Дневен план за навициСвали сега 

Косопад и оплешивяване

Суетата на мъже и жени е еднакво застрашена от този вид "проклятие"

Косопад и оплешивяване

Нормално е човек да губи дневно от 50 до 100 косъма. Това са косми, които естествено падат в края на растежния си период. Косопадът се среща с еднаква честота както при мъжете, така и при жените. Не бива обаче да бъркате косопада с оплешивяването.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Не всеки косопад е оплешивяване. Възможно е да има периоди, в които косата ви пада по-интензивно от нормалното, но това не означава непременно, че оплешивявате.

Причините могат да бъдат най-разнообразни, а и по принцип човешката коса има периоди на обновяване.

Става въпрос за т.нар. сезонен косопад, който обикновено се среща през пролетта и есента.

За да спрете донякъде падането на косата, е добре да добавите към хранителния си режим редица витамини и хранителни добавки - витамин A, B, E, F, H и селен, сяра, цинк и мед.

Както косопадът, така и оплешивяването се среща и при мъжете, и при жените, но си остава "привилегия" на силния пол.

Косопад или оплешивяване - в каква степен и с каква продължителност?

Това зависи до голяма степен от причината за тяхното проявление, респективно и периодът за лечение е с различна продължителност и успеваемост.

Когато забележите, че косопадът ви е засилен, потърсете помощта на специалист–дерматолог, за да назначи нужните изследвания, да установи причината за косопада и на база това да предпише навременни мерки за предотвратяване на стартиралия процес.

На какво се дължи оплешивяването?

То не е обикновен косопад. Добър специалист успешно установява разликата и ако бързо вземете мерки, може да не оплешивеете напълно.

Когато процесът напредне, често става необратим. Оплешивяването започва около слепоочията и челото.

Най-големият виновник за оплешивяването е мъжкия хормон тестостерон, който оказва влияние върху луковиците на косъма.

Това се дължи на дефект в метаболизма на тестостерона - т.е. появява се дехидротестостерон, който се натрупва в много високи количества и въздейства върху главичката на косъма.

В резултат на това той започва да пада преждевременно. Някои жени са с повишено производство на тестостерон, затова получават симптомите на оплешивяване, което е характерно при мъжете.

Нерядко рекламите за чудодейни мазила, таблетки и лосиони са абсолютна заблуда.

Особено когато говорим за наследствено оплешивяване – тогава всякаква външна намеса ще е по-скоро носител на надежда, отколкото на реален резултат.

Множеството козметични продукти и процедури, препоръчвани за борба с косопада и оплешивяването биха могли да имат своя ефект, когато проблемът е вследствие на стресово състояние, третиране с химични препарати, медикаментозно предозиране и други подобни.

Андрогенетичната алопеция е най-често срещана. Предизвиква се в резултат на въздействието на повишени нива на андрогенните (мъжките) хормони. Доказано е, че развитието на този вид оплешивяване възниква поради генетични причини.

Под действието на един особен фермент, открит в клетките на фоликула, мъжкият полов хормон тестостерон се преобразува в много активен андрогенен хормон, който прониква в клетката и нарушава белтъчния синтез. В резултат, както вече обяснихме, космената луковица деградира и загива, а косъмът пада.

Алопеция ареата е друг вид срещано оплешивяване. Тя се дължи на  автоимунно заболяване, при което имунната система атакува космените фоликули.

Не е заразна, но освен главата, може да засегне и други части на тялото. Резултатът обикновено се изразява в едно или повече петна от косопад.

Засяга по-млади хора, като при повечето пациенти в рамките на година се стига до пълно възстановяване без лечение, но трябва да се знае, че загубата на коса понякога е перманентна.

Дифузният ефлувиум е процес, свързан с метаболитни смущения, хормонални проблеми, стрес или използване на някои лекарства.

Става въпрос за увеличен косопад и намаляване дебелината на косата. Не е необходимо лечение в повечето случаи на неговото проявление.

Окапването на косата обикновено бавно намалява в рамките на шест до осем месеца, след като причината за загуба на коса е идентифицирана и са предприети нужните мерки.

Когато има съмнение за проявление на това състояние, малка част от кожата на главата се подлага на биопсия за разглеждане под микроскоп.

По този начин може да се определи състоянието на космените фоликули - тъканите, които произвеждат коса.

Нежеланият ефект на оплешивяването може да се появи като страничен ефект при продължително провеждане на химиотерапия, прекалено агресивно третиране на скалпа и косата със силни фризьорски процедури и препарати, много често носене на шапки и т.н.

Разликата е, че в тези случаи противодействието би могло да се увенчае с много по-реален успех, отколкото при наследственото оплешивяване.

Причини за оплешивяването

Оплешивяването е доста разпространен проблем, но при всеки процесът протича различно – различна е степента на окапване на косата, различни са и причините.

Множество болести, механични и травматични намеси могат да доведат до увреждане на космения фоликул.

Не са за пренебрегване фактори като стрес, хронични заболявания, недостиг на витамини, редовна употреба на стероиди, тежки болести, хормонални нарушения, гъбични микроорганизми, прекомерно носене на шапки, всекидневно използване на кремове, гелове и всякакви мазила за коса, силна струя вода по време на къпане и т.н. 

За разлика от другите вредни действия върху организма ни, които предизвикват стероидите, оплешивяването е необратимо след продължителното им приемане.

По време на стрес например, надбъбречната жлеза започва да отделя в големи количества два хормона – тестостерон и норадреналин, които спомагат за по-бързо загубване на косата.

Ако оплешивяването е вследствие на стрес, следва да се насочат усилията към справяне със стреса и терапия на психологична основа.

Щитовидната жлеза и нарушенията по време на нейната работа също може да са причина за оплешивяване.

По време на менопауза женският организъм намалява производството си на женския хормон естроген и други, а това често води до преобладаване на мъжките хормони в организма.

Като резултат нерядко се появява косопад, а често и оплешивяване. Лечението се извършва на хормонална основа.

Има случаи, в които организмът възприема косата като чуждо тяло, поради което се опитва да я отхвърли. Самото оплешивяване става на етапи, на отделни петна по главата.

Косопад по време на бременност и след раждането

Когато една жена забременее, тя е подложена на драстична хормонална промяна.

Отражението върху косата в повечето случаи е, че косъмът става по-силен и здрав.

По време на бременността косата расте добре и изглежда здрава под въздействието на високото ново на женски хормони.

Косата на бременната жена обикновено е чудесна в момента, когато притокът на женски хормони е максимален.

Макар и рядко, бременните също губят коса.

Най-честата причина да се случва това при бъдещите майки е следствие от липсата на витамини и минерали или на желязо в кръвта на майката, защото плодът изсмуква необходимите му вещества, оставяйки организма на майката изтощен.

В тези случаи препоръчителен е приемът на повече плодове и зеленчуци, а ако е необходимо и на витамини под формата на таблетки.

Често жените губят известно количество коса след раждане. Когато бебето се роди, хормоните скачат нагоре-надолу и много космени луковици и фоликули едновременно навлизат във фаза на покой.

При някои жени косата може да пада на цели кичури. В някои случаи може да се оголят дадени участъци от главата.

При повечето жени това е обратимо, но има и такива, които остават с доста по-рядка коса.

Косопад при деца

Косопадът се среща при хора от всички възрасти, включително и при децата.

Косопадът при новородените бебета в повечето случаи е нещо нормално и няма място за тревога.

Бебетата често губят коса през първите си шест месеца.

При раждането хормоналните нива на новородените рязко спадат и затова може да загубят косата, с която са били родени (младите майки след раждането често губят коса поради същата причина).

Не така стоят нещата при подрастващите.

Причините, поради които се проявява косопад в детска възраст се различават от тези при възрастните.

Тук рядко говорим за източник на проблема от типа на недостиг на хранителни вещества или генетична предразположеност.

Появата на косопад при децата в почти всички случаи се дължи на болестно състояние. 

Възможна причина може да бъде много силен шок, стрес, емоционално разстройство. Такъв косопад обикновено е временен  и отшумява.

Вид болестно сьстояние при децата е лошият навик да си дърпат косата, като с течение на времето го правят по-силно и механично причиняват падането й.

Когато причината за падането на косата при детето е гъбично заболяване на скалпа, говорим за заразна болест.

Децата често не осъзнават, че са засегнати от гъбички. Наблюдава се загуба на коса в различни зони на скалпа.

Гъбичките предизвикват счупване на косъма в областта на скалпа и отделяне на люспи от скалпа.

Състоянието е лечимо, но е необходима своевременна намеса на родителите и специалист, за да се приложат правилните качествени препарати, които да почистят и дезинфекцират кожата на главата от гъбичките.

Можем ли да спрем загубата на коса?

Търсейки информация в борбата с косопада и оплешивяването, можете да се натъкнете на различни идеи и варианти за противодействие.

Понякога косопадът може да бъде предотвратен чрез овладяване на стреса, изграждане на здравословен хранителен режим и използване на щадящи козметични продукти за коса.

Лекарите са единодушни, че витамините В, А, С и Е представляват  естествено лекарство против косопад.

Биотинът и фолиевата киселина, които се съдържат във витамините от В група са тези, които предпазват от косопад.

Витамин В има в рибата и яйцата. Без витамин А фоликулите са податливи на унищожение, което от своя страна е причина за косопад.

Витамин А може да откриете в млечните продукти и зелените зеленчуци.

Консумирайки повече цитрусови плодове, можете да се сдобиете с антиоксиданта витамин С, който също допринася за предпазването от косопад.

Витамин Е стимулира кръвообращението на скалпа. С увеличаването на притока на кръв до скалпа се увеличава и притокът на хранителни вещества.

Хранете се пълноценно и здравословно, за да си набавяте необходимите ви витамини в профилактиката срещу косопада.

Когато оплешивяването вече е част от вашия живот, дали ще го приемете или ще се борите с него е въпрос на личен избор, но не бива състоянието ви да се превръща във фикс идея.

Появата му често е придружена с депресия, защото всеки, който губи хубавата си коса, трудно се адаптира нормално.

Ако загубата на коса може да ви доведе до психическо разтройство, да провокира неувереност или малоценност, проблемът е по-скоро в начина ви на мислене и себевъзприемане.

За някои известни личности плешивостта е израз на имидж. За някои пък е досадна неприятност, а за трети - огромна трагедия.

Ако се поровите в интернет или поговорите с приятели, дерматолог, фризьора си, ще си набавите куп идеи за борба с косопада и противодействие на оплешивяването.

Продават се множество шампоани, маски, ампули, мазила, лекарствени продукти с действие в тази насока.

Дали ще постигнете желания резултат обаче е строго индивидуално и зависи от причината за проблема.

Всеизвестно е прякото втриване на чеснова скилидка в корените на косата. Тази процедура обаче има и нетолкова желана страна – след провеждане на няколко процедури ароматът на чесън се просмуква в кожата на главата и при най-малкото съприкосновение с вода силно се усеща.

Ако все пак решите, че битката е загубена, но не искате да продължите без коса, може да се обърнете към пластичен хирург, за да ви присади нова. Процедурата е вече широкоизвестна и често приложима.

А бихте ли си купили плешива персийска котка?

Опадането на козината е често срещано при домашните любимци.

Както и при хората, причините може да са неправилно хранене, недостатъчният прием на витамини и минерали.

Причинител може да са и кожни паразити (дори и бълхи) или гъбички.

Животинската козина опада и при т.нар. линеене. Нормално това при животните е два пъти в годината - рано напролет и късно наесен.

Когато обаче опадането на козината не е във фаза на линеене с образуване на обширни и различими участъци на опадане, това вече не е нормално за организма на животното.

За назначаване на лечение е необходимо, както и при хората, да се установи причината за опадането.

Консултация с лекар, лабораторни изследвания, диагноза и провеждане на правилно лечение са нормалните стъпки.

И по-важното е при наличие на гъбички при домашния ви любимец да го държите далеч от децата ви и вас, защото, както и при децата, така и тук състоянието е заразно.

Косата ви вече пада?

Каквото и да се случи, не бързайте да изпадате в паника.

Решения във всяка ситуация има, от вас зависи да присъствате с разума си и да ги вземете.

Дори и мигът, в който откриете, че проклятието ви е стигнало, да е страшен и объркващ, бъдете там и си помогнете сами.

Още съдържание по темата
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Как-стомахът-и-червата-влияят-върху-емоциите-ни-и-обратното
Как стомахът и червата влияят върху емоциите ни (и обратното)
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow