15.11.12
21:34
Здравейте,
да ви попитам един малко теоретичен въпрос:
при достатъчен и качествен прием на белтъци, въглехидрати и мазнини,както и качествен сън, възможно ли е да се тренира почти всеки ден (да има поредни тернировки на една и съща мускулна група) и мускула да се възстановява и следващата тренировка да не влияе неблагоприятно на разтежа ?
И примерно ако кардиото се прави 6 пъти в седмицата, би ли имало някакъв вреден ефект върху краката ?
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 15.11.12 23:19.
15.11.12
21:49
Да, проблем ще е. И да - кардиото всеки ден влия неблагоприятно не само на краката, а ще свалиш мм от цялото тяло.
Да, проблем ще е. И да - кардиото всеки ден влия неблагоприятно не само на краката, а ще свалиш мм от цялото тяло.
Зависи от тренировката.
Веселин Блажев не мислиш ли че въпроса за кардиото е относително ?Да дадем за пример бокса - един тежък спорт със висока кардио дейност (давам го за пример защото имам не малък опит с него).Защо според тебе боксьорите като тренират по поне 2 часа на ден , не им лиспва мускулна маса ? По твоите думи всички трябва да са хилки без ММ , така ли ? Или и тук стигаме до заключението ,че и при кардиото , тренировката е относителна и зависи от редица други показатели ?
15.11.12
22:32
ако си на стероиди, отговора би могъл да бъде *беш ли му майката, пробвай (вероятно пак не)... Иначе на така зададения въпрос отговора е твърдо не, не е възможно, не само за кардиото и краката, а за всяка друга МГ, не можеш да я тренираш в последователни дни и да чакаш растеж. Виж ако целта е сила там е друго, но за хипертрофия забрави.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 15.11.12 23:37.
ако си на стероиди, отговора би могъл да е *беш ли му майката, пробвай (вероятно пак не)... Иначе на така зададения въпрос отговора е твърдо не, не е възможно, не само за кардиото и краката, а за всяка друга МГ, не можеш да я тренираш в последователни дни да чакаш растеж. Виж ако целта е сила там е друго, но за хипертрофия забрави.
Ако целта е сила няма как да стане със системно претрениране. Питайте madboy !
Относно този тип трениране:
Има много субективни фактори от които зависи белтъчния синтез и като цяло обмяната на веществата. Ако този начин на трениране ти допада и дори след няколко седмици и се чувстваш добре давай, нищо не губиш. Казваш, че имаш възможноста да хапваш питателно и да се наспиваш, така че тялото ти трябва да пирува в следствие на такива тренировки. Строго индивидуално е !
15.11.12
22:45
Зависи от тренировката.
Веселин Блажев не мислиш ли че въпроса за кардиото е относително ?Да дадем за пример бокса - един тежък спорт със висока кардио дейност (давам го за пример защото имам не малък опит с него).Защо според тебе боксьорите като тренират по поне 2 часа на ден , не им лиспва мускулна маса ? По твоите думи всички трябва да са хилки без ММ , така ли ? Или и тук стигаме до заключението ,че и при кардиото , тренировката е относителна и зависи от редица други показатели ?
Ами както каза адаша - ако си на стероиди е друго нещо. Но той пита за чисто трениране - в този случай тялото няма как да се възстановява толкова бързо, независимо колко спиш и ядеш. Боксьорите тренират за друго нещо - целта им е подвижност, издръжливост, експлозивност, а не просто визия (от което предполагам се интересува потребителя). Един познат боксьор ми каза: “На нас много маса не ни трябва - мускулите само ти тежат.” Но да, зависи от тренировката - ако прави по 5 минути кардио на ден, тогава няма да претренира.
15.11.12
23:17
Сега пак глупости за претренирането... То така се преренира за два-три дни, че и седмици... Ми то една типично силова схема на Смолов например тогава си е чисто претрениране, безсмислица и не крачка, а направо огромен скок назад. За щангистките методики па да не говорим, те са измислица на нищо неразбиращи некадърници, водеща до смазващо претрениране и як регрес. Айде питай сега ти Мадбой какво мисли ;)
BTW никой не говори за системно претрениране (каквото и да разбираш ти под “системно” и под “претрениране”, ключа се вика периодизация)
Струва ми се обаче, че просто не правиш разлика между билдърска и силова тренировка, не отчиташ обем, интензитет, цели и т.н.
Относно този тип трениране:
Има много субективни фактори от които зависи белтъчния синтез и като цяло обмяната на веществата. Ако този начин на трениране ти допада и дори след няколко седмици и се чувстваш добре давай, нищо не губиш. Казваш, че имаш възможноста да хапваш питателно и да се наспиваш, така че тялото ти трябва да пирува в следствие на такива тренировки. Строго индивидуално е !
Относно този тип трениране има субективни фактори, но те не касаят всекидневна тренировка на едни и същи МГ с цел хипертрофия. Написах “освен ако не си на стероиди”, въпреки че и с тях няма да стане. Па който иска да опитва, прав му път. Всеки може да върши глупости, но някои просто се учат от чуждите.
Абе, то може и по два пъти на ден. Стига обаче да знаеш как и какво правиш ;)
Кажи поне какви са ти целите? Какво налага всекидневни тренировки и кардио?
16.11.12
09:48
За да се тренира по този начин означава следното:
- трениращият да има наистина сериозен тренировъчен опит
- храненето, почивката и суплементацията (ако има такава) да са на наистина високо ниво
- тренировъчният режим да е отлично преценен и разпределен във времето спрямо конкретна цел (със съответната периодичност и интензивност на натоварването)
- режимът е подчинен и насочен към постигането на сериозни резултати (различни от по-приятна визия на коледното парти, например)
С други думи - ежедневните тренировки са напълно възможни, но за спортисти на съответното ниво.
Имам странното усещане, че този случай не е такъв.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.11.12 09:52.
16.11.12
10:46
Може да тренираш всеки ден, но не на макс и до отказ. Може да редуваш леки , средни и тежки тренировки, да си играеш с обема и интензивноста (периодизацията за която ти говори Кольо) Ако спазваш съветите му, може да трнеираш всекидневно крака и лежанка, те понасят много голямо натоварване.
Друг трик , който ще ти помогне, е да избягваш негативната част от движението или ако не можеш да я избягваш, поне гледай да влагаш по-малко усилия в нея и да НЕ я правиш бавно. Пример - пускаш по-бързо тежеста на лежанката и клека. Ако првиш тяга, като вдигнеш горе щангата я пускаш директно върху пода. Схващаш идеята.
Студените душове след тренировка също помагат да се намали кортизола и възпалението.
В зависимост от целите , тези съвети може да не са приоложими. Наистина трябва да дадеш повече информация за теб и целите ти.
16.11.12
11:00
Сега пак глупости за претренирането... То така се преренира за два-три дни, че и седмици... Ми то една типично силова схема на Смолов например тогава си е чисто претрениране, безсмислица и не крачка, а направо огромен скок назад. За щангистките методики па да не говорим, те са измислица на нищо неразбиращи некадърници, водеща до смазващо претрениране и як регрес. Айде питай сега ти Мадбой какво мисли ;)
BTW никой не говори за системно претрениране (каквото и да разбираш ти под “системно” и под “претрениране”, ключа се вика периодизация)
Струва ми се обаче, че просто не правиш разлика между билдърска и силова тренировка, не отчиташ обем, интензитет, цели и т.н.Относно този тип трениране:
Има много субективни фактори от които зависи белтъчния синтез и като цяло обмяната на веществата. Ако този начин на трениране ти допада и дори след няколко седмици и се чувстваш добре давай, нищо не губиш. Казваш, че имаш възможноста да хапваш питателно и да се наспиваш, така че тялото ти трябва да пирува в следствие на такива тренировки. Строго индивидуално е !Относно този тип трениране има субективни фактори, но те не касаят всекидневна тренировка на едни и същи МГ с цел хипертрофия. Написах “освен ако не си на стероиди”, въпреки че и с тях няма да стане. Па който иска да опитва, прав му път. Всеки може да върши глупости, но някои просто се учат от чуждите.
Стрелок91 казва “Лимонът е жълт и горчив”. Ти казваш “Пълни глупости, как успя да ти хрумне! Портокалът е оранжев и сладък”. И после развиваш няколко параграфа за портокала.
16.11.12
20:45
Въпросът ми беше чисто теоретирен, а иначе в общи линии гледам да тренирам всеки мускул през ден, като някои дни правя и двуразови тренировки (примерно сутрин гърди, вечер крака, или гърди/корем, гръб/крака...), като гледам на 2 седмици да имам поне 1, може и 2 почивни дни. Като цяло се стремя към някакво преофомяне и затова за кардиото всеки ден ми беше въпроса до каква степен ще топя мазнини и колко ММ ще губя. Става дума за абсолюно чисто трениране без стеродиди, подобни, че даже и без протеини и т.н.
(Може да е супер некомпетентно, но все пак да попитам, като имам калориен излишък - качвам маса - и мускулна и мазнини,до тук добре, но ако правя и кардио и с него топя някакви мазнини, като теглим черата на края на деня мазнините да са се запазили, а ММ да се е покачила, възможна ли е такава комбинация, един вид ‘чисто качване’ ?)
16.11.12
21:13
Въпросът ми беше чисто теоретирен, а иначе в общи линии гледам да тренирам всеки мускул през ден, като някои дни правя и двуразови тренировки (примерно сутрин гърди, вечер крака, или гърди/корем, гръб/крака...), като гледам на 2 седмици да имам поне 1, може и 2 почивни дни. Като цяло се стремя към някакво преофомяне и затова за кардиото всеки ден ми беше въпроса до каква степен ще топя мазнини и колко ММ ще губя. Става дума за абсолюно чисто трениране без стеродиди, подобни, че даже и без протеини и т.н.
(Може да е супер некомпетентно, но все пак да попитам, като имам калориен излишък - качвам маса - и мускулна и мазнини,до тук добре, но ако правя и кардио и с него топя някакви мазнини, като теглим черата на края на деня мазнините да са се запазили, а ММ да се е покачила, възможна ли е такава комбинация, един вид ‘чисто качване’ ?)
Ако го правиш системно, не е добра идея, освен ако не си в дълбок сън 22 часа от денонощието на системи и ставаш само за тренировките. Според мен това си е класическо трениране за никъде. Не сме в Тренто, че да се помпаме всеки ден. Тренирай по - умерено, особено всекидневното кардио с тренировка е стрес, който малцина могат да издържат натурално, че и ненатурално. За преоформянето си виж храната, както казва Петко тя е по - важна.
Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 16.11.12 21:14.
Относително как ще възстановяваш . Аз лично съм имал по-голям прогрес при ежедневни тренировки ( друразови ,дори понякога и по 3 на ден на различни спортове) . Всичко е до хранене и психическо състояние , според мен.
16.11.12
21:57
Относително как ще възстановяваш . Аз лично съм имал по-голям прогрес при ежедневни тренировки ( друразови ,дори понякога и по 3 на ден на различни спортове) . Всичко е до хранене и психическо състояние , според мен.
3 разови тренировки с тежести? С едни и същи движения за едни и същи мускули? Системно?
16.11.12
22:04
Самбо , фитнес и тенис на корт , в продължение на 5 месеца .
Това е друго. Аз говоря за тежестите
16.11.12
22:43
Стрелок91 казва “Лимонът е жълт и горчив”. Ти казваш “Пълни глупости, как успя да ти хрумне! Портокалът е оранжев и сладък”. И после развиваш няколко параграфа за портокала.
Виж сега, ясно е че не разбираш за какво става въпрос, ама защо се обаждаш да се излагаш? Айде днес съм на кеф и ще обясня:
Темата е ще навреди ли на растежа тренировка в два последователни дни за едни и същи мускули (или кисел ли е портокала). Аз казвам, че тренировка за една МГ в два последователни дни има смисъл и приложение, когато целта е сила, но за хипертрофия не става (т.е. портокала не е кисел, лимона е кисел). Стрелок опитва да ме обори като казва, че в последователни дни не става за сила, заради митичното претрениране (т.е. ако целта е да се подкиселиш, не става с лимон, щото той е сладък заради системното преполиване). Давам му за пример Смолов, където в базовия цикъл тренировките клекове в понеделник, сряда, ПЕТЪК И СЪБОТА (демек давам пример с известен сорт лимони, популярни със своята киселост, ама се обаждат некви други “разбирачи”, дето си мислят, че единствения сорт ябълка е петровката у двора на дедо му и те сега баш требе да се изяви компетентно).
Сега след това обяснение като за малоумен, ако не си разбрал и кажеш, че тук виждаш само ябълки и круши, ще ме оставиш безмълвен.
Та да завърша с това, с което започнах, ясно е че не си в час, ама защо се обаждаш?
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 16.11.12 22:48.
Тренираш достатъчно често. Не мисля, че включването на ежедневно кардио при 5 тежки тренировки на седмица е добра идея.
По-скоро се концентрирай върху качеството на силовата(”силовата”) си тренировка. Другото е хранене и почивка.
Комбинацията, за която споменаваш е много слабо вероятна, но това си е дълга тема. :)
От друга страна, ако качваш повече мускулна маса, отколкото мазнини..на практика % мазнини спрямо общото ти тегло ще намалява.
т.е. можем да считаме, че “отслабваш” докато трупаш мускули.
Veso Pervazov - ама си голям скандалджия. :) Не се засягай, ама...недей винаги с рогата напред, тук не сме на състезание.
Чети преди да пишеш, ще ти спести доста излишни вълнения.
Мнението беше редактирано от 6th на 16.11.12 23:21.
16.11.12
23:25
Виж сега, ясно е че не разбираш за какво става въпрос, ама защо се обаждаш да се излагаш? Айде днес съм на кеф и ще обясня:
Темата е ще навреди ли на растежа тренировка в два последователни дни за едни и същи мускули (или кисел ли е портокала). Аз казвам, че тренировка за една МГ в два последователни дни има смисъл и приложение, когато целта е сила, но за хипертрофия не става (т.е. портокала не е кисел, лимона е кисел). Стрелок опитва да ме обори като казва, че в последователни дни не става за сила, заради митичното претрениране (т.е. ако целта е да се подкиселиш, не става с лимон, щото той е сладък заради системното преполиване). Давам му за пример Смолов, където в базовия цикъл тренировките клекове в понеделник, сряда, ПЕТЪК И СЪБОТА (демек давам пример с известен сорт лимони, популярни със своята киселост, ама се обаждат некви други “разбирачи”, дето си мислят, че единствения сорт ябълка е петровката у двора на дедо му и те сега баш требе да се изяви компетентно).
Сега след това обяснение като за малоумен, ако не си разбрал и кажеш, че тук виждаш само ябълки и круши, ще ме оставиш безмълвен.
Та да завърша с това, с което започнах, ясно е че не си в час, ама защо се обаждаш?
2рия ти коментар нямаше нищо общо с това, което си цитирал.
Например за претренирането - “Ако целта е сила няма как да стане със системно претрениране. Питайте madboy !”. Това е напълно вярно, а това което ти си коментирал е нещо друго. Никой не е казал, че Смолов е претрениране или че може да се претренира за 1 седмица.
Интересно е друго обаче - казал си “Струва ми се обаче, че просто не правиш разлика между билдърска и силова тренировка, не отчиташ обем, интензитет, цели и т.н”, обаче се отнася най-вече за теб, защото казваш че при какъвто и да е вариант всекидневното трениране е лошо. Еми не си прав. Ако не тренира с висок обем и интензитет и има отлично възстановяване може и да му влие добре( виж коментара на Петко). Много е яко как хора от страх да не претренират въобще не тренират.
Ще ти дам един съвет - успокой малко егото и след на земята. Аман от разбирачи.
Не само за сила, за хипертрофия пак може да се тренират едни и същи мускули в поредни дни.
16.11.12
23:53
Не само за сила, за хипертрофия пак може да се тренират едни и същи мускули в поредни дни.
Точно това се опитвам да обясня на Весо, обаче на него тази идея нещо му убягва.
16.11.12
23:57
2рия ти коментар нямаше нищо общо с това, което си цитирал.
Например за претренирането - “Ако целта е сила няма как да стане със системно претрениране. Питайте madboy !”. Това е напълно вярно, а това което ти си коментирал е нещо друго. Никой не е казал, че Смолов е претрениране или че може да се претренира за 1 седмица.
Аз ли грешно пиша, ти ли грешно четеш??? Има много общо ама само ти не го виждаш. Аз казвам че МОЖЕ да се тренира в последователни дни, когато целта е сила. По повод на моя коментар Стрелок казва “Ако целта е сила няма как да стане със системно претрениране” Т.е. това, което казвам НЕ СТАВА, трениране в два последователни дни според него Е претрениране и затова му давам пример със Смолов, като показвам че ИМА вариант за силово трениране в два последователно дни, без да се стига до претрениране.
Интересно е друго обаче - казал си “Струва ми се обаче, че просто не правиш разлика между билдърска и силова тренировка, не отчиташ обем, интензитет, цели и т.н”, обаче се отнася най-вече за теб, защото казваш че при какъвто и да е вариант всекидневното трениране е лошо.
Не, не казвам, че е лошо при какъвто и да е вариант. Написах “на така зададения въпрос отговора е не” и добавям, че Е приложима в схеми за сила.
Ако не тренира с висок обем и интензитет и има отлично възстановяване може и да му влие добре( виж коментара на Петко).
Ако не тренира с висок обем и интензитет има да чака хипертрофия при каквото и да е хранене... освен ако не е на стероиди, ама и там си трябва ПОНЕ обем. А, една корекция, при много сериозно хранене може и да получи хипертрофия без обем и интензитет...хипертрофия на мазна тъкан. Иначе то за можене може. Въпроса е какво и дали ще постигне.
Много е яко как хора от страх да не претренират въобще не тренират.
Ако прочетеш внимателно, в което вече се съмнявам че си способен, ще разбереш, че аз съм последния човек, който се страхува от претрениране. Който е чел и други мои коментари знае позицията ми.
Ще ти дам един съвет - успокой малко егото и след на земята. Аман от разбирачи.
Ще ти дам един съвет: чети и се опитай да мислиш преди да пишеш. И да, аман от разбирачи.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 16.11.12 23:58.
17.11.12
00:07
...
Много е готино да обиждаш, само че възрастните хора предпочитат доводи, не обиди.
Само дето нещо май почна да си противоречиш. Първо казваш “Относно този тип трениране има субективни фактори, но те не касаят всекидневна тренировка на едни и същи МГ с цел хипертрофия. Написах “освен ако не си на стероиди”, въпреки че и с тях няма да стане. Па който иска да опитва, прав му път. Всеки може да върши глупости, но някои просто се учат от чуждите.”,
после “Не, не казвам, че е лошо при какъвто и да е вариант.”
Айде помисли си какво искаш да кажеш, и тогава се опитай да се изразиш ясно и точно (ако може и без обиди, но да не бъдем максималисти).
17.11.12
00:38
Само дето нещо май почна да си противоречиш. Първо казваш “Относно този тип трениране има субективни фактори, но те не касаят всекидневна тренировка на едни и същи МГ с цел хипертрофия. Написах “освен ако не си на стероиди”, въпреки че и с тях няма да стане. Па който иска да опитва, прав му път. Всеки може да върши глупости, но някои просто се учат от чуждите.”,
после “Не, не казвам, че е лошо при какъвто и да е вариант.”
Айде помисли си какво искаш да кажеш, и тогава се опитай да се изразиш ясно и точно (ако може и без обиди, но да не бъдем максималисти).
За да стане по-ясно оцветих с червено това, на което трябва да обърнеш внимание в коментара ми.
Иначе аз противоречие не виждам. Първо казвам, че на така зададения въпрос отговора е “НЕ”, защото целта на автора и въпроса е за хипертрофия и поддържам твърдението си, че за мен всекидневни тренировки на една МГ с цел хипертрофия са неприложими.
После:
Не, не казвам, че е лошо при какъвто и да е вариант. Написах “на така зададения въпрос отговора е не” и добавям, че Е приложима в схеми за сила.
т.е. лошо и неприложимо е за хипертрофия, не е лошо, а е приложимо в схеми за сила. Казал съм го и в началото, и в цитирания и поорязан от тебе коментар ;). Айде ако ще цитираш, цитирай цялата мисъл, а не извадки на парче както ти е удобно.
Без обиди и накратко, за да ме разбереш: Твърдя, че всекидневна тренировка на едни и същи МГ е приложима в схеми за сила и неприложими при схеми за хипертрофия.
А иначе понеже много се изписа “ама то може това”, “то може онова” предлагам да си спретнем една дискусия на тема колко потребители във форума са тренирали една и съща мускулна група системно в последователни дни с цел хипертрофия и са постигнали успех в целите си. Хипертрофия и ежедневни тренировки.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 17.11.12 00:41.
17.11.12
11:48
Veso Pervazov - ама си голям скандалджия. :) Не се засягай, ама...недей винаги с рогата напред, тук не сме на състезание.
Чети преди да пишеш, ще ти спести доста излишни вълнения.
Не бе, не се обиждам, не съм и скандалджия по природа :), ама се дразня когато се почне с изказвания от рода “може, бе всичко може, ама вие не разбирате и затва не знаете как...”
Ами айде като може нека някой да ни светне. С опит, примерни схеми, прогрес... А не с “може бе, всичко може...ма по принцип само”
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 17.11.12 11:49.
17.11.12
18:50
Значи, изцяло си поемам вината, че не дадох повече информация в началото и що-годе всеки интерпретира нещата по различен начин, но според мен е пределно ясно, че е непосилно да се тренира в два поредни дни една и съща МГ, ако тренировката си е както си му е реда “културистическа”. С думите “да има поредни тернировки на една и съща мускулна група” имах предвид не от понеделник до петък да правя едно и също постоянно, ами просто да има тренировки в 2 последователни дни, в които втората да застъпва малка или голяма част от предходната тренировка. В най-общи линии тренировките си ги бях разпределил примерно: понеделник, сряда и петък основно гръб + рамо/бицепс/трицепс (за колкото имам време, но гърба винаги), и вторник, четвъртък и събота гърди (като в 2 от дните комбинирам с корем, в един с крака), и неделя крака или почивка. Като много рядко правя до отказ някоя серия (гледам хем да се натоваря, хем малко преди отказа да спра). Това, което прави най-голямо впечатление (поне на мен) е, че ръцете на практика нямат почивка. Та исках мението ви за това дали ще има проблеми със разтежа им, също така с това трениране 3 пъти в седмицата гърба, гърдите и пр. дали също ще има проблем. В момента се опитвам да включвам и двуразови тренировки и кардио/кросове почти всеки ден, и исках да знам дали ще има някакъв занижен или даже вреден ефект.
17.11.12
19:02
Значи, изцяло си поемам вината, че не дадох повече информация в началото и що-годе всеки интерпретира нещата по различен начин, но според мен е пределно ясно, че е непосилно да се тренира в два поредни дни една и съща МГ, ако тренировката си е както си му е реда “културистическа”. С думите “да има поредни тернировки на една и съща мускулна група” имах предвид не от понеделник до петък да правя едно и също постоянно, ами просто да има тренировки в 2 последователни дни, в които втората да застъпва малка или голяма част от предходната тренировка. В най-общи линии тренировките си ги бях разпределил примерно: понеделник, сряда и петък основно гръб + рамо/бицепс/трицепс (за колкото имам време, но гърба винаги), и вторник, четвъртък и събота гърди (като в 2 от дните комбинирам с корем, в един с крака), и неделя крака или почивка. Като много рядко правя до отказ някоя серия (гледам хем да се натоваря, хем малко преди отказа да спра). Това, което прави най-голямо впечатление (поне на мен) е, че ръцете на практика нямат почивка. Та исках мението ви за това дали ще има проблеми със разтежа им, също така с това трениране 3 пъти в седмицата гърба, гърдите и пр. дали също ще има проблем. В момента се опитвам да включвам и двуразови тренировки и кардио/кросове почти всеки ден, и исках да знам дали ще има някакъв занижен или даже вреден ефект.
Разгледай тази тема: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/64971
:)