08.07.13
22:02
Здравейте,
От няколко месеца започнах да променям хранителния си режим и вече виждам резултата. През целия си живот съм била дебела, обичам да си хапвам. Преди 5 години бях на диетата на Дюкан - за 2 месеца - 27 кг, но след 1,5 години пак ги качих даже и няколко отгоре. Затова сега смених режима - мюсли и кисело мляко за закуска, салата и месо/ ориз за обяд, вечер пак нещо подобно до 18,30 часа. Днес си купих карта за фитнес. За съжаление никога не съм си падала по спорта, но обичам много да вървя пеш. Разгледах много статии в сайта и смятам да започна с публикуваната програма за абсолютно начинащи. Да но не ми изчезне ентусиазна. Очаквам всякакви съвети и препоръки!
Темата беше редактирана от Краси Панайотова на 08.07.13 22:03.
08.07.13
22:38
Успех мила и не се отказвай- това е верният път към по-добър живот! Тук има много хора които биха ти били полезни, стига да искаш и да имаш воля. Ти си!
09.07.13
08:34
Благодаря за милите думи!
За тази диета ,която спомена ... НИКОГА ПОВЕЧЕ НЕ ПРИБЯГВАЙ КЪМ ТАКИВА ПРОСТОТИИ . С подобни “диети” само можеш да си скапеш здравето !
По интензивни тренировки в залата , 20-30 мин кардио дейност след силовата тренировка , хранителен режим ,в който въглехидратите са много малко ,а белтъчините/протеина са в завишено количество ! Между храненията е хубаво да се хапват различни салати , зеленчуци ,които съдържат хранителни ензими .
УСПЕХ ! Надявам се през следващите 2-3 години да не губиш мотивация и хъс !!!
09.07.13
21:34
Всеки започва от някъде.Никой не се е родил във форма.Всички сме били еднакви,но начина на живот,храненето,движението и куп други фактори могат да ни променят.Спортувай,храни се добре,чувствай се добре и не оставяй възможностите да ти избягат. Успех ;)
10.07.13
22:01
Мога да поздравя с първа тренеровка във фитнеса. Дано утре нямам адска мускулна треска. :D
11.07.13
11:29
Краси само с фитнес няма да стане, при теб и при мен хранителния режим е на първо място! Започни да си записваш всичко което хапваш по часове, така по-компетентните ще могат да дават съвети.
11.07.13
19:43
Мерси за съвета за храненето. Ето менюто днес: 8.00 часа- 4 с.л. мюсли с 1/2 кофичка кисело мляко + кафе с 1к.л. кафява захар, 12.30 часа - салата от 1 краставица и 1 голям домат + 3 кебабчета (от малките), 16.00 часа- бяло фрапе, 19.00 - също като обяда. Днес нямамне сам на фитнес, но за сметка на това близо 2 часа се разхождах следобед с приятелка /бременна и тя трябва да върви/, а сутринта бях 3часа на плажа и много поскачах в морето.
За утре смятам да закуся малко пъпеш, за обяд не знам определено ще е същата салата но с какво не знам.
Не знам да ли е много? Утре съм следобед на фитнес, най интересно сутринта днес нямах муслкулна треска а се малко ме болят мускулите на краката.
казано от Краси Панайотова на 11.07.13, 19:43:
Мерси за съвета за храненето. Ето менюто днес: 8.00 часа- 4 с.л. мюсли с 1/2 кофичка кисело мляко + кафе с 1к.л. кафява захар, 12.30 часа - салата от 1 краставица и 1 голям домат + 3 кебабчета (от малките), 16.00 часа- бяло фрапе, 19.00 - също като обяда. Днес нямамне сам на фитнес, но за сметка на това близо 2 часа се разхождах следобед с приятелка /бременна и тя трябва да върви/, а сутринта бях 3часа на плажа и много поскачах в морето.
За утре смятам да закуся малко пъпеш, за обяд не знам определено ще е същата салата но с какво не знам.
Не знам да ли е много? Утре съм следобед на фитнес, най интересно сутринта днес нямах муслкулна треска а се малко ме болят мускулите на краката.
Ако искаш трайни резултати, трябва да си промениш отношението към храната. Това, което си изяла днес, е много малко и доста бедно на белтъчини и мазнини, да не говорим за витамини, микроелементи и фибри. Поела си по грешен път.
Забрави мюслито и фрапетата. Наблегни на зеленчуци (яж ги в големи количества и по възможност сурови), истинско месо (кебапчетата не са такова), риба, яйца, сурови ядки. Ограничи млечните продукти и особено прясното мляко. Включи в храната си източници на ненаситени мазнини - студенопресован зехтин, мазни риби като сьомга и скумрия, допълнителен прием на рибено масло. Дори наситените животински мазнини не са ти враг - малко масло и мазнина от месото няма да ти навредят.
Да, пилешкото е пълно с антибиотици, а свинското и телешкото - с хормони и какво ли не още, но все още може да се намери хубаво месо, а пилетата от някои марки са по-добри от други (например Дюк, въпреки цената си, мирише различно и има друг вкус). Можеш да посмяташ калориен прием и калориен разход и да се докараш до отрицателен калориен баланс от 150-200 ккал на ден, за да сваляш. Трябва обаче да даваш на тялото си това, от което има нужда, а не да го лъжеш с драстични ограничения. В противен случай ефектът на махалото е не просто вероятен, а сигурен.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 11.07.13 20:09.
11.07.13
20:14
казано от Boby_ на 11.07.13, 19:52:
... Ограничи млечните продукти и особено прясното мляко. ...
Не мога да разбера защо повечето в сайта оплюват млечните?! Сирене, кашкавал, кис. мляко, прясно мляко ... Каква е вредата от тях за организма? Аз например страшно много ги обичам и не ми се иска да ги ограничавам.
Мнението беше редактирано от Cvetomira Giaurova на 11.07.13 20:15.
казано от Cvetomira Giaurova на 11.07.13, 20:14:
казано от Boby_ на 11.07.13, 19:52:
... Ограничи млечните продукти и особено прясното мляко. ...
Не мога да разбера защо повечето в сайта оплюват млечните?! Сирене, кашкавал, кис. мляко, прясно мляко ... Каква е вредата от тях за организма? Аз например страшно много ги обичам и не ми се иска да ги ограничавам.
Това че ги обичаш прави ли ги с нещо полезни за режма и здравето ти?
11.07.13
20:24
казано от Маргарита Манева на 11.07.13, 20:22:
Това че ги обичаш прави ли ги с нещо полезни за режма и здравето ти?
Не, но заради това искам да знам с какво ми вредят.
казано от Cvetomira Giaurova на 11.07.13, 20:14:
Чисто еволюционно европейците сме облагодетелствани - в северна Европа почти 98%, а в южна (вкл. и България) около 70% от хората продължават и след израстването си да произвеждат лактаза и други ензими, отговарящи за разграждането на млечните белтъци. При азиатците например, както и тези “прецакани” 30% обаче производството на тези ензими почти спира с порастването на детето. При тях приемът на млечни продукти предизвиква диария и други почти моментални “ефекти” от подобно естество. Млякото минава “транзит”.
Но дори и при останалите 70%, които си мислят, че нямат проблеми с млякото, секрецията на тези ензими намалява значително с възрастта. Това води до непълно разграждане на млечните продукти в стомашно-чревния тракт с всичките му негативи - гнилостни процеси в тялото например.
Затова с консумацията на млечни продукти не трябва да се прекалява. Не ме разбирай погрешно - страшно много обичам мляко. Прясно, кисело, сирена и каквото се сетиш - много ми се услаждат и си хапвам от време на време. Но с мярка. :)
11.07.13
20:32
По прицип винаги овкусявам салата със студенопресован зехтин, малко хималайска сол и малко балсамов оцет. Това го правя от години. Много трудно ми е да разбера какво точно да ям. Мислех си днешното е добре, сутринта бяха повече повече въглехидрати, после основно зеленчуци и месо/кебабчетата бяха от смяно месо пред мен/. Чувала съм от една позната за пилетата на Дюк и ще ги пробвам. Много трудно ще се оставя кис. мляко и сиренето. Моля да ми покажете някакви примерни менюта за да се опитам да разбера и знам какво е добро и какво е лошо.
Сега прочетох това, дали е подходящо ww.bb-team.org/articles/910_otslabvane-s-ravnomerno-balansirana-dieta-rbd
Мнението беше редактирано от Краси Панайотова на 11.07.13 20:41.
Според мен една нисковъглехидратна диета с много зеленчуци в добавка ще е по-подходяща за теб, особено след като с Дюкан си свалила драстично.
11.07.13
20:49
Мисля, че си прав така наистина свалям много, дано не дойдат 2 проблема с нея - проблема с тоалетната и слабата болка в бъбреците след 2 седмица. Даже се чуствам сита като ям много зеленцуци и месо. Може да включа този път повече риба за разнообразие.
Мнението беше редактирано от Краси Панайотова на 11.07.13 20:51.
11.07.13
20:56
Въпреки че се правят от мляко - прясното, киселото, маслото и сирене (сирена и кашкавал) са доста различни.
Единствено за прясното мляко бих се съгласила, че може да е в някаква степен неподходящо от сирене и масло нищо няма да ти стане.
Мнението беше редактирано от Petq Pavlova на 11.07.13 20:56.
казано от Boby_ на 11.07.13, 20:24:
...
Да обобщим - млякото е храна за телета, а не за възрастни хора. От там произтичат една голяма част от негативите му.
Мнението беше редактирано от Margi на 11.07.13 21:06.
казано от Краси Панайотова на 11.07.13, 20:49:
Мисля, че си прав така наистина свалям много, дано не дойдат 2 проблема с нея - проблема с тоалетната и слабата болка в бъбреците след 2 седмица. Даже се чуствам сита като ям много зеленцуци и месо. Може да включа този път повече риба за разнообразие.
Проблемът с бъбреците при Дюкан идва от прекомерното количество белтъчини.
Ако приемът им е умерен (примерно под 1,5-2 гр на кг телесно тегло), подобни проблеми не би трябвало да имаш. Нужните калории могат да идват от мазнини, както и от малко въглехидрати.
Както казах, яж много зеленчуци - зеле, моркови, чушки, домати, тиквички, патладжан, лук, чесън, листни зеленчуци, зелен фасул и т. н. По възможност сурови, но може и варени, печени, на пара, задушени. Избягвай пържено и панирано, както и месо, приготвено на открит огън.
Можеш да ядеш месо, риба, яйца, ядки (за предпочитане неосолени и сурови).
Някои млечни продукти са по-добри от други и според мен не вреди да се хапват, ако не се прекалява - сирена (с уговорката, че често са много солени) и масло, разбира се.
Авокадо, маслини (натурални) са добре дошли.
Малко плодове също може да включиш - грейпфрути, помело, лимони, ягоди, малини, къпини, боровинки са най-желани, ябълки и круши също, но грозде и сини сливи трябва да се избягват. Все пак плодовете трябва да са малко.
Избягвай тестени храни, освен някоя и друга филийка пълнозърнест хляб без брашно. Също така не яж рафинирани мазнини (олио, маргарин), преработени месни продукти (колбаси, сушени меса), сладко, ориз (рядко може да си позволиш кафяв), картофи.
Студенопресован зехтин и други нерафинирани мазнини са задължителни.
Гъби също може.
Това е горе-долу. Сигурно пропускам нещо, разбира се, но имаш обща насока и ще се ориентираш. Успех!
Мнението беше редактирано от Boby_ на 11.07.13 22:11.
11.07.13
22:04
Мерси за препоръките!
11.07.13
22:05
Мерси за препоръките!
11.07.13
23:28
Вода! Нека тя е основното ти питие, много вода и винаги да е пред теб, кафе чисто и чайове-най вече зелен истински.
12.07.13
01:15
казано от Цветелина Ву на 11.07.13, 23:28:
Вода! Нека тя е основното ти питие, много вода и винаги да е пред теб, кафе чисто и чайове-най вече зелен истински.
Всъщност без кафе ще е още по-добре.
казано от Petq Pavlova на 12.07.13, 01:15:
Защо? Кофеинът е един от най-ефективните стимуланти при сваляне, освен това едно хубаво еспресо от Арабика има и редица други полезни свойства.
12.07.13
15:21
Боби, ще обяснил ли какво значи”гнилостни процеси в тялото”? Нали не си представяш, че храната, която си изял вчера все още стои някъде в теб и “гние”? Това би озадачило доста гастроентеролози :)
казано от Boby_ на 12.07.13, 15:12:
казано от Petq Pavlova на 12.07.13, 01:15:
Защо? Кофеинът е един от най-ефективните стимуланти при сваляне, освен това едно хубаво еспресо от Арабика има и редица други полезни свойства.
Защото системната употреба на кофеин дава дългосрочни поражения върху функцията на надбъбречните жлези.
казано от Queen Kobra на 12.07.13, 15:21:
Боби, ще обяснил ли какво значи”гнилостни процеси в тялото”? Нали не си представяш, че храната, която си изял вчера все още стои някъде в теб и “гние”? Това би озадачило доста гастроентеролози :)
Чукни “диспепсия” в гугъл, моля те и не ме карай да ти обяснавам очевидни неща. :)
Марги, системната употреба на колко кофеин води до увреждания? Имаш ли количествени проучвания под ръка? Питам не за да започна спор, а защото ме заинтригува.
12.07.13
15:57
разбрах какво имаш предвид, но с уточнението че това е “Патологичен процес” и “заболяване” и един клинично здрав човек с добро храносмилане рядко от подобни гнилостни процеси.
12.07.13
16:03
Имах предвид да го пие чисто защото забелязах, че го пие с кафява захар. А не да се налива с кафе от сутрин до вечер. А аз пия кафе сутрин преди кардиото на гладно (събужда и ободрява) и наистина ще е полезно да разбера дали има причина да спра да го пия?
казано от Queen Kobra на 12.07.13, 15:57:
разбрах какво имаш предвид, но с уточнението че това е “Патологичен процес” и “заболяване” и един клинично здрав човек с добро храносмилане рядко от подобни гнилостни процеси.
Гнилостната диспепсия е диагноза, която се поставя, когато процесите достигнат някаква определена граница. При недобро преработване на млечния белтък протичат същите процеси, но в по-малка степен. На практика при всички хора има задържане на храна и гнилостни процеси до някаква степен, като тя зависи от много фактори - диета, количество храносмилателни ензими и т. н.
казано от Boby_ на 12.07.13, 15:38:
казано от Queen Kobra на 12.07.13, 15:21:
Чукни “диспепсия” в гугъл, моля те и не ме карай да ти обяснавам очевидни неща. :)
Марги, системната употреба на колко кофеин води до увреждания? Имаш ли количествени проучвания под ръка? Питам не за да започна спор, а защото ме заинтригува.
За съжаление нямам точни цифри. Препоръките обаче са за използването на кофеин единствено с терапевтична цел, а не ежедневна употреба. Ако те интересува от къде черпя информацита си - Dr. Sara Gotfried, MD, мисля че имаше сайт. Идеята и беше, че постоянното стимулиране на надбъбречните жлези чрез кофеина води в един момент до адренална преумора, висок кортизол, който пък върви ръка за ръка с една камара други чудесии, засягащи, за съжаление приоритетно женската част от населението.
12.07.13
16:20
При мен лично от кафето няма този пробуждащ се ефект, даже ми се досипва повече май, не знам дали е защото просто много рядко го пия.
А пък, ако кафето е нес (кафява химия)...
12.07.13
17:48
Петя, по отношение на разтворимото кафе ще се намеся много сериозно. Начина на получаване на разтворимо или още наречено инстантно кафе почти не се използват никакви химични процеси. Мога да си позволя да съм компетентна по въпроса тъйкато по образование съм инженер -химик и по случайно съм доктор по инженерна химия. За получаването му се използва физичен процес сублимация / преминаване на твърдо вещество в газ без да преминава в течно състояние/. Проблем според мен при кафето е как е направено. Дали случайно в епресомашината се е натрупал котлен камък и дали подържа нужното налягане за да го приготви най - добре. Но спирам до тук да не ви отекчавам с инженерни решения за пиене на хубаво кафе.
Марги, това е интересна теза. Има известна логика. Ще се поразровя за достоверни проучвания и ще видим какво ще изскочи.
А процесът на производство на разтворимото кафе наистина не включва друго, освен сублимационно сушене и повторно смилане, доколкото знам.
Докато се ровех за проучвания на тема кафе - ползи и вреди от него (а те са МНОГО и доста противоречиви, поради което не се наемам да ги тълкувам сам - не ми стигат познанията), попаднах на една интересна статия, която ми допадна:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/09/16/coffee-health-benefits.aspx
Автор е някой си д-р Меркола. Твърденията му/й са добре подплатени с препратки към проучвания. Общо взето признава негативния ефект на кофеина върху надбъбречните жлези, но твърди, че антиоксидантите и другите ползотворни вещества, които се съдържат в кафето, напълно компенсират това. Както винаги обаче, дозата прави отровата. Авторът препоръчва едно кафе на ден сутрин или преди тренировка. Черно, без сметана или захар, органично, по възможност тъмна разновидност (въпреки разпространеното мнение, светлите съдържат повече кофеин). Убеди ме, че едно хубаво еспресо сутрин може да е само от полза. :)
Д-р Меркола е един от най-уважаваните нутриционисти в световен мащаб, понякога е леко комерсиален, но принципно мисля, че заслужава доверие.
Все пак моето лично мнение е, че докато мъжете могат да се разминат “безнаказано” с едпресо-две, то жените са малко по-ощетени. Нашия хормонален фон е доста по-сложен от този на мъжете и доста лесно излиза от баланс, особено що се отнася до кортизола. Според статистиката на Д-р Сара Готфрид, 98% от всички жени живеещи в модерния свят страдат от прекалено висок кортизол или изключително чести и резки колебания в нивата му.
Той пък от своя страна е виновен (пряко и косвено) за редица други женски проблеми.
Аз съм избрала за себе си да използвам кофеина наистина с медицински цели, т.е. ако отбележа пълен срив в системата, за един вид рестарт.
Темата иначе е доста интересна и наистина противоречива именно поради частта с половите различия, които не всички отчитат като фактор. :)
Ако си намеря източника, ще го отделя в нова тема, за да не разводняване тук. :)
14.07.13
20:35
Едно хубаво еспресо сутрин си е тотално удоволстие, моля не карайте да се отказвам от него. Много други неща отказах поне едно удоволствие да ми остане.
12.08.13
22:33
Здравейте,
Да направим равносметка за 1 месец: Аз съм минус 6 кг. Браво на мен.
казано от Краси Панайотова на 12.08.13, 22:33:
Здравейте,
Да направим равносметка за 1 месец: Аз съм минус 6 кг. Браво на мен.
Добро начало. :) Сега остава да спреш да броиш месеците, а да започнеш да си живееш живота по този начин. :)
13.08.13
11:43
Мерси. Да ти кажа мислях, че няма да стане. Но като видях резултата много се зарадвах и адски съм надъхана. Така че, това е начина на живот. Още веднъж благодя за подкрепата.