Дневен план за навициСвали сега 

Кремовете за отслабване - мит или средство с реален ефект

Кремовете за отслабване - мит или средство с реален ефект

Независимо как ще ги наречем – оформящи, изглаждащи, за отслабване или антицелулитни, всички те попадат в една група – кремове, предназначени за постигането на по-добра фигура.

Можем ли обаче да разчитаме на тези продукти, че ще свършат чудеса с нас? Мит ли е ефектът им или ползите са съществуващи, но при наличието и на други условия?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво ще научиш?

 • Защо кремовете сами по себе си не са вълшебни продукти;
 • Какво представляват "кремовете за отслабване"';
 • Работещи ли са наистина кремовете за отслабване;
 • Можем ли да постигнем резултати от употребата на крем за отслабване - какво казват изследванията;
 • Защо е важно да се проучват съставките на продуктите.

Сам по себе си кремът не е вълшебен продукт

Темата за сваляне на тегло е пълна със съпътстващи я митове – както при хранителните добавки, предназначени за подпомагане на отслабването, така и при козметичната индустрия и в часност кремовете за тяло, които ни помагат да се отървем от целулита.

В действителност съществуват хора, които вярват, че купуването на продукт Х е достатъчно.

Да се мажеш с крем, докато успоредно водиш застоял начин на живот с небалансирано и прекомерно хранене, очаквайки, че излишните килца просто ще се стопят е добър начин да си хвърлиш парите на вятъра.

Защо тогава, ако рецептата е добре известна, да даваш пари за кремове, лосиони и хранителни добавки? Добър въпрос!

Отговорът е колкото кратък за общия случай, толкова и дълъг, ако го отнесем до конкретен човек.

Накратко – ако полагаш необходимото старание по отношение на движението и храненето, ако имаш търпение и си постоянен в добрите си навици, кремове за отслабване няма да са ти нужни.

Тъй като обаче козметологията се развива непрекъснато и с напредване на науката се появяват нови формули, които биха могли да имат ефект, закупуването на кремове, стига човек да иска и да може да си го позволи, е удачно с цел подпомагане на по-бързи и добри резултати, но при вече наличен подходящ режим.

Това обаче не означава, че няма да постигнете целите си без каквито и да било мазила.

Какво представляват „кремовете за отслабване“

Ако трябва да бъда честна, не харесвам определението „кремове за отслабване“, но то до такава степен е навлязло в употреба и толкова ясно обобщава влизащите в групата продукти, че за целта на статията ще го употребя и аз.

Тези кремове са проектирани да редуцират телесна мазнина. Често ще срещнете в описанието им, че се абсорбират чрез кожата и прониквайки, изгарят мазнината и пречат на образуването на целулит.

Начинът на прилагане е прост – чрез масажни движения върху проблемните области, препоръчително два пъти на ден. Масажирането помага на съствките на крема да влязат в кръвообращението. Намаляват размера на мастните клетки като временно ги дехидратират.

Усещането от крема е леко парещо, но това се предполага, че е признак на работещо действие.

Но действат ли наистина ли кремовете за отслабване?

Въпросът е труден, защото отговорът не е еднозначен.

Някои хора твърдят, че рабоят, докато други смятат, че са загуба на пари.

Привържениците на тезата, че кремовете работят, изхождат от съставките на продукта, които макар и да варират, са избирани по начина им на действие и сами по себе си имат потенциални ползи.

Ако разгледате няколко различни крема, ще забележите съдържание на различни съставки в различни комбинации и съотношения.

Те най-често са:

 • шафран;
 • мента;
 • какао;
 • евкалипт;
 • масло от сладък бадем;
 • оризови трици;
 • жълт кантарион;
 • жожоба;
 • екстракт от див кестен;
 • ананас;
 • гуарана;
 • кафе;
 • гликолова и салицилова киселина;
 • камфор;
 • метил никотинат;
 • морска сол.

Целта на всички тях е да се улеснява разграждането на мазнините и изхвърлянето им от мастните клетки, да се отстраняват токсините и да се стимулира отделянето им.

Колагенът, или т.нар. еликсир на младостта, здравето и красотата, е козметичен препарат, въздействащ върху причините за стареенето и остаряването на кожата. Той е често срещана съставка в кремовете за отслабване. За съжаление обаче проучванията, които наблюдават ефекта на колагена върху бръчките са прекалено оскъдни, макар и да може да се заяви, че има обективни подобрения. Повече по темата за колагена сме споделили тук.

Докато някои потребители твърдят, че виждат резултати, други категоризират кремовете за отслабване и против целулит като измама, защото често рекламата им е съпътствана с „незабавни резултати“.

Тъй като хората са различни, вероятно кремовете могат да работят за едни и да са напълно безполезни за други. Нека не забравяме две важни неща – всеки продукт може да варира значително на база съставките си и, по-важното, основно влияние има начинът на живот, в това число спортуването и храненето.

Какво казват изследванията

Въпреки че е необходимо да се проведат повече такива, все пак съществуват някои изследвания, от които може да се направят изводи за ефективността на кремовете.

Целта на едно от проучванията (1) е да определи колко работещо би било да се комбинира новоразработен продукт за отслабване с персонализирано хранене, което не се основава на ограничаване на калориите.

Участниците са 50 жени на възраст 18-45 години, с ненаднормено тегло и BMI (интекс телесна маса) между 20 и 27, които желаели да намалят целулите и да подобрят състоянието на кожата си. Проучването е моноцентрично рандомизирано дясно/ляво сравнително изследвание, като целта му е да се оцени ефективността на нов крем за отслабване, съчетан с балансирана, но не нискокалорична диета.

Участниците отговорили на въпросник и след консултация с диетолог, им бил изготвен хранителен план, а препоръките за корекции в енергийния прием бил в зависимост от поведението и начина на живот на веки един от тях.

Тестовият продукт съдържал 5% кофеин и екстрат от богатия на флавоноиди индийски лотос и приложението му върху кожата било 2 пъти дневно в продължение на 4 седмици в района на бедра и седалище, но само от едната страна (лява или дясна, в зависимост от участника).

Резултатите били намаляване на целулита и от двете страни на участниците, но значително по-голям успех се наблюдавал върху третираната с продукта страна.

Това показва, че съветите и корекциите в начина на хранене са допринесили за намаляване на целулита, но допълнителни ползи и ефект върху „портокаловата кожа“ се наблюдава в съчетание с подходящ продукт, нанасян локално.

Като много голям недостатък на проучването отчитам факта, че не са водени записки относно конкретния калориен прием на участниците преди и по време на изследването, както и това, че основен спонсор е компанията L’Oreal.

Друго клинично проучване (2) разглежда ефективността на кремове за отслабване с 3.5% съдържание на водноразтворим кофеин и ксантини.

Участниците са 15 здрави жени с видим целулит на бедрата и вътрешната част на ръцете. Изключени били лица, които в последните 6 меесца са приемали медикаменти или други неща, които биха могли да резултират върху метаболизма на мазнините, както и такива с кожни заболявания и бременни/кърмещи жени.

Кремът се прилагал два пъти на ден върху зоните на бедра и вътрешна част на ръцете в областта на трицепса, а продължителността била 6 седмици.

Четиринадесет от участниците завършили цялото проучване, 1 бил изключен поради загуба на тегло от 5 кг. Средната възраст била 38.8 години (25-51 годишни жени).

Средното телесно тегло в началото, на трета и шеста седмица било съответно 63.49, 63.71 и 63.71 кг. Целулитат, според стандартизирана визуална скала за оценяване, бил оценен от 3 независими изследователи и отбелязал значително подобрение за курса от 6 седмици.

Средните обиколки също намаляли значително – с 0.7 см или 1.7%  при бедрата и 0.8 см или 2.3% при горната част на ръката, сравнено с контролното измерване в началото на проучването.

Кремовете за отслабване

Проучвайте съставките на продуктите

Целулитът е естествен косвен ефект от разположението на дермата спрямо мастната тъкан. Дали се вижда и как изглежда са други теми на разговор.

Затова самостоятелното им прилагане не е най-добрият вариант, и както видяхте, специалистите съветват антицелулитната козметика да се използва комбинирано, като се съчетава антицелулитен/отслабващ крем в комбинация с подходящ хранителен режим, физическа активност и масаж.

За  постигане на най-голям ефект от антицелулитната козметика е добре тя да се използва през нощта, защото по това време на денонощието кожата е най-отпусната и най-лесна за проникване.

Възможни са и преки негативни последици от използването на антицелулитните кремове. Интересът към андрогенни и анаболни вещества е все по-голям. Безконтролното им използване обаче може да доведе до тежки странични ефекти.

В конкретно изследване на Дрезденския дерматологичен институт са наблюдавани пет пациента (две жени и трима мъже) с различни форми на нежелана реакция. Пациентите са идентифицирани при търсене на медицинска помощ и съвет. Сред нежеланите лекарствени реакции е посочено и мутиране на гласа поради локална употреба на антицелулитен крем със съдържание на въпросните вещества.

На база и на другите получени резултати е достигнато до извода, че използването на андрогенни и анаболни вещества може да предизвика значителни неблагоприятни последствия.  

Затова, ако сте решили да закупите продукт, четете, интересувайте се, проучвайте и помнете, че намаленият прием на калории, увеличената физическа активност и воденето на здравословен начин на живот са ключ към прекрасен външен вид и добро самочувствие, а ако добавим и антицелулитен крем, си гарантираме в по-висока степен еластична и нежна кожа, но кремът е козметичен помощник, а не ефективно решение.

Какво да взема със себе си от тази статия

По пътя към по-добра фигура и по-здрава кожа с намален целулит най-верните ви помощници са: балансирано хранене с подходящ калориен прием, достатъчно и подходящо движение, качествен сън и добра хидратация.

Сами по себе си това е достатъчна формула за успех.

Добавянето на крем за отслабване би могло да има допълнителен ефект, стига да е продукт с доказано работещи съставки, но това е въпрос на личен избор, финанси и желание. Не е и не би следвало да е задължителен елемент в борбата с целулита.

Използвани източници

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Всичко-за-целулита-какво-представлява-и-как-да-се-отървем-от-него
Всичко за целулита - какво представлява и как да се отървем от него
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow