11.02.12
17:03
Привет на всички!
Засилих се да добавя в ежедневното си меню по 200гр. риба и тъй като е най-евтино и изгодно, спрях се на обикновената атлантическа скумрия.
За съжаление попаднах на информация, че скумрията е богата на живак и ежедневната й консумация не е препоръчителна.
Храненето с големи количества от някои видове риба, за които е известно, че съдържат много живак, може да предизвика нарушаване на мозъчните функции при хора, консумиращи ги системно.
Експерти на европейската администрация по хранене и здравеопазване съветват населението да ограничи и дори да избягва консумирането на акула, риба-меч и скумрия.
Източник: Рибата и нейните съставки http://www.bb-team.org/articles/962_ribata-i-neynite-sastavki#ixzz1m5MW7851
След това пък попадам на друга статия - Живакът в рибата не е опасен
И...шах!
Все още проучвам въпроса, но ще съм благодарен на хората, които разполагат с повече информация и/или мнение да споделят!
Благодаря!
11.02.12
17:55
http://www.bb-team.org/articles/3316_sushi
11.02.12
23:49
Добре, мисля че открих всичко, което ме интересува. Май темата ще се окаже монолог, но така или иначе си направих труда, поне да споделя полезната информация за други, които се интересуват.
Първо ще започна с това, че в случая (темата за скумрията) е важен видът на скумрията. Испанската и кралската са наистина богати на живак, но атлантическата съдържа изключително малко. За сравнение - в кралската се има около 0,7ppm живак, докато в атлантическата има 0,05.
От тук можем да си направим сметката, че ако консумираме 7/7 дни в седмицата кралска скумрия, ще приемаме 4.9ppm седмично, докато при атлантическата скумрия ще е 0,35ppm.
Доколото намерих информация, 1ppm = 1 gram/mg
Разликите на концентрация на живак в рибата идват от нейната възраст, големина и мястото, където е отглеждана/уловена. Живакът, главно под формата Methylmercury, се натрупва в мускулната тъкан на рибите, които ядат определени растения, които съдържат живак. Тези риби пък биват изяждани от по-големи, които ядат и по-големи количества и по този начин приемат и се насищат с повече живак.
Другото, което е важно, е че препоръката за избягването на честа консумация на риба богата на живак се отнася главно за бременни жени и малки деца. При тези две групи има наистина висок риск от увреждане на нервната система както на плода, така и на децата, но при никакъв случай не се препоръчва тоталното спиране на рибата. Препоръчва се да се ограничи консумацията, но да се консумира риба бедна на живак.
При възрастни не можах да намеря данни за сериозни увреждания при хронично излагане на риба богата на живак. Сигурно има и такива, просто не можах да намеря или съм ги изпуснал. Споменава се за проблем единствено когато рибата е умишлено (или не толкова) “обогатена” с живак. Иначе повишените кръвни стойности са факт при консумация на кралска скумрия (примерно) повече от препоръчителното - около 200гр. седмично.
Смята се обаче, че хроничното излагане на ниски дози живак (атлантическа скумрия и др. риби) не е проблем и не предизвиква странични ефекти. Дори се казва, че многобройните ползи за организма и специално сърдечно-съдовата система неутрализират вероятните странични ефекти. Т.е. системната консумация на такава риба не е проблем.
При кърмещи жени живак не е проблем (но само за бебето), тъй като живакът не се предава чрез кърмата.
Периодът за разпад (half-life) на живака в тялото е около 50 дни. Изследвания показват, че при установяване на висока концентрация на живак в кръвта и премахване на източника и причината за това, стойностите се връщат до нормални за 3-4 месеца, но може да продължи и повече.
Симптомите за предозиране с живак включват нарушени сетива (зрение, слух, говор), липса на координация, мускулна слабост и сковаване. Степента зависи от вида на живака, дозата и времето на излагане.
В крайна сметка аз си направих следните елементарни изводи:
- риба с ниска конценрация на живак мога да си ям ежедневно.
- риба с ниска конценрация на живак се препоръчва и при бременни жени и деца, но все пак не трябва да се прекалява.
- риба с висока концентрация на живак мога да ям само няколко пъти в месеца и то в малки количества.
- риба с висока концентрация на живак е крайно непрепоръчителна за бременни жени и деца.
Ето и източниците, които ползвах:
Рибата и нейните съставки
Скумрия - подценена и набедена
Mercury in Fish - Questions and Answers
What You Need to Know about Mercury in Fish and Shellfish
Fish Advisories
Mercury in fish
Mercury poisoning
Fish and mercury
Balancing the benefits of n-3 polyunsaturated fatty acids and the risks of methylmercury exposure from fish consumption
Methylmercury exposure and health effects in humans
Mercury levels in high-end consumers of fish.
Methylmercury effects
Low-level methylmercury exposure as a risk factor for neurologic abnormalities in adults.
Reviews of enviroment contamination and toxicology
Mercury Levels in Commercial Fish and Shellfish
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.02.12 23:52.
Браво на теб! Ако знаеш колко време ми спестяваш
от ровене по етикети с тази информация.
Тишо, благодаря ти и браво!
Сам си зададе въпрос и сам си отговори като пич. :)
Винаги се включваш с много полезна информация, подкрепена с факти, изследвания и дадени източници.
Така трябва да се подхожда към всички въпроси.
Евала!
Препоръчай +1 :)
Мнението беше редактирано от Jewelz на 12.02.12 09:36.
12.02.12
09:53
Ахааамм, ето защо не съм обичал да ям много риба :D