Дневен план за навициСвали сега 

Фолиева киселина - най-важната хранителна добавка за бременни жени

Фолиева киселина - най-важната хранителна добавка за бременни жени

Фолиевата киселина или т.нар. фолацин принадлежи към водноразтворимите витамини от групата В (по-точно В9) и е един от най-важните за доброто здравословно състояние на нашия организъм. Представлява жълтооранжев кристален прах и е с брутна формула C19H19N7O6.

Фолиевата киселина  представлява коензим, необходим на тялото, за да натрупа мускулна маса и да образува хемоглобин, тъй като взима активно участие в синтеза на аминокиселината серин, в метаболизма на тирозин, витамините С и В12.

Витамин Б-9 е есенциален витамин, който не може да се образува в човешкия организъм и е критичен за предотврятване на неврални проблеми в човешкия ембрион.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Защо е толкова важна фолиевата киселина?

Фолиевата киселина намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70%, като спомага за правилното развитие на гръбначния стълб и мозъка, участва в образуването на ДНК и РНК, благодарение на което се активизира клетъчния растеж.

Основната функция на фолиевата киселина в организма е участието и в процеса на метилация. Фолатът под формата на 5-метилтетрахидрофолат участва в превръщането на хомоцистеин в метионин, което от своя страна синтезира S-аденозилметионин (SAMe). Като страничен продукт SAMe е основният метилов донор за тялото.

Витамин В9 участва активно и в процесите на метаболизъм - превръща аминокиселината цистеин в метионин, като по този начин намалява нивата на първата аминокиселина в кръвта, което е от особено значение за доброто състояние на плацентата и своевременно намалява риска от преждевременно раждане.

Освен това, фолиевата киселина спомага за нормалното образуване на червени кръвни телца, предпазвайки организма от развитие на анемия и оказва благотворен ефект върху нервната система, намалявайки нивото на стресовите хормони.

Този витамин играе ключова роля и в усвояването на останалите витамини от групата В, като осигурява енергия за организма и му помага по-лесно да се пребори с умората.

Основната роля на фолиевата киселина в човешкия организъм е участието и в процесите на метилация

Защо е нужно да приемаме фолиева киселина?

Фолатът е есенциален витамин, което означава, че е необходимо ежедневно организмът да си осигури прием на витамин В9 чрез храната или допълнителни хранителни добавки, по съвет на специалист.

Човешкото тяло е устроено така, че не може да произвежда фолиева киселина, нито пък може да съхранява запаси от нея за по-дълъг срок от време, а естествената фолиева киселина, която се приема чрез храната, е нестабилна и губи своята активност по време на термична обработка или поставена в условия на стайна температура.

Фолиевата киселина, постъпвайки в организма, попада в черния дроб и плазмата, както и в еритроцитите, а там се свързва с желязо и спомага за формирането на хемоглобин. Чернодробното депо за витамин В9 успява да покрие нуждите на организма за период от три месеца, при положение, че напълно е прекратен приемът на киселината.

Фолиевата киселина е най-важната хранителна добавка за бременни жени

Как се усвоява фолиевата киселина?

Всички форми на витамин Б-9 се усвояват добре в човешкото тяло.

Фолиевата киселина и коензимните форми се разграждат до фолат. Тези две форми, както и самият фолат се абсорбират в тънките черва в по-голямата си част. Приемът на фолиева кислеина в частност увеличава значително и серумните нива.

Голяма част от усвоеният фолат се използва в черния дроб, след което отново се връща в тънките черва. Този процес позволява поддържане на стабилни нива на фолат за по-дълъг период от време.

Серумните концентрации на фолат също се увеличават значително при прием от 400 мкг фолиева киселина дневно. Нивата в серума се задържат високи до 4 седмици след прекратяване на приема.

Източниците на фолиева киселина

Всички листни зеленчуци (зелени салати, зеле, магданоз, спанак), аспержи, броколи, карфиол, зрял фасул, грах, домати, ряпа, ечемик, кълнове, леща, ориз, пшеничен зародиш, овесени ядки, нахут; черен дроб, агнешко и говеждо месо, меки сирена, яйца, а също така и пълнозърнест хляб.

Плодовете с най-високо съдържание на фолиева киселина са: авокадо, папая, портокали и ягоди.

В някои страни фолиевата киселина се използва като хранителна добавка при производството на тестени изделия (фиде, макарони, спагети и др.).

Повече за източниците на фолиева киселина може да откриеш в секцията ни за храни със съдържание на витамин Б-9.

До какво води недостигът на фолиева киселина?

Известно е, че фолатите са голям брой съединения със сходна биологична активност, включени в редица ензими, които участват активно в синтеза на голям брой аминокиселини и нуклеотиди. Което пък от своя страна означава, че те играят ключова роля в процесите на синтез на ДНК и РНК, които определят клетъчното делене.

Дефицитът на тези съединения предизвиква нарушения в процесите на делене на клетката, проявявайки се най-силно в регенериращите се тъкани.

Недостигът на витамин В9, заедно с В12 води до нарушения в процесите на образуване на миелиновите обвивки на периферните нерви и дегенеративни промени в гръбначния мозък. От друга страна се наблюдава нарушение и в образуването на червени кръвни клетки и последваща анемия, особено пък при хора с беден режим на хранене.

Витамините В6, В9 и В12 участват активно в метаболизма на аминокиселината метионин, а техният дефицит води до натрупването на продукт, наречен хомоцистеин, който предизвиква атеросклеротични промени в кръвоносните съдове, при което силно нараства рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Изследвания сочат, че недостигът на фолиева киселина значително увеличава риска от ракови заболявания, което е свързано с неефективен ДНК-синтез и мутации в клетъчната структура.

Но няма съмнение, че фолиевият дефицит е най-опасен през първите два месеца от бременността на жената. Съществува реален риск от раждането на дете, което е със значителни малформации, а може да бъде преждевременно родено и с изоставане в своето умствено развитие.

Дефицитът на фолиева киселина е най-опасен през първите два месеца от бременността на жената и негативните последици могат да бъдат необратими.

Дефектът на невралната тръба и Spina bifida

Известно е, че между 20-ия и 30-ия ден след зачеването се формира невралната тръба на ембриона, след което тя се затваря. От тази тръба по-късно се образуват гръбначен стълб, главен и гръбначен мозък, както и черепа на бебето.

Дефект на невралната тръба се появява, когато тя не се затвори правилно и оставя образуващия се мозък в директен контакт с околоплодната течност.

Какво знаем за Spina bifida?

Spina bifida е вроден дефект, който се проявява през първите четири седмици на бременността, много често преди самата жена да е разбрала, че е бременна.

Когато костният канал, в който са разположени главният и гръбначният мозък, е неправилно развит, тогава се говори за Spina bifida. Засегнатите прешлени са с дефект от външната част, така че костният пръстен не се затваря напълно. Понякога засегнатият прешлен може да бъде само един или няколко, като най-често се наблюдава в областта на кръстта.

Степента на деформация определя различните форми на заболяването, като най-леката се характеризира с непълно затваряне само на костния канал, който е покрит с тъкани и кожа. При по-тежките форми се наблюдава пълна или частична липса на мозък и череп, натрупване на голямо количество течност в главния мозък и т.н.            

95% от случаите, в които се раждат деца с малформации, не са генетически предопределени!

Изследвания показват, че тези жени не са имали такъв случай в семейството, но пък са били изложени на редица други рискови фактори:

 • висока температура в ранен етап от бременността;
 • определени медикаменти срещу припадък;
 • медицинско диагностицирано затлъстяване;
 • страдащи от инсулин-зависим диабет;
 • нисък социално-икономически статус.

Проучвания показват, че дефектът на невралната тръба се среща по-често при жени от европеидната раса, отколото при тези от негроидната. Също така, за жени, родили дете с дефект на невралната тръба, съществува 20 пъти по-голям риск да родят друго дете с такъв дефект.

Други доказани и потенциални ползи

 • Може да се използва за третиране на депресивни състояния и клинични депресия. Счита се, че фолиевата киселина може да има свое влияние, но засега основните механизми се свързват с наличието на дефицит на фолат или засилване действието на определени класове антидепресанти;

 • Високи дози фолиева киселина регулират нивата на хомоцистеин, подобряват кръвния поток и могат да имат определени ползи за третирането на атеросклероза;

 • Високи дози имат потенциални противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства, но тестовете до момента са предимно ин-витро;

 • Регулира увреждането на ДНК при състояние на фолатен дефицит или прекалено високи нива на хомоцистеин;

 • Потенциални ползи за превенцията на рак на дебелото черво. Фолиевата киселина може да има двоен ефект в случая, защото прекалено високи дози всъщност могат да увеличат риска;

 • Потискане на симптомите на шизофрения. Проявява се при дефицит на фолат, като се в случая се използва формата метилфолат;

 • Възможно е да намали увреждането на ДНК при болест на Алцхаймер. 

Препоръчителната доза

Според Американската национална здравна служба препоръчителната дневна доза витамин В-9 е 100 mcg, а за бременни жени - 400 mcg. В много суплементи се съдържат 800 мкг фолиева киселина, която е напълно безопасна доза.

В зависимост от формата на витамин Б-9 изследванията до момента препоръчват различни дневни дозировки:

 • Фолат - 400 мкг;
 • Фолиева киселина - поне 200 мкг на гладно или 240 мкг с храна;
 • L-метилфолат (коензимен Б-9) - 7.5-15 мг дневно.

Проучвания показват, че жени, приемали фолиева киселина един месец преди да заченат и след това през първия триместър от бременността си, намаляват до 70% риска от вродени деформации на своето бебе. Имайки предвид, че около 50% от бременностите не са планирани, специалисти, както и ние от екипа на BB-Team препоръчваме редовен прием на фолиева киселина от всички жени в детеродна възраст.

Трябва да се отбележи, че фолиевата киселина е единствената хранителна добавка, спрямо която потребностите на бременната жена се увеличават двойно. Освен това няма опасност тя да бъде предозирана, ако жената консумира храна, достатъчно богата на витамин В9 и заедно с това приема синтетичен такъв. 

Повечето специалисти и проучвания посочват 400 мкг фолиева киселина като приемлива дневна доза.

Противопоказания и странични ефекти

Счита се, че фолиевата киселина не се отличава с противопоказания и странични ефекти.

Витамин Б-9 е почти невъзможно да се предозира от храната. 

Като хранителна добавка фолиевата киселина е напълно безопасна в дневни дози от 400-800 мкг. Далеч по-високи дози се считат за безопасни.

Изследванията установяват, че сериозни странични ефекти и токсичност се постигат при прием на 15 г фолиева киселина/фолат дневно в продължение на 1 месец.

Счита се, че фолиевата киселина е безопасна дори в дози от няколко грама на ден.

Витамин Б-9 проявява неврозащитни свойства, но в определени ситуации тези ползи могат да се обърнат и витаминът може да се започне да вреди. Такъв е случаят при дефицит на витамин Б-12.

При дефицит на витамин Б-12, фолиевата киселина започва да уврежда нервната система. Това се проявява най-силно при възрастни и вегани.

С какво да комбинираме фолиева киселина?

Фолиевата киселина не проявява силен синергизъм с други микроелементи, но е добре да се комбинира с определени вещества заради спефицичното си действие или общия им ефект.

Фолиевата киселина е най-важният суплемент по време на бременност и е добре да се комбинира в този период с други ключови хранителни добавки като витамин D и рибено масло.

Фолиевата киселина е добре да се комбинира с витамин Б-12, за да се избегнат потенциалните и вредни ефекти. От екипа на BB-Team препоръчваме съчетание с метилкобаламин, който е най-биоактивната форма на витамин Б-12.

При дефицит или повишени нужди от фолиева киселина, задължително трябва да се избягва хроничната употреба на алкохол. Алкохолът не само намалява драстично усвояването на фолиевата киселина, но и отслабва ефективността на витамина.

Къде да открием фолиева киселина?

Фолиевата киселина е изключително масов, достъпен и икономичен суплемент. 

Витамин Б-9 се намира в абсолютно всеки мултивитаминен продукт, независимо дали е спортен, дневен или специализиран.

Фолиевата киселина е задължителна част от формулите на продуктите за бременни и кърмещи, като обикновено в тези продукти дозата е 800 мкг.

Фолатътсе съдържа и в продуктите за балансиране на хомоцистеина и други формули за засилване на метилиращите процеси.

Фолиева киселина се среща като самостоятелна хранителна добавка  при всички производители на здравословни хранотелни добавки. Обикновено е под формата на таблетки или капсули, като концентрацията е от 400 до 800 мкг в една доза.

Далеч по-трудно и рядко се намира коензимната форма на витамин Б-9, по-известна като L-метилфолат. Тази форма не се отличава с по-висока ефективност, но може да е важна при индивиди с генетична мутация на ензима MTHFR, която блокира ефективността на обикновените форми на витамина.

Ако искаш да научиш повече за фолиевата киселина и други сходни елементи, екипът на BB-Team ти препоръчва следните материали:

Използвани източници

 • Hunter R, et al. Toxicity of folic acid given in pharmacological doses to healthy volunteers. Lancet. (1970);
 •  Selhub J, et al. Folate-vitamin B-12 interaction in relation to cognitive impairment, anemia, and biochemical indicators of vitamin B-12 deficiency. Am J Clin Nutr. (2009);
 • Halsted CH, et al. Metabolic interactions of alcohol and folate. J Nutr. (2002);
 • Halsted C et al.. Decreased Jejunal Uptake of Labeled Folic Acid (3H-PGA) in Alcoholic Patients: Roles of Alcohol and Nutrition. NEJM. (1971);
 • Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Institute of Medicine. (1998);
 • The one-carbon-cycle and methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR) C677T polymorphism in recurrent major depressive disorder; influence of antidepressant use and depressive state?. J Affect Disord. (2014);
 • Wright AJ, Dainty JR, Finglas PM. Folic acid metabolism in human subjects revisited: potential implications for proposed mandatory folic acid fortification in the UK. Br J Nutr. (2007);
 •  Steinberg SE, Campbell CL, Hillman RS. Kinetics of the normal folate enterohepatic cycle. J Clin Invest. (1979);
 • Clifford AJ, et al. The dynamics of folic acid metabolism in an adult given a small tracer dose of 14C-folic acid. Adv Exp Med Biol. (1998);
 • Bedson E et al.. Folate Augmentation of Treatment--Evaluation for Depression (FolATED): randomised trial and economic evaluation. Health Technol Assess. (2014);
 • Sharpley AL, et al. Folic acid supplementation for prevention of mood disorders in young people at familial risk: a randomised, double blind, placebo controlled trial. J Affect Disord. (2014);
 • Moat SJ et al.. High- but not low-dose folic acid improves endothelial function in coronary artery disease. Eur J Clin Invest. (2006);
 • Guo X et al.. Protective Effect of Folic Acid on Oxidative DNA Damage: A Randomized, Double-Blind, and Placebo Controlled Clinical Trial. Medicine (Baltimore). (2015);
 • Hirsch S, et al. Colon cancer in Chile before and after the start of the flour fortification program with folic acid. Eur J Gastroenterol Hepatol. (2009);
Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Суплементи-и-хранене-по-време-на-бременност
Суплементи и хранене по време на бременност

Кои храни и суплементи са важни за вас и за вашето дете

Магнезий-при-изтръпване-на-ръцете
Магнезий при изтръпване на ръцете
Магнезий-за-крампи
Магнезий за крампи
Магнезий-при-подагра
Магнезий при подагра
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow