Смятане на калории в храните - в сурово или готвено състояние?

10.06.13
15:03

Имам въпрос който доста пъти съм разнищтвал с познати и приятели.Как се изчисляват калориите и по точно примерно Ориз/паста-макарони:суров вид ли да гледам калориите или след обработка?Това ме мъчи много.Според мен е в суров вид,защото при тези два продукта поемат примерно вода и ако сложиш 100 грама от тях след приготвянето ще станат примерно 200,което не мисля,че е редно тогава да се смята.Търсих и в гоогъл,писах как да смятаме калориите и тем подобни но не мога да намеря отговор на този въпрос.Някои ако знае да ме светне простичко.Суров вид или след обработка.

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 10.06.13 20:33.

Ако искаш да направиш относително много по-точно изчисление - в суров вид.

11.06.13
12:06

И аз така предположих.Мерси за отговора.Макар,че е малко кофти примерно с макароните или ориза,защото ако ядеш по 100 грама(суров) при приготвянето ще стане доста повече(поема от водата) и така да речем,че трябва да изядеш 250грама сварен,който се равнява на 100 грама суров...Но и аз мисля,че трябва да се гледа суров.

Въпросът е в това, че е трудно да се прецени как се променя водното съдържание на храните при процесите на готвене.

11.06.13
12:46

Виж разликата в един и същ продукт суров и готвен...

Скумрия-сурова

Скумрия-готвена

11.06.13
21:17

Мерси момчета.Така и предполагах,но все ме мъчеше този въпрос :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1