Дневен план за навициСвали сега 

Вишни

Неустоимо очарование с леко тръпчив вкус

В края на април сме, което значи, че от първите купи с вишни ни делят само няколко седмици. Без съмнение мислено вече се приготвяте за плодови пиршества. Не е зле обаче да хвърлите едно око на хранителната природа на вишните. Ами така де, знаете ли, че съдържат фитоестрогени? Без паника, купа-купа и половина вишни на ден си е добра норма и за двата пола.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ВишниВишните (Prunus cerasus, Rosaceae) са плодовете на овощното дърво вишна, което е много близко като вид до черешовото дърво. Разликата в плодовете на двете растения - череши и вишни е в това, че вторите имат изразен кисел вкус и по-малки размери.

Смята се, че вишните произлизат от района между източна Европа и западна Азия, около Черно и Средиземно море. Три века преди новата ера вишните са култивирани от древните гърци. По това време те са предпочитан плод в Персия, a в началото на първи век завладяват и Римската империя. Римляните ценят вишните и ги пренасят като търговска култура из цяла Европа, включително и във Великобритания. 

Днес се срещат около 270 сорта вишни, като само 4-5 доминират на световния пазар. Вишните са нетраен плод, затова е сигурно, че онези, които консумираме в България, са произведени в страната или в южните ни съседки.

Видове продукти от вишните

 • Сурови вишни - много хора ги намират за доста кисели на вкус и им добавят захар/фруктоза. Последното силно увеличава калоричността им.
 • Консервирани вишни - захаросани, цели плодове във вид на компоти и сладка/мармалади.
 • Нектар от вишни - продава се като натурален сок или в по-гъсти форми като сироп.

Хранителен състав на вишните

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:

Продукт вода в %
ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр

Сурови вишни

86% 50
1 0.3 10.6 - 8.5 1.6


Здравословни ползи

Здравословни рискове

Рисковете, свързани с консумация на вишни, са:

 • Алергични реакции. В случай, че проявявате алергия череши или вишни, най-добре избягвайте консумацията им дори в състава на термично преработени продукти.

Изключвайки алергиите, вишните се смятат за съвсем безопасна храна.

Как да изберем и съхраним вишните?

В магазина или на пазара разгледайте добре вишните, които смятате да закупите. Добре узрелите вишни са по-сладки, имат наситен и равномерен светлочервен цвят. Изберете онези, които са откъснати с дръжки, проверете за смачкани плодове и по възможност ги отделете преди покупката. Добре узрялата вишна не изпуска сок - това се случва при презрели плодове без дръжка, с натъртване или с нараняване. Купувайте вишните в малък грамаж и ги пренасяйте в хартиени пликове или кошница. Структурата на вишната е крехка, затова, ако не внимавате при пренасянето им, онова, което сте купили като страхотни свежи плодове в магазина, може да се превърне в компот до вкъщи.

Вишните се съхраняват трудно, най-дълго за два дни в хладилник. Можете да ги замразите за около две седмици, а ако ги захаросате, ще устоят и на по-дълги периоди.

Идеи за използване на вишни

Сурови:

 • самостоятелно;
 • в плодова салата със сладки плодове;
 • в мюсли/овесени ядки при наличие на фурми/стафиди, които да смекчават киселия вкус;
 • във фрешове с моркови, мандарини, круши и др.

Използвани източници

 • wikipedia.org
 • whfoods.com
 • nutritiondata.com
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow