30.09.13
19:47
Здравейте!
На 18 години съм и ходя на фитнес от 2 години.
Преди 2-3 месеца започна да ме наболва ингвиналния канал появи ми се топче и от там дойде съмнението ми за херния.Първо бях при личната лекарка и тя ми каза че ми бил подут лимфния възел което е абсурд, защтото той е на 2-3 см от въпросното място.След това отидох на хирург който ми каза че нямам херния и да почина малко.Починах 1 седмица и започнах пак, но отново ми се поду и ме заболя.Миналата седмица отидох на друг хирург, който каза че имам херния колкото кестен и не е лошо да я оперирам.Родителите ми се посъветваха с техен приятел, който ни препоръча хирург за операцията.Днес бяхме при въпросния лекар който бил 1 от най-добрите в България (Иво Близнашки).Накарах го да ме прегледа 2 пъти, каза че имам изтъняване на коремната стена, за херния не можело да става и въпрос.Каза ми да почина 1-2 месеца, и че всичко ще бъде наред.Въпроса ми е следния:
Да се консултирам ли с друг лекар или да не се притеснявам и какви упражнения да започна да правя за да укрепя тази коремна стена ?
п.с. Последните месеци пренебрегвах корема и го бях изключил от тренировъчната ми програма.
30.09.13
23:08
Ми в момента е съвсем малко подуто (не видимо, а като го пипам и сравня с другата страна ) и разлика в прав, седнал издут-няма.
08.02.14
23:32
Здравейте! От днес чувствам лека болка или по точно болка като мускулна на мястото, което ще отбележа на снимката, която ще кача. Появява се когато лежа по дълго по гръб леко и когато се засмея се увеличава малко. Когато седя усещам нещо като напрежение в това място, което го нямаше преди. Предния ден правих клек като сложих най-много 85кг с колан и е нямало проблем като и преди съм правил с тези килограми и не съм имал проблем с тях. Един път се бях натоварил повечко на лег пресата без колан, но това да е било преди около повече от два месеца.. Дали е възможно да съм се изсипал или е някаква мускулна треска или кунтузия?
09.02.14
07:47
Само може да гадаем - за съжаление в рамките на форума е трудно да се даде логичен отговор. Има ли лекар наблизо, който може да те погледне?
09.02.14
19:11
казано от Димитър Михайлов на 09.02.14, 07:47:
Само може да гадаем - за съжаление в рамките на форума е трудно да се даде логичен отговор. Има ли лекар наблизо, който може да те погледне?
Има да. Днес от време на време го чувствам и все още нямам подуване и смятам, че вчера съм си влошил повече. Ако до ден-два ми мине както се и надявам смятам да не ходя :)
Благодаря за отговора!
Мнението беше редактирано от Стефан Димитров на 09.02.14 19:12.
09.02.14
22:58
Стегни си хубаво корема и го издуй леко, както е написал някой по-горе. Ако напипваш мускулатура и усещаш пресата си, дори да има мазнина малко от горе, нищо ти няма. Херния е, когато има издутина и тази издутина е мека. Може да има болка, но може и да няма.
Абсолютно същото беше и при мене.И аз ходих при Иво Близнашки и той ми каза същото: ” НЕ се притеснявай,почини си 1 месец и лека полека си поднови тренировките”. И на мене в тогавашното ми състояние ми се виждаше абсурдно как ще си мине от самосебе си,мислих за операции,за разправии.Като седях прав по-дълго време и ме болеше ингвиналния канал+кръста.След месец и половина си поднових тренировките и от тогава нищо ми няма.Тренирам си като преди,че даже и по-тежко и забравих въпросните болежки.По това което описваш ситуациите ни са 1към1.Дано и при тебе да има хепи енд :)
Щом ти го е казал Близнашки явно наистина е така! И аз съм чувал за него,че е много добър...Всичко ще се нареди приятел- НЕ СЕ ШАШКАЙ! Самия страх е най-страшен! От опит ти го казвам.
едит: сега видях,че темата е на няколко месеца...пича сигурно е забравил вече за ядовете.
Мнението беше редактирано от Попа на 14.02.14 13:47.
14.02.14
23:04
По принцип аз съм се разминал с операция за ингвинална херния с изчакване.
Така че покой и почивка може и да помогне.
Но по принцип в повечето случаи дупката си е дупка и рискът е органи да се заклещят вътре, което става сериозна беля.
За първият случай обаче горещо препоръчвам, след като има съмнения за лимфен възел, поне и една кръвна картина.
Не съм много убеден в разликите от 1-2 сантиметра и как изглеждат те при добре подут лимфен възел, освен това не съм напълно убеден че при мен хернията беше голямо и твърдо топче.
Медицинският подход препоръчва първо да се отхвърлят по - сериозните хипотези.
08.04.14
01:55
казано от Martin Kacarov на 30.09.13, 19:47:
Здравейте!
Преди 2-3 месеца започна да ме наболва ингвиналния канал появи ми се топче и от там дойде съмнението ми за херния.Първо бях при личната лекарка и тя ми каза че ми бил подут лимфния възел което е абсурд, защтото той е на 2-3 см от въпросното място.След това отидох на хирург който ми каза че нямам херния и да почина малко.Починах 1 седмица и започнах пак, но отново ми се поду и ме заболя.Миналата седмица отидох на друг хирург, който каза че имам херния колкото кестен и не е лошо да я оперирам.Родителите ми се посъветваха с техен приятел, който ни препоръча хирург за операцията.Днес бяхме при въпросния лекар който бил 1 от най-добрите в България (Иво Близнашки).Накарах го да ме прегледа 2 пъти, каза че имам изтъняване на коремната стена, за херния не можело да става и въпрос.Каза ми да почина 1-2 месеца, и че всичко ще бъде наред.Въпроса ми е следния:
Да се консултирам ли с друг лекар или да не се притеснявам и какви упражнения да започна да правя за да укрепя тази коремна стена ?
п.с. Последните месеци пренебрегвах корема и го бях изключил от тренировъчната ми програма.
Здравейте, от Пловдив съм на 25 години и имам подобен проблем както Мартин. Преди седмица получих подуване в ингвиналната област. На следващия ден отидох на спешен кабинет в една от държавните болници. Там хирурга ми каза че имам херния. Тъй-като от 1 месец се занимавам с плуване исках още едно мнение. Препоръчаха ми един хирург в една от частните болници тук. Реших да отида при него и той да ме прегледа и евентуално да решим нещо за операция. До днес вече подуването беше спаднало или поне видимото и нямам болки (просто от време на време някакво странно усещане), няма и такова подуване като топче като при Мартин. Днес отидох при хирурга и той ми каза, че не открива нищо, което да прилича на херния, всичко изглеждало нормално, всичко си било на мястото. Каза ми да си плувам най- спокойно и да си правя това, което съм провил до сега, ако почувствам някакви болки да му се обадя. т.е няма да се прави операция. Въпросът или по- скоро дилемата ми е дали е възможно и аз да имам някакво изтъняване на коремната стена, но не и херния, защото когато беше подуто единия хирург каза херния, а сега този казва че не е херния и да не се притеснявам. Спомена нещо от сорта на няква спортна трявма по-скоро. Ако някой може да помогне с дилемата ми ще съм безкрайно благодарен. Благодаря предварително!
08.04.14
02:39
Здравейте!
Здравейте, на 25 години съм от Пловдив и имам подобен проблем като на Мартин. Преди 1 седмица получих подуване в ингвиналната област.На следващия ден отидох на спешен кабинет в една от държавните болници тук.Хирурга каза, че имам херния. Тъй-като се занимавам с плуване от 1 месец исках още едно мнение.Препоръчаха ми един хирург в една от частните клиники тук.Решех да отида при него да ме прегледа и едвентуално да обсъдим и операцията.До днес вече подуването беше спаднало, поне видимото, нямам и подутина приличаща на топче, както при Мартин, не ме и боли (само някакво странно усещане понякога). Видях се с хирурга днес, прегледа ме и каза че не е открил нищо нередно в коремната ми стена, вичко си било на мястото. Каза ми да си плувам най – спокойно, да правя каквотото съм правил и до сега, и ако почуствам някакви болки да го потърся т.е няма да ме оперира. Дилемата ми е дали е възможно и аз да имам някакво изтъняване на коремната стена , както при Мартин, и да не е херния, защото когато беше подуто онзи хирург каза херния, а сега този каза не е. Ако някой може да помогне ще съм много благодарен.Благодаря предварително!
08.04.14
02:41
Здравейте!
Здравейте, на 25 години съм от Пловдив и имам подобен проблем като на Мартин. Преди 1 седмица получих подуване в ингвиналната област.На следващия ден отидох на спешен кабинет в една от държавните болници тук.Хирурга каза, че имам херния. Тъй-като се занимавам с плуване от 1 месец исках още едно мнение.Препоръчаха ми един хирург в една от частните клиники тук.Решех да отида при него да ме прегледа и едвентуално да обсъдим и операцията.До днес вече подуването беше спаднало, поне видимото, нямам и подутина приличаща на топче, както при Мартин, не ме и боли (само някакво странно усещане понякога). Видях се с хирурга днес, прегледа ме и каза че не е открил нищо нередно в коремната ми стена, вичко си било на мястото. Каза ми да си плувам най – спокойно, да правя каквотото съм правил и до сега, и ако почуствам някакви болки да го потърся т.е няма да ме оперира. Дилемата ми е дали е възможно и аз да имам някакво изтъняване на коремната стена , както при Мартин, и да не е херния, защото когато беше подуто онзи хирург каза херния, а сега този каза не е. Ако някой може да помогне ще съм много благодарен.Благодаря предварително!
Колкото и грозно да звучи има хора,които биха те вкарали под ножа (операция) за да извадят някой лев по здравните канали.Не ти знам случая,но си имай едно на ум.
08.04.14
23:23
казано от Попа на 08.04.14, 10:48:
Колкото и грозно да звучи има хора,които биха те вкарали под ножа (операция) за да извадят някой лев по здравните канали.Не ти знам случая,но си имай едно на ум.
И на мен ми е хрумвало подобно нещо. За едната здравна пътека ще те срежат за едното нищо.