Бодифлекс - за стройно тяло и хармонична душевност

Дихателна гимнастика за отслабване

Според редица специалисти, дишането с участие на диафрагмата подобрява здравето и самочувствието, насища организма с кислород, значително увеличава обема на белите дробове, активизира обмяната на веществата и не на последно място - повишава съпротивителните сили на организма. Бодифлекс или т. нар. дихателна гимнастика за отслабване е практична, лесна и ефективна програма, която зарежда организма с енергия и бързо редуцира умората, а дълбокото дишане има изумителен ефект в планината.

БодифлексОще от древни времена хората са използвали дълбокото диафрагмено дишане, за да поддържат своето здраве и да подобрят общото си здравословно състояние. Смята се, че днес съвременният човек диша повърхностно, използвайки едва 20% от своите бели дробове.

Идеята хрумнала на Грир Чайлдърс - американка, която нарича своята програма "нелекарствено чудо". Бодифлекс се базира на дихателни упражнения, които обогатяват организма с кислород, спомагайки същевременно за редуциране на килограмите и за по-лесно лечение на хронични заболявания. Известна е и ролята на кислорода за протичащите в организма процеси: активно участва в процесите на метаболизъм, подобрява кръвообращението и храносмилането и намалява количеството на мазнините. Редица учени поддържат тезата, че дихателните упражнения, съчетани със стречинг, са много по-ефективни от обичайните физически упражнения.

Бодифлекс - да научим малко повече!

Тази методика е разработена на основата на дълбокото диафрагмено дишане, съчетано с разтягане и определени статични пози. При изпълнение на тези пози тялото се напряга, което води до повишена необходимост от силен приток на кръв. При дълбоко дишане кислородът постъпва в кръвта, като активно повишава лимфния поток, "масажира" вътрешните органи и изгаря мазнините. От друга страна е известно, че правилното дишане е процес, който изисква участие и на диафрагмата, т. е. при този процес освен гърдите се движи и коремът. Именно този тип дишане може да облекчи състоянието на безпокойство, превръщайки се в подходяща техника при различни нервно-психични натоварвания.

Техниката за изпълнение на дихателната гимнастика е следната:

 • Необходимо е тялото да бъде в изправено положение, краката да бъдат разположени на ширината на раменете. След което тялото се навежда напред, ръцете се опират на краката, които са леко присвити в коленете;
 • След това въздухът от белите дробове се издишва през устата, последвано от бързо и рязко вдишване през носа (пълни дробове);
 • Със сила шумно се издишва всичкият въздух през устата;
 • Дъхът се задържа и коремът силно се прибира за 8-10 секунди;
 • Мускулите се отпускат и дълбоко се вдишва, като в комбинация с дихателните упражнения могат да бъдат изпълнявани и стречинг упражнения.

Регулярното изпълнение на дихателната гимнастика:

 • Подобрява паметта и повишава способностите за концентрация;
 • Оказва благотворен ефект върху зрението;
 • Спомага за по-доброто функциониране на сърдечно-съдовата система;
 • Ускорява кръвообращението;
 • Оказва положителен ефект върху дейността на дихателната система, превръщайки се в подходящо средство за профилактика на астма, бронхит, алергии, вирусни инфекции;
 • Подобрява обмяната на веществата;
 • Нормализира функцията на червата;
 • Регулира дейността на отделителната система;
 • Повишава съпротивителните сили на организма;
 • Отличен метод за справяне със симптомите на стрес и депресия, тъй като повишава жизнения тонус, подобрява настроението и създава чувство за прилив на енергия в организма;
 • Добро помощно средство при хора, решили да откажат цигарите.

Според авторката на метода бодифлекс най-доброто време за изпълнение на гимнастиката е рано сутрин, след като сте станали от леглото. Упражненията за разтягане могат да се изпълняват за всяка група мускули, като се започне от мускулите на шията и брадичката и се приключи с тези на корема и краката.

Трябва да се отбележи, че бодифлекс не е подходяща гимнастика по време на бременност, в следоперативен период и в период на обостряне на съществуващи хронични заболявания. Също така авторката твърди, че хора, приемащи противозачатъчни таблетки, антидепресанти или  медикаменти, понижаващи обмяната на веществата, наблюдават по-късно ефекта от изпълнението на бодифлекс.

За да има наистина положителен ефект от гимнастиката, оказваща тонизиращо и лечебно въздействие върху целия организъм, е необходимо упражненията да се изпълняват всеки ден (поне по 15 минути), както и да са съчетани с добре балансирано хранене.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1