Бърз метаболизъм – бавен метаболизъм

Всеки с "проклятието" си, но и с възможностите си за промяна

от четиво за 10 минути

За съжаление организмът ни не се подчинява на нашите суетни желания, а на свои собствени и логически биологични закони. Защо културистите, дори когато свалят тегло, пак се хранят доста и на често? Защо най-добрата ви приятелка, за да отслабне, започва да яде по едно пакетче солети на ден и пак остава гладна и дебела? Какво знаят и прилагат атлетите, което убягва на останалите?

Бърз метаболизъм – бавен метаболизъмОтговорът на загадката се крие в нашия метаболизъм. Постоянно се говори за него - че трябва да се ускори, за да изглеждаме добре.

"Бавният метаболизъм" често служи като оправдание за хората, които не могат да отслабнат. Повдигат рамене и казват, че си е до структура, генетика и такъв им бил метаболизмът.

Много хора, които напълняват постоянно или не могат да свалят излишните килограми, заявяват: "Имам бавен метаболизъм." Удобно, но невярно. Дори да имате бавен метаболизъм, това не означава, че ви е съдено да сте с наднормено тегло до края на живота ви.

От друга страна, всички имаме познати, които поглъщат огромни количества храна, без да повишат теглото си и с грам... И нерядко тайничко им завиждаме, разбира се.

Ще се опитаме да разберем дали и доколко предопределен е нашият метаболизъм ни и как влияе начинът ни на живот и хранене върху него.

Същност на метаболизма

Метаболизъм - това е обмяната на веществата в организма. Съответно метаболизирането е процес на постоянна трансформация на веществата и енергията при процесите на органично съграждане и разграждане.

Обмяната на веществата представлява основно свойство на живия организъм и обхваща хиляди отделни реакции, свързани помежду си в метаболитни пътища и вериги. Метаболизмът е съвкупност от два основни и взаимно свързани процеса: анаболизъм и катаболизъм.

С термина анаболизъм се означава процесът на усвояване на приетите хранителни вещества, изграждането и обновяването на тъканите.

Това са всички реакции, при които организмът синтезира съединения от по-прости предшественици. Те са в основата на растежа, увеличаването на мускулната маса, натрупването на подкожни мазнини и по правило са енергоконсумиращи – използват значителни количества енергия за осъществяването си.

Разграждането на веществата до по-прости такива, при което се освобождава енергия, се нарича катаболизъм. Тази енергия може да произхожда от приетите хранителни вещества, но може и да е предварително натрупана в организма под формата на гликоген и мазнини.

На пръв поглед анаболизмът и катаболизмът са два противоположни процеса, но всъщност те протичат паралелно – постоянно се синтезират и постоянно се разграждат вещества в организма с цел неговото самообновяване и функциониране. За да се случва това, е необходима енергията, която доставяме чрез храната – тя или "изгаря", или се натрупва в организма (най-вече като мазнини).

Калориен баланс

Ако поетата от храната енергия удовлетворява точно енергийните потребности на организма без излишък, анаболизмът и катаболизмът се намират в баланс помежду си и теглото не се променя.

Това е основната обмяна на веществата - базов метаболизъм, който се измерва в калории за едно денонощие при състояние на пълен покой. В тези случаи приетите калории са колкото изгорените, т.е. налице е калориен баланс.

Ако приетите с храната калории са повече, отколкото са необходими на организма за поддържане на жизнените му функции, анаболните процеси започват да надделяват над катаболните и теглото се покачва – мускули, при трениране и правилно хранене, или мазнини (в повечето случаи). В тези ситуации калорийният баланс е положителен.

Съответно, отрицателен калориен баланс се наблюдава, ако се приемат по-малко калории, отколкото се горят.

Тогава преобладават катаболните процеси и организмът разгражда синтезирани вече тъкани (най-вече мускулна и мастна), за да попълни енергийните си депа. В резултат на това е налице загуба на тегло.

Как да ускорим метаболизма си?

Толкова ли е лесно обаче, колкото изглежда? Колкото и банално да звучи, истината е една: метаболизмът се "забързва" със спорт и здравословно хранене.

Вместо да мислите и смятате колко калории имаше в последния сандвич, по-добре си изградете стратегия за ускоряване на базовия си метаболизъм. Тогава калориите в сандвича няма да ви притесняват.

  • На първо място - трениране с тежести (ако досега не сте го правили) - усилената мускулна работа ускорява метаболизма в продължение на часове след тренировката. Монотонното кардио заменете с интервална кардио тренировка.
  • Обменните процеси се ускоряват след всяко хранене. Затова се хранете често и с малки порции. Така ще усвоите пълноценно хранителните вещества и няма да предизвикате негативен отговор от страна на метаболизма за дългите часове, през които сте без храна.
  • Стремете се да се храните на интервали не по-големи от четири часа.
  • Винаги закусвайте, защото пропускането на закуската ще се възприеме от организма като гладуване и съответно метаболизмът ще се забави с цел пестене на хранителните вещества.
  • Не допускайте твърде бърза загуба на тегло – тогава губите и много мускули. А мускулите са основната "централа" за горене на калории и колкото по-малко са те, толкова по-бавен е и метаболизмът.

Бърз метаболизъм – няма мускули?!

Заблудата, че хората с бърз метаболизъм по-бавно качват мускули произлиза оттам, че те рядко приемат достатъчно калории, тъй като прага на калорийният баланс при тях е доста висок.

Ако те го превишат, ще качат много повече чиста маса от останалите, просто защото при тях процесите на обновяване протичат по-бързо.

За редуциране на мазнините трябва бърз метаболизъм и отрицателен калориен баланс. За качване на мускули - отново бърз и ефективен метаболизъм и положителен калориен баланс.

Няма професионален културист с бавен метаболизъм или такъв, който да иска да го забави. Тези тежкоатлети приемат по 6 000-8 000 калории дневно. А това са хората с най-голяма мускулна маса сред всички спортисти.

Колкото по-малко спим, толкова повече слабеем?

Това изглежда напълно логично. По време на сън обмяната на веществата се забавя и се изразходва по-малко енергия. Значи, ако спим по-малко... мазнините ще се топят по-бързо.

Всъщност е точно обратното. Учените смятат, че пълноценният сън е абсолютно необходима част от процеса на отслабване.

Изследователи от Чикагския университет са изучавали състоянието на здрави хора, лишени от нормален сън, и са стигнали до извода, че ако спим дори и час по-малко, отколкото ни е необходимо, това може да доведе до хормонален дисбаланс.

В тези случаи нивото на хормона лептин, който сигнализира на мозъка за ситостта на стомаха, намалява, а нивото на хормона грелин, който сигнализира за глад, се увеличава.

Предопределеният метаболизъм

До известна степен метаболизмът се предопределя генетично. Свързан е с нивата на експресия на определени хормони (най-вече тироидните).

Стресът, диетите, видовете упражнения и лекарствата също могат да окажат съществено влияние върху обмяната на веществата. Наследствеността е важен фактор, но това не означава, че наднорменото тегло задължително е предопределено.

Едно от доказателствата за липса на предрешеност е фактът, че ако бъде увеличена мускулната маса, метаболизмът се ускорява, защото за мускулите трябват допълнителни калории.

Хората с "лош" генетичен старт имат бавна обмяна и нисък базов метаболизъм. За тях е много по-лесно да прекрачат границата на калорийния си баланс.

Това не означава, че хора с бърз метаболизъм не могат да качат тегло. Просто при тях прагът на калорийния баланс е много висок и за да го преминат, трябва да поемат голямо количество храна.

Диета - автогол?!

Интересен е въпросът могат ли диетите да забавят метаболизма. Могат, разбира се. Една неправилно конструирана диета може да забави метаболизма с 5-10 %, особено ако рязко се намали приемът на калории.

Ясно е, че за да сваляте тегло, все пак трябва да сте в отрицателен калориен баланс. Но този знак минус трябва да получите предимно чрез увеличаване на енергоразхода, а не толкова чрез намаляване на енергоприема.

Затова винаги преди започване на хранителен режим за редукция на теглото се обръща внимание на индивидуалната двигателна активност и активната маса. Едва тогава се предприема конкретна редукция на калорийния прием. Ако тя е прекалено голяма обаче, отново ще се стигне до забавяне на метаболизма.

По-точният метод за определяне на калорийната рестрикция е процентният. Намаляване на калориите с около 15-20 % гарантира, че няма да има голяма загуба на мускулна тъкан, но не и липсата на спад в метаболизма, дори и след по-дълъг период от време.

Възрастовият фактор

Много хора смятат, че с напредването на възрастта метаболизмът им се забавя и затова пълнеят.

Истината е, че след определена възраст много от нас започват да водят по-заседнал живот и намаляват своята физическа активност, а оттук идват и излишните килограми. А ако не се промени и начинът на хранене, проблемите стават още по-големи.

Могат ли да повлияят тренировките?

Не по-малко интересен е въпросът могат ли тренировките да повлияят върху обмяната на веществата на индивида. Според специалистите постоянните тренировки могат да помогнат да се съхрани изградената мускулна маса, но влиянието им върху метаболизма не е толкова значително.

За всеки килограм мускулна маса трябват допълнително около 18 калории, при положение, че тя не е във физическа активност. По време на тренировки метаболизмът се повишава с 20-30% и постепенно се възстановява след тренировката.

Е, убедихме се, че метаболизмът ни е неподвластен на математически изчисления. Той ни е "скъпо" наследство от времена, когато храната не се е купувала от магазините, още по-малко се е намирала лесно.

При големи периоди без препитание, за да оцелее човек чисто физически не му е бил нужен бърз метаболизъм, а точно обратното. Организмът ни е научен да забавя основната си обмяна всеки път, когато остава дълго време без храна.

Всяко гладуване, приемане на твърде малко калории и неравномерно хранене му напомня за времената, когато е трябвало да забави максимално метаболизма си, за да оцелее. И той го прави и днес, въпреки че магазинът е на една крачка и храна може да се намери навсякъде...

Хареса ли ти статията?
Статията написа Ива Павлина
Ива е молекулярен биолог-микробиолог. Работи в сферата на клиничната микробиология - медицинска диагностика и работа с пациенти. Има интереси в областта на медицината, спорта, балансираното хранене и природосъобразен начин на живот, музика, кино, изкуства. По-специално - аеробни спортове, упражнения със собствено тегло, кардио-тренировки, танци.
Мнения по темата
MeGa_xXx
1
8 сеп 2010 16:30

Старията е много полезна !!! Аз лично си имах на представа какво е метаболизъм но тази статия доста ми помогна, статията е супер.

Стайко Андонов
2
8 сеп 2010 17:23

Много ми хареса . Наскоро гледах по ТВ как някои хора спазват специална диета, за да забавят метаболизма си.

unique_man
3
8 сеп 2010 18:31

Имам важен въпрос свързан с темата.На 29 г. съм и от 4 месеца съм на режим с минимален прием на мазнини.През целия си живот винаги съм имал бърз метаболизъм и мазнините трудно ми се лепят.Конкретно въпроса ми е сега когато вече 4 месеца съм на този режим възможно ли е когато спра диетата мазнините да започнат да ми се лепят двойно повече от преди т.е. да си разваля добрия бърз метаболизъм?Ще помоля само запознати хора да отговорят с точен отговор.

entwickler
4
9 сеп 2010 03:31

Иване, понякога се случват и трайни промени, но едва ли някой ще ти даде точен и конкретен отговор.
Въпросът е:Защо си на такъв режим?
Мазнините в храната са нужни на организма (поне 15 процента откалориите е добре да са от мазнини)

Miro Gi4ev
5
9 сеп 2010 04:15

Eдва ли ги е докарал до под 15%

Гинекомастия-БГ
6
9 сеп 2010 04:55

Това, че многото храненета забърват метаболизма отдавана е опровергано с научни излседвания!!! Тази статия е била “актална” преди доста време. Също така закуската далеч не е най-важнто хранене за деня. Най-важни са следтренировъчното хранене и вечерята.

Иван Андреев, когато се храниш с минимално мазнини няма друг начин освен да ядеш много въглехидрати. Със сигурност приемаш много зърнени храни, соя....ОПРЕДЕЛЕНО има опасност да си забавиш метаболизма. Главните заплахи са 3:
- намалена продукция на щитовидната жлеза
- промяна на чревната фауна и от там на храносмилането
- намалена исвояемост на витамините и минералите

Димитър Михайлов
7
9 сеп 2010 04:58

@Гинекомастия-БГ, бихте ли ни дали връзки към въпросните изследвания за броя на храненията и ролята на закуската? Ще е интересно да ги прочетем и евентуално пишем по темата.

Mas7a_kb
8
9 сеп 2010 05:06

БРАВО! Статията е супер

Гинекомастия-БГ
9
9 сеп 2010 06:09

@Димитър Михайлов, разбира се, стига да ви се чете! Ето ги изследванията:

Webber J, Macdonald IA, The cardiovascular, metabolic and hormonal changes accompanying acute starvation in men and women. British journal of nutrition 1994; 71:437-447.

Heilbronn LK, et al. Alternate-day fasting in nonobese subjects: effects on body weight, body composition, and energy metabolism. American Journal of Clinical Nutrition 2005; 81:69-73

Keim NL, Horn WF. Restrained eating behavior and the metabolic response to dietary energy restriction in women. Obesity research 2004; 12:141-149.

Verboeket-Van De Venne WPHG, et al. Effect of the pattern of food intake on human energy metabolism. British Journal of Nutrition 1993; 70:103-115

Bellisle F, et al. Meal Frequency and energy balance. British Journal of Nutrition 1997;, 77: (Suppl. 1) s57-s70

Стефан Симеонов
10
9 сеп 2010 06:16

Андреев, яденето на мазнини определено не е перогратив на бързия метаболизъм. Мазнините се отработват най - трудно, най - бавно и по принцип са основни в менюто на озайниците с най - бавен метаболизъм - тея от полюса.

Така че не е това логиката.
Заплахата ти идва от другаде.
Ако поддържаш високи нива на инсулин, в момента, в който възстановиш примеа на мазнини ще започнат да ти се лепят, не поради бавен метаболизъм.
По - скоро натам ориентирай контрола.

ПП. Заболяване л ие причината за тоя режим или диета?

Гинекомастия-БГ
11
9 сеп 2010 07:25

Написах втори коментар със информация за изследванията, но не го виждам  публикуван. Да не би да има някакъв проблем  със сайта?

Димитър Михайлов
12
9 сеп 2010 07:35

@Гинекомастия-БГ, не, просто коментарите минават през модерация, преди да бъдат публикувани.

Nataly
13
9 сеп 2010 08:45

Наистина прекрасна и полезна статия!

Ivan Angelov
14
9 сеп 2010 09:03

Здравейте на всички прекрасна статия.Имам един въпрос тъй като преди 9-10 месеца бях 140 килограма на 1.72 м ,а в момента съм 90 искам да попитам дали да продължавам да свалям или да почвам да се храня нормално .От 5 месеца спортувам активно във фитнеса като една тренировка ми е 40 мин кардио и около 40-50 мин . силови упражнения .Целя да направя колкото е възможно повече релеф .Та въпроса ми е да почвам ли да се храня като културист или като активен спортист както искате го наречете или да продължавам да се ограничавам в храните с цел намаляване на теглото до достигане на 72-75 килограма и от там да започвам да мисля за играждане на нова мусколна маса.

Huck
15
9 сеп 2010 12:59

Много варна статия , за  6 месеца свалих от 130 до 110 кг. с често под режим като съм си ял почти всичко само че по малко и по на често + фитнес. Спрях да ям под режим и не свалил нито едно кило стоя си 6 месеца на 110 кг.

Huck
16
9 сеп 2010 13:22

Извинявам се за правописа си , ама не мога да го редактирам :)

17
9 сеп 2010 16:10

Страхотна статия ! Благодаря за положения труд!

mit
18
mit
9 сеп 2010 18:37

@Иван Ангелов, ние не можем да ти кажем как да се храниш. Ако се харесваш в огледалото - играй за релеф, ако смяташ, че все още имаш излишни килограми - давай със досегашното.

unique_man
19
10 сеп 2010 14:15

Темата се разви много добре,моля не я разваляйте,има стриктна тема и коментарите е удачно да са свързани само с нея.Благодаря на Стефан Симеонов,Гинекомастия и Entwickler за включването.Относно въпросите: Entwickler,на такъв режим съм,защото целя максимум изгаряне на коремните мазнини (не че имам много да горя там,даже вече почти до плочки съм го докарал),но от няколко месеца се хванах и поддържам диетата.Знам много добре колко важни са мазнините,но поемам само полезни такива от риба,ядки,зехтин и т.н....Въпроса е когато постигна резултата и после искам само да го поддържам,впоследствие като посегна към кашкавала,сиренето и майонезата да не съм променил вече метаболизма си и да страдам само от тази диета...

Гинекомастия,соя ям рядко,но приемам много овесени ядки (всеки ден почти),орехи,лешници,2 филии пълнозърнест хляб дневно...останалите въглехидрати са ми в киселото мляко,зеленчуците,спагети,ориз и т.н. Старая се да поемем по 2,5 гр. протеин на телесно тегло,като въглехидратите консумирам до 2-3 следобед.Един културист наскоро ми препоръча въглехидрати вечер за корема,но такова противоречиво мнение не мога да приема.Относно книгите,които си цитирал мога да спомена книги,в които пише обратното,затова въпроса ми беше насочен към хора,които са минали през това емпирически т.е. имат бърз метаболизъм,правят сериозна диета за корем,постигат резултата и после започват да си включват постепенно всякакви любими храни.

Стефан Симеонов,не разбрах точно какво имаш предвид под “натам ориентирай контрола”.Искаш да кажеш още от сега да добавя някои видове мазнини,а не да чакам крайния резултат или?Нямам представа какво точно е нивото на инсулина ми,но се старая да приемам около 40-50 % въглехидрати,30-35%  протеин и около 15-20 мазнини дневно.Иначе причината за диетата вече споменах,чистя мазното по корема,ако се появи някоя плочка добре дошла е.

Гинекомастия-БГ
20
10 сеп 2010 17:06

unique_man, аз не съм споменал  книги, а ИЗСЛЕДВАНИЯ. Ще е супер ако можеш да ме опътиш към изледвания, които са по темата, но са показали противоположните резултати. Книгите са друго, там  всеки може да пише каквото си иска.

Също ядеш малко мазнини. Яж повече животински мазнини, противно на това, което си чувал  те са МНОГО полезни! Можеш да си избереш ден  от седмицата,  в който да не консумираш въглехидрати , а само мазнин и ипротеин. Животинските мазнини е препоръчително да идват от жълтъци, масло, мазни мръвки и разни карантии.

diva 97
21
11 сеп 2010 05:38

Наистина прекрасна статия, но и аз подкрепям твърдението, че метаболизма е нещо много индивидуално и не може да се вкара в общите принципи. Най-бърз метаболизъм имам ,когато не закусвам и се храня макс. 2 пъти на ден, когато тичам ПРОДЪЛЖИТЕЛНО И МОНОТОННО, когато ям плодове/ захар/. Метаболизма се влияе и от сезоните, от влажността, от ензимите, от начина по който тялото ти възприема или не дадена храна и от други фактори. Стабилната емоционална система също е фактор. Мисля че е време да се направят по-задълбочени и актуални изследвания в тази област.

Crazy_With_Razor
22
12 сеп 2010 18:21

Няма “бърз” и “бавен” метаболизъм. Има мързеливи и активни хора. ;-)

23
13 сеп 2010 05:56

Много хубава статия !!!  Най-после да стане ясно за много хора, че при разни строги хранителни режими метаболизма се забавя ! Естествено, че е строго индивидуално за всеки. Този процес се явява един вид механизъм за съхранение на вида, за неговото оцеляване.Колкото по-рязко “се вкарват” промени свързани с подаване на енергия, т.е. гориво - храна, толкова организма забавя своите функции (метаболизъм) с цел пестене на енергия, без която не може да функционира.
Предполагам, че никой не е виждал кола да се движи на “изпарения” от гориво ))
Всичко трябва да се прави балансирано, при такива промени....... за да не се чудят след това за “крайния резултат” :-)))

24
Алекс
17 дек 2010 10:53

Може  ли някой  да  сподели  какво  да  направя  за  да забавя  своя  метаболизъм? Адски  бърз  е  и  не  мога  да  кача килограм  дори!!! Тренирам  равномерно  и  естеството  ми  на  работа  е  свързано  с  физическа  издръжливост и  много  километри  ходене  пеша. Ако  някой  може  да  даде  съвет  благодаря  предварително!

Владимир Недков
25
17 дек 2010 21:57

Проблемът навярно не е в метаболизма ти, а в недостигът на калории и вероятни в разреденото хранене, т.е. неравномерен прием на калории по часове. Нещо от рода на 25% : 25% : 20% : 20% : 10% от 100% ккал/ден. Най-добре е обаче, да обсъдим това в тема из форума.

Емил Тончев
26
5 фев 2011 00:03

Имам един въпрос. Има ли начин да се подобри усвояването на храната при хората с бавен метаболизъм ? Били помогнало нещо от рода на спирулина или някакви билки например ?

Владимир Недков
27
5 фев 2011 08:34

Увеличаването обема на метаболизма се постига, чрез постепенно увеличаване разхода на енергия през деня в спорт и физически дейности и обезпечаването му с хранителни вещества в хранителния режим. Ако лошото смилане на храната е фактор в забавянето на този процес, може да бъдат включени храносмилателни ензими към две до три основни хранения дневно, за да се подсигури пълното им смилане.

28
7 юни 2011 08:00

Статията ем много полезна браво.Много информация усваоих

29
Диана Василева
22 юни 2011 19:38

Много ми харесва темата и развитието й. Много ви благодаря на всички, научих неща и осъзнах други. Особено се радвам, че дива97 споменава емоционалното състояние. Много ще ми е интересно да прочета мнения и проучвания в тази насока. За мен там е “разковничето”. Аз за около 7-8 месеца качих 28кг, което е повече от половината на теглото ми миналата година по това време (52-54), всъщност от нормалното ми тегло цял живот от едно място нататък. И не вярвам, че се дължало на възраст (миналия месец навърших 50). Внезапно понижена активност донякъде, защото цял живот работата ми е била на бюро, и променени емоции. Не мога да обясня как точно. Нямам нито една причина за тъга, нещастие или друга отрицателна емоция. Успехи на всички!

30
14 юли 2011 02:05

Здравейте,много добре сте обяснили за бавният метаболизъм,споделете моля как да си забавя моят. Благодаря предварително

31
7 авг 2011 20:59

A дали “осакатен” от грешки с диети и заседнал н-н на живот метаболизъб би могъл поне малко да се подобри със здравословен  н-н на живот?

Владимир Недков
32
7 авг 2011 21:08

Geroge, това е лесно. Глад и липса на движение ще свършат работа. Идея си нямам обаче, за какво ти е притрябвала подобна глупост. Подозирам, че не си осмислил статията.

Qlkara, въпросът ти е риторичен - може естествено, ако имаш воля и си взела решение да промениш нещата.

Пубертета Тресе
33
13 ное 2011 16:19

Здравейте на всички..
Исках да попитам каква диета трябва да спазя за да забавя моя метаболизъм , защото е супер бърз и не мога да кача и килце както се казва.. на 17 съм и почнах фитнес тази седмица и ми е много чудно дали ще имам някакъф резултат с килограмите.. :)
Благодаря предварително

34
9 дек 2011 23:13

Здр, имам въпровс какво ще стане ако направим следното нещо рано сутринта бягане след това закуска, следобед и вечер тренировки през 6 часа втора тренировка 12ч. трета 18ч. ??

Владимир Недков
35
10 дек 2011 22:12

Велинов, бърз метаболизъм значи лесно да се качва и сваля тегло. Тук случаят е тъкмо обратен освен при условие че има отрицателен калориен баланс. Казано просто или гладуваш, или стимулите за мускулната маса са ниски (недостатъчно спорт). Прегледай раздел Хранене 101. Там има повече информация за храненето и раздел Хранителни режими, за избор на диета.

Brain Rusher,
без съмнение ще претренираш след седмица подобни експерименти.

36
Емил
22 яну 2012 12:42

Благодаря Ви, много за съвета !!!

37
Denis Bakalov
29 яну 2012 13:49

Здравейте,
Направих си изследвания на хормоните и ми излязоха резултатите, но тъй , като не съм компетентен по тези неща се обръщам към Вас.

Име на теста        Резултат      Единици      Референтни стойности
10.08 fT4             10.8*          pmol/L           12.0000 - 22
10.09 TSH             1.5             mU/l             0.2700 - 4.2

Toва са резултатите от изследванята ми. Какво означават те? Има ли някаква опасност да се притеснявам от нещо ? И, ако какви мерки трябва да предприема ?

  Предварително Ви благодаря!!!

38
12 фев 2012 23:07

Имам много бавен метаболизъм. А при ежедневно спортуване и здравословно хранене често, но в малки порции, къде може да е проблемът? Възможно ли е причината да се крие в по-малкото количество течности което приемам? Понеже вода хич не обичам да пия, тормозя се поне по половин - един литър на ден да приемам. По-скоро течности приемам откъм зелен чай и кафе..

Георги Костадинов
39
25 фев 2012 10:12

От личен опит мога да кажа че каквато и да е диетата дали така модерната напоследък палео диета или НВД или друг вид диета важно е да се пускат така наречените “мръсни дни” за да може организма да се “лъже” и да се рестартира.Относно иследванията че честите хранения не ускоряват метаболизма ок може и така да е но практиката показва друго.Всеки си има мнение :))

kaloyan  kacarski
40
4 сеп 2012 18:27

Имам един проблем моля помогнете ! Започнах работа и за 2 месеца качих 4 см на задника
какво да направя защо така се получава това че съм постоянно на крак ли праща храната на там немога да си обясня трупам яко там нз дали го обяснявам правилно но със сигурност това си е до човек! Приятел се храни супер нередовно и нездравословно не тренира от 8 месеца нищо и релефа му не се променя мускулите му не намаляват изобщо и не трупа мазнини нз моля кажете какво мислите какво тря да променя да направя! Благодаря ви !!!

41
22 дек 2012 23:46

Здравейте. Преди 9 месеца родих и все още не мога да се върна в старата си форма.Бях 60 кг, а сега съм 73кг и не мога и не мога да ги сваля. Проблема при мен е ,че излишните килограми са на корема и паласките, а краката и ръцете са ми както преди да забременея - слаби . Плюс това съм с Т. на Хашимото и хормоните които се налага да пия, мисля че доста влияят в/у теглото ми. Ако може някои да ми даде съвет, как да сваля тези 13 кг ( спорт и хранителен режим) , ще съм му много благодарна :)

Blue
42
19 яну 2013 21:48

Много добра статия!

43
14 юни 2013 02:14

Здравейте, статията е чудесна, но ми се струва, че има поне една остаряла концепция, която е дискутирана и от Гинекомастия-БГ, и се нуждае от обновяване. Секцията “Как да ускорим метаболизма си?” включва съвети за определен брой хранения на ден, важност на закуската и т.н. http://www.bb-team.org/articles/4622_mitove-v-bodibildinga-chestotata-na-hranene-dopalnenie В тази статия се говори за изследвания доказващи, че няма значение броя на хранения, честотата им и пр. Същите аргументи съм срещал в други сайтове и смятам, че обясняват мита за честотата на хранене. Браво за усилията и продължавам да следя активно сайта ви!

Ради Хаджирадев
44
30 май 2015 21:07

Тази статия определено има нужда от актуализиране :)

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.