Дневен план за навициСвали сега 

Испанска кухня

Вкусотии от родината на Дон Кихот и Санчо Панса

Испания е страна с богат бит и култура, която съществува от векове. Испанската кухня е добре известна в Европа с морските си дарове и колоритните си зеленчукови комбинации. Много от нейните ястия попадат в каталози с рецепти по здравословно семейно хранене, като част от така популярната Средиземноморска диета.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Испанска кухняПреди да се върнем към испанската храна, е редно да споменем за някои ключови исторически моменти, които променят храненето на испанците завинаги.

Археологически проучвания, проведени в северна Испания показват, че територията на страната е била населявана от хуманоиди още преди милиони години. Векове по-късно, иберийците и келтите били първите заселници в югоизточните райони покрай Средиземно море. След поредица от войни, на по-късен исторически етап, Испания попада под владичеството първо на римляните, а после на маврите или на т. нар. бербери - мюсюлмани. Съвременната история на Испания също е белязана под знака на войните, дори двадесети век не носи мир в държавата.

Всички тези събития оказват влияние върху културното наследство на Испания, поробителите пък от своя страна "оставят" в страната своите нрави и обичаи, а това неминуемо повлиява и върху развитието на кулинарния свят. Само добрите познавачи знаят, че в тази страна има осем гастрономически зони и навсякъде в нея съществуват фирмени ястия и напитки. Независимо от това, че отделните зони се отличават със собствен стил и колорит, те все пак имат някои общи черти.

На всяка испанска трапеза присъства зехтинът, чесънът, ароматните подправки, и най-вече виното, което пък от своя страна ни навежда над мисълта, че испанската кухня е една от здравословните кухни. Широко приложение в испанската кухня намират и подправките: шафран, розмарин, майоран, мускатно орехче и др.

Испания е прославена и със своите шунка и кашкавали. Най-известният кашкавал е "кабралес", който по вкус много напомня на френското сирене рокфор. Най-добрата шунка се нарича „хамон" във Валенсия и „хабуго" в Андалусия. На особена почит в страната е хлябът, натрит с чесън, залят с масло и поднесен с домати. Друго известно ястие, превърнало се във визитка на Андалусия и Валенсия, е студената доматена супа "гаспачо", която се поднася с прясно изпечени хлебчета.

В страната на баските, на север в Испания, приготвят невероятни рибни блюда. Именно от този регион е знаменитото ястие от треска, т. нар. "пил-пил". Ценители твърдят, че баската кухня е най-добрата в страната, като критерият не е добре поднесеното блюдо, а свежестта на изходните продукти.

Посетите ли Испания, непременно трябва да опитате крехкото печено "касуела", колбасите "фует" и соса "аллиоли" на Каталуня, а когато се отбиете във Валенсия, непременно ще ви нагостят с паеля - елегантно съчетание на ориз с морски дарове, култовото ястие на испанската кухня! Историята разказва, че беден испански рибар поканил на вечеря своята любима, събрал всички продукти, които се намирали в дома му и ги задушил заедно. Така се появило изисканото ястие "para ella" - за нея!

Непременно опитайте:

Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow