Какъв лост да избера

Здравйте, искам да си купя лост за лежанката и се колебая между прав лост 213 см и олимпийски лост , понеже не мисля да го натоварвам с повече от 150 кг , няма да правя изтласквания и т.н. , предвид разликата в цената между двата лост ( двойна ) , правия ф30 ще ми свърши ли работа ? Какво бихте ме посъветвали?

AG

21.10.13
23:42

За лежанката едва ли двата ще ти правят разлика, но на някои други упражнения като сгъване за бицепс аз съм имал трудности с невъртящия лост.

Т.е. аз гласувам за олимпийски, въпреки че си купих фи 30, защото е по-евтин и вече имах 80 кг тежести от дъмбели.

22.10.13
01:15

Ако не разполагаш с много място, можеш да си вземеш и по-къс лост.
213см, 183см и 168см. ф30 лостове с означения SB-84T, 72Т и 66Т са без забележки. Гледай и да ти паснат на лежанката все пак.

Самоплагиатствам се от съседната тема(баси якото):
1. Стандартен “дълъг” ф30 лост(SB-84T) е с дължина 213 см., като разстоянието между ограничителите е  ~130 см, а грапавата част е от/до - 110см. Използваем е при ширина на стойката до 110 см - външен размер.
2. Стандартен ф30 183см. лост(SB-72T) е неизползваем при лежанка  със стойки по-широки от 90см.
3. Стандартен ф30 168см лост(SB-66T) е вече неизползваем при лежанка по-широка от 70см.

И до 200+ кг нямат проблем.
Разбира се, ако ще хвърляш лоста, когато е сериозно натоварен ..най вероятно ще е много грозно.

Умишлено пиша означенията на лостовете, защото тези съм ползвал и в момента ползвам. В Спорт Депот и онлайн магазини можеш да ги намериш с тези означения, като максималното тегло е посочено със солиден запас. Аз пиша, с колко съм ги ползвал. Предполагам, че на пазара се намират и други лостове с различно качество и характеристики. В една от темите, може би в този раздел, бях чел за лост огънал се при съвсем ефирни килограми...

Ако имаш пари за хубав олимпийски лост, тежести и друго професионално оборудване, темата е излишна. :)

Мнението беше редактирано от 6th на 22.10.13 01:16.

Здравейте, ще купувам два лоста , прав и крив , ако заложа на ф30 (213 см прав и 120 см крив, вместо на ф50 (олимпийски и крив олимпийски)  , спестявам  100 лв поне от лостовете и няма да се налага да купувам допълнително тежести за дъмбелите.
Въпроса е дали ще има някаква разлика за упражнения като правя?
Упражненията , които ще правя с правия лост:
-вдигане от лвг
-за бицепс
-мъртва тяга
-клекове
-гребане

Търся оптималния вариянт . Благодаря за отговорите.

AG

22.10.13
15:17

кривият лост си е пари на вятъра

предмишниците ти ще свикнат и на същите движения с прав лост

22.10.13
18:41

Диаметъра на лостовете ф30 и ф50 в носещата им част няма отношение към самите упражнения.
И дисковете са с различни цени...

казано от Angel Gyaurov на 22.10.13, 15:17:

Определени движения са много, ама много по-удобни с крив лост и не опира до предмишници, а че китки и лакти ще страдат.

Значи клоня повече към ф30 , щом няма значение … ще спестя към 150 лв , което не е малко

AG

23.10.13
00:34

казано от Херцог Трън на 22.10.13, 18:44:

Определени движения са много, ама много по-удобни с крив лост и не опира до предмишници, а че китки и лакти ще страдат.

Бях напълно сигурен, че някой няма да е съгласен. Упражненията са 2, не са основни и има по 3 заместващи, ако не ти понасят. Можеш да си прецакаш китка бързо и лесно, защото тежестта не се е завъртяла по лоста както си свикнал, а се е законтрила, така че фи 30 крив лост е пари на вятъра.

казано от Angel Gyaurov на 23.10.13, 00:34:

Бях напълно сигурен, че някой няма да е съгласен. Упражненията са 2, не са основни и има по 3 заместващи, ако не ти понасят. Можеш да си прецакаш китка бързо и лесно, защото тежестта не се е завъртяла по лоста както си свикнал, а се е законтрила, така че фи 30 крив лост е пари на вятъра.

Ще си цитирам подписа :

Петко К : За идиотите няма безопасни упражнения.

Може да си ги прецакаш и докато биеш делфина, ако ме разбираш.

Това не променя факта, че с крив лост положението на китките е далеч по-ненатоварващо.

AG

23.10.13
10:40

Колко идиотско е да си помогнеш за последната единица бицепсово сгъване с чийтинг на тялото и да ти се случи въпросното законтряне на тежестта с гайката...

23.10.13
13:00

Не си спомням някога да съм слагал гайки или ограничители, ако не е пристегната, тежеста лагерува и на лоста.

ПП. Всички тежести и лостове са ми ф30

Мнението беше редактирано от Valdis на 23.10.13 13:02.

казано от Angel Gyaurov на 23.10.13, 10:40:

Колко идиотско е да си помогнеш за последната единица бицепсово сгъване с чийтинг на тялото и да ти се случи въпросното законтряне на тежестта с гайката...

Както и Валдис се чуди, та и аз - каква гайка? Като цяло този сценарий, който го описваш първо ми е сложно да си го представя и второ ми изглежда 1/1 000 000 като шанс. Също така - никой не те кара да правиш чийтинг.

И май не схвана смисъла на изказването от подписа - ако си идиот, ще се контузиш и без да ти законтря някаква въображаема гайка на някое въображаемо чийтнато повторение с тежест, която явно не можеш да контролираш добре (защото ако можеш, то шансовете да си прецакаш нещо намаляват още повече).

А още един въпрос се сетих - каква е тази гайка, която на крив лост я има, а на прав я няма? :D

23.10.13
19:49

казано от Angel Gyaurov на 23.10.13, 00:34:

Това е подобно на доводите ти против кривите лостове и ЗА правия лост.
Не се глезиш - законтряш гайките предварително. Китките са ти здрави и привикват, въздържаш се от злоупотреба с тежестта и намаляваш клатещия се и завъртащ дисковете чийтинг.
Винаги можеш да ги оставиш и малко отвити. Въпрос на избор. Един крив лост е 50-60 лева. По-добре с него, отколкото без него.

AG

24.10.13
01:00

За мен кривият лост в домашни условия е по-скоро лиготия - като гледам за вас е почти задължителен. Явно е до приоритети.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1