Зрял фасул

За полезните и не чак толкова полезните съставки на боба

Боб чорбата е неразделна част от националната ни кухня и дори присъства в традиционната трапеза при празници като Бъдни вечер. В това отношение имаме много общо с жителите на днешна Централна Америка, откъдето всъщност е донесен зрелият фасул. Любимият ни "роден" смилянски боб пък е само малка част от десетките разнообразни сортове фасул, разпространени в световен мащаб. Любопитно е, че по света най-харесван е червеният боб.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Зрял фасул

Фасул е общото име на група бобови растения (Phaseolus spp., Leguminosae). Растението е тревиста бобова култура, произлизаща от Централна и Южна Америка. Смята се, че фасулът е бил култивиран преди около 7000 години от индиански племена, обитавали територии попадащи в днешни Мексико и Перу. Пренесен е и е разпространен из Европа, из Африка и из Азия в епохата на на великите географски открития (16 век) от испанските търговски флотилии. В Северна Америка е внесен от английските търговци едва десетилетия по-късно.

С името зрял фасул или по наше му боб, наричаме ядливите семена на растението фасул. Зелените семена и шушулки наричаме зелен фасул. Тази статия е посветена на зрелия фасул и неговите сортове, сред които са известни около петдесет вида. Най-ползотворни и най-вкусни обаче са се оказали бобовете на обикновения фасул. Именно тях можете да закупите от кварталния магазин за хранителни стоки.

Сортове фасул

След векове кръстоски и подбор днес са класифицирани над 170 сорта фасул, различаващи се по цветове, размери и форми на шушулките и/или бобчетата. В България най-разпространен е белият фасул. Нашият принос за света е родният патентован сорт - смилянски фасул. В световен мащаб най-много се консумира червен, бял и розов. 

Видове продукти от зрял фасул

  • Зрял фасул - най-разпространената форма на тази храна в страната;
  • Консервиран (стерилизиран) на зърна - дава възможност за подбор на чужди за региона сортове, използва се за влагане в салати и пюрета;
  • Варен в консервена кутия (готово ястие) - бъдете внимателни към консервиращите агенти, използвани при всеки отделен продукт. Проверете срока на годност.

Хранителен състав на фасула

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр сурова храна:

Продукт вода в %
ккал белт. /гр мазн. /гр всичко въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр
Черен зрял фасул
11% 341
21.6
1.4 47.2 - 2.3 15.2
Бъбрековиден, средно за всички типове
12% 333
23.6 0.8 35.1 - 2.2 24.9
Дребен бял
12% 336
21.1 1.2 37.4 - - 24.9
Едър бял
11% 333
23.4 0.9 45.1 - - 15.2
Розов
10% 343
21 1.1 51.5 - 2.3 13
Кралски червен
12% 329
25.3 0.5 33.4 - - 24.9

Здравословни ползи

  • Богат е на витамините В6 и В9;
  • Добър източник е на минералите: желязо, магнезий, фосфор и цинк, както и на микронутриентите селен и молибден;
  • Гликемичен индекс - 23, Индекс на гликемично зареждане = 10, което означава, че слабо влияние върху инсулина.
  • Богат източник на фибри, забележете графата в таблицата. Приетият за норма процент на фибри в порция храна е 2% от теглото на ястието.

Здравословни рискове

Зрелият фасул съдържа токсичното вещество лектин фитохемаглутинин, което може да доведе до стомашно-чревно натравяне в случай на лоша кулинарна обработка и/или преяждане с фасул. За да се премахне токсичната съставка, е нужно фасулът да бъде варен за най-малко 10 минути, след което водата да бъде сменяна и отново да бъде варен за поне още 10 минути. Бобовите кълнове съдържат в пъти по-голямо количество фитохемаглутинин, ето защо изобщо не е препоръчително да консумирате кълнове и поници от фасул.

Освен вече споменатия лектин, зрелият фасул съдържа също алфа-амилаза инхибитор, пепсин и трипсин инхибитори - все вещества, които пречат на нормалното храносмилане на въглехидрати и протеин, като блокират храносмилателните ензими. Въпросните инхибитори се премахват чрез киснене, смяна на водата, варене на висока температура под налягане или печене. Количеството на вредните съставки варира от сорт до сорт и от реколта до реколта, според условията на отглеждане, използваните торове и т.н.

Някои хора с алергии могат да проявят реакция на свръхчувствителност към зрелия фасул.

Как да изберем и съхраним фасула?

Изберете лъскав фасул, според сорта. Огледайте плика (стига да е прозрачен) за произход и срок на годност. Съхранявайте фасула на сухо, хладно и тъмно място, далече от влага.

Идеи за използване на зрелия фасул

  • Варен: в салати, на чорба, на пюре и като част от задушени зеленчукови плата;
  • Печен: пълнен в чушки, на яхния на фурна.

Нашето кулинарно предложение:

Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow