Суинг с дъмбел или пудовка

Премествам тук мненията от дневника на Наталия.

16.07.13
13:12

Нати, виждам, че и ти практикуваш суинг с дъмбел. Аз го правя, защото не разполагам с пудовка (нито в къщи, нито в залата в момента има). Понеже беше възникнал нещо като спор (размяна на различни мнения по въпроса дали да се изпълняват движения без наличното за това оборудване) ми е интересно, ако може и ти да споделиш как го чувстваш суинга така изпълнен? ;) И проблем ли е това за теб, можеш ли да модифицираш, ефекта има ли го?

16.07.13
13:17

казано от Membaris на 16.07.13, 13:12:

Нати, виждам, че и ти практикуваш суинг с дъмбел. Аз го правя, защото не разполагам с пудовка (нито в къщи, нито в залата в момента има). Понеже беше възникнал нещо като спор (размяна на различни мнения по въпроса дали да се изпълняват движения без наличното за това оборудване) ми е интересно, ако може и ти да споделиш как го чувстваш суинга така изпълнен? ;) И проблем ли е това за теб, можеш ли да модифицираш, ефекта има ли го?

Нека се включа и аз :) Като човек, който е правил суинг с дискове, дъмбел, а сега с пудовка.

Прочетох дискусията и съм напълно съгладен с Марги. . . суинга с първите 2 натоварва съвсем различни мускули.Сега, когато ползвам пудовка, разликата наистина е голяма !

16.07.13
13:19

Аз НЕ отричам, че е по-добре с пудовка и трябва да се ползва по предназначение! Въпросът ми е друг. Ако нямаш възможност да ползваш, би ли се ограничил? Защото не мисля, че движението е грешно или опасно.

16.07.13
13:29

казано от Membaris на 16.07.13, 13:19:

Аз НЕ отричам, че е по-добре с пудовка и трябва да се ползва по предназначение! Въпросът ми е друг. Ако нямаш възможност да ползваш, би ли се ограничил? Защото не мисля, че движението е грешно или опасно.

Освен че товари тялото по друг начин, не вярвам да е толкова опасно :) Самият аз, дълго време съм го практикувал.
От опит бих казал, че ако трябва да избирам м/у диск и дъмбел, бих избрал дисковете.

16.07.13
13:36

Ето това е отговор, даже и с пример ;)
Наистина ми е интересно как мислят хората, защото е ясно, че еди кой си уред или еди кой си вид тежести или оборудване са за еди какво си и че движенията изпълнени по различен начин от общоприетия или “правилния” носят различно натоварване/акцент, но със сигурност винаги има алтернативи. Мерси, че ме разбра. Нати, ще се радвам на твоя коментар, а ако спамя, здраве да е :)

16.07.13
13:41

Така, разни хора, разни идеали (giggle). В залите, в които тренирам не съм имала възможността да използвам пудовка до сега, само с дъмбел и диск съм пробвала. Поради тази причина, не мога да ти дам достатъчно добър отговор. Но ако трябва да направя съпоставката между дъмбел и диск, поне аз, усещам натоварването в задните части и бедрата, когато го правя с дъмбел.
Отново казвам, че не съм достатъчно компетентна по този въпрос ;)

16.07.13
14:05

казано от Membaris на 16.07.13, 13:12:

Правил съм и с дъмбел и с пудовка. За дъмбел усещам натоварването по-близо до това от пудовката като го държа по особен начин.
Не за ръкохватката а с две ръце за дисковете от едната страна. Ръкохватката и дисковете от другата висят надолу. Дано ме разбра.
Като там където държиш може да са по-малко дискове а висящите повече.

16.07.13
18:41

Докато не пробваш с пудовка, ще си мислиш, че дъмбелът е предизвикателство. Нивото на “трудност” при двете е несъпоставимо.

16.07.13
19:05

казано от Иван П. на 16.07.13, 13:29:

Освен че товари тялото по друг начин, не вярвам да е толкова опасно :) .

Само уточнявам, че не съм писала, че е опасно (освен ако не държиш дъмбела както Стефан е писал по-горе ;) ...оставам с впечатление че е доста екстремен в тренировките, не в положителния смисъл). Просто не е същото упражнение.
Имах една колежка, която упорито казваше на сумо-тяга-хай-пула с пудовка “клек с вертолет”...иди обяснявай. Та, суинга с дъмбел се отнася към суинга с пудовка както клек с вертолет към сумо-тяга-хай-пул. :D

Мнението беше редактирано от Margi на 16.07.13 19:07.

16.07.13
19:23

Както не веднъж съм казвала (за себе си най-вече) - надявам се да се сдобия с пудовки и нямам против никой и нищо.
Нати, мерси за отговора ти, както и на всички останали. Приключвам с питанките!

18.07.13
19:59

Аз правя суинг с дъмбел по начина описан от Стефан. Не съм пробвала изобщо да го хвана за дръжката, тогава движението ще е по-скоро .. повдигане? Естествено тогава ще натовари повече предмишници, рамене.
Какво имате предвид като казвате, че може да бъде опасно ако се държи дъмбела за единия край? Да го изпусна или може би да си докарам някоя контузия?  Дано някой ден имам собствена пудовка, но за съжаление едва ли ще е скоро. Така, че като няма риба и раците ще свършат работа. :)

18.07.13
20:25

Аз го правя като хващам дъмбела за “главата”, не за дръжката (естествено). Така ми беше показано още в началото, когато започнах да се занимавам от инструктор, без наличието на пудовки. Така че... абе както и да е.

18.07.13
20:35

Ако съм собственик на зала, бих ви помолила да правите каскадите си на друго място. ;)

18.07.13
20:44

Инструктора, който ми показа по-голямата част от движенията, съм сигурна, че ако говорим за опит и работа с хора, може да се мери с теб, така че споко - каскадите са само в нечия глава. А пудовки щото навсякъде и всеки има... ;)
В залата, където в момента ходя и няма пудовки, абсолютно нямат проблем с това, даже бях попитана дали правя суингове, когато разговарях с инструктор за други движения, та и за това е говорено, видяно и т.н.
Има някакво пълно неразбиране тук, не знам още какво да се каже за имането, нямането и не/ограничаването(не само в движенията, но и в начина на мислене).

18.07.13
20:51

Аз не си меря нищо с никого. Просто споделям собствен опит и виждане за нещата. :)

18.07.13
20:59

Аз залата си я избирам И според персонала вътре.;)  Спортът е за всеки, както го разбира и харесва.

Мнението беше редактирано от Viara Keranova на 18.07.13 21:01.

18.07.13
21:01

Ами именно, всички ние споделяме!
А за “меренето” - напротив винаги (както е с разговор между поколенията) се стига до “Колко години опит имаш за да говориш?”. За това понечих да коментирам точно по този начин (ти самата го намекна по-рано в твоя дневник).

Мнението беше редактирано от Membaris на 18.07.13 21:06.

18.07.13
21:07

казано от Viara Keranova на 18.07.13, 20:59:

Аз залата си я избирам И според персонала вътре.;)  Спортът е за всеки, както го разбира и харесва.

Добрия “персонал” в залата не е за да оставя всеки да прави каквото и както му харесва, а да обяснява кое как и кога е правилно да се изпълнява. :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1