Дневен план за навициСвали сега 

Мюсли е най-добрата закуска?

Обичано или мразено, мюслито е все по-консумирано

Всеки е опитвал мюсли. Някои го харесват, други напротив, но питали ли сте се: "Как така е станало толкова популярно?" Причината определено не само в приятния плодов вкус. Всъщност, причините са много, най-добре е да прочетете статията, за да изберете своята.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Мюслито е най-добрата <a href=закуска?" title="Мюслито е най-добрата закуска?" width="250" height="250" align="right" />

Какво е мюслито?

Мюслито е суха закуска, която се консумира предимно сутрин. Представлява комбинация от плодове, пресовани житни култури и ядки. Най-често се залива с мляко или плодов сок. За пръв път подобна закуска е представена на обществото в началото на 20-ти век от един швейцарски лекар, който научил за нея от гостуването си в малка планинска хижа в швейцарските Алпи. За да добие популярността си на най-предпочитаната закуска, мюслито се борило години наред с храни като наденички, яйца и картофено пюре. Все пак в 60-те и 70-те години на миналия век хората в САЩ и западна Европа вече го предпочитали, дори в консервативна Англия "холандската закуска" била приета широко.  

Защо нутриционистите препоръчват мюслито?

Причините мюслито да се харесва еднакво и от консумиращите го, и от специалистите по хранене са няколко:

 • хранителен състав, отговарящ за нуждите на тялото сутрин
 • придава дълготрайно чувство за ситост
 • приятен вкус, който лесно може да се разнообрази
 • внася витамини, минерали и калций в тялото
 • съдържа много фибри, които благоприятстват перисталтиката
 • консумираното мюсли осигурява плавно покачване на инсулина и постоянен приток на енергия за часове, без да причинява приспиване

Мюслито съдържа въглехидратен комплекс с постепенна крива на усвояване. Пресованите житни зърна наричани популярно, но неправилно "ядки", съдържат въглехидрати с нисък до умерен гликемичен индекс и неусвоими хранителни влакна и малък процент непълноценен (6-10%) протеин. Плодовете са богати на лесно усвоими захари и витамини. Млякото на свой ред внася пълноценни белтъци, въглехидрата лактоза, малко мазнини и калций. Често в готовите мюслита се добавят ядки с цел повишаване на белтъчното съдържание на храната до 12-15%.

Кое не е мюсли?

В съвременния свят много хора погрешно наричат царевичните корички, сухите нишестени формички за мляко и други подобни храни - мюсли. Правилното им име е сухи зърнени закуски. 

Какви видове мюсли има?

Класически мюсли

В състава на този тип мюслита влизат само три храни: пресовани житни зърна, сушени плодове, ядки.

Специализирани мюсли

Фирмите често пускат специализирани зърнени закуски за целелви групи клиенти. Може да срещнете мюслита за деца, фитнес мюслита, мюслита за диабетици.

Какво най-често слагат в мюслито?

Базови съставки: 

 • Зърнени култури: овесени ядки, ечемичени ядки, ръжени ядки, пшенични ядки;
 • Ядки: орехи, лешници, бадеми и др.;
 • Сушени плодове: стафиди, парченца сушен банан, вишни, парченца фурми, парченца смокини и др. плодове.
Добавъчни съставки:
 • парченца шоколад
 • ароматизирани нишестени гранули
 • ароматизирани протеинови гранули
 • захар

Различните фирми производители на зърнени закуски влагат пропорции от базовите и допълнителните съставки. Ако нещо се рекламира като "фитнес" обаче, добре е да е с ниско съдържание на захар, нисък гликемичен индекс, бедно на мазнини и по-високо съдържание на протеин. 

Ами ако не обичам мюсли?

Много храни могат да внесат въглехидрати и протеини в първото хранене за деня. За почитателите на солените закуски мюслито рядко е любима храна. Въпреки това е възможно е да си направите солено мюсли. Ако не ви харесват житните култури, може да опитате с други храни. Най-сложно е да се постигне балансирана пропорция на бавните, умерените и бързите въглехидрати. Моята препоръка е съотношението им да е близо до формулата 50:30:20 %, +/- 2% и в порция да се съдържат поне 5 гр. фибри. Подобна комбианция може да се постигне при смесването на картофено пюре, пълнозърнести макарони и грах. Именно въглехидратната матрица прави мюслито ценна храна за спортуващите.  

С какво да консумирам мюслито?

 • прясно мляко - внася калций и протеини
 • кисело мляко - освен калций и протеин, доставя млечно кисели бактерии. Препоръчвам го на хора с лоша перисталтика
 • мляко и протеин - най-добрият избор за спортуващия човек
 • прясно изцеден плодов сок - добър източник на витамини и прости захари. Препоръчвам го за комбиниране с неподсладени мюслита в диети за поддържане и покачване на тегло
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow