03.01.17
15:50
1. Име на рецептата - Киноа с червен боб
2. Време за приготвяне - около 30 минути
3. Необходими продукти:
Около 200-250 грама киноа
Около 400 грама червен боб, измит и изсушен
2 домата
1 стар жълт лук
пресен кориандър, няколко стръка
1 лъжица сол/пипер
1 лимон или лайм
1 лъжица зехтин
4. Начин на приготвяне
Зехтинът се загрява в среден тиган с незалепващо покритие и се добавя нарязаният лук. Сотира се около 3 минути на средна мощност. Добавят се наразаните на кубчета домати и се готви още 1-2 минути.
Добавя се киноата, солта, пиперът и около 300 милилитра вода (грамажа на киноата x 1,5). Разбърква се и се покрива с капак. Готви се около 15-20 минути в зависимост от киноата, докато поеме цялата вода.
Добавя се кориандърът (нарязан ситно) и бобът. Разбърква се и се говти още 1 минутиа, за да се загрее бобът. Готово е! Лимонът може да се изстиска директно отгоре или да се запази и да се слага допълнително при желание.
5. (по възможност) Хранителен състав - белтъчини, мазнини, въглехидрати, калоричност:
Стига за около 3-4 порции.
При порция от около 400 грама, макронутриентите са следните - добавени в снимката.
Калории: 439, Протеин 18, Мазнина 9 (само 1 наситена), Фибри 19, Въглехидрати 76
6. Личен коментар за рецептата:
Като вегетарианец, това е много добра фитнес рецепта набавяща доволно количество протеини. Естествено може да се ползва и от не-вегетарианци, в дните в които не ви се яде много месо ;)