07.04.14
16:48
На 40 години съм и от няколко години започнах да качвам килограми. От близо 3 години съм на “Зоната” с която успешно си пазя теглото в границите, с които съм свикнала (57-60 кг ). Но не спирам да търся чисти източници на протеини. Започнах със соев протеин, минах набързо и през храните за животни, но последното ми откритие отпреди седмица е слънчогледовия експелер (подобрен вариант на старото слънчогледово кюспе). Правят го и по доста чист начин, използвайки ротационни преси. Съдържанието му е отлично за ЗОНАТА” - на 100 г. - 37 гр. протеини, 7 гр. мазнини и около 17 гр. влакнини (за 60 гр експелер има 21 гр. протеини и 4 г мазнини което си е идеалното съотношение - П:М) и най-важното - вкусно е, има вкус на слънчогледови семки. Съдържанието на експелера като цяло отразява това на слънчогледа - добър източник на тиамин, витамин B6, магнезий, фосфор, мед, манган и селен, както и много добър източник на витамин E.
Моля ако някой има опит с този вид хранителен продукт, да сподели.
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 07.04.14 16:50.
Принципно те това нещо го използвам за захранка при риболова , не знаех че се яде. Нормално е да има вкус на слънчогледови семки , нали от това се прави. Лично аз не бях чувал някой да яде кюспе - това си е храна за животни . Има далеч по-добри източници на голямо количество протеин без голямо съдържание на мазнини , при това много по-качествен - пилешко месо и риба например, извара и др.Защо се мъчиш с фуражи ?
07.04.14
19:59
Може жената да е веган, нали сега е модерно да се ядат разни щуротии щот били полезни ;)
Шегата настрана, в университета по животновъдство, сме правили хранителни режими на свине, и там това чудо влизаше като компонент на смеската, защото протеина не е пълноценен а и е трудно за смилане.
На мен ми стана интересно какви са другите животински храни , които е опитала авторката ? Няма нищо лошо в това да си веган , но това вече ми се струва прекалено.
07.04.14
23:37
Предлагам да не насочваме темата към веганство и/или вегетарианство.
Какъв реално е проблемът с консумация на слънчогледав експелер, господа? Някой е казал, че не става за ядене?
Погледнете отвъд това, което говорят хората (те хората говорят и за проблеми с жълтъците на яйцата, че за релеф се тренира с малки тежести и много повторения и че не трябва да се яде след 18:00 часа за да се отслабва). Всъщност сигурни ли сте, че не консумирате нито една храна, която се ползва и за хранене на селскостопански животни? ;)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 07.04.14 23:38.
08.04.14
13:26
казано от Кольо Пияндето на 07.04.14, 23:37:
Предлагам да не насочваме темата към веганство и/или вегетарианство.
Какъв реално е проблемът с консумация на слънчогледав експелер, господа? Някой е казал, че не става за ядене?
Погледнете отвъд това, което говорят хората (те хората говорят и за проблеми с жълтъците на яйцата, че за релеф се тренира с малки тежести и много повторения и че не трябва да се яде след 18:00 часа за да се отслабва). Всъщност сигурни ли сте, че не консумирате нито една храна, която се ползва и за хранене на селскостопански животни? ;)
Вероятно по-голямата част от флората и фауната, могат да намерят място в стомаха на човека, с изключение на отровните! А също така, вероятно въпросната суровина има далеч по-добри (от хранителна гледна точка) алтернативи. Разбира се, че всеки е свободен да консумира каквото/както намери за добре, но е забавно. В старанието си да се хранят/живеят “здравословно” хората прибягват до наистина зашеметяващи прииоми. Що се отнася до животните, и техните хранителните особености, да ти кажа аз особена разлика между тях и човека не правя. Ако се замислиш, може би ще разбереш какво имам предвид.
08.04.14
13:33
казано от summertime на 08.04.14, 13:26:
...също така, вероятно въпросната суровина има далеч по-добри (от хранителна гледна точка) алтернативи.
Алтернативи има.
По-скоро се чудех защо трябва да има ограничения... ;)
казано от summertime на 08.04.14, 13:26:
Що се отнася до животните, и техните хранителните особености, да ти кажа аз особена разлика между тях и човека не правя.
Същото имам предвид и аз. :)
Преживните са малко по-различна “бира”, но все пак...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 08.04.14 13:34.
08.04.14
16:05
казано от Кольо Пияндето на 07.04.14, 23:37:
Всъщност сигурни ли сте, че не консумирате нито една храна, която се ползва и за хранене на селскостопански животни? ;)
Едно време прасетата ги хранихме с типов хляб и кисело мляко, сега тия неща ги срещам из дневниците . :D
казано от И Симеонова на 07.04.14, 16:48:
Моля ако някой има опит с този вид хранителен продукт, да сподели.
Каква му е цената?
08.04.14
17:44
Момчета, момчета - много ме разочаровате. Като коне с капаци сте. Никой не попита за състава, дали се добива по максимално чист начин - започнахте с подигравките (между другото това го срещам постоянно откакто реших да използвам соевия изолат като източник на чист протеин). Що за ограничено мислене имате - яж извара (безвкусен и тъпкан с палмова мазнина “продукт”), яж пилешко (незнайно с какво инжектирано, яж риба (незнайно къде, какво е поела) и т.н.
Цената му е ... 0,65 лв/кг в магазин. Предполагам, че в някоя маслобойна е на двойно по-ниска цена. А сега, деца, кажете не е ли алтернатива, след като получаваш и доста витамини, минерали и полезни мазнини на смешна цена.
Да допълня нещо - не съм веган, вегетарианец и т.н. но от известно време гледам да се придържам към Аюрведа храненето затова рибата и месото не са алтернатива.
08.04.14
20:12
Ако следваме логиката ви, то реално никоя храна не е чиста! Вие знаете ли на какви почви е гледан слънчогледа, с какво е пръскан, торен и т.н. Ако се замислите реално, чиста храна в абсолютния смисъл на тази дума - няма. Не знам защо ни набедихте в тесногръдие, както написах по-горе всеки е свободен да се храни както и с каквото пожелае. Друг е въпроса, че от наличните продукти които пазара потенциално предлага, има достатъчно неща които можете да консумирате. Кафявият ориз също е богат на витамини и микроелементи и т.н. и т.н. Що се отнася до експелера, да той е богат на белтъчини, но те са непълноценни, затова именно участва в смески, а не самостоятелно. Доколкото си спомням, соята съдържа есенциалните аминокиселини, но в недобро съотношение. Въобще от бобовите, най-балансиран аминокиселинен състав има лещата.