26.04.15
12:33
Здравейте, имам въпрос относно килограмите ми :)
Момиче съм на 21 години, висока съм 171, за килограми съм 58-60 ( за съжаление кантара ми не е точен). До преди няколко дни правих диетата на Ваня Червенкова, тоест разделно хранене и свалих колкото искам, чувствам се добре. Но диетата свърши и сега не знам как да се храня за да не кача отново :( Предразположена съм към качване и задържане на вода попринцип. За това ако може да попитам след такава диета трябва ли да продължа да се храня разделно , или на кои храни да наблягам и да смятам ли калории от тук нататък? Целта ми е да задържа килограми и дори още мъничко да сваля. Също така бихте ли ми предложили някакъв чай например за задържането на вода? В момента тренировките които правя са в къщи..
26.04.15
12:43
Наскоро коментирах въпросната диета.
Тя може да е много неща - поредната глупава мода, опит за стрес на организма, но определено НЕ е разделно хранене.
Какво да правиш сега?
Моят съвет е да отвориш раздела с хранителни режими и статии за хранене и да почетеш, а след това ще коментираме, ако имаш въпроси.
Виж материалите за балансирана диета (РБД), “Зона за абитуриенти: във форма за бала” (не обръщай внимание за кого е адресирана), калориен баланс.
26.04.15
12:44
Правиш това, което по принцип е по-добрата идея от фантасмагорията, с която си стигнала до тук - премисляш си храната и я оптимизираш към сегашното положение и целта. Не е ясно защо си предразположена към качване и задържане на вода - увери се, чи тези неща не са следствие от предразположение към прием на повече храна и твърде скромен прием на вода. Не е наложително да броиш калории до края на света, но една сметка ще ти даде ориентир как би трябвало да се движиш (важните теми в раздела). Почти съм сигурен, че резултатите ти са следствие от намаление на общия енергиен прием, а не на псевдо-диетата на някакъв “лечител”.
По време на въпросната диета се топят мазнините и се свалят килограми. Според Ваня Червенкова след тази диета 6 по 2 няма йо-йо ефект.
Видимо няма от какво да се притесняваш.
Дали?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 26.04.15 12:56.
Не искам да звуча грубо, но кога жените (а и не само вие) ще се научите, че диетите не са нещо, което се изпълнява от днес за утре.
Ще спазвам тая диета 15 дни, другата 20, третата 30 дни... Не става така.
Прочети за РБД, НВД, за хранителните стойности на продуктите, за броенето на калории и много неща ще ти станат ясни.
Утре някоя известна личност ще рекламира отслабването с наркотици и пак доста хора ще я последват...
26.04.15
14:09
казано от avitohol на 26.04.15, 13:05:
Утре някоя известна личност ще рекламира отслабването с наркотици и пак доста хора ще я последват...
Това ми хареса! :D
Към авторката: Диетите, като такива каквито ги разбират повечето хора и които се прокламират от разни доФтори, са нищо повече от крайни форми на 3-те основни типа хранене: НВД, РБД и ВВД. Просто се научете на основата - в зависимост от целите Ви (покачване, поддържане, сваляне на кг. най-общо казано) се прилага едно от горните 3. Това последното е доста относително казано, но ще влезнем в много описателна и затормозяваща за тазитема част. Всяка една диета за отслабване е нищо повече от НВД, но в крайна форма и придържаща се до крайни принципи и ограничени храни, което води неизбежно до резултати (колкото е по-абсурдна толкова по-бързи резултат), но и до затормозяване и тежки вреди за организма. То и затова колкото е по-абсурдна, толкова е и по-кратка.
26.04.15
14:16
Разгледах режимите които ме посъветвахте и най - ми допадна рвд , тъй като аз обичам да приемам месо, яйца , мляко , но също така и мисля че ще е добре на организма да приема и бобови храни, но някак не разбирам как да си сметна нужния прием. Има ли някаква точна формула ?
26.04.15
14:25
Благодаря за статията , наистина е полезна и ще сметна всичко. Другия ми въпрос е когато искам да съм в калориен дефицит колко калории трябва да намаля ако примерно калориите след изчисление са 1600 за ден , с колко трябва да се намалят за да започне организма да сваля?
Според мен махането с 200- 300 кал. е напълно достатъчно, не махай повече. Но сигурна ли си, че на твоят ръст, години и килограми, баланса ти е едва 1600кал. ? Може и да греша все пак де.
калкулатор баланс
26.04.15
14:38
не, това беше примерна цифра, след малко ще сметна всичко и ще се обърна отново ако има някакви въпроси :)
26.04.15
15:08
Намерих си КБ 1731 без да съм вадила за калориен дефицит. Сега следва да сметна разпределението на В,Б,М. Как бихте ме посъветвали да ги разпределя по проценти:
1, когато поддържам кг и спазвам кб 1731
2, когато съм в калориен дефицит
или процентите не се променят при сваляне и поддържане?
По метода на Харис ми излезе 1731 , а по метода на Katch - 1999 незнам аз ли някъде бъркам:
* Харис Бенедикт : RMR= 655+(9.6*60)+(1.8*170)-(4.7*20)=1443*1.2=1731.6
* Katch : 370+(21.6*60) = 1666*1.2=1999
и не знам коя от двете стойности е по точна
Принципно, всичко е персонално, но аз съм 166, тежа 60кг и имам не много мускулна маса, на следвам режим, но най-често имам около 2000 калории на ден или поне ако един ден съм била на 1800 някой ще съм на 2200 примерно, така че сумарно за седмицата може да се каже, че средно са ми по около 2000 и не качвам. Ако карам на 1700 аз ще свалям, при положение, че съм по-ниска от теб. 1700 ми се струват малко за твоя баланс, въпреки че така са ти изязли по формула. Важно е и от какво идват калориите. По-компетентните форумци да кажат.
26.04.15
15:45
казано от Nickie на 26.04.15, 15:23:
Принципно, всичко е персонално, но аз съм 166, тежа 60кг и имам не много мускулна маса, на следвам режим, но най-често имам около 2000 калории на ден или поне ако един ден съм била на 1800 някой ще съм на 2200 примерно, така че сумарно за седмицата може да се каже, че средно са ми по около 2000 и не качвам. Ако карам на 1700 аз ще свалям, при положение, че съм по-ниска от теб. 1700 ми се струват малко за твоя баланс, въпреки че така са ти изязли по формула. Важно е и от какво идват калориите. По-компетентните форумци да кажат.
А ти разделила ли си си колко грама въглехидрати, колко грама протеин на ден или това не го спазваш?
И към всички в форума например някой ден ще се случи да не могат да се спазят тези съотношения , например яде се повече сладко или повече протеин НО спазим граниите на калориите, тях не ги превишаваме, ще качим ли килограми или щом спазваме стойността на калорията не е проблем?
В момента не, но съм го правила, стига да си в дефицит - ще сваляш килограми, но ако често имаш чисто въглехидратни дни с малко протеин и мазнини, ще се чувстваш зле - отпаднала и гладна, ако имаш често дни с много малко мазнини - може да ти спре цикъла и да имаш проблеми с хормоните. Хубаво е да гледаш дни с драстично преобладаващ едни нутриент да са ти наистина изключение, а не да се успокояваш, че цяла седмица на въглехидрат е окей, защото все пак сваляш и си в дефицит, това ще ти се отрази на тялото в други изражения - коса, кожа, органи, енергия, обща отпадналост и т.н. Освен това, за да изглеждаш добре е важно да сваляш мазнини, не мускули. И все пак един ден не е фатален, каквото и да ядеш през него, важно е какво си правила през останалите т.нар. правилни дни.
P.S. Сега прочетох, че ти искаш по-скоро да поддържаш и малко да свалиш, същото се отнася и за този случай. Ако си на КБ няма да качваш, но това какво ядеш се отразява на начина, по който изглеждаш и се чувстваш.
Мнението беше редактирано от Nickie на 26.04.15 15:57.
Модерация: Непозволено съдържание!
Моля, спазвайте правилата на форума!
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.04.15 15:19.