Интервю с Петко Кавръков (Петко К)

Как се храни, тренира и разсъждава за фитнеса един от най-активните ни потребители

Петко Кавръков, по-известен като Петко К. е добре познат на всички читатели на фитнес форума ни, като човек отговарящ с висока компетентност и отзивчивост. В това интервю можете да научите повече за неговите възгледи за фитнеса, за здравословния начин на живот и за тренировките му.  

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Интервю с Петко Кавръков (Петко К)

Представи се на читателите ни - име, възраст, откъде си?

Казвам се Петко Кавръков, роден съм през 1978 година в София. Имам висше инженерно образование, и  работя в областта на информационните технологии.

От колко време се занимаваш с фитнес и до каква степен темата е част от ежедневието ти?

В залата влязох да тренирам  през 1996 - 97 година, а преди това тренирах в къщи, упражнения със собствено тегло. Дори да броим прекъсванията, все ми се събират едно десетина години тренировки. Последните 5-6 години тренирам почти редовно, даже на моменти ми беше мания. Тренировките са част от ежедневието ми. Като цяло не отделям много време за тренировки, максимумът ми е 4 седмично по 60-70 минути, но през по-голяма част от времето са не повече от 3 часа седмично, понякога само един или два.

Ще опишеш ли накратко принципите, които спазваш в храненето? Има ли определени режими, на които симпатизираш?

До преди няколко години не спазвах никакви принципи на хранене. Единственото, което следях, беше да поемам някакъв минимум от протеин. Иначе ядях всичко, изхранвах се с пици, сандвичи, вафли. Сега се храня основно с месо и субпродуктите му, яйца, млечни продукти и ядки. Зеленчуци включвам, ако се сетя, понякога и плодове. Така се храня поне през 80-90% от времето. Позволявам си понякога и  волности (сладолед, торта, пица и т.н.), но ако прекаля с тях, това  винаги ми се отразява негативно (заради това последната година понатрупах мазнинки). Гледам да поемам достатъчно белтъчини, но при такова хранене става от само себе си.

Не се и тъпча с протеин, защото натурално е трудно да усвоиш голямо количество и още повече да го използваш. Хлябът съм го спрял от години, газираните напитки и захарта също. Нямам обаче точно определени количества на продуктите, часове на хранене или определени храни, тоест, не се храня с фиксиран график, всичко става в движение. Според мен нещата в храненето прекалено се усложняват,  едва ли не до висша математика.  Разбира се, запознат съм с различните хранителни режими, знам кой как и защо действа, но предпочитам да се придържам към няколко прости правила в храненето.

А как стоят нещата при тренировъчните принципи?

Запознат съм подробно с почти всички,  отне ми години на четене и анализ. Но в крайна сметка всичко се свежда до няколко основни принципа, известни от десетилетия, всяка една програма или метод се строи върху тях.  С годините променях нещата и в момента съм си изградил един определен стил на трениране, който ми подхожда най-добре.  Придържам се към умерен обем на тренировката и сравнително висока интензивност (големи тежести), както и по-често трениране на всеки мускул. Това, с което се занимавам, е по-скоро силов културизъм. Освен външен вид искам силно и здраво тяло. Харесва ми да съм силен, стремя се да изграждам плътни и функционални мускули. Това изисква относително големи тежести, базови упражнения и нисък брой повторения. Стремя се да вдигам с добра техника и пълна амплитуда. При тренировките също се придържам към простотата. Поради малкото време, което отделям за фитнес (все пак не се изхранвам с това), винаги съм се стремял да оптимизирам максимално тренировките, така че да са прости и ефективни. Рядко правя излишни упражнения, всяко от тях си има определена цел. В момента правя по 3 работни серии на всяко, при това може само две от тях да са максимално тежки. Не гоня специално отказ, не ползвам форсирани повторения, никога не ме пазят, дори на лежанка, вдигам си и си оставям сам тежестите. Случва се да правя разтоварващи серии, използвам „почивка-пауза" метода, контролиран чийтинг. Стремя се да тренирам поне 3 пъти седмично, това е оптимално за мен. Обичайно деля тялото на две части и така въртя тренировките, но се случва да правя и цялото тяло наведнъж. За разнообразие понякога прилагам и троен сплит. Като цяло нищо специално не прилагам в тренировките, просто се стремя да влагам достатъчно усилия във всяка тренировка и да прогресирам. Другото е постоянство.

Употребяваш ли хранителни добавки и какво е мнението ти за тяхната употреба по принцип? До каква степен играят роля за успеха на спортуващия?

Смятам, че при нормално и качествено хранене добавките са излишни. Те могат да допълнят някои липси в храненето, но не са магически хапчета и не може да се очаква кой знае какъв ефект от тях. Ролята им в цялостната картина е малка. 

Креатинът е полезна добавка, рибеното масло също, качественият протеин може би (ако трябва да се допълва храненето). Не съм достатъчно запознат с добавките и не мога да ги коментирам. В момента не употребявам нищо, освен рибено масло. Навремето ползвах креатин закратко, а преди години периодично си допълвах лошото хранене с протеин на прах, но сега не виждам смисъл от него. Общо взето това е.

Не може да не засегнем пороците. Имаш ли такива и ако да, то какви са те?

Не съм съвършен разбира се, даже напротив. Но се харесвам и не смятам, че имам много пороци, които да си струват да се споменават. Пия понякога, но не често. Никога не се напивам до степен да не мога да се прибера сам или да не помня. Мързелив съм, не си давам много зор.  Голям порок ми е храната (вкусната), понякога се "освинвам". Ако става въпрос за цигари или наркотици, отговора ми е не - не употребявам и не съм употребявал.

Какво е мнението ти за фитнес индустрията и здравословния начин на живот у нас? Възприема ли се положително, има ли развитие или всичко е твърде в началото, за да може да се направи оценка?

Повечето  хора се интересуват от визуалния ефект - мускули или релеф на всяка цена, като оставят здравето си на заден план. Фитнес индустрията е развита до прилично ниво, но в нея темата за здравето и здравословния живот е слабо засегната, за сметка на големите мускули. На повечето трениращи не им пука за здравословния живот, поне това са моите наблюдения. Не случайно много хора имат негативно мнение за фитнеса - свързват го само с големи мускули (заради снимките на професионалните културисти, които виждат в списанията), поглъщането на голямо количество добавки и/или химия.

А трябва да се наблегне точно на здравословната страна на фитнеса. При правилни занимания той дава подобрената двигателна култура, повишава физическата активност, изгражда силно и здраво тяло, дава добър външен вид, правилни хранителни навици, увеличава годините на активен живот и т.н.

Фитнесът е твоето свободно време или то е ангажирано с други хобита?

Не е само фитнеса разбира се, занимавам се с компютри, чета доста книги, както специализирана, така и художествена литература. Гледам също така и филми на различна тематика. Интересувам се още от астрономия, физика, фантастика, макар че напоследък съм позанемарил тези си хобита.

Представи си, че водим този разговор след 5 години. Кой от дадените отговори би бил драстично различен?

Ако знаех, щеше да е добре. Но ние се променяме в една или друга посока и какво ще мисля или правя след 5 години не мога да кажа.

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

Не помня точно как попаднах на него, тогава четях много на тази тема в интернет и май случайно го открих. Допадна ми това, че и тогава беше един от най-добрите форуми на тази тема. А и намерих  интересни и приятни хора, с които да общувам. Конкретни неща, имащи нужда от изглаждане  не мога да посоча в момента, като цяло изданието  се движи в правилна посока и се подобрява постоянно.

Би ли искал да споделиш или пожелаеш нещо на (другите) наши читатели?

Нека да са здрави и да тренират цял живот, и не само заради плочките или големите  ръце, фитнеса дава много повече. Това е една инвестиция, която се изплаща чак след години, но си заслужава.

Още съдържание по темата
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Мама-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-раждането
Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Защо е важно майката да се грижи за здравето и формата си след раждането

Татко-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-появата-на-детето
Татко във форма: Не пренебрегвай себе си след появата на детето

Защо да се грижим и за себе си след появата на детето

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow