Дневен план за навициСвали сега 

Българи в чужбина: Явор Дончев и Тони Тошев

Здравословен и активен начин на живот в Барселона

Българи в чужбина: Явор Дончев и Тони Тошев

Продължаваме поредицата от интервюта с наши читатели, живеещи или пребивавали в чужбина и запознати с местните условия за спорт и целесъобразен начин на живот. Днес ще ви запознаем с Явор и Тони, които ще ни разкажат повече за възможностите, които предлага Барселона.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Представете се на читателите?

Я) Казвам се Явор Дончев, от София, на 22 години и в момента съм студент по Администрация и Управление в Барселона.

Т) Казвам се Тони Тошев, на 22 години, от София и съм студент в същата специалност.

Какво ви отведе в чужбина?

Я) Веднага след като завърших средното cи образование подадох документи и бях приет в един от университетите в Барcелона, Испания.

T) Основната причина беше образованието и шансът, който се откри да замина за Барселона, която сама по себе си е привлекателна дестинация, така че бих казал, че по-скоро е комбинацията между университет, град и възможностите, които ги съпътстват.

От колко време сте там и лесно ли се адаптирахте?

Я) От 3 години съм в Испания и като цяло бих казал, че съм се адаптирал дотолкова, че да смятам Барcелона за свой дом.

T) Вече са 2 години и половина, което на пръв поглед не е много време, но мога да кажа, че доколкото е възможно, се чувствам адаптиран. За лесно... не бих казал,  защото такава рязка промяна в начина на живот никога не е лесна, но пък е част от "програмата".

Спортувахте ли преди това, какво?

Я) Занимавал съм се предимно с плуване и с тренировки във фитнес зала, но пристигането ми в Испания и условията, които предлага доста разшириха възможностите ми зa спорт, които в по-голяма или по-малка степен практикувам, като тичането, което е продиктувано и от усилената подготовка на Тони за Маратона на Барселона и за "Trail" състезания.

T) Преди това съм спортувал футбол (около 5-6 години), който продължих след пристигането си тук в първите 6 месеца, след което не без вашата помощ се запалих по фитнеса. От фитнеса се прехвърлих за известно време към американския футбол, който продължава да има място в моето ежедневие, но от около половин година се занимавам ежедневно с тичане, плуване и колоездене.

Бързо ли свикнахте към условията за спорт там? Какво ви направи най-голямо впечатление?

Я) С хубавите неща човек свиква бързо. Смятам, че има малко места, които така да предразполагат към спорт, както в Испания и по-конкретно в Барселона (Каталуня). Игрища (най-вече за футбол) има абсолютно навсякъде, било то в централните или по-крайни квартали, и се поддържат в перфектно състояние. Алеите за тичане и за каране на колело са безкрайни, парковете са безброй… Впечатлението ни от тези неща е огромно, имайки предвид, че идваме от държава, в която в това отношение сме на светлинни години.

Спортува ли активно местното население? Какви условия има?

Я) Определено може да се каже, че местното население спортува много активно. Kакто можеш да видиш деца на по 10 години да тичат с бащите си из планината и да правят по 5-10 км, така може да се види цяла "банда" от възрастни мъже на възраст 60-70, даже 80+ години да карат колело по пътищата и да правят по 50-70 км. Рядко ще видиш човек, който да е под 70 години и да е с наднормено тегло.

Ако трябва да конкретизираме, преобладават 2-3 спорта, което не означава, че другите не са развити, а просто че тези спортове са на най-високо ниво, а именно:

Велосипедизъм: Един от най-добре развитите спортове. Нещо съвсем нормално е да се видят по пътищата групи от 2-3 до 10-12 човека, които излизат да карат независимо от атмосферните условия, а и както вече споменахме, из градовете (не само в Барcелона, ами и останалите градове в провинцията) абсолютно навсякъде има алеи, които улесняват максимално. Организират се редовно турнири както за професионалисти, така и за абсолютни аматьори. Самият фактор, че са домакини на едно от 3-те най-известни състезания - "La Vuelta" говори достатъчно за себе си.

Баскетбол: Заедно с игрищата за футбол, тези за баскетбол също могат да се намерят из целия град. Във всички училища и университети има организирани турнири и може да се каже, че е вторият най-популярен спорт с топка във страната. Основен фактор за популяризирането на спорта са големите трансфери на играчи от тукашната дивизия към НБА (Братята Гасол, Рики Рубио, Калдерон и т.н) и това, че националният отбор е считан за най-добрият след този на САЩ.

Футбол: Средностатическият испанец е повече от запален по футбола. Няма нищо по-нормално от това да видиш на кварталния стадион (всеки квартал има поне един, а има такива и с по 3-4) 50-100 човека публика на мач, игран от 5-6-годишни деца. Дори в много случаи клубовете взимат и по-малки деца, като до определена възраст ги комбинират с момичетата, а при навършване на 9-10-годишна възраст ги разделят и започва специализацията им.

Аматьорският футбол не остава по-назад, даже май е по-добре структуриран от нашия професионален такъв. Освен вече споменатите училищни и университетски лиги (подобно на баскетбола), има безброй платени аматьорски турнири, като има и специални комплекси, изградени само и единствено за тази цел. Много популярни са и футболът в зала (в който вече може да се каже, че имат традиции) и футбол 7, което е 6 полеви играча + 1 вратар на половин игрище, което е и най-стандартният вариант на местните аматьорски лиги.

Обръща ли се внимание на здравословното хранене от страна на жителите? А на държавата?

Я) Тук малко се сблъскват културата на страната със спортната вълна (по-специално тази на тичането във всичките му форми) и стремежа на все повече млади хора към подържане на добра физическа форма. Казвам културата, защото в испанската кухня основна роля играе пърженото, даже готвенето на фурна бих казал, че е непозната територия за местните независимо от възрастта, но пък младите, които са повлияни от спортната вълна, дозират правилно храната и имат навика да ходят навсякъде с вече приготвената храна, което подсказва предварителното й планиране.

По отношение на държавата също има развитие: Каталуня например започна наскоро една програма, в която основна база е здравословното хранене на децата в училищата и за тази цел ще бъдат изнасяни часове, които ще имат за цел запознаването на децата с ползите от това да ядеш правилно, и по-специално плодове. Плодовете, за които говорят, ще бъдат предоставяни безплатно в ежедневното меню на стола.

Да направим месечен план - колко струва и какво време отнема да спортуваме активно и да се храним добре в (дадената страна)?

Опциите за фитнес и всякакъв вид спортове, които се практикуват в зала (аеробни спортове, бойни спортове и т.н) са доста и добре приспособени към лошата икономическа ситуация на страната. Цените за карти за фитнес варират между 30 и 70 евро на месец, като всички зали са оборудвани перфектно: голям избор от уреди, чисти бани и тоалетни, плувни басейни и такива за хидромасаж, климатици и перфектно проветрени помещения, а в някои и джакузита.

Повечето курсове за бокс, ММА, спининг са между 35-50€, но за да привлекат клиенти, залите предлагат и голям избор от курсове по 1 или 3 месеца, които се включват в цената: тенис, ръгби, футбол, плуване и т.н.

Храната може да се намери на доста добри цени, но както навсякъде, трябва да знаеш къде да търсиш. Зеленчуците и плодовете за килограм са между 0.80 и 1.50€. Пилешкото и пуешкото са между 3,5-6€ за кг. Рибните изделия, макар да са средиземноморска страна и да са доста традиционни за кухнята им, не са чак толкова достъпни - повечето риби минават 3-4€ за кг. Варива (леща, боб, ориз, нахут) 0.40-0.80€.

Като студенти с ограничени доходи можем да кажем, че на месец за спорт (фитнес) и хранене (без да правиш чувствителни жертви) може да се отделят около 150-200 €.

По какъв начин се запознахте с нашето издание и как ви се струва в сравнение с локалните сайтове там, където живеете сега?

За сайта разбрахме преди 5-6 години, ровейки се за повече информация относно нови упражнения и правилното им изпълнение. Впоследствие започнахме по-често да го използваме, след като се развиха малко повече темите относно храни, добавки и режим на ядене, макар и понякога терминологията да ни идва малко сложна. Нямаме някакви особени наблюдения относно сайтове като BB-Team в Испания, защото взимаме информация най-вече от англоезични сайтове.

Бихме искали да ви благодарим за сайта и форума, които са повече от полезни и са силно препоръчителни за всеки, който иска да се занимава със спорт. Даже бих казал, че с ваша помощ и възползвайки се от голяма част от съветите, прочетени във вашите статии се вдъхновихме за идеята да започнем блог, в който да споделяме победите, загубите, страданията и поуките, които извличаме по пътя към първите ни маратон, триатлон и защо не ултра такива.

Целта на всичко това е  да се опитаме чрез спорта да предизвикаме една промяна във живота на някой (било то и само един човек) - нещо, което вие постигнахте с нас. Благодарим ви и продължавайте в същия дух!

Ако и вие желаете да споделите с нас своите впечатления и опит в едно кратко интервю, вижте как може да стане това. Пишете ни, като поясните за кой град и страна желаете да разкажете.

Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow