Фитнес при разкъсани учебни занятия

Когато всеки ден е различен, а необходимостта от фитнес остава, няма друг избор освен да се адаптирате!

Празнини в учебния план, големи дупки между часовете или лекциите, или занятия по-дълги от общоприетото. Всичко това засяга дневния ви план за фитнес, хранене и сън. Има ли начин да успеете да изпълните задачите си въпреки всичко? Разбира се, просто ще се наложи да планирате няколко примерни дни, според това как може да се развие ежедневието ви.

Фитнес при разкъсани учебни занятияПланираните дни биват изменяни от неизвестни фактори. Някои от тях може да бъдат избегнати, стига да се допусне, че е възможно да се случат ден по-рано. Други пък може да бъдат избегнати на момента, ако сте се потрудили да си оставите резервни варианти. 

Фактори, затрудняващи изпълнението на дневния план извън собствения контрол

Промени във времето за започване или свършване на занятия

 • закъсняване
 • отложен край
 • изместване във времето (до 20 минути)
 • сливане на занятия

Как се отразява?

Ако закъснението прави разстоянието между две хранения до четири астрономически часа и се касае за диетата, нещата са поправими. Просто ще консумирате следващата порция по-късно. Закъсняване за започването на даден час не би било проблем, стига да не изместваше началото на почивката. Случаят е същият, когато учебният час продължи по-дълго от предвиденото (често случващо се при практически занятия). Във всички случаи това може да доведе до:

 • скъсено време за хранене (до 10 минути)
 • липса на време за хранене, т.е. липса на време за консумиране на храна (5 до 3 минути и по-малко)
 • скъсена тренировка (когато има вечерен час на прибиране)
 • късен завършек на тренировката (след 20:00 )

Какви са грешките допускани от учащите?

 • Скъсеното време за хранене - бързо и нервно хранене, недояждане на плануваната порция храна, изпиване на течната компонента на храната и омаловажаване на твърдата храна или тоталното и изключване, разреждане на твърдата храна с вода/сок, за по-бързото и поемане
 • Липсата на време за хранене - изпускане на хранене, консумиране на високо калорична, но ниско ефективна "бърза храна" и консумиране на калорични  напитки с ниска ефективност
 • Скъсена тренировка - намаляване на почивките, вмъкване на неподходящи супер серии, двойни серии и гигантски серии т.е. бодибилдинг и фитнес подходи, използвани от хора с много по-голям спортен опит
 • Късен завършек на тренировката - сама по себе си, това е недопустима грешка

Какви са възможните правилни решения?

Скъсено време за хранене

За да се избегне липса на време за хранене и за да се застрахова качественото храносмилане и усвояване на храната е добре да се знаят някои основни степенувания във времето, нужно за изяждане на даден тип храна. Ето как би изглеждало едно сравнение между храните, ако "най-бързата" храна е с число 1, а най-бавната с 10.

 • Напитки - 1
 • Вафли и пастички, сухи концентрирани закуски - 2 до 3
 • Сандвичи, палачинки, гофрети - 5
 • Каши - 6-7
 • Ястия (гювечи, яхнии) - 6-7
 • Скара - 5
 • Скара и хляб - 7-9
 • Ястия и хляб - 10-12
 • Супи - 5
 • Свежи салати - 7-10
 • Зимни салати - 5-7

Ако сега приемем, че цифрите са минути, ясно се вижда как в кратките междучасия не остава време за консумация на нещо по-различно от напитка, вафла, сандвичи, сухи закуски, скара или супа. Трябва да се има в предвид, че измежду изброените типове "бързи ястия", носители на пълния набор хранителни вещества в нужните количества за един спортуващ млад човек могат да бъдат само сандвичите. Напитките рядко носят нещо различно от бързи калории, а същото се касае и за вафлите. Скарата от своя страна, не може да достави на организма сложни въглехирати.

Липса на време

А когато няма време и за сандвич? Тук на помощ идва спортната индустрия. Протеиновите и енергийните вафли са бърза алтернатива на сандвичите, а протеиновите напитки - най-бързият заместител. В такава ситуация дилемата е "или функционална храна/напитка, или нищо. Най-лошият вариант е да нямате избор и да погладувате. Разбира се, ако се случи в един ден, това няма да се отрази сериозно на спортните ви постижения. Неприятно е, когато пропуските се превърнат в ежедневие, защото заедно с тях идва и умората, липсата на концентрация и разбира се, претренирането. 

Скъсена тренировка

Има само един начин да се навакса пропуснато тренировъчно време и то не е в скъсаване на почивките или усложняване на фитнес програмата с напредничеви, но изпреварващи стажа на спортуващия подходи. Този начин е допълнителна тренировка в почивните дни.

Късна тренировка

Това е много, ама много лоша идея! Ако ставате рано и цените здравето си, преместете тренировката, която би завършила късно за друг ден преди да я започнете или я прекъснете след 20:00 часа. Нека маниаците сред вас не ме съдят строго, за мен здравето е най-големият приоритет пред спортуващия непрофесионалист, а то е тясно свързано с биологичния часовник.

Влошаване на здравето и неразположения

Ако имате настинка, дори и в лека фаза, най-добре отложете тренировката за друг ден. В противен случай има вероятност да претренирате или да усложните състоянието си. При жените е характерна слабост и гадене в дните на овулация и менструация. В случай, че сте предвидили да тренирате, но общото ви чувство за комфорт е нарушено, по-добре отложете тренировката за друг ден.

Фактори затрудняващи изпълнението на дневния план върху, които може да се влияе

Големи разстояния между занятията

 • дупки между часове (до 2 астр. часа), без разместване на занятията
 • разместени занятия (разлики от 2 и повече астр. часа) - често случващи се в университетите

Как се отразява?

 • Дупки между часовете - най-често биват прекарвани по кафета или интернет клубове, все места, където хората масово употребяват газирани и енергийни напитки без особена нужда, сандвичи с неизвестен хранителен състав, пуканки, ядки и прочие бързи храни, категоризирани в групите: празни и паразитни калории.
 • Разместени занятия - обикновено те променят графика на учащия и той е принуден да размести храненията си

Какви са грешките допускани от учащите?

 • Дупки между часовете - изяждане на запланувано хранене по-рано, пиене на съдържащи захар напитки или консумиране на непланирани храни в група от съученици/колеги
 • Размествани занятия - объркване на графика за хранене, невъзможност да се проведе тренировка според планираното, поради съвпадение на тренировъчно и учебно време

Какви са възможните правилни решения?

 • Дупки между часовете - ако носите храната си, спазете часа си за хранене. Може да разместите храненето си в рамките на до двадесет минути. Дойде ли време за хапване обаче, не се притеснявайте от съучениците си, извадете порцията си и й се насладете. Това не значи, че нямате пари, че сте стиснати или префърцунени, а че ви пука какво ядете. Съучениците или колегите ви ще го разберат, дори и да реагират противоречиво. Ако ще се храните в някое заведение наблизо до училище и нямате компания - идете сами. Това е Вашата порция храна, а не тази на приятелите Ви. Помнете, че по всяко време можете да изядете заплануваното ястие или да хапнете нещо в повече, но така ще противоречите не на друг, а на себе си и ще обезсмислите диетата си.
 • Размествани занятия - за да успеете да проведете качествена тренировка и да не нарушите диетата си, добре е да имате план Б, а също и план В на деня. Не, не е нужно да го правите за всеки следващ ден, понеже учебните и почивните дни си приличат. Достатъчно е да планирате как би изглеждал един учебен ден, ако тренирате рано сутринта, по-късна утрин, следобед или привечер. Когато разместването на занятията се случи, просто ще изместите тренировката си съобразно най-близкия вариант за деня, според развоя му. Когато адаптирате резервния план, не се смущавайте от разстоянието между първото хранене след промяната и предишното се окаже четири часа. В случай, че досега не сте планирали подобен развой на деня, стиснете зъби и пропуснете тренировка. Вечерта седнете и опишете как бихте се хранили и тренирали през деня, в случай че знаехте как ще разпръснат часовете Ви, така ще  имате още един план Б.

Липса на възможност за закупуване/приготвяне на храна

 • заведението в което се храните е затворено
 • забравили сте си закуската
 • не сте имали възможност да си приготвите закуската
 • забравили сте си парите

Как се отразява?

Всички варианти водят до пропускане на хранене или съмнителни алтернативи.

Какви са грешките допускани от учащите?

Затворено заведение/изчерпани порции - консумиране на непозната храна, пропускане на хранене, залъгване с газирани напитки или плодове

Какви са възможните правилни решения?

 • Затворено заведение - ако разчитате да се храните някъде, то предвидете алтернатива. Обиколете по заведенията в непосредствена близост до училище и си набележете различни ястия от менютата им, които си заслужават внимание. Шопската салата например, може да се намери в доста заведения, точно както и салатата с царевица и риба тон. Ако можете да обядвате на две или повече места, няма как да се изненадате неприятно.
 • Забравена закуска - ако познавате състава на храните, можете да отскочите до близкия магазин за храни и да комбинирате кисело мляко с още нещо, вариантите са безброй. В противен случай прочетете пак препоръките при "затворено заведение".
 • Липса на възможност за приготвяне на закуска - още докато сте вкъщи, вземете си протеинова вафла или  протеинова напитка от архива за спешни случаи. В противен случай, следвайте по-горните препоръки. 
 • Забравили сте си парите, а не носите храна - най-добре, помолете приятел за еднодневен заем. За да избегнете подобна ситуация, не лоша идея е да държите малка сума пари постоянно в раницата си, като последна надежда

Ако имате други предвидими или непредвидими проблеми, знаете как могат да се решат генерално или се сетите за фактор влияещ върху ежедневието ви изпуснат от мен, моля оставете коментар! Така ще помогнете да развием статията. Успех в решаването на проблемите на динамичния ден!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1