Дневен план за навициСвали сега 

Ягоди

Страхотен вкус в 30 калории

Ако има вкусен и нискокалоричен плод, чиято консумация да носи прекрасно чувство за свежест, това са ягодите. Те съдържат два пъти по-малко прости захари в сравнение с кивито и портокалите. Това, съчетано с яркочервения им цвят ги прави едновременно освежаващи и отварящи апетита. Добрата новина е, че консумацията им в умерени порции е възможна дори и при спазване на нисковъглехидратна диета.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ЯгодиГрадинската култивирана ягода (Fragaria х ananassa, Rosaceae) е популярният наследник на малките и много ароматни диви ягоди, които виреят и днес в умерените климатични зони на Европа, двете Америки и Азия.

Съвременната история на ягодите започва в Европа през 18-ти век, когато френският ботаник Франсоа Фрезиер успява да кръстоса два диви сорта ягоди, за да получи така познатият ни едър, месест и сърцевиден плод.

Още същия век култивираните градински ягоди стават изключително популярни в Европа и биват пренесени в Северна Америка.

След няколко века селекция резултатът е налице: днес познаваме над 600 сорта ягоди, различаващи се по цвят, големина, плътност, аромат и сладост. 

Любопитно е да се знае, че ботанически ягодите всъщност не са "плодовете" на растението Ягода.  Функционално погледнато тази роля се изпълнява от малките жъли семенца, покриващи червената им повърхност.

Видове продукти от ягоди

 • Пресни ягоди - възможно най-добрият избор за здравословно хранещия се човек;
 • Замразени ягоди - това трябва да е вторият ви избор, ако на пазара няма пресни ягоди: те са загубили част от витамините и влагата си, но въпреки това си остават пресни;
 • Сушени ягоди - добро средство да подслаждане на зимното мюсли. Препоръчвам ги като алтернатива на по-богатите на захари стафиди, сушени смокини и фурми.
 • Компоти (стерилизирани ягоди) - традиционно в България компотът от ягода е алтернативното безалкохолно от поколения, за витамини там за жалост трудно можем да говорим. Ако правите компотите сами, насочете се към натурални подсладители. В противен случай избягвайте тези така вкусни и натъпкани със захароза храни;
 • Нектари и натурални сокове - концентрираният ягодов сок е изключително богат на прости захари. Ако това ви притеснява, избирайте напитки без добавена захар или такива с естествени подсладители;
 • Сладка, мармалади, конфитюри - следва да се консумират в малки количества, винаги в присъствие на храни с нисък гликемичен индекс. Това може да бъдат мюсли, пълнозърнести макарони или пълнозърнест хляб, обогатен с фибри

Хранителен състав на ягодите

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр сурова храна:

Продукт вода в % ккал белт. /гр мазн. /гр всичко въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр
Пресни ягоди 91.5 30 0.6 0.3 7.0 - 4.7 2.3
Замразени ягоди 90 35 0.4 0.1 9.1 - 7 2.1

Здравословни ползи от консумацията на ягоди

 • Богати са на витамин С, като 100 гр ягоди покриват препоръчваната доза за деня. Съдържат още витамини В9 и В5;
 • Добър източник са на минералите калий, желязо и магнезий.

Здравословни рискове

Най-сериозният здравен риск, свързан с консумацията на ягоди, е екологичната им чистота, т.е. дали са отглеждани съгласно еко нормите за безопасност, без да са пръскани с канцерогенни пестициди.

За да елиминирате риска, купувайте ягодите в кутии със стикер за производство, когато пазарът предлага подобна възможност.

Как да изберем и съхраним ягодите?

Когато избирате ягоди, спрете се на твърди, лъскави плодове с ярък цвят. Ако забележите разлики в цветовете на отделен плод, това е индикация за неузрялост или за презрялост.

Ягодите се развалят бързо под действието на топлина и натиск, затова е проблем да останат непокътнати при бране и транспорт.

Не купувайте ягоди без зелени листенца. Трайността им е часове. Още нещо, често ягодите се развалят между магазина и хладилника ви.

Причината е в найлоновите пликове и постоянното им триене едни в други, докато вървите към дома. Ето защо е добра идея да купите ягодите в кошничка/кутия или да си носите собствена такава.

Ягодите са изключително поддаващ се на ферментация плод. Процесът на разваляне може да се случи дори и в хладилника ви.

За да избегнете това, сортирайте ягодите преди да ги поставите в хладилника. Ако има меки екземпляри, изяжте ги, вместо да позволите да развалят останалите.

Подредете ягодите без да ги миете, на широко в контейнер, без да ги сбивате, след което ги покрийте с капак, за да не поемат миризми от хладилника.

Така можете да ги запазите свежи за два до три дни. Ако сте измили ягодите, единственият начин да ги запазите по-дълго е да ги посипете със захар. Това обаче не е много диетичен вариант.

Идеи за използване на ягодите

 • Пресни: самостоятелно, в комбинация с други свежи плодове (киви, грейпфрут, портокал), нарязани в сухо мюсли или пасирани с лед на домашен сладолед;
 • Замразени: като част от сухо мюсли, в мюсли с мляко, с кисело мляко или за направа на домашен сладолед;
 • Сушени: в мюслита с мляко, в пълнозърнести-многозърнести кейкове с ядки.
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow