Дневен план за навициСвали сега 

Желатин

От хранително-вкусовата промишленост до фотографията

Желатин

Коя е първата асоциация, която буди у вас думата "желатин"? Пухкав жълт мечок с лапи, пълни с желирани бонбони или уханен телешки бульон в бабината къща? Но ако се замислим, той всъщност е много повече от това. Защото желатинът е не само полезна и питателна храна, но и средство, подпомагащо лечението на различни ставни заболявания. Неслучайно същият е и част от състава на редица хранителни добавки.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Желатинът (от френски език: gelatine) представлява прозрачна, безцветна, особено чуплива в сухо състояние и безвкусна субстанция, прост белтък, получаващ се при процес на частична хидролиза на колаген, извлечен от животински продукти (кости, сухожилия и кожа), сварени във вода.

Това е причината да съществуват определени изисквания към желатина, регламентирани в различни документи. Тази субстанция е добре разтворима не само във вода, но и в повечето полярни разтворители (при температура на разтваряне приблизително равна на 42 градуса Целзий), образувайки полутвърда колоидна смес (гел), а полученият разтвор проявява склонност към сгъстяване.

При температура, по-висока от 60 градуса Целзий, желатинът губи своите свойства. Домакинският желатин обикновено се предлага под формата на листа, гранули или в прахообразно състояние. Същият е класифициран като хранителна добавка с номер Е 441.

Желатинът по същество е само дериват на животински продукт и следователно не може да бъде част от хранителния режим на хората, практикуващи веганство. За сметка на това пък те имат добър избор – карагенан и агар-агар с водораслов произход, които се подлагат на обработка с плодови аромати.

Приложение на желатина

На първо място той намира приложение в кулинарното изкуство като желиращ агент, стабилизатор и сгъстител на различни по характер храни (конфитюри, кисело мляко, крема сирене, маргарин, ябълков сок и оцет). Нерядко се използва и в козметиката, фармацията, както и във фотографията и битовата промишленост. Основна част от капсулите на медикаментите са изготвени от желатин.

Освен това желатинът е и част от състава на различни хранителни добавки. Например:

Хранителен състав на желатина

Желатин (100 гр)

Калории

355

Калории от мазнини

4

Общо мазнини

0.4 г

Холестерол

-

Общо въглехидрати

0.7 г

Фибри

-

Захари

-

Белтъчини

87.2 г

Вода

11.58 мл

Гликемичен индекс

0

Гликемичен товар 0

Здравословни ползи

Прахообразният, неподсладен желатин е субстанция, бедна на витамини. В състава й напълно липсват витамините А, С, D, Е и К, но за сметка на това в съдържанието се открива известно наличие на фолат (30 мг), холин (38.5 мг), рибофлавин (0.2 мг) и ниацин (0.1 мг).

Прахообразната субстанция е надежден източник на минерали – натрий (196 мг), калций (55 мг), селений (39.5 мг), фосфор (39 мг), магнезий (22 мг), калий (16 мг) и мед (2.2 мг). Желатинът не съдържа омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Желатинът е една от храните, която има свойството да укрепи не само косата и ноктите, но и ставите на организма. Консумирането на желатин води до редуциране на ставните болки в колената и подобрява гъвкавостта при хора, занимаващи се активно със спортни занимания. 

Здравословен риск, свързан с консумацията на желатин

Колкото и странно да звучи, алергията към този продукт е все по-разпространена. Вероятно се дължи на факта, че желатинът спомага при взаимодействието на активните продукти на лекарствените вещества. Влиза в състава на различни серуми, чиято скорост и продължителност на инжектиране е изключително бавна. Много често намира приложение и при направата на различни ваксини.

Как да изберем и съхраним желатина?

Желатинът е продукт, който сам по себе си изисква единствено да бъдем внимателни по отношение на срока на годност. Обикновено се предлага под формата на кристали, в малки разфасовки. По отношение на съхранението му избирайте сухи места с температура, не по-висока от 25 градуса по Целзий.

Кулинарни идеи

Използвани източници

  • nutriondata.self.com
  • mendosa.com
  • "Съкровищница с класически готварски рецепти" – гр. София, 1998 г.
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow