Дневен план за навициСвали сега 

Фитнес индустрията през 16-19 век

Поглед назад към историята на фитнеса - как започна всичко това?

Фитнес индустрията през 16-19 век

Знаете ли какво е общото между камбанения звън и силната мускулатура? Ще се изненадате. Първият прототип на дъмбел е направен от малки камбани. "Dumb "+ "Bell" звучи ли ви познато? Да, това са "мълчаливите камбани", с които тренирали ранните атлети в Англия в епохата на Тюдорите. Но... не така започва всичко. Запознайте се с Хиеронимус Меркуриалис, човекът, който със своите идеи и изобретения стартира масовата фитнес култура.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Джеронимо Меркуриали, също известен и като Джироламо Меркуриале, но най-вече с латинското си име Хиеронимус Меркуриалис е роден в италианския град Форли на 30-ти септември 1530 година - по времето, когато Светата Инквизиция е в разгара си и измъчва всеки, мислещ различно от папите.

Джеронимо учи в Болония, в Падуа и във Венеция, където защитава докторската си степен по медицина. До края на живота си (13 ноември 1606 година) той си изгражда репутация на прочут лектор, политик, и най-важното за нас, на бащата на спортната медицина.

В действителност неговата книга "Изкуството на гимнастиката" систематизира всички тренировки, хранене и здраве с научна за времето си аргументация, като дава сериозна тежест на спорта в опазването на човешкото здраве.

До този момент в Централна и в Западна Европа спортът масово е интересен начин за загуба на време, т.е. привилегия за богатите. Ще минат още стотина години, докато физикалната терапия еволюира в целенасочен спорт, но началото несъмнено поставя Джеронимо.

Година

Събитие

Място

Автор

Коментар

Среда на 16-ти век, 1569 година

Публикувана е книгата "De Arte Gymnastica Aput Ancientes".

Първични дъмбели, медицинска топка.

Венеция, Италия

Хиеронимус Меркуриалис

Меркуриалис бил знаменит лектор за времето си. Той ергономозира старите тежести за упражнения до пра-дъмбел и систематизира древни спортни игри с топка с пясък, която се явява първата медицинска топка. 

Края на 16-ти век, Ранен 17-ти век

Дъмбелът приема класическата си форма  о--о

Англия на Тюдорите

Незнайни английски атлети

Трениращите англичани съединяват камбани откъм гърба им с дървени дръжки. Така се ражда и името.

Неофициално 1704 година, официално 1885 година

Представяне на упражнения с пудовки.

Царска Русия

Д-р Краевский

Упражненията с пудовки са представени на народните състезания за сила и народните борби в Русия.

Навлиза в 17-18-ти век,

Популярна след  1834 година

Индийската бухалка стига до Европа и Новия свят

От Индия, през Персия към Европа, Англия и САЩ

Доналд Уокър

Английската армия и полиция в колониална Индия възприемат и подобряват традиционните техники за упражнения на индийците.

Уолкър публикува книгата си "Британски мъжки упражнения" .

Физиката, механика, медицина и спорт се срещат в знаменитото за времето си творение на Франсис Лоундес, изпълняващо предписанията на новото научно крило на медицината: Ортопедия.

Ортопедията е формулирана като научно подразделение от Николас Андрис през 1741 година. Лоундес вярвал, че чрез създаване на тази машина може да улесни лечението на редица болести на цивилизацията от тогава.

На по-късен етап медицината ще отхвърли много от твърденията му, но това няма как да ги измести от мястото на създателя на първия физикално-възстановителен тренажор в света.

Близо век по-късно се ражда специализирана спортна машина, с която реално се увеличавали силовите възможности на използващите я. Името и е Динамеометрон, а кинезиологията й е сходна с тази на мъртвата тяга. Все пак носенето на тежести по онова време е било знак, че носещият притежава приложна физическа сила.

Ходенето по пътека, от друга страна, възниква като акт за изкупление на позора. Вижте сами:

Година

Събитие

Място

Автор

Коментар

1796 година

Създадена е първата кардио-тренировъчна  машина "Гимнастикон"

Франция

Франсис Лоундес

Комбинирана машина за раздвижване на цялото тяло чрез въртене на педали и ръчки. Предшественик на велоергометрите. Тогава се е използвала за лечение на заболявания като подагра, ревматизъм и др.

1802 година

Първата машина за прогресивно натоварване

Филаделфия, САЩ

Д. К. Ф. Гутсмутх

Създава проста машина от дървени пръчки  и въжета с разграфени добавени тежести.

1814 година

Появява се първообраз на фитнес пътеката

Великобритания

Сър Уилям Кубит Въвежда електрически колела с платна, които да бъдат задвижвани чрез ходене от провинили се затворници из затворите в страната. Смятало се за хуманен начин за изтезание.
1828 година Машина с прогресивно натоварване на име "Динамеометрон" САЩ

Фридрих Людвиг Яхн

Конструира машина от греда и халки, с места за поставяне на допълнителна тежест, която наподобява Мъртва тяга с Т-щанга (едностранно).

За интегрирането на спорта в обществото на Европа и в САЩ (най-вече сред младите му членове) огромен принос има християнската младежка организация YMCA, известна в САЩ като "The Y". Не е учудващо, че асоциацията бележи такъв успех в създаването на здравословен модел на живот и ценности у младите мъже в Европа и отвъд океана.

Религиите и до днес обединяват по-голямата част от човечеството около една или друга цел. Хубавото тук е, че председателите забелязали обединяващия и оздравяващия ефект на спортната дейност и започнали да внедряват спортните игри сред членовете си, в началото за разтуха, а по-късно и със състезателен характер. 

Така са създадени голяма част от днешните спортове. За млад мъж със свободно време през 19-ти век е имало горе-долу два избора: YMCA или да иде до кръчмата/бордея. Днес изборът пред младите е далеч по-разнообразен, но и кръчмата, и YMCA са все така наблизо. Предполагам, че изборът е личен.

Година

Събитие

Място

Автор

Коментар

1844 година

Основана е YMCA

Лондон, Англия, по-късно по целия свят

Джордж Уилямс

Young Men's Christian Association е световно движение за християнски  ценности, което следва максимата за "Здрави дух, ум и тяло". Присъствието на спортна дейност в YMCA движението става осезаемо с всяко десетилетие от основаването му.

1849 година

Въвеждане и преподаване на техники с леки щанги

Франция, Париж

Хиполит Триат

Роден през 1813, Хиполит израства като френски сирак, отгледан от цигани и наследява техните пътуващи занаяти. Става изключително едър и силен гимнастик, който изнася представления. По-късно отваря най-големия фитнес за времето си: 905 м2 в Париж. Той въвежда монолитните щанги и преподава начини на трениране с тях.

Заниманията на Рапо също били впечатляващи и зрелищни. Той странствал из цяла Европа до Русия и обратно. Уви, няма много информация за този пръв силен мъж, тъй като починал изключително млад от сърце, а заради странстванията му нямал много постоянни приятели.

Година

Събитие

Място

Автор

Коментар

Роден през 1800 година и умира през 1854 година

Първи силови демонстрации с монолитна щанга в света

Карл Рапо

Австриец, странстващ из Европа.

Според знаменити за епохата специалисти по спорт и физиология Репо е първият, демонстрирал силови вдигания на щанги на публични места.

Техниките за упражняване с индийската бухалка (cubbell) не са подразделение на бейзбола. Те се предават от поколения в Индия като военна подготовка, като някои твърдят, че ги е имало още по времето на Александър Велики.

Упражненията са в по-голямата си част статично-динамични и абсолютно динамични.

Спортният анализ показва, че те укрепват раменете и трапецовидните мускули, мускулатурата на ръцете. В общ план увеличават издръжливостта на изброените мускули и подобряват способностите на трениращия да се концентрира. Отстрани прилича на танц с бухалки.

Година

Събитие

Място

Автор

Коментар

1861-1862

Индийската бухалка слага начало на желязната спортна индустрия в САЩ в тесния смисъл на думата.

САЩ, Ню Йорк

Харисън и Сим Д. Кехоу

Харисън пуска тренировъчната програма гид: Индийски бухалки, дъмбели и упражнения с меч.

Кехоу отваря магазин и започва масово производство и продажба на спортни стоки. Изпраща мостри на спортни клубове и привлича именит за времето си боксьор за рекламно лице.

Приключенията ни през историята на спорта продължават с действителното раждане на индустрия, където идеите на спорта и в частност на тежкоатлетизма вече не са само за гледане по панаирите, а стават достъпни за обикновения човек.

Прочетете и другите статии от поредицата:

Използвани източници

  • oldtimestrongman.com
  • Iron Game History
Още съдържание по темата
Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow