Резултат-кога?

Здравейте! Спрях пушенето, в резултат на което качих 7-8 кг. На 39 години съм, 180 см, 90 кг. Опитвам да  сваля . До момента, следвайки различни съвети-увеличих спорта на 4-5 пъти седмично/кардио около 90 мин/, спрях алкохола, спрях сладкото, газираното, сиренето, колбасите, пилешкото,картофите, ориза, плодовете, намалих хляба, почти не вечерям, вземам Л карнитин. Резултатът дотук- за три седмици НИТО ЕДИН ГРАМ надолу. Къде греша?

ДЕ

06.12.16
20:50

То не е само до спиране на видове храни и спорт. Какво и по колко ядеш сега? Ако не си в калориен дефицит, т.е. да приемаш по-малко калории от необходимите за поддържане на теглото, няма да свалиш. Ако пък ядеш прекалено малко също не е добре.
Има бая теми и най-вече статии по въпроса тук.

06.12.16
21:11

Колегата правилно ти е казал за калорийния дефицит. Ако не си теглиш храната и смяташ калориите, много лесно можеш да си в калориен излишък или в твоя случай да си си уцелил калориите за поддържане. Това че ядеш “полезни” храни не е само по себе си достатъчно за да отслабваш. Само за пример да ти дам хипопотамите, които ядат единствено трева и са като лоени топки. Просто ядат по много.

А защо си спрял пилешкото? Газираното само’ по себе си не е проблем за хранителния режим, ако няма калории. И Л-карнитина не е доказано че работи по начина, по който повечето хора си мислят - пиеш го и отслабваш. Няма такова нещо.

Килограмите не мърдат, а с шивашки метър мерили ли си се? Или поне колана на дънките на същата дупка ли ти става? Като се гледаш в огледалото виждаш ли разлика? Някое и друго мускулче да се вижда по- отчетливо? Някоя вена, която преди не се е виждала? Всичко това подсказва за загуба на подкожна мазнина. Понякога първоначалното натрупване на мускул като почнеш повечко да тренираш може да маскира загубата на мазнини на кантара.

Мнението беше редактирано от Димо на 06.12.16 21:13.

Благодаря Ви за отговорите. Ям 1-2 филийки черен хляб  и 1 пържено яйце сутрин, 1-2 филийки черен хляб и салата и чаша кисело мляко на обяд и няколко настъргани моркова и /или карфиол вечер. Кафета между храненията. Пилешкото го спрях, защото било вредно заради антибиотиците, с които третират пилетата.С шивашки метър не съм се мерил, нали си виждам шкембето. Дънките едвам ги закопчавам. То дънките са ми проблема, не кантара. Ако знаех , че отказването на цигарите ще ме докара до тук -нямаше да ги откажа, честно!  Липсата на какъвто и да е резултат е много демотивираща.

06.12.16
23:58

Спрях цигарите преди 11 месеца и все още не съм мръднал на килограми. Напротив, даже свалям. Не ти е това проблемът, очевидно някъде сметките не излизат. Изчисли си калорийния баланс и си смятай калориите. Каквото и да спреш, ако изразходваш повече калории, отколкото си набавяш, неминуемо ще сваляш килограми.

Мнението беше редактирано от Pleasure на 06.12.16 23:59.

07.12.16
00:41

Пффф, човек, това е много малко храна така написана. 200-400 Ккал от хляб, 100 Ккал яйце, салата 100-200 Ккал (ако не слагаш мазнина - зехтина лесно може да добави стотици калории към иначе незначителна салата), чаша кисело мляко (зависи от чашата) 150-200 Ккал, моркови и/или карфиол още 200-300. Това прави между 750 и 1200 Ккал, което за трениращ 90 кг мъж трябва да е достатъчно малко за да сваляш. Сигурен ли си че нещо не пропускаш? Изобщо никакво месо ли не хапваш? Всеки ден ли ядеш това или просто един ден си написал?

07.12.16
13:51

Да добавя и аз няколко неща... черния хляб има огромно значение какъв е, от тези като Вита и други подобни или обикновен хляб, само че черен. Не пържи яйцата. Вкарай месо и риба, ако не искаш пилешко, спокойно може да ядеш свинско, но гледай да е чисто.

казано от Димо на 07.12.16, 00:41:

зехтина лесно може да добави стотици калории към иначе незначителна салата

Sлагам всичко, което следва да се сложи на салата-зехтин или олио, сол, оцет.

казано от Димо на 07.12.16, 00:41:

Всеки ден ли ядеш това или просто един ден си написал?

Просто един ден, но другите дни са подобни. почти не ям месо. Кисело мляко ям по половин кофичка.

казано от deqn91 на 07.12.16, 13:51:

обикновен хляб, само че черен.

...:(

07.12.16
23:20

Казвам за олиото, защото 1 супена лъжица е 115 Ккал, а някои имат тежка ръка и отиват 3-4 лъжици на една салата :) Оцета и солта няма какво да им броиш.

Това с пилетата и антибиотиците е малко параноя. На всяко животно, отглеждано по интензивен начин за месо му се дават антибиотици. Просто иначе прираста не е добър. Дори и “от село” не е гаранция че антибиотици не са давани. Баба ми Мими лека ѝ пръст на село бухаше в на кокошките ярмата бели прахчета, които ветеринаря ѝ даваше, защото иначе кокошките се разболяваха и умираха или спираха да снасят и т.н. Масовото използване на антибиотици важи и за индустриално отглежданите риби между другото, макар че там причината е по- скоро гъстотата и интензивността на аквакултурите. Яж си месо спокойно, не можеш да се опазиш от влиянието на модерния свят. :)

Хляба ако можеш да го замениш за някакво месо ще е супер. Ако можеш минавай без него. Аз не ям хляб от години, макар и да обичам много.

Относно несвалянето, да ти кажа, и аз съм имал период от 5 седмици, в които съм на сериозен дефицит и на теория трябваше да съм свалил 5 килограма, а грам промяна не показа скапания кантар. При мен поне обиколките мърдаха надолу с по см-два. Ти като не си се мерил с метъра сигурен ли си че не си свалил някой сантиметър?

Съвета ми е постоянство и упорство. Не си перпетум мобиле със сигурност - да не ядеш, пък да се движиш и да харчиш енергия. Дръж на тези ниски калории, хапвай повече протеин за сметка на хляба - в момента ти е малко протеина, тренирай редовно и то с по- тежко за да запазиш мускулите и имай търпение. Резултата ще дойде.

А цигарите дето си отказал, едно че си направил едно от най- добрите си решения в живота, друго показва че воля имаш. Използвай я, наборе и успех!

Мнението беше редактирано от Димо на 07.12.16 23:21.

Благодаря на всички за мненията и съветите. Явно трябва да се дерзае. Пресмятам си калориите и гледам да не надвишават 1000-1200, но резултат все още няма. Продължавам.

казано от Димо на 07.12.16, 23:20:

Казвам за олиото, защото 1 супена лъжица е 115 Ккал, а някои имат тежка ръка и отиват 3-4 лъжици на една салата :) Оцета и солта няма какво да им броиш.

Това с пилетата и антибиотиците е малко параноя. На всяко животно, отглеждано по интензивен начин за месо му се дават антибиотици. Просто иначе прираста не е добър. Дори и “от село” не е гаранция че антибиотици не са давани. Баба ми Мими лека ѝ пръст на село бухаше в на кокошките ярмата бели прахчета, които ветеринаря ѝ даваше, защото иначе кокошките се разболяваха и умираха или спираха да снасят и т.н. Масовото използване на антибиотици важи и за индустриално отглежданите риби между другото, макар че там причината е по- скоро гъстотата и интензивността на аквакултурите. Яж си месо спокойно, не можеш да се опазиш от влиянието на модерния свят. :)

Хляба ако можеш да го замениш за някакво месо ще е супер. Ако можеш минавай без него. Аз не ям хляб от години, макар и да обичам много.

Относно несвалянето, да ти кажа, и аз съм имал период от 5 седмици, в които съм на сериозен дефицит и на теория трябваше да съм свалил 5 килограма, а грам промяна не показа скапания кантар. При мен поне обиколките мърдаха надолу с по см-два. Ти като не си се мерил с метъра сигурен ли си че не си свалил някой сантиметър?

Съвета ми е постоянство и упорство. Не си перпетум мобиле със сигурност - да не ядеш, пък да се движиш и да харчиш енергия. Дръж на тези ниски калории, хапвай повече протеин за сметка на хляба - в момента ти е малко протеина, тренирай редовно и то с по- тежко за да запазиш мускулите и имай търпение. Резултата ще дойде.

А цигарите дето си отказал, едно че си направил едно от най- добрите си решения в живота, друго показва че воля имаш. Използвай я, наборе и успех!

Ок! Това за пилешкото не е от параноя, а по съвет на познат, който казва, че от препаратите в пилешкото се дебелеело. Не знам перпетум мобиле ли съм, соларна система ли съм някаква, ама не свалям и туйто!  Благодаря, ще пиша при резултат!

13.12.16
14:26

казано от Мирослав Асенов на 11.12.16, 20:03:

Благодаря на всички за мненията и съветите. Явно трябва да се дерзае. Пресмятам си калориите и гледам да не надвишават 1000-1200, но резултат все още няма. Продължавам.

С тези 1000-1200 калории... Вземи ги дигни на 2000 и виж дали ще има разлика ;)

казано от minchorna на 13.12.16, 14:26:

Не мисля , че ще има положителна разлика. Досега - вече три седмици гладувам, тренирам и съм свалил по-малко от 1 кг. Ако кача на 2000 ще започна да качвам.

Мнението беше редактирано от Мирослав Асенов на 16.12.16 12:51.

16.12.16
14:01

казано от Мирослав Асенов на 16.12.16, 12:47:

Не мисля , че ще има положителна разлика. Досега - вече три седмици гладувам, тренирам и съм свалил по-малко от 1 кг. Ако кача на 2000 ще започна да качвам.

Вземи седни и си сметни калориите. 90 кг мъж с 1000 калориите.. С глад няма да се получат нещата ;) .

Мнението беше редактирано от minchorna на 16.12.16 14:01.

казано от minchorna на 16.12.16, 14:01:

казано от Мирослав Асенов на 16.12.16, 12:47:

Вземи седни и си сметни калориите. 90 кг мъж с 1000 калориите.. С глад няма да се получат нещата ;) .

Един казва-с тренировки няма да стане, друг казва, че с глад няма да стане...
Ако знаеш как ще се получат нещата-кажи!

Мнението беше редактирано от Мирослав Асенов на 17.12.16 00:26.

17.12.16
06:56

Храната е нелепо малко, няма да издържиш така, яж спокойно 2-3 К не е проблем, тялото е шокирано как да сваля като осъзнава, че го водиш къч гибел. Това, че си мислиш,че е ОК не е. То не следва нашите желания или което ние си мислим, че е добре.
Първично и истинско,  човека казва много верни неща , много верни.

казано от ISB на 17.12.16, 06:56:

Храната е нелепо малко, няма да издържиш така, яж спокойно 2-3 К не е проблем, тялото е шокирано как да сваля като осъзнава, че го водиш къч гибел. Това, че си мислиш,че е ОК не е. То не следва нашите желания или което ние си мислим, че е добре.
Първично и истинско,  човека казва много верни неща , много верни.

Благодаря, казаното звучи логично. Сега вече съвсем се оплетох. Един казва, че колкото и да тренирам, без диета и ограничение нищо нямало да стане/И е така, опитах 1 месец/. Сега пък разбирам, че трябва да си  ям, защото и с диета нищо не става. Не знам вече. Голямата ми грешка беше, че отказах цигарите...

17.12.16
12:14

Ще се включа пак. Хората наистина са различни и всеки тук може само да сподели собствен опит. Хайде тези, които препоръчват на 40 годишен мъж при сваляне да яде по 3000 Ккал на ден да кажат колко килограма са свалили в последната 1 година, на колко години са и с по колко калории на ден.

Аз казвам собствения си скромен опит. Свалих 20 килограма тази година, на 40 съм и съм се хранил средно с по 1200-1500 Ккал на ден. Тренирам почти всеки ден, някой път двуразово и даже и триразово фитнес, бягане, колело и бокс. Понякога имам дълги застои, дори и на ниски калории. Но като цялостна тенденция, като си стоя на ниските калории, теглото и обиколките спадат. Имам и дни, в които психически не издържам на дългата диета и ограничение и поглъщам и по 5-6000 Ккал, съответно в такива периоди и кантара и колана показват че качвам.

Отказването на цигарите не може да е грешка. А ако даже ти е минала през главата мисълта, че ако почнеш да пушиш пак нещата ще се оправят някакси, от опит ти казвам че не е така :) Качените килограми си остават, просто почваш пак да инкасираш по 2000 лева годишно фонд цигари, да се държиш като зависим, да смърдиш ужасно на фасове и да нямаш въздух за бягане. Правил съм го няколко пъти.

Благодаря! С риск да се повторя ще попитам хората , които са сваляли килограми- Колко време след началото на тренировките и глада  да очаквам да сваля първите 100-200 грама?

17.12.16
17:47

100-200 грама е нищо. На теория толкова трябва да сваляш в рамките на ден. Но човешкото тяло не е машина и не винаги се държи както се очаква от него.

На теория, един килограм мазно е 8000 Ккал (с водата и съединителната тъкан в него). За да го свалиш, трябва да си бил в дефицит 8000 Ккал. Ако работиш на бюро без да тренираш и за поддържане са ти били необходими 2200 Ккал на ден, с по 1200 Ккал храна на ден, би трябвало да свалиш 1 кг за 8 дни. На практика става даже още по- бързо, първите килограми се свалят много бързо, особено като спреш да ядеш въглехидрати заради водата, която не се задържа в тялото. Тренирането е важно по няколко причини. Едната е че увеличава разхода на калории от самото физическо усилие, другата е че забързва метаболизма, третата е че развива мускули, които са метаболитно активна тъкан и четвъртата е че казва на тялото че мускулите са нужни и да не посяга на тях за енергия и градивни елементи.

На практика обаче, има едно такова нещо, наречено хомеостаза. Това е състоянието на организма, в което той се чувства добре и в баланс. И той се стреми всячески да го запази това комфортно и удобно състояние. Спрял си цигарите и метаболизма ти се е забавил с едни 10-20%, което само’ по себе си е предпоставка да качиш някой и друг килограм, дори и да не смяташ нещата (основно сладко), които започваш да ядеш за да тушираш навика и никотиновия глад. Тялото ти е видяло малко охолство и е решило да се позапаси. Сега с намалената храна тялото не е готово веднага да се раздели охотно с натрупаните си запаси за черни дни. Явно на тялото ти му трябва повече време да приеме че това е положението и ще трябва да отпуска от складираните резерви.

Ти така и не каза защо си решил по 1000-1200 Ккал на ден да ядеш. Сметна ли си калориите за поддържане и колко извади от тях за да получиш тази цифра или просто установи с колко най- малко храна можеш да изкараш деня и като я сметна се получиха 1000-1200 Ккал?

По идеята да ядеш по 3000 Ккал на ден, сега след като си почнал да броиш калории и имаш представа горе- долу кое колко е, можеш ли да прецениш по колко калории си ял на ден докато си пушил и после по колко си почнал да ядеш след като си спрял цигарите?

Здравейте!
Благодаря за загрижеността и отговорите!  Да, раборя на бюро и  като изключим тренировките, почти не се движа.  Не съм изчислявал проценти, просто искам да започна да отслабвам и се вкарвам във възможно най-голям дефицит. 1200 калории е практическият ми минимум, и то няма да е за дълго. Докато пушех не приемах калории равномерно. Понякога общо 2000 на три яденета за деня, понякога цял ден на кафета и цигари и 3500 на вечеря/с ракиите, кюфтетата и баклавата/.

25.12.16
17:07

Преди 2 години, когато реших да отслабна сериозно, се хванах да тренирам с тежести в домашни условия и започнах да ям чиста храна. След 1 година работа имах доста добър резултат и на всички им стана интересно и започнаха да ме питат “как го правиш” и когато им отговарях “с много тренировки и с много ядене”, мисля че около 100% реагираха с “как така с много ядене ...”. Така, че дори да ти звучи нелогично, повечето съвети, които ти дават са общовалидни. Това е рецептата - тренирай здраво, храни се чисто и почивай. Лично моят съвет е - почни на около 2000 калории, но ги спазвай всеки ден в продължение на 3-4 седмици. Тренирай 3-4 пъти седмично (през ден) като залагаш на тренировки с тежести. Важното е сърцето ти да работи на по-висока честота като тренираш. 10 мин. интензивно кардио е по-добре от 90 мин. слабонатоварващо. 45-60 мин. натоварваща тренировка е по-добра от 2 часа клатене на тежести. Заложи на упражнения, които натоварват няколко мускулни групи едновременно. Храната - месо, риба, яйца, млечни, картофи, ориз, овесени ядки, маслини, зехтин, ядки, зеленчуци и плодове.

Благодаря на всички за отговорите и помощта! След дълги опити и проби се оказа, че ключът е в търпението и последователността. Започнах да свалям килограми, след като увеличих приема на храна до 1500-1800 калории на ден и резултатът започна да се забелязва едва след около шест-седем седмици. През това време сортувах по четири-пет пъти седмично, но не еднообразно. Правих кросове или ходех на фитнес, или правех гимнастика вкъщи с малки гирички. В момента тежа 84кг.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1