Социален аеробен живот

С асансьора или по стълбите?

Много от хората, заели се да отслабват, забравят ежедневния аспект на загубата на тегло. Налага се да станат по-активни в своето всекидневие! Разбира се, понякога това коства време, но ускоряването на метаболизма няма да закъснее. Интересно ли ви е защо?

Социален аеробен живот

Защо е нужно да се повиши социалната и ежедневната активност на отслабващия?

Метаболитното равновесие на енергията в организма се поддържа от приема и разходването й. Ако задържаме енергия - пълнеем.

Появява се въпросът: как тогава да я разходваме по-ефективно?

Първо да си припомним какви са видовете енергоразход като първопричина:

 • Основен метаболитен енергоразход -  това е количеството енергия, което ни е нужно просто за да останем живи;
 • Енергоразход от движение - той бива активен енергоразход (АЕ) и пасивен енергоразход (ПЕ);

Видове енергоразходващи дейности

 • Активни енергоразходващи дейности (формиращи АЕ) при нас се явяват физическият труд, спортът и сексът.
 • Пасивни енергоразходващи дейности (формиращи ПЕ) са всички останали ежедневни дейности - домакинска работа, пътуване от точка А до точка Б, градинска работа, ремонти дейности, гледане на телевизия, спане и прочие.

Оказва се, че макар ПЕ да изразходва по-малко калории за час, често той е  формиран от дейности, заемащи по-голямата част от деня.

Това става особено важно, когато на работното ви място липсва елемента на "физически труд", а се говори за умерено нагпрегната интелектуална дейност.

Важно е, понеже 8 часа по 50 ккал/час са си 400 ккал... Излиза, че ако през останалите 8 часа добавим по 20 ккал/час, ще изгорим 240 ккал повече от по принцип (справка, това е средно 30 мин. упражняване на велоергометър).

Калорията си е калория. Независимо че не сте в кардио зона, постоянната загуба на енергия ускорява метаболизма, стига да се храните в рамките на допустимия дефицит.

Неслучайно факторът ежедневие е коефициент в уравненията на Харис и Бенедикт за дневен калориен баланс (вижте статия Калориен баланс и калориен оптимум).

Какво можете да направите, за да повишите пасивния си дневен енергоразход?

Ето кратък списък правила, които ще ви свършат работа, стига да имате свободно време.

Спазвайте ги колкото можете по-често. И така:

 • Кажете сбогом на асансьора. Ако живеете на шестнайстия етаж на блока, вземете асансьора до дванадесетия. Всяка седмица го взимайте с етаж по-долу. Не ползвайте ескалатори в МОЛ-овете. Имат си стълби.
 • Не взимайте такси/автобус за разстояния, по-къси от три спирки. Две спирки и половина може да извървите за 20 минути. Това си е бонус!
 • Ако сте в малък град, оставете колата си в гаража. Колелото е новият ви транспортен инструмент. Ако пък разстоянията са под два километра, разходете се.
 • Ако живеете в блок, използвайте малки пликове за смет. Така ще ви се налага да ги хвърляте на всеки 2 дни (това си е екстра разходка по стълби).
 • Разпръснете най-използваните в личен план предмети из цялата къща. Така ще се разхождате по цял ден. Пример - лъжици в хола, чинии във всекидневната, черпак в кухнята. Бон апети!
 • Изключете пералнята. Прането на ръка с ръкавици не само че не уврежда кожата, ами запазва тъканите и... хаби енергия. Доста енергия!
 • Пазарувайте си ден за ден. Разходката е гарантирана!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1