Коледна BB трапеза: включи се в предизвикателството ни! :)

Здравейте!

BB-Team има предизвикателство за вас.

Ако обичате да се вихрите в кухнята,
ако харесвате коледния дух,
ако искате да хапвате здравословни храни,
или ако просто ви се твори -
защо не се присъедините на коледната ни трапеза?

Идеята: Да обединим коледния дух и здравословното хранене в едно - да покажем, че полезните ястия могат да бъдат и вкусни, и носещи празнично настроение.

Предизвикателството: Да покажете своята здравословна рецепта, която да носи коледен дух.

Условия:
1. Рецептата трябва да носи духа на Коледа - да съдържа типично коледни вкусове, аромати, продукти (канела, ванилия, портокали, свинско, пуйка, сарми, пълнени чушки, боб, питка, курабийки и т.н.).
2. Важно е храните да бъдат сготвени по здравословен начин, за да са в унисон с философията ни. Да не се пържи (освен, ако не използвате устойчива на висока температура мазнина, например краве масло), да не се панира, да не съдържа бяла захар и бяло брашно.
Разбира се, не само начинът на приготовление, но и самите продукти трябва да бъдат здравословни (да не използвате маргарин, да не използвате полуфабрикати или храни с високо съдържание на консерванти).
Водете се от мотото: ”Моята здравословна Коледа”
3. Сгответе храната и я снимайте. Снимката трябва да съдържа коледен елемент - борово клонче, свещ, фигурка на снежен човек и други (като фон, декоративен елемент в чинията, украса на масата и т.н.).
4. Публикувайте рецептата и снимката към нея в тази тема.
- описание на рецептата (необходими продукти в точен грамаж, начин на приготвяне - всички отделни стъпки, коментар към рецептата - ако прецените);
- хранителен състав на рецептата (това условие е по желание) - грамаж на ястието; калории, въглехидрати, белтъчини и мазнини на цялото количество;
- снимка на приготвената храна.

Срок: Показвайте здравословните си празнични храни до края на тази година - 31.12.2014 г (включително).
Най-добрите от тях ще бъдат публикувани в раздел ”Рецепти”.

Колкото по-рано се включите със собствената си рецепта, толкова по-голям шанс има тя да се появи точно за Коледа.
Така може да вдъхновите някой друг, който е решил тази година да преяде с полезни храни :) :) :)

Е, приемате ли предизвикателството?
Какво ще е вашето здравословно ястие, което да сложим на коледната bb-team маса?

Пожелаваме на тези от вас, които ще се включат:
щипка любов, 2 с.л. коледен прах, 1 ч.ч. настроение и пълна доза вдъхновение!

400 грама телешко месо в изпечено състояние, 100гр. ориз, 5гр Креатин и 5гр. ААКГ :)  за Коледно настроение :)

Стоил, много хубаво настроение си създаваш, но участието в това предизвикателство си има изисквания :)
Ако по-натам имаш желание, можеш да редактираш мнението си и да добавиш снимка + начин на приготвяне.

21.12.14
00:32

Сурови коледни сладки с кокосов сняг

Необходими продукти:
За сладките:
1/2 чаена чаша орехи
1/2 чаена чаша лешници
1 чаена чаша фурми
настъргана кора от 1 портокал
1 чаена лъжичка настърган джинджифил

За снега:
4-5 супени лъжици кокосов крем
1 чаена лъжица сироп от агаве или мед
1-2 супени лъжици кокосови стърготини

Начин на приготвяне:
1) Всички продукти за сладките се смилат в мощен блендер до образуването на лепкаво тесто.
2) Тестото се “омесва”, за да стане по-хомогенно. Разточва се на лист с дебелина 1-2 см върху кухненско фолио.
3) С формички се изрязват сладки. След като са готови, могат да се оставят за половин-един час в хладилника, за да се стегнат.
4) Съставките за кокосовия сняг се смесват в блендер. Полученият крем се нанася внимателно върху сладките. Допълнително се поръсват с кокос.

Мнението беше редактирано от Роси на 21.12.14 00:33.

21.12.14
11:38

Ромбове с дъх на Коледа

Необходими продукти:
За сладките:
140г смлени бадеми
кората на 1 портокал
100г бананов чипс*
1-2 зрели банана (около 150г)
2 яйца М
1 супена лъжица лимонов сок
120г захар Мусковадо
щипка сол

Подправки за коледния вкус:
2 шушулчици кардамон
1/2 чаена лъжичка карамфил
1/2 чаена лъжичка мускат
1/2 чаена лъжичка бахар
2 звездички анасон или 1/2 чаена лъжичка анасонови семенца
1/2 чаена лъжичка джинджифил на прах

Глазура (по желание):
40-50г черен шоколад
нарязани на дребно белени бадеми

Начин на приготвяне:
1) Банановиятчипс се смила в блендер или кафемелачка. Бананите се пасират заедно с лимоновия сок.
2) Всички подправки се стриват хубаво в хаванче.
3) Смлените бадеми се смесват заедно с банановия чипс, банановото пюре, портокаловата кора и подправките.
4) Яйцата се разбиват заедно със захарта и щипката сол до получаване на пяна. Добавя се бадемовата смес, разбърква се добре и се оставя да почине за 30 минути**. Междувременно фурната се загрява на 180 градуса.
5) Тавичка за фурна се застила с хартия за печене. Отгоре се нанася сместа под формата на правоъгълник с дебелина 1 см. Пече се около 20 минути, след което се изважда от фурната и се оставя да изстине добре.
6) За глазурата черният шоколад се разтопява  на водна баня, нанася се с четка върху вече изстиналото тесто и се поръсва с нарязаните бадеми.
7) Тестото се нарязва на ивици широки 3 см, а после напречено на ромбове.

* Бананов чипс може да се направи като се запържат тънки кръгчета банани в кокосово масло. Ако е купешки е хубаво да се внимава с каква мазнина е направен, както и за срока му на годност. Според мен чипса може да бъде пропуснат в тази рецепта като се замести с още малко смлени бадеми, тъй като не играе никаква роля за крайния вкус на сладките.
** Не е задължително

Забележка: Рецептата е адаптирана от тази рецепта за немски коледни сладки (лебкухен). Пропуснати/заместени са някои не толкова здрвословни съставки :)

Мнението беше редактирано от Роси на 21.12.14 11:38.

Не съм планирал това да е за темата, но пак горе-долу става и е лесно за приготвяне:

Телешки врат с гарнитура Дроб-сарма и варени картофки :P

Дроб-сармата за една тавичка :
250гр кафяв ориз се сварява с глава лук на дребно, 1ч.ч грах, 250гр готово агнешко дробине се вари до набъбване.След което се пече във фурна докато стегне и накрая се залива с разбита смес от 4 яйца и 200гр кисело мляко.За готвенето може да се използва малко оризово олио или краве масло. Телешкото се начуква и се маринова 15-тина мин с 1с.л оцет и 1с.л зехтин, за да е по-крехко. Това е,бързо лесно и силно хранително ;)

Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 22.12.14 14:51.

“Булгур”
Купичка смляна бяла царевица на машинка, се вари в три части вода до сгъстяване, след което на стъпки се доварява с пълномаслено прясно мляко. След като се махне от огъня се подслажда със стевия/агаве/мед по избор, добаве се ванилия, обърква се добре и се оставя да се стегне.Накрая се поръсва хубаво с канела и се консумира охладено.Бон Апети!

Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 22.12.14 21:39.

Шоколадови веган бонбони

Продукти за около 20 бонбона:
1/2ч.ч сушени фурми
1ч.ч сурово кашу
1/4ч.ч неподсладено какао на прах
2с.л кокосово масло
2ч.л семена чия по желание
1-2 ч.л вода
около 1/4ч.ч кокосови стърготини за овалване

Фурмите почистете от костилката и нарежете на малки парченца. Накиснете във вода за около 30 минути. Оцедете от водата и сложете в блендера заедно с останалите продукти (без водата и кокосовите стърготини). Смелете до получаването на шоколадово тесто, ако e много твърда сместа и блендера се затруднява сложете 1-2 чаени лъжички вода.
От получената смес оформете топчета и оваляйте в кокосовите стърготини.
Поставете в хладилника да стегнат за 1-2 часа.

Аз вече няколко пъти ги приготвям и съм страшно доволна. Страхотен и здравословен източник на енергия!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1