Защо диетите не дават желаните резултати?

Какви са недостатъците на диетите и грешките, които допускаме?

Диетата е, както това изглежда на повечето от нас, отличен начин за отслабване. Действително в последно време броят на хората в страните от Европа и Северна Америка, придържащи се към една или друга диета, е нараснал със 70% при жените и с 30% при мъжете. Не всичко обаче е така просто - много диети въобще нямат резултат, други работят, но след първоначалното бързо подобрение настъпва възвръщане на предишното тегло или дори покачване на телесните килограми. Тогава възниква въпросът: защо диетите не дават резултат?

Защо диетите не дават желаните резултати?

За организма е твърде сложно да се адаптира към диетите

Повечето диети предполагат значителна промяна в обичайния режим на хранене за продължително време.

Но борбата с навиците е трудна, защото те са се образували под въздействие на начина ни на живот, най-малките изменения в който водят до стрес.

Диетата е истинско изпитание за силата на вашата воля

В първоначалния етап всичко изглежда просто, тъй като все още не е отминал периодът на ентусиазма, но впоследствие започва да става сложно.

Особено тежко за волята е да се бори със силата на изкушението по време на празници, когато се приготвя голяма трапеза, всичките ви роднини и приятели ядат на воля, а вие не можете.
 
Да се държиш в строги рамки е твърде трудно, ако човек се придържа към диетата особено строго.

Когато забележи постигнатия резултат, човек започва да се отпуска все повече и да се съпротивлява на съблазните все по-малко.

Диетите ви карат да се чувствате вечно гладен

Изследователите твърдят, че независимо дали сте слаб или пълен човек, диетите предизвикват постоянно чувство на глад и създават постоянно желание да се яде това, което е забранено, някаква мазна или сладка храна.

Освен с постоянния глад и изкушението, налага ви се да се борите и с тъжни мисли от рода на: "На всички други това им и разрешено, а на мен не". Подобен род мисли могат да предизвикат преяждане в знак на протест.

Недостатъци на диетите

Диетата работи до момента, докогато се придържате към нея. Много хора се изморяват от постоянните ограничения и си позволяват от време на време малки отстъпления.

Проблемът е в това, че тези малки отстъпления се превръщат постепенно в система и човек започва да си измисля оправдания и уговорки, че днес ще "прегреши", но от утре ще "се вземе в ръце".

Режим на хранене от рода на "днес си се наял като за последно, а утре цял ден гладен" не водят до нищо добро.

Нарушава се обмяната на веществата и телесното ви тегло се повишава дори повече от преди.

Диетите са безсилни срещу емоционалния аспект на преяждането.

Хората ядат повече, когато са под въздействие на стрес и това е нормално, тъй като в такива моменти те изгарят повече калории от обичайното.

Но когато преяждането започва от това, че се опитвате да постигнете емоционален комфорт, да се справите с чувството на раздразнение, отчаяние и загуба, диетите не само не подобряват ситуацията, но по-скоро я влошават, тъй като диетата представлява още един емоционален натиск върху организма.

Диетите могат да победят излишните килограми само когато сте способни да измените своите собствени вкоренени навици в храненето, системата на хранене на цялото ви семейство, а също и физическата активност.

Хората често смятат, че веднъж достигнали съвършена форма, те повече никога не биха поискали да ядат много и затова могат да си позволят мазни или сладки храни.

Това е заблуда. Ако искате да отслабнете, ще трябва веднъж завинаги да промените стила си на хранене, и не само вашия, но и на вашето близко обкръжение, на хората, които живеят с вас под един покрив.

Само по този начин можете да постигнете трайни резултати и да се радвате на добро здраве и хармонично тяло.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1