14.02.17
01:09
Здравейте,
Искам да ви споделя сегашното си състояние и да чуя дали имате някакви коментари. На 27 години съм.
От известно време насам изпитвам някакви симптоми тип замайване. Преди коледните празници си взех манометър и започнах да си меря кръвното по няколко пъти дневно. Долната граница ми варира в рамките на 60-80, а горната - между 120 и 140. Преди да отида на лекар, реших да проведа малко себенаблюдение, в резултат на което заподозрях следните фактори (подреждам по важност): алкохол, недоспиване, кафе, цигари, напрегната обстановка вкъщи и на работа (т. е. през 100% от времето).
Храна: ям два пъти дневно - на обед и вечер. През седмицата, в обедната почивка ям някакви боклуци - тостове или на стол, а вкъщи ям само качествена храна, при това доста качествена, смея да твърдя. След ядене обикновено ми се вдига кръвното. Нямам влечения към шоколад, сладко, въглехидрати и такива работи.
Кафе: До преди да започнат замайванията, пиех по 4 от най-силните кафета всеки работен ден. От тогава съм пил само няколко пъти.
Цигари: Никога не съм бил от най-страстните пушачи, а от както започнаха проблемите, още повече ги разредих. Вече повече от седмица не съм палил. И все пак, ми се струва, че бая те съсипват тея цигари.
Сън: мени се според обстановката, но колкото повече - толкова по-добре се чувствам и обратното.
Алкохол: главен заподозрян. Много обичам да пия. Разбира се, само от най-качествения алкохол, но май и него ще се наложи да го паузирам малко. Преди да започнат замайванията, пиех всеки ден в продължение на... не помня, може би години, и то по половин-едно шише вино или няколко бири. Сега реших да се огранича до веднъж в седмицата, но май и това ще ми е много - последните 2-3 седмици в събота пия и в неделя започвам да вдигам кръвното и ми спада чак към сряда.
Тренировки: разполагам с лост, успоредка и чифт пудовки 24 кг. В началото на всяка тренировка мачкам с ролер и топка, разтягам, правя малко корегиращи упражнения, упражнения за ядро, вработвам и правя силовата част. Силовата част ми е две тренировки - А и Б, които редувам. А ми е ЕДТ - макс бройки обръщане с пуш за 10 мин. + макс бройки клек, набиране и лицеви в следващите 10 мин.Тренировка Б ми е 2 кръга от тръстър - изтегляне - кофи - набиране и след това още 2 кръга от клек - суинг - набиране пх - тесни лицеви, като 4-те кръга са фиксиран обем за време, което, след като подобря, вдигам обема. На тази схема карам от лятото. От тогава и се отнасям по-сериозно към тренировките и доста дръпнах на резултати.
Та, днес бях на кръвни изследвания и кардиолог. Кръвните стойности, вместо да ги описвам, прилагам една снимка. Кардиоложката каза, че сърцето ми било наред, нисък пулс - 60, колкото си ми е в покой, без хипертрофия или запушении съдове, без аритмии. В момента, в който бях при нея, се чувствах ок и ми измери кръвно 125/75, но си ѝ казах, че не винаги е така. Каза, че според нея триглицеридите и кръвното били от пиенето. Все пак кръвните изследвания си ги направих в понеделник сутринта, а в нощта събота срещу неделя изпих около половин литър ракия... Разбрахме се да изкарам известно време, без да пия, и да се върна да ми сложи от тези ленти, които ти записват кръвното за няколко дена.
Та така, общо взето не знам какво да направя, освен да спра да къркам и ако мога да се докопвам до някой друг час сън повече. Ще гледам да засиля рибата и ябълките в менюто.След известно време пак ще си направя кръвни изследвания и ако триглицеридите не са поне 5 пъти по-малко, вече ще бъде сериозно притеснително... ендокринолог, може би?
Предварително благодаря за евентуални включвания.
Темата беше редактирана от Сгазен Помияр на 14.02.17 01:16.
От пиенето, ще да е...
Но, ще ти е трудно да пиеш помалко, по лесно ще ти е въобще да не виждаш алкохол...
Ако много ти се разхлопа сърцето и кръвното не спада, мини за една седмица на стриктна въглехидратна диета/без мазнини и белтъчини/ и без сол.
Успех!
14.02.17
16:03
Това за алкохола е ясно. Относно въглехидратната диета, тя хубаво ще помогне за кръвното, но няма ли да надуе триглицеридите още повече? Мисля след една-две седмици да си пусна нови изследвания.
Всъщност, има ли връзка между завишено кръвно и завишени триглицериди, освен общите причинители? А за HDL-а трябва ли да се притеснявам?
казано от Сгазен Помияр на 14.02.17, 16:03:
Относно въглехидратната диета, тя хубаво ще помогне за кръвното, но няма ли да надуе триглицеридите още повече?
Ако една седмица се храниш само с плодове, овесена каша, мед.../без рафинирани въглехидрати/ няма да ти се дигнат триглицеридите. Ораганизма ти ще си рестартира за малко мастната обмяна. Пробвай го преди да отидеш на ендокринолог!
Според мен здраво си натегнал симпатикуса, в организма всичко е свързано... Вариантите са два 1. или да промениш нещата довели те до това състояние или 2. да продължиш по стария начин и да си пиеш хапчета.
14.02.17
19:00
Ласиме, благодаря за отговорите. И аз така виждам нещата с двата варианта, и определено искам да предприема първия. Точно затова спрях кафето и цигарите, сега спирам и алкохола до второ нареждане, и ще се стремя към още повече сън, риба и ябълки. Едноседмичната въглехидратна диета не знам дали ще я правя, но ще я имам предвид. Така или иначе и аз си мислех за нещо подобно.
Същевременно имам малко развитие по въпроса с триглицеридите. Случайно разбрах, че на хартиения протокол в поликлиниката триглицеридите са ми записани 0,9, за разлика от данните в сайта, на които пише 2,7, и не знам коя стойност е вярната. Всички останали показатели съвпадат. То се е видяло, че ще се правят още изследвания. Тъкмо и на ендокринолог да отида.
Тези два дни покрай изследванията съм си пуснал отпуска и като не ходя на работа, си поддържам кръвно 120/70. Хм...
Не се шашкай..., на 27г. е рано да си прецакал безвъзвратно физиологията. Ако след едномесечна промяна на начина на живот, не са се повлияли оплакванията ти, тогава може евентуално да се търсят по-дълбоки причини...
Спазвай си стриктно начертания оздравителен план, и добрите резултати ще дойдат.
Това, което е истинския проблем е следното - сега си притеснен и си спрял алкохол, цигари, кафе... но скоро изследванията, ще са добри, ще се успокоиш... И главния въпрос пред теб е - Как да направя така, че да не посегна отново към чашката и всичко разболяващо ме? - Ако успееш да отговориш на него, ще си победител! Ако ли не, всичко ще бъде едно - Дежавю...
Мнението беше редактирано от Lasim Zeb на 15.02.17 08:00.
Здравей!
Най-вероятно всичките ти оплаквания не са белег на болест , а са следствие от начина ти на живот , така че няколкото промени в него, които си направил са остатъчни за сега.Има сисъл да правиш някакви контролни изследвания след поне 1 месец.
Когато правиш изследване на холестерол и триглицериди е необходимо да не си се хранил поне 12 часа преди вземането на кръв.
За ХДЛ холестерола изобщо няма причина да се притесняваш, най-вероятно си се заблудил като си гледал резултатите- нормата за него е да е минимум 0.90. Тъй като твоят е над тази стойност е напълно нормален.
Поздрави!