Дневен план за навициСвали сега 

Митове в бодибилдинга: ограничаване на солта

Води ли спирането на солта до загуба на тегло?

Митове в бодибилдинга: ограничаване на солта

Солта е малко противоречива тема. Във фитнес средите и културизма се въртят някои идеи за това как да се менажира приемът с цел подобряване на външния вид и теглото. Време е да разгледаме някои твърдения и да видим дали нещата са такива, за каквито често ги приемаме.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

На немалко места съм срещал изказвания от типа: "Щом искаш да отслабваш, трябва да намалиш/спреш солта." После следват разни обяснения, за които е излишно да казвам, че не водят до нищо добро.

По-лошото в случая е, че дори професионални културисти го правят, което го прави още по-абсурдно. Такъв "съвет" може да не повлияе върху здравето на индивида, но има и потенциала да му навреди, тъй като натрият е важен за безпроблемното функциониране на нашия организъм.

Ако трябва да сме напълно изчерпателни, редно е да споменем, че има и хора с прекалено завишена консумация на сол и същевременно чувствителност към нея, в който случай намаляването на приема би имал здравословни плюсове. Но да се върнем на основната тема.

За улеснение по-надолу ще ползваме "сол" и "натрий" като синоними, но имайте предвид, че не са едно и също. Солта е съставена от натрий и хлор.

Какъв е митът?

Митът е, че намаляването на солта ще предизвика намаляване на теглото, а някои дори твърдят, че ще предизвика загуба на телесни мазнини. Зад тези твърдения стои идеята, че солта предизвиква водна задръжка, и намалявайки я, концентрацията на натрий в тялото ще падне, което ще доведе до описаните по-горе ефекти.

Вярно ли е?

По-скоро не. Има няколко основни проблема с това твърдение и накратко ще разгледаме всеки от тях.

Загуба на мазнини

Такива заблуди най-често идват от неправене на разлика между загуба на тегло и загуба на мазнини. Нещо, което трябва всеки ясно да разграничава. Това, между другото, е и основна разлика между добрите и лошите диети.

От друга страна може да твърдим точно обратното. Има доказана връзка между концентрацията на грелин и приема на сол (1). Грелинът е хормон, който регулира апетита ни, калoрийните ни нужди (намалява BMR/RMR) и увеличава трупането на мазнини. Той сигнализира мозъка и ни кара да се чувстваме гладни.

Ограничаването консумацията на сол води до по-голяма секреция на грелин след ядене. Т.е., имаме база да твърдим, че ограничаването на солта ще доведе до повече глад, по-малко енергоразход от метаболизма и дори по-голямо натрупване на мазнини.

Водна задръжка

Случвало ли ви се е следното: спазвате стриктно 7 дена еднообразна диета и за награда в края на седмицата излизате с приятели на по пица (тук е мястото да вмъкнем, че в заведенията приготвяните храни са с голямо съдържание на сол). Събуждате се на следващия ден с позагубена мускулна дефиниция (ако сте били сравнително чисти преди това), "загладен" вид и леко подпухнали.

Аха! Водна задръжка! Да, до голяма степен това е основната причина. Има и други, но те са от второстепенна важност. Частта с мита идва точно тук. Тази случка значи ли, че висок прием на натрий ще ви кара да изглеждате винаги така? Не.

Какво тогава е обяснението за този ефект? Истината е, че такъв тип задържане на вода се получава, когато организмът е свикнал на определено количество сол на ден и изведнъж вкарате допълнителна висока доза.

Ако не променяте приетото количество натрий, този ефект на водна задръжка няма да се получава. Ключовата дума тук е промяна, а не количество! Дори да си солите доста, ако всеки ден количествата са приблизително еднакви, то промяна във водното тегло няма да има. Само пиковете в приема предизвикват нежеланите "заглаждащи" ефекти.

Концентрацията на натрий в тялото и приемът на сол

Тук идва забавната част, където хората си мислят, че могат да надхитрят телата си. Преди да погледнем научните данни, трябва да разясним какво е алдостерон и каква роля играе в тялтото.

Алдостеронът е стероиден хормон, синтезиран от надбъбречната жлеза, който регулира кръвното налягане, както и концентрацията на натрий и калий в организма. Т.е., основен фактор за водната задръжка в тялото. Основната му функция е да реабсорбира натрий и да изхвърля калий. Концентрацията му в тялото зависи от приетото количество сол.

Едно изследване на Rogacz et al. (2) добре илюстрира това, което разглеждаме в тази статия. В клиничното проучване вземат участие 16 здрави мъже на възраст между 19 и 44 години. През целия период на проучването участниците са държани на изокалорична диета, като при всяка от тях количеството на приет калий е било уеднаквено (важно, когато се търсят зависимости при натрий).

Първоначално всички са сложени на начален режим с еднакво високо количество сол (200 meq) (ВС), за да бъдат установени референтни стойности при висок прием. След това приемът рязко е ограничен на 10 meq (НС). Вземани са проби всеки ден, докато не се забележи равновесие при диетата с нисък прием на сол.

Ето и резултатите:

Измерван параметър ВС в началото (в равновесие) НС след 1 ден НС след 2 дена НС в края (в равновесие)
Натрий в урината (meq/24h) 217 105 59 9.9
Калий в урината (meq/24h) 83 74 85 92
Алдостерон(ng/dl) 10.4 11.7 22.5 37.4
Натрий в кръвта (meq/l) 139.3 139.0 139 137.6
Калий в кръвта (meq/l) 4.2 4.2 4.2 4.2

Как да интерпретираме тази таблица? Алдостеронът е хормон, който макар и с малко закъснение, се грижи концентрацията на натрий в тялото да не се променя. Т.е., ако си мислим, че като солим по-малко храната, то и концентрацията на сол в тялото ще намалее, вече сме в заблуда.

В предпоследния ред виждаме, че дори 20-кратно ограничаване в приема не води до забележими разлики. Колкото по-малко натрий вкарваме в тялото, толкова повече алдостерон се синтезира (виж стойностите в таблицата), който блокира изхвърлянето на натрия от отделителната система.

Обратното също важи. Ако прекалявате със солта, бъбреците ви ще се погрижат загубата да бъде увеличена, като накрая пак ще свършите със същата концентрация в кръвта.

Кратко допълнение

Солта е много важна за оптималното функциониране на организма. Освен този здравен аспект, не забравяйте, че тя е важна и за мускулите. Влияе върху глюкозния метаболизъм и е важна за кръвното налягане и водния баланс. Без достатъчно налягане мускулите никога няма да изглеждат обемни и напомпани.

Това е и част от причините някои културисти да изглеждат плоски на състезание и да не могат да се напомпат за позите - незнание по въпроса със солта. И всичките въглехидрати на света не могат да уплътнят мускул при дефицит на натрий и налягане в кръвоносните съдове.

Извод

Умерен и сравнително еднакъв прием на сол е оптимално за повечето хора. Вариране количествата на сол с цел промяна във външния вид е непродуктивна идея. Изключения има само в състезателния културизъм, и то само в последните 48 часа преди състезанието. Надявам се след тази статия да имате една грижа по-малко.

Използвани източници

Още съдържание по темата
Креатин-прием-на-креатин-видови-и-ползи
Креатин: прием на креатин, видови и ползи
Колко-е-нужно-за-да-предозирам-част-2
Колко е нужно, за да предозирам? (част 2)

Какви са наистина опасните дози на минералите?

Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow