Дневен план за навициСвали сега 

Веганство - що е то?

Грижа за себе си ... отвъд границите на разума?

Веган, веганство или веганизъм са трите възприети у нас понятия, характеризиращи хора с начин на живот, отхвърлящ използването на животински продукти. Веганите са строги вегетарианци, които не използват дори продукти, свързани косвено с животни.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Изключват от хранителната си диета не само месото, но и рибата, другите морски животни, яйцата и млечните продукти. Освен по отношение на храната, веганите не използват:

 • изделия от животински произход - кожа, коприна, вълна и др.;
 • пчелен мед (при най-строгите вегани);
 • продукти с животински компоненти - желатин, глицерин и др.;
 • продукти, произведени чрез рафиниране с животински продукти - някои видове захар, вина и пр.;
 • продукти, които са тествани на животни, вкл. козметика, тютюн и пр.

История на веганизма

Автор на думата веган е британецът Доналд Уотсън, който я образува от английската дума vegetarian, използвайки началото и края на думата. Терминът навлиза официално със създаването на „Веган общество" (Vegan Society) на 1 ноември 1944 г. в Лондон, учредител на което е самият Доналд Уотсън. Той става вегетарианец на 14-годишна възраст, на 30 години става веган и доживява до 95 годишна възраст.

Все пак ... какво е веган?

Веганът е строг вегетарианец, който елиминира от храната и ежедневието си всяка възможна форма на продукт с животински произход. Веганът е против убиване на животни с цел получаване на храна и дрехи, против използването им за научни експерименти, вкл. и в тестването на лекарства и козметика. Тук не става въпрос само за хранене, а за дълбоко вкоренени убеждения и непристъпни принципи.

Веганската диета безопасна ли е?

Американската Асоциация по хранене изразява позиция, че веганската диета трябва да бъде добре планирана, както всяка друга диета, за да е безопасна. Тъй като този режим е нискомазнинен, много важно е набавянето на нужното количество мастни киселини от ядки, зехтин, авокадо и пълномаслено соево мляко.

 • Протеини - доказано е, че растителните продукти могат да осигурят достатъчно количество протеин във всяка възраст. Това са ядки, леща, боб, грах, зърнени култури, соя ... Необходимо е тези храни да се комбинират, за да се осигури качественият и количествен набор от аминокиселини, необходим на организма. Веган протеин може да се набавя и под формата на протеин на прах.
 • Калций - при веганската диета получаването на достатъчно калций не е трудно. Все още съществува въпросът колко точно калций е необходим на един веган. Източници на този микроелемент са зеленчуците с тъмнозелени листа най-вече грах и броколи. Други източници са бразилски орех, слънчоглед, сусам, бадеми, соя, тофу, папая, моркови и карфиол.
 • Желязо - установено е, че веганите не страдат от железен дефицит, по-голям от този на не-вегетарианците. Източници на желязо са марули, спанак, грах, ядки, киноа.

Нуждаят ли се веганите от суплементиране с витамин B12?

Витамин B12 е от огромно значение за строгите вегетарианци, тъй като не се намира в растителни източници. Вариант е количеството му да се набавя чрез допълнително суплементиране - веганските храни често са обогатени допълнително с витамин В12. Този витамин е важен за функцията на нервната система, ето защо е задължителен за веганите, още повече за деца и подрастващи, бременни, кърмещи и възрастни с такъв тип на хранене. Тялото складира витамин В12 и го освобождава бавно, затова дефицитът му често може да остане незабелязан с години. Най-добрите източници в случая са соево и оризово мляко, месни аналози и специално разработени за вегани витаминни формули.

 • Витамин A - веганите не се нуждаят от допълнителен прием на витамин А. Негов източник са зеленолистните зеленчуци, червени и жълти зеленчуци и плодове. Тези храни по начало са широко застъпени във веганската диета и затова дефицитът е твърде рядък.
 • Витамин D - допълнително обогатяване на веганската диета с този витамин не е необходимо. Ако все пак веганите решат да го приемат в добавка, по-добре е да се ориентират към суплементи с витамин D2, който е „по-вегански" по произхад от D3, който се добива само от рибено масло. Ежедневното излагане на слънчева светлина благоприятства собственото производство на витамин D в организма.

Типични вегански храни

Тофу

Тофу е твърд преципитат от соево мляко, който е богат източник на протеин и калций. Структурата на тофуто варира от фина до изключително твърда. Съществуват много рецепти с тофу. Ароматът и вкусът му са меки и подходящи за овкусяване на останалите продукти в ястието. Тофуто може да бъде отличен заместител на месото и се приготвя под различни форми - печено, варено, замразено, топено, пържено.

Темпех

Темпех е ферментирал соев продукт с твърда или гранулирана структура. Отлично се съчетава със сосове. Необходима е топлинна обработка 5-20 мин., за да се превърне в достатъчно смилаема за организма форма. Добър източник на протеин.

Мисо

Мисо е солена ароматна паста, приготвена от ферментирали соеви зърна. Използва се за подправяне на супи и като съставна част от редица други ястия, главно като овкусител. Ароматът на мисото варира от лек и слабо интензивен в светлото мисо до по-наситен в тъмното. Последното е перфектен заместител на рибения сос. Добавя се в края на готвенето и се затопля бавно, без да завира. Етикетите на мисото трябва да се проверяват за съдържание на рибена основа.

TVP

TVP буквално означава "структуриран растителен протеин" (texturized vegetable protein). Това е нискомазнинен заместител на месото, приготвен от соево брашно. Сухата дехидратирана форма може да бъде открита в много магазини за здравословни храни. Рехидратираната и готова за консумация форма трябва да се съхранява в хладилник или да се замрази.

Сейтан и кофу

Това са продукти, направени от пшенично брашно, размесено с вода и впоследствие омесено и оформено. Скорбялата се отделя и остава глутенът, който след сваряването си във вода, се превръща в продукт, наречен кофу. Подобно на тофу и темпех, кофуто също е богат източник на протеин и същевременно с ниско съдържание на мазнини и холестерол. Сейтанът е кафяв на цвят и се получава след смесването на кофуто със соев сос и някои други съставки. Понякога се предлага на ленти или под формата а пръчици, потопени в специален сос. Сейтанът е много успешен заместител на месото - идеален е за сандвичи, дори за барбекю!

Аналози на месото

Щом веганът не яде месо, защо тогава търси негови забестители? В повечето случаи те изглеждат като месо, вкусът им също доста се доближава ... причините са много. На първо място - това са добри източници на протеин, който иначе би бил дефицитен в диетата на един веган, а оттук нататък нещата отиват в пагубна за здравето посока. С тези продукти могат да се приготвят разнообразни ястия, наподобяващи дори тези на не-веганите и не-вегетарианците. Месните аналози не съдържат холестерол и са нискокалорични.

Дрождите и хлябът

Дрождите са част от царството на гъбите и съответно не са животни. Saccharomyces cerevisiae са дрождите, използвани в хранителната индустрия. Използват се в хлебо- и пивопроизводството. Веганът няма причини да се съмнява дали да се възползва от тези продукти в диетата си. Естествено, в производството на хляба не бива да участват яйчни и млечни продукти, както и други подобрители от животински произход. В процеса на производството на вино е възможно да има и етапи по пречистването, в които по един или друг начин косвено участват животински продукти.

Веганско сирене

Много от заместителите на сирене всъщност не са вегански, защото съдържат казеин с млечен произход. Истинските вегански сирена са на база соево мляко. Надписът на етикета: "без лактоза" не означава, че не се съдържат млечни деривати и субпродукти, от които всъщност е извлечена само лактозата.

Желатинът

Желатинът се прави от животински кости, сухожилия и кожа. Той наистина е само дериват от животински продукти, но фактът е, че източникът си е животински. Веганските заместители са карагенан, агар-агар с водораслов произход, които се обработват с плодови аромати. Трябва обаче внимателно да се чете етикетът дори на една обикновена дъвка.

Мед и захар

Този въпрос е един от най-дискутираните сред веганците и често повод за противоречия и несъгласия дори между самите тях. Медът представлява регургитиран (грубо казано „повърнат") сироп от храносмилателния тракт на пчелата. При този процес пчелата почти винаги загива, което е и основният довод на веганите. Според други от тях, това явление си е природно - в случая човекът не вреди на пчелата. По правило обаче повечето вегани не употребяват мед. По отношение на захарта, в някои процеси на рафиниране се прибягва до използването на овъглени на прах животински кости като адсорбатор с пречистващи свойства. Ето защо съществуват дори специални, „вегански" разновидности захар.

Въпросът за кърменето

Отговорът е положителен. В случая не става малтретиране, нараняване или убиване. Това е естествен процес на изхранване на малкото при всички бозайници. Съществуват т.нар. „бебета - вегани", но кърменето в никакъв случай не фигурира сред забраните. След приключване на кърменето се преминава на пълномаслено соево мляко. Оризовото мляко също може да се използва инцидентно, но то е относително бедно на протеини.

Яйца

Веганите не консумират яйца заради убеждението си, че отношението към птиците е нехуманно, отглеждат се комерсионално в тежки за тях условия, в птицефермите се селекционират само женски птици, като мъжките се оставят да умрат. Самият принудителен процес дългосрочно е свързан с тежко изтощаване на птицата, което тя невинаги може да преживее. От друга страна, когато продукцията от дадена птица намалее, тя често бива убивана.

Кожа, вълна и коприна

За животинската кожа всичко е ясно. Веганите не си купуват никакво кожено изделие, направено от естествена кожа. За тях алтернативата е еко-кожа. Вълната при природните обстоятелства е достатъчна, колкото да защитава овцата от външните атмосферни условия. Около 1 милион овце умират годишно от измръзване поради лишаване от естествените им „одеалца". От друга страна, много от тях страдат от инфекции, свързани с порязвания и наранявания по време на остигването или бръсненето на руното.

Коприната се произвежда от копринената буба. Не е проблем, ако се използват само празни пашкули от копринени буби за извличане на копринени нишки, но истината е друга. С цел масова, бърза и качествена продукция, копринените пашкули се сваряват заедно с живите ларви вътре. Това е доводът на веганите да не използват и копринени платове.

Козметика

Много почистващи и лични хигиенни продукти, както и огромна част от козметичните, съдържат животински съставки или такива, тествани върху животни. Истината е, че няма козметични продукти и лекарства, които да не са тествани за безопасност първо върху животни. Това е задължителен етап от изпитването на едно ново такова средство, без преминаването, през който просто не е възможно признаване и регистриране на новия продукт за употреба върху хора.

Ползи

Ползите от вегетарианството са валидни и при веганството. Според Американската Диетична Асоциация такива хора могат да се похвалят с ниски нива на наситени мазнини, холестерол и животински протеини, високи нива на въглехидрати, фибри, магнезий, калий, фолиева киселина, антиоксиданти и фитохимикали. Имат нисък индекс на телесната маса (BMI), по-малък риск за исхемична болест на сърцето, инфаркт и инсулт, ниско кръвно налягане, много малък риск от развитие на диабет, рак на простатата и дебелото черво. През 1999 г. е направено сравнително проучване върху смъртността на вегетарианците и не-вегетарианците в западните страни, което показва приблизително еквивалентни нива.

Опасно ли е веганството?

Отговорът е: „Да, би могло". По направени проучвания вегани са между 0.2% и 1.3% от американците, при британците процентите се движат между 0.25% и 0.4% . Статистиката по пол сочи, че 1.4% от мъжете и  1.3% от жените спазват веганска диета.

Деца и веганство

Лошо планираната веганска диета, особено при деца, може да доведе до сериозни медицински състояния - анемия, хипотиреоидизъм, смущения в остеогенезата, кретенизъм.

Хранителни разстройства и веганство

Американската Диетична Асоциация отчита, че веганството се среща често сред хора, имали или имащи проблем с храненето и служи за „маскиране" на съществуващото смущение. Само по себе си обаче веганството не е предпоставка за възникване на хранително разстройство.

Ако човек реши да стане веган, не е казано, че трябва да го направи на 100%. Едновременно с това ще направи много за животните според собствената си съвест, а и няма да навреди съществено на своето здраве. Много вегани някога са употребявали месо. Някои от тях вземат решението за промяната импулсивно, други - постепенно и след дълго обмисляне, стъпка по стъпка. Всеки сам трябва да прецени къде е границата на здравия разум и дали може да си позволи да я прекрачи ... или просто да си остане на границата.

Използвани източници

 • bg.wikipedia.org
 • vegan-info.com
 • time.com
Още съдържание по темата
Хранене-и-хранителен-режим-каква-е-разликата
Хранене и хранителен режим - каква е разликата?
Отърви-се-от-лошите-хранителни-навици-с-този-доказан-метод
Отърви се от лошите хранителни навици с този доказан метод
Хранителен-дневник-първата-стъпка-към-по-добри-хранителни-навици
Хранителен дневник: първата стъпка към по-добри хранителни навици
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow