Българи в чужбина: Антон Манов

Здравословен и активен начин на живот в Грьонинген, Холандия

Българи в чужбина: Антон Манов

В новата ни поредица интервюта с наши читатели, живеещи или пребивавали в чужбина и запознати с местните условия за спорт и целесъобразен начин на живот ще ви представим Антон Манов, който ще ни разкаже повече за възможностите, които предлага Грьонинген.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Представете се на читателите?

Казвам се Антон Манов и съм на 20 години. Роден съм в Горна Оряховица, но съм живял дълго време във Велико Търново. Студент съм в Холандия и следвам втора година международен бизнес в University of Groningen. Обичам да се занимавам със спорт, бил той футбол, лека атлетика или фитнес.

Какво ви отведе в чужбина?

Антон Манов

Това е малко сложен въпрос. Може би един от водещите мотиви е висшето образование, а може би желанието за нещо ново, нещо различно, далечно. Случайно или не, избрах Холандия – страна, където дъждът рядко спира да вали, но пък за сметка на това велосипедите са повече от жителите.

От колко време сте там и лесно ли се адаптирахте?

В Холандия съм вече втора година. Отначало си беше доста трудно – липсват ти приятели, роднини. Обаче когато започнах програмата, се запознах с много холандци и германци. Адаптацията не е лесна, защото се сблъскваш с коренно различна култура, начин на поведение и среда на норми и задължения, които са доста различни от българските. Бих казал, че холандците ми допадат, защото са отворени и либерални към чужди нации. Според мен, за да се интегрираш, трябва да жертваш част от българските черти, и малко или много да приемеш част от техните.

Спортувахте ли преди това, какво?

Антон Манов

От 12-годишен се занимавам с лека атлетика, и по точно бягане на средни и дълги дистанции. Като цяло бях успешен бегач, но така и не успях да вляза в националния отбор. Може би осъзнах, че спортът в България едва ли ще ме храни занапред и предпочетох ученето. От година почнах да се занимавам и с фитнес, за да разнообразявам малко бягането, но като че ли в момента наблягам повече на тренировките в залата, отколкото в парка или на пистата. За спорта едно мога да кажа, че учи на дисциплина, а това е нещо много важно тук, на запад, за което съм му благодарен.

Бързо ли свикнахте към условията за спорт там? Какво ви направи най-голямо впечатление?

Условията за спорт са различни от тези в България, както се досещате. Тук футболът и колоезденето са най-популярни. Университетът е на страхотно ниво, предлагайки над 80 вида спорт. Залите за спорт на закрито надвишават 10. Приблизително толкова са и терените за футбол. Закрити тенис кортове, басейн и фитнес център са на разположение от 8:00 до 22:00 часа без почивни дни.

Най-голямо впечатление обаче ми направи мотивацията на обществото за спорт. Целогодишно се организират състезания от всякакъв вид спорт и мащаб, където могат да участват всички – начинаещи, аматьори, професионалисти, бизнесмени, баби и дядовци. Хората имат желание за спорт и не се срамуват от тегло, ръст или раса.

Антон Манов

Искам също да дам един личен пример. Веднъж отидох до стадиона (който беше чисто нов – с настилка от тартан, охрана и осветление) и попитах една треньорка дали може свободно да побягам. Жената ме изгледа учудено и ме попита защо изобщо съм питал. Каза ми, че мога да бягам по всяко време, стига само да въртя обиколки в правилната посока. Ако сравня с България, неведнъж не са ме пускали на стадион поради куп глупави причини, даже и с треньор. Много често гледат само как да те отпратят и изритат, защото си пречел на някого. В България много често е така – имаш желание и мотивация, но липсва подкрепа от държавата и обществото, било то откъм финансова, морална или друга гледна точка.

Спортува ли активно местното население? Какви условия има?

Като започнем от това, че почти всички се придвижват с велосипеди – да. Освен това парковете и алеите са пълни със спортуващи хора от всякаква възраст. Велоалеите из цялата страна са с обща дължина от около 30 000 км. Тук изобщо не бих искал да сравнявам с нашата страна.

Антон Манов

Освен това градовете са пресечени от гъста мрежа от канали, които се ползват като идеална среда за гребане.Това впрочем също е много известен и развит спорт. Силно впечатление ми направи това, че хората тук се възползват от всяка една възможност за спорт. Миналата зима тук беше замръзнало най-голямото езеро в областта и познайте – хората хванаха кънките и си направиха невероятна писта. Гледайки с изумление, отново видях стари и млади на кънки. Като цяло бих казал, че холандците са спортна нация, но нали знаете, че спортът се развива с пари, а тук в него са наляти много пари.

Обръща ли се внимание на здравословното хранене от страна на жителите? А на държавата?

Холандската кухня не ми допада изобщо. Като цяло е базирана на нездравословното хранене. В стола на университета има само сандвичи, пържени картофи, крокети (пържена мляна смес от "месо" с галета и подправки) и странни супи. Холандците явно наблягат на сандвичите и дюнерите, след като по централната улица има поне 10 места за хапване на дюнер. Студентите предимно пазаруват най-евтината и некачествена храна – пици, бургери и подобни полуфабрикати.

В магазините обаче можеш да намериш почти всичко. Има много качествени продукти на сравнително достъпни цени. Млечните продукти като Kwark (което е като гъсто "кисело" мляко, но с протеиново съдържание от 8-9 г на 100 г), cottage cheese (което е като извара) са с добро качество и приемливи цени. Прясно месо може да се намери всякакво и навсякъде, но като че ли холандците са привърженици на рибата.

Да направим месечен план - колко струва и какво време отнема да спортуваме активно и да се храним добре в (дадената страна)?

Първо бих искал да вметна, че страната е с доста висок стандарт на живот, което си проличава, когато пазаруваме стоки. Въпреки това, ако човек потърси, може да намери повечето продукти на сходни цени с тези в България. Пилешкото месо може да се намери на цени около 6-7 евро. Свинското е малко по скъпо.

Антон Манов

Яйцата тука варират доста. Предимно се продават в опаковка от 6 и варират от 1 евро за обикновени до 3 евро за био, което си е чист обир. Овесените ядки и млякото пък са по евтини даже от България. Литър мляко се продава между 50 и 80 цента. "Кашкавалът" – гауда или друг вид, е около 7 -8 евро за килограм. Други качествени млечни продукти като "cottage cheese" и "kwark" са между 0.5 и 1 евро. Прясната риба е сравнително скъпа, затова аз купувам замразена.

За съжаление плодовете и зеленчуците не са никак добри. На всичкото отгоре са и ужасно скъпи. Плодовете са лъскави, опаковани, без каквато и да е сладост. Купувам предимно ябълки и банани, защото са вносни и биват. Зеленчуците са същата работа. Купувам предимно броколи, зеле, моркови. За домати и краставици не ми се иска да говоря, защото такива като българските няма. С бюджет между 150-200 евро бих казал, че можете да се храните здравословно.

По какъв начин се запознахте с нашето издание и как ви се струва в сравнение с локалните сайтове там, където живеете сега?

С вашето издание се запознах чрез интернет преди 4-5 години, но като цяло мога да кажа, че от две години насам следя блога и форума редовно, обаче съм само читател, защото нямам много време да пиша. Според мен вашият сайт е номер едно в България, но и не само там. За съжаление още не съм овладял езика на добро ниво и не мога да направя сравнение с други локални сайтове.

Ако и вие желаете да споделите с нас своите впечатления и опит в едно кратко интервю, вижте как може да стане това. Пишете ни, като поясните за кой град и страна желаете да разкажете.

Използвани източници

------------------------------------------------------------------
1. Първата снимка – Антон Манов (личен архив)
2. Втора снимка – гребане в канала (интернет)
3. Трета снимка – градският стадион (личен архив)
4. Четвърта снимка – замръзнало езеро, което се ползва като ледена писта (личен архив)
5. Пета снимка – академичната сграда на университета и част от велосипедите до нея.

Още съдържание по темата
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Мама-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-раждането
Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Защо е важно майката да се грижи за здравето и формата си след раждането

Татко-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-появата-на-детето
Татко във форма: Не пренебрегвай себе си след появата на детето

Защо да се грижим и за себе си след появата на детето

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow