са големи с улейчета между тях като на културистите, се тренират 1 път седмично като всеки друг мускул, с тежест, с която се правят повторения 8-12 като тренировката им обикновено отнема едно 20мин :)
Ами тези крънч-ове дето си си завъртял краката в зависимост от това коя стана на корема се натоварва...и 1 диск или дъмбел под главата добър вариант ли е ?
07.01.11
18:24
Принципно да, но аз слагам диска на гърдите, понеже имам склонността като ми стане вече трудно към края на серията и да си “чупя” врата и да си бутам главата напред, а така някой път може да се осакатя :D Диска и ръцете просто трябва леко да поддържат темето и служат като допълнителна тежест :)
Да и аз имам този проблем към края :D Други предложения за упражнения??? И даже ако може повече такива които могат да се изпълнят с тежест за да се постигне и малко маса в корема ;)
07.01.11
18:52
Е направо ме съсипа. Искаш да ми кажеш, че не можеш да намериш упражнения за корем или не знаеш от къде? http://www.bb-team.org/fitness/exercises/abdominals , http://www.bodybuilding.com/exercises/finder/lookup/filter/muscle/id/13/muscle/abdominals . Айде успех :D
07.01.11
18:54
Упражнението се казва косене. Изпълнява се на горен скрипец.
Слагаш ръкохватката горе и я хващаш с двете ръце. Започваш да извиваш тялото надолу на едната страна и после на другата, като ръцете са прави и слизат малко под нивото на кръста. Все едно замахваш с бухалка.
Много добро упражнение.
Еее стига де Proxxx.. тея от сайта съм ги гледал многократно но сигурно има десетки още. Не си мисли, че не съм търсил..даже сега съм болен и съм се ровил известно време ама исках да видя какво ще кажат другите съфорумци.
07.01.11
19:07
Ok, но то при корема няма голяма философия. Мисълта ми е, че тоя мускул е лесна работа и елементарните упражнения, които всеки знае от малък вършат перфектна работа. Едни crunch, накланяния в страни, извивки, обратни crunch-ве и друго ти не требе. Ако имаш и една от ония фитнес топките можеш направо да се разцепиш :D
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 07.01.11 19:08.
казано от ProXxX на 07.01.11, 19:07:
Ok, но то при корема няма голяма философия. Мисълта ми е, че тоя мускул е лесна работа и елементарните упражнения, които всеки знае от малък вършат перфектна работа. Едни crunch, накланяния в страни, извивки, обратни crunch-ве и друго ти не требе. Ако имаш и една от ония фитнес топките можеш направо да се разцепиш :D
Да аз много бих искал да си взема такава топка, но само това ми остава да наредя в стаята сред дъмбела, гирите и пудовката :D
А иначе ще пробвам от другия път “Руско извиване” ..хубаво ми се вижда, а и е с висок рейтинг.
http://www.bodybuilding.com/exercises/detail/view/name/russian-twist
Мнението беше редактирано от abcd на 07.01.11 19:15.
07.01.11
19:14
Мисля, че затова говори колегата.
07.01.11
19:29
Това е вариант на молитва с извиване. При косенето си прав с лице към скрипеца с ръкохватка. Почти прави ръце. Движението е отгоре надолу - в страни. Като си хванал ръкохватката с 2 ръце. Представи си, че играеш бейзбол.
Упражнението го имаше в миналогодишен брой на М&Ф.
Ето алтернативен вариант :
Мнението беше редактирано от Ivan Boichev на 07.01.11 19:39.
07.01.11
19:51
Леле, изглежда съсипващо...и сигурно е :D
казано от amistad на 07.01.11, 17:57:
Косите коремни с извивка са доста вредни за гръбначният стълб.
amistad, предпологам, че това се отнася до страничния наклон с дъмбели и извиването с Т-лост, поправи ме ако греша ? При това положение би ли дал “безвреден” заместник на наклона с дъмбели (без раменни преси, които и без друго правя).
Не, това се отнася за всички видове Crunch-ове и коремни преси, при които се прилага и извиване на гръбнака в ляво или дясно.
При това положение наклона с дъмбели за рамената отпада, някой да се досеща за еквивалентно упражнение-заместник ?
Аз косите не ги тренирам отделно, те участват във вис и crunch , които правя веднъж седмично. Плочки се правят в кухнята. Моето мнение е, че ако някой има прекалено широк гръб и много тяста талия, от което би се получила диспропорция, тогава трябва да ги тренира . В останалите случаи - губене на ценно време за възстановяване :P
Мнението беше редактирано от Delyan на 08.01.11 12:48.
Аз не съм съгласен с горното мнение. За здрав пояс и те трябва да се тренират.
И ти си прав, но ако правиш базови упражнения като клек, мъртва, римска тяга, пояса се заздравява, а корема активно участва във всяка тренировка.
08.01.11
13:12
Един съвет от патило. Дълго време обръщах и продължавам да обръщам внимание на косите коремни, въобще не са мускул за подценяване. След години големите бицепси може и да не свършат работа на никого, но здравият пояс - определено да.
“Работих” ги с тежести - извивки на скрипец, като горепосочените, странични коремни преси с тежест и прочие. Като резултат не само имам развити коси коремни, а преразвити. Лошото е, че това е трудно разградим мускул и благодарение на него си имам широка талия. Оценявам го като визуален недостатък и сега ги поддържам само косвено, най-вече с комплексните и базовите упражнения, които правя.
Та ... полека с тежестите, за да не стане така, че встрани да е по-силно и голямо, отколкото отпред.
Делиане, аз уж тренирам базово- тежък клек и тяга, военна преса и тн, но тази част от корема ми седеше мека, и въобще дори като се “стегна” разлика почти нямаше, докато останалата част от корема ми е силна... та от 1 месец някъде почнах да правя и упражнение за тази част от корема- е първите 2 пъти ме разби мускулната треска- не знаех, че там съм имал мускул до сега... та не знам на какво се дължи такава слабост в тая област, но бива да се тренира по малко, зада не се стигне до това, което Димитър спомена : ). 2-3 серии седмично са достатъчни мисля.
Добре, а как тогава културистите докарват едновременно малка талия и страшни коремни и коси мускули?
Нетрабваше да се изразявам така:
казано от delian marinov на 08.01.11, 12:45:
губене на ценно време за възстановяване :P
Всички сме доста различни и затова общовалидна формула няма. Извинявам се ако съм подразнил някой.
@Андриан
Въпросният културист може да изглежда пропорционално, защото ще е широк в гърба и бедрата, но в сравнение с мойта талия (например) няма да е никак малка.
Мнението беше редактирано от Delyan на 08.01.11 13:41.
Ами културистите си причиняват доста лоши неща 72 часа преди съзтезанието, по време на “дехидратацията”. Освен, ако не сте си го навили на пръста да сте един от тях след време, наистина е безсмислено дори да мислите за сравнение между професионални културисти и фитнес трениращи. Пък и както вече споменаха, талийте им въобще не са толкова малки, колкото изглеждат заради раменете, които благодарение на много неща завърващи на -ол са малко по-широки от вратите на Централна гара.
Виж Арнолд и Серджио Олива наистина са имали умопомрачително малки талии в сравнение с останалата част от тялото им и ако им видиш снимки от съзтезанията през 70-те на Олимпия, просто единственото, което ти идва на ум е Фотошоп.
Косите мускули са важни, защото са балансиращи. Клек и Мъртва тяга ги натоварват страшно много. Аз моите никога не съм ги тренирал директно.
Най-доброто упражнение, което знам, правя редовно и единствено върши добра работа за тези мускули е ето следното :
http://www.youtube.com/watch?v=0XHzwSxn5V4
Виждам, че темата е стара, попаднах на нея при търсене на клипче за т. нар. “Косене”, упражнение за косите коремни мускули. Така и не открих, така, че днес го снимах. Кратко е и не е с перфектно качество, но мисля, че става ясно. Ако още някой го търси ето го: https://www.youtube.com/watch?v=RiinQqJh2n8&feature=youtu.be