Дневен план за навициСвали сега 

Живот след прекаран инсулт

Превенции и възстановяване

Инсултът е остро нарушение на кръвообращението на мозъка, в следствие на което се получават увреждания на мозъчните функции с различна степен на поражение. Апоплектичният удар, както още е известен той, се явява втори най-голям по честота "убиец" след инфаркта на миокарда. След 55-годишна възраст рискът от развитие на инсулт се увеличава двойно.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ИнсултГлавната пряка причина за инсулт е наличието на така наречения тромб (съсирек), който запушва кръвоносните съдове, снабдяващи мозъка с кръв. Запушване или изтъняване на кръвоносен съд в мозъка може да доведе до кръвоизлив, като при този вид пораженията са най-тежки и с най-висока смъртност.

Статистика

България е една от страните, които заемат челни места в черните класации по смъртност от инсулт. Според данни от края на 2008-а година заемаме второ място сред 30 европейски държави по смъртност от сърдечно-мозъчни заболявания сред мъжете. От това умират 285 на 100 000 българи, като преди нас е единствено Естония. При жените България е трета в Европа, като и тук статистиката е безмилостна - 220 на всеки 100 000 българки.

Сигнали

За да се предотвратят фаталните последици, от изключително значение е незабавната медицинска помощ на засегнатия. Много е важно да разпознаваме възможните ранни предупредителни сигнали. Към тях спадат:

 • Продължително главоболие
 • Световъртеж
 • Гадене и повик за повръщане
 • Смущения в съзнанието или дори загуба на съзнание
 • Смущения в зрението
 • Смущения в говора
 • Смущения в други сетива освен зрението, преди всичко в областта на устата и носа

Ако някои от тези симптоми се проявят, не се колебайте да повикате лекар, особено ако става дума за по-възрастни хора или за човек в рискова група.

Как да пазим и тренираме мозъка си?

Принципът е съвсем елементарен: това, което е добро за тялото, се отразява положително и върху мозъка. Няма друг орган, който да има толкова активна обмяна на веществата и да се нуждае от толкова много енергия, както него. Затова "сивите клетки" печелят изключително от здравословния начин на живот. Можем да допринесем значително за намаляването на опасността от инсулт или деменция. Към рисковите фактори спадат пушенето, прекалено голямата консумация на алкохол, наднорменото тегло, недостатъчното движение, високото кръвно налягане, диабетът и повишените стойности на мазнини в кръвта.

 • Кръвното налягане трябва да се следи редовно и да не преминава границите 140/90 mmHg при липсата на какъвто и да било друг рисков фактор. Консумацията на готварска сол не трябва да надвишава 6 гр. на ден.
 • Следи се нивото на холестерола. В случай, че то превиши своите граници, се предписва и приема лекарство от типа на статина. При диабет гликемията се контролира редовно.
 • Тютюнопушенето се спира, като са позволени популярните никотинови лепенки. Пасивното пушене (вдишването на чужд цигарен дим) е забранено. Алкохолът трябва да бъде сериозно ограничен и не бива да надвишава 3 чаши при мъжете и 2 при жените.
 • Телесното тегло също е фактор, който трябва да се контролира. Обиколката на талията при мъжете не трябва да надвишава 102 см., а при жените - 88.
 • Всякакви хормонални терапии при менопауза трябва да бъдат преустановени. Контрацептивите са противопоказни, а нехормоналните такива трябва да бъдат внимателно подбирани. Препоръчва се да се вземат лекарства, съдържащи прогестин, но не естроген.
 • Спортната активност, в зависимост от състоянието на човека, трябва да бъде поне 30 минути на ден, и също така да е добре контролирана, за да не се стигне до други злополуки.
 • Четенето, игрите като шаха например, композирането, смятането наум и решаването на кръстословици, изучаването на чужд език, както и заниманията с любимото хоби, са истински фитнес за мозъка. Те подобряват вниманието, концентрацията, способността за учене и запомняне.
 • Физическите занимания като танците упражняват положително влияние върху умствените способности, преди всичко с напредването на възрастта. Заради подобреното кръвоснабдяване мозъкът получава повече кислород и хранителни вещества. Най-вече го активира овладяването на нов вид спорт.
 • Богатата на витамини храна предпазва мозъка от свободните радикали, увреждащи клетките, като става дума най-вече за витамини С и Е. Според новите научни открития фолиевата киселина (витамин В9) действа срещу деменцията. Тя се съдържа предимно в зелените зеленчуци и портокалите, но също и в пълнозърнестите продукти, яйцата, соевите култури и пшеничните кълнове. Те, както и орехите, са богати и на витамин Е.
 • Екстрактът от гинко билоба подобрява кръвоснабдяването на мозъка. По този начин се повишава способността за концентрация.
 • Много важно също е и редовното релаксиране. Постоянният стрес години наред измъчва мозъка. Той се счита за рисков фактор за възникването на инсулт и деменция. Затова "разтоварвайте" ежедневието си винаги когато можете.

Как да се грижим за човек след прекаран инсулт?

След прекаран инсулт, дори и при най-груби нарушения на говора, при болния се запазват не само логичното мислене и адекватната реакция към околните, но и творческите му способности.

Роднините и близките на пациента трябва да знаят, че интелектът по принцип не страда, независимо че говорът е силно нарушен. Те трябва колкото се може повече да разговарят с него. Дори обсъждането на обичайните битови ситуации може в значителна степен да спомогне за възстановяване на говора при болния.

Каквото и да обсъждате в семейството с останалите членове, вашият близък ще бъде доволен да го чува и това ще помогне за възстановяването му. Споделяйте преживявания, отвличайте вниманието му от прекарания инсулт, проявете търпение към неговото възстановяване. Важно е обаче да знаете, че не трябва да се държите с него като с неразумно дете. Има и неща, които не трябва да казвате пред него, като например да обсъждате говорните затруднения на възстановяващия се от инсулт. Точно обратното - хвалете го за всеки негов напредък и го насърчавайте.

Нарушението на мозъчното кръвообращение уврежда нервната система. Затова при лекуване на последиците, освен физическа терапия, в повечето случаи е необходима и медикаментозна. Лечението се назначава и контролира от квалифициран специалист след качествена диагностика на увредената нервна система и въобще на състоянието на организма като цяло. Медикаментозното лечение е насочено към възстановяване или стимулация на мозъчните огнища, отговарящи за движенията и речта. Само ако се възстановят функциите в тези мозъчни огнища, тогава може да се говори за пълно физическо възстановяване. Съществува специално създадена методика за това възстановяване. Ние няма да се спираме на подробности от нея, само ще споменем някои основни аспекти.

 • Когато състоянието на човека след прекаран инсулт започне леко да се стабилизира, трябва да се опита да поседне в леглото, но без да се престарава. Ако почувства виене на свят, трябва веднага да легне.
 • При първите опити да стане прав, трябва да се има предвид, че мускулите са увредени, краката - много слаби, и до голяма степен атрофирали. При всички положения поне в началото ще е нужен помощник.
 • Болният не трябва да стъпва веднага на увредения крак, а първо на здравия, след това постепенно на болния. Той трябва сам да контролира времето, за което ще може да стабилизира стоенето прав.
 • Ако състоянието позволява да стои на крака, следва да направи първите крачки и това е много важно. Помощникът трябва да е от здравата страна на болния. Това е доста трудно, но така трябва, защото позволява повече свободни придвижвания. Тук решаващо влияние има и степента на увреждане на мозъка - от това зависи как ще проходи пациентът.
 • Времето, за което болният може да се научи да ходи, е различно за различните болни, но в края на краищата всеки ще се научи, въпреки че походката няма да е идеална. Трябва да се натоварва увреденият крак и когато равният под у дома и асфалтовият път вече няма да бъдат достатъчни за това натоварване, да излезе в полето във висока трева, или на снега през зимата.
 • Един от основните проблеми, с който ще се сблъска човекът след прекаран инсулт, е трудността при сгъване на краката в коленете. Предлагаме ви едно упражнение, което ще улесни тази ваша задача, но с помощта на добър физиотерапевт ще се справите още по-добре: болният ляга по гръб и се опитва да изпъне крака си. След това неговият помощник го сгъва, а после отново го изпъва. Това движение се повтаря много пъти, като целта на упражнението е да се накарат мускулите да заработят. Така те няма да атрофират.

По отношение на засегната от инсулт и увредена ръка препоръките са същите. Болният трябва да се опитва да раздвижва мускулите, въпреки спазмите, които отначало много измъчват. Мускулите са изгубили своята еластичност. Същото важи и за пръстите. Тях най-лесно ще раздвижите с помощта на движението на някакъв предмет - топче, химикал и т.н. В крайна сметка, най-важното е да не се бездейства, защото впоследствие това усложнява нещата.

Секс след инсулт

Сред многото последствия от здравословния проблем при инсулт е и безпокойството дали сексуалният живот ще се норамлизира и ще бъде както преди. Той може да повлияе по много начини на сексуалните функции и желания. Някои мъже и жени се опасяват да подновят активния си полов живот поради риска от повторение на заболяването. Други хора пък губят сексуалното си желание след претърпян удар. Трети може би имат сексуални влечения, но изпитват проблеми с "представянето" си в леглото (за мъжете - липса на ерекция, оргазъм и еякулация, за жените липса на овлажняване и аноргазмия).

Секс пози, които преди са били удобни и силно удовлетворяващи, могат да се окажат трудно изпълними или невъзможни. Медикаментите, които се изписват след прекаран инсулт, също могат да повлияят отрицателно върху сексуалните функции и поведение. Както при всяко сериозно заболяване, съществуват и физиологически фактори, които затрудняват половия живот и емоционалните взаимоотношения между партньорите.

Опасно ли е да се води полов живот след прекаран удар?

Според д-р Робърт Бътлър от Нюйоркския медицински институт на този етап не е доказано, че сексуалната дейност може да бъде фактор, причиняващ нов инсулт или спомагащ за други щети след прекарана исхемична болест. В зависимост от сериозността на удара може да мине повече време до възобновяването на сексуалния живот, от колкото до други ежедневни дейности. Ако пациентът не се чувства добре, може да получава или доставя по алтернативен начин сексуална наслада, като орален секс, взаимна мастурбация, целуване и прегръщане.

Защо някои хора губят сексуално желание след прекаран инсулт?

Когато човек загуби либидото си след удар, е трудно да се определи дали ударът е пряката причина (засягайки частите на мозъка, които отговарят за генерирането на сексуалните отговори), или има други фактори, които го причиняват. Например специално изследване е показало, че повече от половината жени, прекарали инсулт, се оплакват от загуба на сексуално желание. Изследователите обаче са установили, че жени с това оплакване приемат антикоагуланти, които могат да бъдат фактор за липсата на либидо. Някои други съпътстващи медикаменти могат също да имат негативен ефект върху желанието и представянето в леглото. Любопитното е, че повечето от жените с инсулт нямат проблеми с овлажняването или достигането на оргазъм. Следователно до голяма степен загубата на либидо е в резултат както на медикаментозно лечение, така и на психо-емоционален стрес.

Дори и сексуалните функции да не са засегнати, понижаването на самочувствието, неувереността и депресията могат да обосноват емоционалната причинност за липса на желание. Друго специализирано изследване е показало, че между шест и седем седмици са необходими за възстановяването на нормалния полов живот у мъжете, получили удар. Разбира се, тези срокове могат да варират в зависимост от степента на удара. До голяма степен бързото възстановяване зависи от условията (физиологически и емоционални), в които се провежда възстановяването.

Мъжете и жените, които продължават да изпитват последиците от загубата на либидо месеци след прекаран инсулт, трябва да се консултират с лекар - специалист сексолог, който да диагностицира причините за симптомите. Ако причините бъдат открити в приема на специфични лекарства, лекар и пациент могат да работят заедно по откриването на удачна формула със субститиращи медикаменти или промяна в дозировката. Ако проблемът обаче се крие в психологическото състояние, най-подходящо за пациента е да се консултира с психолог или семеен терапевт.

Частичната парализа или слабостта, от които част от прекаралите инсулт пациенти се оплакват, могат да възпрепятстват пълното възстановяване на сексуалния живот между партньорите. Това е подходящ момент за усвояването на нови техники и упражняването на алтернативни форми на секс. Когато половият живот след инсулт се поднови, и двамата партньори извличат ползи. Някои дори твърдят, че физическата и емоционална близост играят благоприятна роля във възстановяването им. Разумният и задоволителен полов живот никога не може да бъде вреден. Хубавият секс има доказани лечебни свойства, но както с всеки медикамент, злоупотребата може да има негативни последици.

Използвани източници

 • lekar.bg
 • e-sante.fr
 • doctorbg.com
Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow