Дневен план за навициСвали сега 

Интервю с Марина Декова (Marina)

"Всичко си зависи от нас самите - с каквито и средства да разполагаш, вътрешната мотивация и желание за промяна са най-важни"

Интервю с Марина Декова (Marina)

Представяме ви една особено атрактивна и силна личност от нашия форум - Марина Декова. Вижте какво отговори тя на вашите въпроси и какво мисли за спорта, здравословното хранене и мотивацията.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Представи се на читателите?

Казвам се Марина Декова, на 23 години, от град Плевен.

Кога започна с фитнеса и какво те накара да започнеш да тренираш?

За първи път стъпих във фитнес зала, когато бях на 15 години, 3 години не съм прекъсвала да тренирам след това. В общи линии тогава правех с часове кардио и тренировките бяха с много леки килограми. Визията не ме удовлетворяваше, въпреки че бях доста слаба.

В един момент ми омръзнаха еднообразните тренировки и клонящите към нула резултати и просто спрях да тренирам. След което последваха три години, в които изобщо нямах никаква физическа активност, лоша храна, алкохол, цигари и изобщо всичко, което включва нездравословен начин на живот и много нерви.

На 21 години приличах на застаряваща жена. И тогава взех решението, че трябва да променя това и да се взема в ръце. Около Коледа на 2009 г. отидох във фитнеса и направих първата си тренировка, почнах хранителен режим с помощта на треньорите в залата и бързо свалих килограми.

Два месеца по-късно разбрах за силовите тренировки, стана ми много интересно и го приех още тогава за предизвикателство.

Разбрах какви са ползите не само за външния вид, но и за здравето, и реших да пробвам. Никога не съм си мислила, че жените могат да станат с големи мускули като културистките, затова и не ме беше страх да посегна към тежестите.

С какво се занимаваш и как съчетаваш спорта с ежедневието си?

Инструктор и треньор съм в същата зала, в която започнах като клиент. Мисля, че става ясно, че лесно съчетавам спорта в ежедневието си.

Какви са ти целите и какво си постигнала досега?

Целите в момента са ми да стана по-издръжлива, отколкото съм. Досега съм си поставяла кратосрочни цели и винаги съм ги достигала. Това се отнася не само в спорта, но и за живота изобщо.

Най-голямото ми постижение е, че се харесвам, чувствам се страхотно в тялото си и съм щастлива с това, което се занимавам. Имам още много да се развивам и уча, разбира се.

Сподели накратко какви са тренировъчните и хранителните ти принципи?

Харесвам разнообразните тренировки и винаги си намирам нещо различно да правя в залата. Включвам много силови тренировки, силово-кондиционни или само кондиционни. Предимно тренирам със свободни тежести и собствено тегло и залагам на многоставни упражнения (но не само).

Хранителните ми принципи са да доставя на тялото нужните хранителни вещества – белтъчини, въглехидрати и мазнини (от животински произход – месо, яйца, масло и студено-пресовани растителни – зехтин, ядки), другото - каквото дойде. Стремя се преди всички храната да ми е вкусна.

Също така спазвам принципите на периодичното гладуване, но не постоянно и всеки ден, а до четири пъти седмично. Нямам изградени навици на почасово хранене, слушам инстинктите си и се храня, когато изпитам истински глад. Това е в общия случай, има и изключения.

Как стигна до периодичното гладуване като начин на хранене и как стояха нещата преди това? Какво ти дава и с какво ти помага сегашния ти начин на хранене?

Преди периодичното гладуване се хранех на ВМ-НВД. Нещо се обърка цялата картинка и пак напълнях, дали заради хормоните, дали заради интоксикирано месо или пък неразнообразяване на тренировките, не мога да кажа. Доста кошмарен период на стрес, броене на калории, ограничаване на много храни и всекидневно мерене на кантара.

Периодичното гладуване ми помогна да се науча да слушам тялото си повече и да му осигурявам храна, когато има нужна от такава. Оправих си хормоните, бързо свалих килограми и открих баланса, който ми се губеше преди.

Чувствам се свободна. Не твърдя, че това е универсалното хранене и че става за всеки. Балансът при  всеки е различен и човек трябва да си извърви сам своя път и да пробва различни неща, докато не го намери.

Използваш ли добавки? Какво мислиш за спортните храни и добавки?

Да, използвам – аминокиселини, омега-3, протеин, витамини и минерали. Мисля, че са незаменима част от режима на сериозно трениращия човек.

Опиши накратко един свой ден?

Дните са ми шарени и разнообразни. Нямам монотонност и еднообразност в тях, това явно се отнася за живота ми изобщо, не само за тренировките и храната.  Нямам фиксирани часове за ставане, за трениране, хранене, срещи. Всичко е в движение.

Коя е мускулната група (ако има такава), която генетично не ти е заложено да върви?

Рамената.

Какво отвръщаш на жените, които с недоумение те гледат, докато ти дърпаш два пъти собственото си тегло?

Честно казано, не ми се е случвало да ме питат нещо, даже не съм виждала от тях да ме гледа някоя с недоумение.

Даже напротив, кефят се на това, че съм силна и правя нещо за себе си. Опитвам се надъхвам и мотивирам всички да тренират и им обяснявам какви са ползите, когато човек се грижи за себе си. По-добре здрав кръст и тяга два пъти теглото, отколкото болки само при навеждане, причинени от стоене по цял ден на стол.

Тренираш със сериозни тежести. Някои са на мнение, че тренировките с тежести отнемат от женствеността. Какво мислиш по този въпрос?

Коя женственост? За едни женствеността и красотата изглежда по един начин, други я виждат по друг начин. Аз харесвам здрави и атлетични тела,
други предпочитат skinny fat, трети - по-заоблени и пищни форми. И в трите изброени типа има красота и женственост, единствено изключвам бодибилдърките, там няма нищо женствено вече.

Мотивираш ли жените около теб да тренират със свободни тежести и как?

Обяснявам им, че за да имат резултати, трябва наистина да се потрудят в залата. Основата им трябва да е преди всичко да се научат да се движат, да координират движенията си, да имат достатъчна мобилност и да пазят баланс. По този начин се и обогатява опорно-двигателната им система. Това няма да стане само с машини, те са допълнение към тренировките със свободни тежести.

Занимавала ли си се с друг вид спорт, преди да влезеш в залата? Какво би искала да опиташ?

Професионално не съм се занимавала с никакъв спорт. В ученическите години съм тренирала хандбал, но нищо сериозно. Не съм срещнала до момента друг спорт, с който бих искала да се занимавам.

Правиш ли жертви в името на тренировката?

Случвало ми се е да пропусна някое събиране или излизане, за да тренирам, но по-скоро е било, защото повече ми се е тренирало, отколкото да се занимавам с друго нещо. Правя го за удоволствие.

Имаш ли поставени цели за в бъдеще? Ако "превъртим лентата" с 5-10 години напред, как би искала да изглеждат нещата около теб?

Целите ми в професионален план са да натрупам по-богат опит, да науча повече в сферата на персоналното трениране и да имам добри резултати с хората, с които (ще) тренирам и при постигането на целите им. Бъдещето ми го виждам обвързано с постигането на тези цели и резултатите от тях.

В личен план не мога да коментирам. Може би да имам достатъчно време за себе си и любимите ми хора, да съм щастлива и обичана, независимо с какво се занимавам и правя.

Любим филм, книга? Любим спорт?

"Dogville", "Песен за огън и лед", кросфит.

Кое предпочиташ – 60 кг мускулна маса или 50 кг "skinny fat" и защо?

Както казах по-горе, аз харесвам здрави и атлетични тела и това ми и харесва като визия в другите хора. В skinny fat няма нищо забележително като визия и няма какво да ме впечатли в едно отпуснато тяло, чийто собственик нищо не прави за себе си. Същото важи и за другата крайност тела – just fat.

Коя ти е любимата част от тялото ти и защо?

Гърбът ми е любимата част от тялото. Просто ми харесва.

Ако трябва да изброиш петте най-ефективни упражнения, кои ще са те?

Клек, тяга, военна преса, лежанка, набирания.

Имала ли си моменти, в които не ти се тренира и предпочиташ да си лежиш вкъщи и ако да, как се справяш с такъв тип настроение?

Имала съм такива моменти. Тогава просто си оставям вкъщи и си почивам, слушам тялото си. Ако отида в залата в такова състояние, ще тренирам без желание и насила, а аз такива тренировки нямам, за мен това е удоволствие и забавление.

Какво е за теб да преподаваш и даваш съвети на други хора? Според теб какви са плюсовете и минусите на това да бъдеш начело и всички теб да гледат?

Харесва ми да преподавам знанията си и да съм полезна на другите хора и това да им помага да си постигат целите. Нещата, които ги давам като съвети, са изградени на база личния ми опит и съм сигурна в тях.

Относно втория въпрос: никога не съм мислила по темата, защото не съм се и стремила към това да бъда начело. Просто правя онова, което смятам за правилно и това понякога води до неформално лидерство.

Доколко ти повлия и как те промени смяната на Бургас с Плевен?

Много ме промени и изцяло смених начина си на живот, като се прибрах в Плевен. Харесвам избора си, последвах сърцето си, а когато правиш това, целият свят е с теб и ти се отварят нови врати и възможности.

Кои хора са оказали най-голямо влияние върху теб в спортен и чисто житейски аспект?

Много труден въпрос. Не се сещам точно за определен човек, който да ми е повлиял, всички си влияем и черпя информация от всеки един човек.

Имаш ли си ролеви модел?

Както казах по-горе, ние всички си влияем в известна степен. Човек трябва да е широко скроен да приема нови идеи, да експериментира, с което желае, да променя, да се развива. Нямам точно определен ролеви модел, който следвам.

Може би като общи виждания за живота, това да си щастлив, да следваш желанията си и да си свободен, най-много се доближава като модел това, което съм гледала за Стив Джобс.

Дразни ли те предубедеността на хората във фитнес залите към различното и как намираш сили да се бориш с догмите?

Дразня се на това, че съдят хората за това, което правят, без да знаят какво са изживели и какъв път са изминали, докато стигнат до тук. 

Аз не виждам да правя нещо кой знае колко различно от това, което се прави във фитнесите. Просто съчетавам, добавям, експериментирам. Всеки има различни цели и ги постига по различен начин.

За какво мечтаеш?

Хората да са по-добри.

Имаш ли до себе си човек, на когото чувстваш, че можеш да се опреш във всяка ситуация? 

Имам, и немалко пъти ми е помагал в най-трудните ситуации – моят баща.

Доколко музиката е важна за една ефективна твоя тренировка? Имаш ли си начин на "надъхване" преди тренировките?

Музиката трябва да е енергична, бърза, движеща се. Нямам особен стимул да тренирам на тиха и бавна музика, която да ме приспива. По-добре без.
Нещото, което ме надъхва най-много, са околните и хората, с които тренирам.

Има ли упражнение, преди изпълнението на което ти "потреперват леко краката" и кое е то?

Да, мъртва тяга.

Кой е любимият ти спорт извън залата?

Ако става въпрос дали аз практикувам някой спорт извън залата – не. Любителски ходя да гледам баскетболни мачове.

Доколко подкрепата на околните е важна за теб? Може ли негативно отношение спрямо теб и начините ти на трениране да развали настроението ти?

Винаги ще се намери някой с различно виждане за трениране. Хубаво е този човек да е постигнал повече от теб, за да има смисъл да ти дава акъл или да ти казва, че тренираш грешно.

Винаги изслушвам хората и се опитвам да разбера какви са им доводите за отрицанието, което имат. Всъщност така съм научавала доста нови неща.

Иначе моите близки и приятели ме подкрепят за тренировките. Никога не съм срещала негативно отношение от тяхна страна, не виждам и причина да има такова.

Всички слушаме постоянно за задълбочаващия се проблем със затлъстяването при децата на възраст 7-16 години. Ако беше учителка по физическо, какви упражнения и натоварвания щеше да включиш в часовете, за да се справиш с този проблем?

Всекидневно се срещам с ученици, които нямат абсолютно никаква двигателна култура. Даже по-възрастните клиенти са с много по-богата, отколкото днешните подрастващи, което говори много лошо за физическото възпитание в училищата ни.

Когато аз бях ученичка, играхме много спортове с топка, състезания с щафета, спринтове, дърпане на въже, скокове от място, хвърляне на топка и т.н.

Към всичко това бих добавила и разни корективни упражнения, разтягания, клекове, напади, скок на височина, и всякакви упражнения за активиране на мускулните групи и обогатяване на двигателната система.

Как би мотивирала човек да тренира и да обръща повече внимание на здравия си външен вид?

Като давам личния си пример и показвам, че няма невъзможни неща, стига само човек да пожелае. Всичко си зависи от нас самите, с каквито и средства да разполагаш, вътрешната мотивация и желание за промяна са най-важни.

Опитвам се да помогна и давам съвети на хората около мен и близките ми. Според мен здравословната и качествена храна е в основата на това да сме здрави. Не е единствено, разбира се, но е нещо, което можем лесно да променим.

Здравият външен вид се определя и от спорта, по-малко стрес, сън, щастие и любов.

Промяната става с малки стъпки. Да започнем с храната и спорта, другите неща се навързват последователно в цялата картинка.

Успяваш ли да мотивираш хората около теб да тренират и как?

Успявам, да – като давам личния си пример.

Харесва ли ти да си силна? Стремиш ли се да стигнеш още по-далеч?

Ако не ми харесваше, нямаше да тренирам по този начин. В бъдещ план – да, искам да надскоча още повече себе си.

Смяташ ли да се насочиш към по-професионални изяви (състезания по силов трибой, например)?

Нямам такива амбиции. Бих пробвала, но само на състезания без екипировка.

Какво е мнението ти за фитнес индустрията и здравословния начин на живот у нас?

Определено през последните години има огромен скок в развитието си. Фитнес оборудването е добро и има достатъчно информация за всякакъв тип тренировки (от билдърски до кросфит) по списанията и фитнес форумите.
Това е страхотна алтернатива за всеки човек да може да спортува.

Все повече ще се развива тази сфера. Хората виждат, че за да са здрави, на едно от челните позиции са, както казах вече - движението и качествената храна.

Какви съвети би дала на начинаещите във фитнеса?

Да са търпеливи и постоянни. Да не се страхуват да излязат от комфортната си среда и да експериментират. Да научат базовите упражнения и правилната техника. Да тренират за удоволствие – било то с тежести, с упражнения или комплекси със собствено тегло.

Човек, за да изглежда добре, трябва и да се чувства така. Обикнете себе си и телата си и те ще почнат да работят във ваша полза, в едно цяло. И запомнете – визията е следствие!

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

Преди няколко месеца го преоткрих форума, с помощта на приятел. Определено много ми помогна, понеже е пълно с разнообразни теми, дневници и статии и има какво да се научи от много потребители.

Бих искала да няма интриги между потребителите и да се подкрепяме повече!

Пожелай нещо на читателите на BB-Team?

Бъдете здрави и усмихнати!

Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow