Дневен план за навициСвали сега 

Сладоледът - леденото изкушение

Лятото е сезонът на сладкото ледено удоволствие

Със затопляне на времето все по-често прибягваме до различни методи, които да ни помогнат да понесем жегите по-леко. Едно от най-популярните сред тях е... да си хапнем сладолед. Заради сладкия му вкус и разхлаждащите му способности, той се превръща в неразделен приятел на всяко лятно удоволствие и вкусен спътник в горещите летни дни (и нощи).

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Сладолед

Пътят на сладоледа през вековете е дълъг

Преди три хиляди години в домовете на богатите китайци са поднасяли изискан десерт - сладък сок от пресни плодове, смесен със сняг или лед. С такъв десерт са черпили и Александър Македонски по време на походите му в Персия и Индия.

Сладоледът покорява Европа благодарение на прославения венециански пътешественик Марко Поло, който донесъл рецептата за охладен шербет от Китай. В Италия той бързо става любимо блюдо в знатните домове.

Истинският сметанов сладолед бил изобретен при Наполеон ІІІ. Страстта към сладоледа обхванала и немците и австрийците. Италианците, с тяхното неизчерпаемо желание да смесват най-невероятни продукти, измислили сладоледа-асорти с добавка на плодове, ядки, ликьор и парченца бисквити.

В Америка рецептите за сладолед пристигнали с английските преселници. До XVIII век сладоледите се правели изключително от плодове. За първи път сметанов сладолед е споменат в Париж през 1774 г.

Същинското начало на промишленото му производство било през 1851 г., когато американският предприемач и търговец на мляко Яков Фусел създал в Балтимор първата сладоледена фабрика.

С изобретяването на хладилните машини през ХІХ век били разработени и технологии за получаване и съхранение на лед. Сладоледът се разпространил масово. Именно тогава английският изобретател Томас Мастерс измислил машината за сладолед. През 1904 година в Сейнт Луис се провела международна изложба на сладоледа, на която бил демонстриран първият автомат за вафлени кофички за сладолед. Така се появил сладоледът в кофички или фунийки, наричан "кифличката на ескимоса".

В навечерието на Първата световна война в САЩ вече имало класификация на десет типа сладолед, от които се произвеждали стотици видове. През 1921 г. в Ню Йорк е патентован и знаменитият "ескимо", наречен от създателите си "The Eskimo Pie". Около 1926 година бил усъвършенстван първият успешно работещ фризер с непрекъснато действие, който позволил да започне масовото производство на този продукт.

Какво представлява сладоледът?

Сладоледът е най-популярният замразен десерт. Той обикновено се състои от млечен продукт (прясно мляко, сметана) и сладка или овкусяваща съставка (плодове, ядки, шоколад). Към промишлено приготвяните сладоледи се добавят стабилизатори и емулгатори, които подобряват структурата им. Днес сладолед се произвежда в почти всички страни в света. В производството на сладолед се използват над 200 продукта.

Според състава си сладоледът се класифицира като:

  • сметанов — с не по-ниска от 10% масленост и 16% захар;
  • млечен —  с 3,5-4% масленост и до 20% захар;
  • плодов — не съдържа мляко, а само натурални сокове, плодово пюре (20-30%) и захар (25-30%);
  • шоколадов —съдържа не по-малко от 6% шоколад или 2,5% какао;
  • орехов — с 6-10% орехи (ядки)

Как се приготвя леденото изкушение?

Съвременният сладолед представлява едновременно емулсия и пяна, която се състои от въздушни мехурчета, захариди, млечни протеини, стабилизатори, млечни мазнини, вкусово-ароматни вещества, емулгатори и вода. Съединяването на въздушните клетки в матрица по време на процеса на замразяване позволява на продукта да се топи по-равномерно и да бъде не толкова студен.

Качественият сладолед притежава гладък и мек вкус, който се влияе от размера, разпространението, формата и броя на ледените кристали. Всеки път, когато има вероятност продуктът да се стопли, някои от ледените кристали частично се стопяват и след това при повторно замразяване те се движат и се свързват в по-големи съединения.

По този начин продуктът става зърнест и леден на вкус. Този процес се нарича "топлинен шок" и се контролира с подходящ стабилизатор. Точката на замръзване на сладоледа се поддържа по-ниска от 0 градуса по Целзий със захариди като глюкоза, което е важно, защото при обичайната температура на сервиране от -15 до -18 градуса той трябва да остане достатъчно мек, за да може да се гребе с лъжица. При нормалната температура на сладоледа от -16 С само 72% от водата е замръзнала и той не е прекалено твърд за обработка и консумация.

Полезен ли е сладоледът?

Защо децата, пък и възрастните, обичат сладолед? Една от причините е, че леденото изкушение великолепно намалява стреса. Млякото и сметаната съдържат триптофан -  ефективен природен транквилант, който успокоява нервната система, повдига настроението, помага при безсъние.

А що се отнася до шоколада, украсяващ любимото ни ледено удоволствие, то дълго време са смятали, че въздейства на мозъка подобно на наркотик. Откакто калифорнийският фармаколог Пианелли и колегите му откриват в какаовите зърна вещества, сходни с марихуаната, лошата слава дълго време преследва шоколада и какаото.

Но в края на миналата година група американски учени "реабилитираха" шоколада: оказа се, че концентрацията на онези злощастни съединения е твърде ниска, при това повечето от тях се разграждат в стомаха, без да стигнат до мозъка. Затова пък други изследователи намират в шоколада вещество, сродно с андреналина. То повишава кръвното налягане, ускорява пулса и представлява природен стимулатор като кофеина.

Нови изследвания показват, че когато е част от балансирана диета, яденето на сладолед може да помогне за по-бързо изгаряне на мазнините, отколкото ако се въздържаме от мазнините и калориите получени от сладоледа. Една порция на ден може да помогне, като съхрани костите здрави и спомогне за по-ефективно изгаряне на мазнините, понижаване на високото кръвно налягане, облекчаване симптомите на ПМС, борбата с рак на дебелото черво, намаляване на риска от инсулт, повишаване на имунитета, предотвратяване на камъни в бъбреците. Ключът към сладоледената диета е умереността.

Интересни факти

  • Гениалната американка Нанси Джонсън създава прототипа на днешните фризери. Всъщност отначало това било метална кофа, обвита със сол и лед. Тя дори получила патент за уреда си, който се разпространил мигновено. Незнайно защо, тя продала правата над изобретението си за скромната сума от 200 долара на Уилям Янг, който спечелил много пари.
  • Сладоледът на клечка бил открит случайно. Смес за сладолед била оставена да замръзва, но невнимателен работник забравил пръчките за разбъркване в сместа. Всяко зло за добро. Вместо уволнение той получил повишение и радостта на всяко дете, което облизва лакомо сладоледената си пръчица.
  • Сладолед с вкус на водка е пуснат на пазара в Австралия преди около две години. "Упойващото" разхладително изкушение предизвиква както въодушевление, така и вълна от протести от страна на обществените организации. Активистите се опасяват, че сладоледът Illicit Vodka Cranberry Magnum ще превърне децата в алкохолици.

Опасен ли е сладоледът за фигурата?

Наличието на вкусотии в сладоледа като шоколад, карамел, ядки и др. го прави опасен за всички, които държат на стройната си фигура. Неудобството може до известна степен да се отстрани, ако се консумира плодов сладолед или като се избира обикновен сладолед без "подобрители".

В него мазнините са сведени до минимум, но въглехидратите са доста. Обогатяването на сладоледа с плодове, съдържащи целулоза и пектин, също намалява калориите. Може да се приготвят и сладоледи с някои некалорични подсладители. И накрая, в духа на закачливото лятно настроение ви предлагаме кратък тест, с който можете да определите какъв тип човек сте според вашия любим сладолед:

Кажи ми какъв сладолед обичаш и ще ти кажа какъв си?

РОГЧЕ
Този тип сладолед се предпочита от хората със силни чувства, които не се лишават от нищо. Огризват и хрупкавата част на вафлената фунийка. Който предпочита този тип сладолед, е капризен човек.

НА КЛЕЧКА
Който обича този сладолед, е предприемчив и любознателен човек,  обичащ промените. Освен това този тип хора обичат винаги да имат нещо, с което да си играят (клечката).

ЛЕДЕН НА КЛЕЧКА
Подсказва за независим характер, за човек, който обича да вкусва от новото веднага, убеден, че не трябва да се чака. Или с други думи, предпочита се от хората, които не обичат да чакат.

БИСКВИТКА
Почти наподобява закуската за училище, приготвена от мама. Предпочита се от хората, които имат нужда от обич и от непрекъсната сигурност.

КУПИЧКА
Това е единственият сладолед, който не е в свободен и разлят вид. Предпочита се обикновено от хората, които никога не оставят нещата без контрол, които не обичат да мърсят ръцете или дрехите си, които предпочитат винаги добрите маниери пред всичко останало. Това е сладоледът на вечно самоконтролиращите се хора.

НА ХАПКИ
Сладоледът на хапки е характерен за хората, които действат по метода "опитай и бягай", както и за онези, които вечно бързат. Този вид сладолед е синоним на модерни и забързани личности.

Под лъчите на жаркото лятно слънце оставяме на вас решението кое от всички вкусни сладоледени изкушения да опитате.

Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow