Лактоза

07.06.05
20:17

Според вас пречи ли лактозата за НВД? Тя е прост въглехидрат, но повечето хора не я усвояват, това се потвърждава от факта, че предизвиква газове (принципно ако въглехидрати стигнат червата без да са усвоени там от бактериите започват да отделят доста газове). То не че може и да се избегне де, обезмаслени млечни продукти има, но не и обезлактозени ;). та в крайна сметки влияе ли?

08.06.05
02:32

ДА, влияе и пречи!! Махни млякото когато си на НВД и чистиш.

08.06.05
09:31

Зависи за кое мляко говорим. Според мен киселото мляко е много добра храна при всякакви диети. И гликемичният индекс на лактозата съвсем не е висок (в момента не помня точно колко беше). Отделно, ако млякото е с висока масленост, ГИ пада още. Ако може някой да ми обясни с какво пречи млякото на НВД бих бил благодарен. На мен със сигурност не ми пречи, приемам мляко в три от храненията си дневно, я в момента съм на НВД.

08.06.05
13:05

Ако не целиш да изчистваш с НВД, не пречи. А в противен случай лактозата има свойства да кара тялото да “подпухва”, което може да те обърка също както и водната задръжка. И по-някакъв начин (не си спомням точно, и не мога да обясня), не позволява на организма да отслабне толкова. Най-вероятно сте гледали на касетки и чели диети на големи културисти и впечатление прави, че абсолютно всички (като изключим Цветко :? ) спират млякото и млечните произведения преди състезание. Даже някой от тях го правят много преди това, като например Киборга, който го спира 4 месеца по-рано.

09.06.05
23:43

ми то като ги спреш млечните продукти спираш едни от най-достъпните в много отношения хранителни продукти..а нали чсъщност не се усвояваше лактозата..?

10.06.05
12:00

Сега, напълно съм съгласен, че културист в предсъстезателна фаза трябва да спре или ограничи до минимум млякото. Но по мое мнение, тук става дума за друго... Отношението към млякото би трябвало да е като към всичко останало - важна е мярката. Не можеш да очавкаш да приемаш по 2 литра мляко на ден и да свалиш, така е. Но не би попречило, ако приемът е 0.5 - 1 литър.

d1sc0_c1t1z3n, не се усвоява голяма част от лактозата при някои хора. Това би трябвало да е твърдението. “Лактозата не се усвоява” ми звучи коренно различно. Освен това лактозата в киселото мляко е далеч по-усвоима... Ако поекспериментираш по метода проба-грешка ще ти отнеме не повече от две седмици, за да разбереш къде седи твоя организъм... Аз отака обичам. Иначе научни публикации бол. И всеки пише различно и те убеждава, че е прав... отплеснах се  :lol:

Свалянето и млякото не са много съвместими. Самият факт ,че бебетата пият мляко, а не боза, за да трупат резерви през първите месеци, е повече от достатъчен.
От една страна имаш лактоза, освен нея имаш и мазнини, на метаболизирането на които тя помага.
Може би кофичка кисело или половин литър прясно не са вредители при сваляне, но по - добре без тях. Ако ядеш кисело мляко например следва да отхвърлиш на 100% извара или сирене, които са ти по - допустими в диетата....
Твърдението на Диско според мен означав следното:
У много хора след пубертета - според това, което съм чел - 20% - се губи ензима лактаза. Те не могат да обработват лактозата и често стават алергични към млякото, особено пресните млека. Всъщност, ако прясното мяко е прясно, то няма този проблем; има го ако е пастьоризирано, което е в 99,99% от случаите, защото това убива анблок всички съдържащи се в него бактерии.
Бактериите в киселото често обработват именно лактозата, превръщайки я май в лактат, който, ако не се лъжа, също е метаболит, но вече по - лесно усвоим. Те не конвертират цялата лактоза обаче. Но правят киселото мляко по - достъпно за такива хора.
Според мен 20-те процента са силно пресилена цифра и определено не е вярно, че лактозата не се усвоява при всички. Усвоява се, при това доста добре. Лактозата е бърз въглехидрат, момчета. Можете да го взимате при НВД, но си правете сметката. 1 литър най - вероятно вече не е НВД.

10.06.05
12:34

Дзвер, съгласен съм с всичко освен с едно: лактозата не е бърз въглехидрат. Или нека го кажем така, гликемичният индекс на лактозата не е висок. Което изначава, че ако и да се усвоява бързо, то лактозата не стимулира много отделянето на инсулина, под чието влияние приетите хранителни вещества метаболизират до мазнини. Отделно,ако млякото е пълномаслено, това сваля още повече гликемичния индекс...

10.06.05
12:51

дзвер-а доста точно улови какво исках да кажа - точно за загубата на лактаза говорех. а, че е бърз въглехидрат и аз съм го чел. общо взето извода който мога да изведа или обобщя от всичките мнения е, че все пак има някакъв вреден за изчистването ефект. неприятното е, че лишаването от лактоза лишава и от казеин, а в крайна сметка изварата се консумира масово - главно заради цената ;)
П.С. абсолютно всички млечни продукти съдържат лактоза нали? включително извара, сирене, топено сирене и кашкавал?

Бързият въглехидрат Марто е този, който бързо метаболизира - разграждайки се или изграждайки.
Гликемичният индекс е влиянието на въглехидрата върху инсулина.
Две коренно различни според мен неща.
Фруктозата - и тя е с нисък глекимимчен индекс. Дава се на диабетци. Ама бърз или бавен въглеидрат е?

10.06.05
13:23

Фруктозата е бърз въглехидрат, да. Наистина са две различни неща (късно се усетих, защото мен ме интересува влиянието на инсулина). Инсулинът е този, който определя дали дадено вещество ще метабилизира до мазнини. Мен това ме интересува и затова отдавана не гледам дали даден въглехидрат е бърз или бавен, прост или сложен, а ме вълнува ГИ-то. :wink:

Не мога да го обясня научно, но почти съм убеден ,че метаболизъм до мазнини може да има и без участието на инсулин.
Доказателство в моя подкрепа е и това, че симптом на диабет, преди да бъде лекуван, е бързото напълняване. Т.е. хората вече нямат собствен инсулин или пък са резистентни към инсулина, още не го внасят отвън и въпреки това бързо пълнеят.

10.06.05
14:29

Оооо и аз така :lol:  Не, сериозо, и аз мисля, че е така, но на пръв поглед. Ако се задълбочим ще видим, че инсулин така или иначе се отделя (някакъв). Дори и никакви въглехидрати да не ядем, пак се отделя. Просто тялото е устроено така, че този хормон е жизненоважени  не може да се лиши от него. Та идеята ми за сваляне е в ограничаването на инсулина. А лактозата не пречи на това. Това ми е мисълта. Да не пиша отново предните си мнения за количеството, за разликата м/у състезателите и обикновените трениращи... Не казвам пийте/яжте мляко, за да свалятте, а казвам по един литър мляко дневно, съобразен с останалия хранителен прием няма да навреди на един кондиционно трениращ да се поизчисти :wink:  Където има догма, няма истина :wink:

10.06.05
15:40

Незнам ..аз си пия поне по 1 литър прясно мляко на ден ..около 300-400 гр пълномаслено сирене около 400 гр извара и 400 гр пилешки гърди +протеините и даже 60-80 гр глюкоза след тренировка и се водя на НВД ...Ще кажете ..тоя се тъпчи с лактоза ...може и да е вредна ..но на мен поне не ми пречи..топя се със всеки изминал ден ..
което е малък проблем ..но все пак хубав понеже преди 3 седмици си купих панталон който сега ми е голям.Приемам си не по-малко от 3 гр белтък за кг.тегло ..и не ме интересува дали е от мляко месо или ядки ...понеже от каквото и да е резултата е видим :)за мене лактозата не е вредна при НВД

ПП:И между другото ..размерите на ръцете не падат ..да не кажа че се увеличават ..мисля че губя голям процент мазнини спрямо мускули ..което е най-важно за мен и работи ...Въпреки лактозата...
  Успех !

Сериозна НВД караш, братле.
Определено не е НВД, вероятно само така се водиш ,а вече причини да сваляш - много. 80 грама глюкоза + мляко + сирене + извара + незнам си кво си плюс хляб + храната и въглехидратите в нея отделно.
А картофи и ориз ядеш ли :)
Даже и да е вярно, не е пример за подражание. Всеки е с различен метаболизъм...

Олеле... К’во ли те питам. Сега видях някаква скорошна тема с тебе за ориз грах и копър и на едно място си писал за картофи.
Братле, ако всичко това е вярно, си метаболитен феномен. Но не всички са като теб, братле... И не всичко, що фърчи, е НВД :)

10.06.05
16:17

е картофи и ориз не ям ...това ми е храната за целия ден...2-3 протеинови шейка(между 2 хранения и единия казеин преди лягане)млякото(1л) с изварата(400гр) я пия на 2 хранения ,гърди(400гр) и 300гр сирене ми правят още 2 хранения...на ден ям по 7-8 пъти ,а глюкоза пия само след тренировка в тренировъчните дни...аа забравих да кажа и че в шейка от мляко и извара слагам и 1 банан  :D
84 кила съм 185 см..под 3 гр белтък на ден не падам .

ПП: в нетренировъчните дни въглехидратите не са повече от 70гр..а тренировъчните около 130 ...не е чак толкова много ..белтъчините ..казах около 250 и мазнините около 150-200.Метаболизма ми не е от най-бързите ..даже изобщо ..но се стремя да го забарзвам(ям по 7-8 пъти през около 2-3 часа и пия мн вода)
А....и не правя зареждащ ден ...за мен той е глупост...понеже преминаването от една крайност в друга не ми допада предпочитам да си хапвам повечко въгл.през останалите дни ..опитвал съм и на 0 въгл. но резултата беше по-лош и с повече мускулни загуби.
Това е ..малко се отклонихем от темата ..но все пак засяга лактозата ..:)
Успех!

70 на 130 по  -става, по прилича на НВД, ако и да отива към 2 грама въглехидрат на килограм, което не е малко, ама тия 130 грама на мен не ми излизат с 80 грама глюкоза, един банан ,един литър прясно мляко, не знам какво си сирене, извара и отделно други храни с въглехидрати плюс протеин с мое би 10 процента въглехидрати... Освен ако някъде не се изхвърляш.
А в другата тема си писал, че хапваш ориз с грах и магданоз ли беше, и няма кой да те спре :)
Както и да е...
Друга е идеята тук.

10.06.05
16:44

протеините нямат никакви въглехидрати ..изцяло белтъчни са ..суроватъчни и т.н.
А за сметките ..ами сметни 1л мляко=45въгл. 300гр сирене= 13 гр 1 банан=20гр ...общо около 80 ...добре не са 70 ...а в тренировъчните дни + 60-70 глюкоза
За ориза: понеже темата беше как го овкусяваме,аз написах аз как го ям ПО ПРИНИЦИП(когато не съм на НВД)и как ми е най-вкусен,за да знаят другите различна рецепта ...това не означава че ям постоянно ..

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1