Всичко за целулита - какво представлява и как да се отървем от него

Всичко за целулита - какво представлява и как да се отървем от него

Един от най-големите страхове и врагове на жените – целулитът.

Почти всички жени, рано или късно се сблъскват с този проблем, а за съжаление към днешна дата все още няма гарантирано и същевременно дългосрочно решение за справяне с него.

За сметка на това в интернет може да се намерят какви ли не “магически” предложения обещаващи гарантираното му премахване, oт специални диети и упражнения до скъпи, високотехнологични процедури.

В тази статия ще разгледаме какво всъщност представлява целулитът и какво може да се направи, за да се отървете от него.

В тази статия ще научите, че:

 • Целулитът е заболяване на архитектурата на човешката мастна тъкан и кожа.

 • Целулитът се характеризира с промени по повърхността на кожата, която и придава вид на портокалова кора, откъдето произлиза и терминът портокалова кожа.

 • Все още липсва достатъчно информация за същността на целулита и методите за справянето с него.

Какво е целулит?

Терминът целулит произхожда от френската медицинска литература отпреди повече от 150 години (1,2)⁠.

Целулитът може да се срещне и под редица други наименования, като например:

 • adiposis edematosa,

 • status protusus cutis,

 • dermopanniculosis deformans,

 • nodular liposclerosis,

 • gynoid lipodystrophy,

 • edematofibrosclerotic panniculopathy

 • и други.

Целулит (cellulite) не бива да се бърка с целулитис (cellulitis), което макар да се изписва и звучи подобно, представлява нещо съвсем различно – бактериална инфекция. (3)⁠

Един от първите трудове, които описват особеностите на целулита, е на Alquier и Paviot от 1920 година (1,2)⁠. В него те определят целулита като невъзпалителна, комплексна клетъчна дистрофия на мезенхимната (меката) тъкан, причинена от нарушение във водния метаболизъм, водещо до пренасищане на съседни тъкани от междуклетъчни течности.

Звучи сложно, но простичко обяснено, в началото се е смятало, че нарушение във водния баланс в тялото ни води до специфично увреждане на клетките в областта, където се наблюдава целулит.

Макар към днешна дата да се знае, че водният баланс вероятно оказва минимално влияние, все още липсва ясно и конкретно научно обяснение за това какво точно представлява целулитът.

Има различни теории за произхода на “заболяването”, които ще обсъдим по-долу, но към днешна дата целулитът се описва най-често с просто описание на неговата външна характеристика.

Целулитът най-често се описва като промяна в повърхността на подкожните тъкани, които водят до образуването на множество вдлъбнатини, визуално наподобяващи кората на портокал. Това е причината другото популярно наименование за целулит да бъде портокалова кожа. (2,4,5)⁠

Други оприличават целулита визуално като извара (котидж сирене) и подобна на матрак повърхност.

Макар да няма напълно точни епидемиологични данни, повечето научни трудове твърдят, че поне 80-90% от жените в следпубертетна възраст страдат от целулит в определена степен (4,5)⁠.

При мъжете наличието на целулит е рядкост и се среща най-често при състояния характеризиращи се с дефицит на андрогени – синдром на Клайнфелтер, хипогонадизъм, кастрация и мъже страдащи от рак на простатата подложени на терапия с естроген. (5)⁠

Може би забелязахте, че когато по-горе нарекохме целулита заболяване, поставихме в кавички думичката “заболяване”.

Редица научни трудове (2,6)⁠ описват целулита като нещо нормално, като вторична характеристика на жените. Почти всички жени се сблъскват с този проблем в един или друг момент от живота си. Не по избор или по тяхно желание. От биологична гледна точка това е нещо естествено за женското тяло.

Докато преди много години повечето хора вероятно не ги е интересувало кой знае колко коя жена каква степен целулит има, то модерното ни общество е превърнало нещо нормално и често срещано, в нещо ненормално. Точно както много други неща, но това е друга тема на разговор.

Какви са причините за поява на целулит?

Какви са причините за появата на целулит все още е въпрос на дебат в научната литература. Има различни теории, но вероятно причината е комплекс от фактори, които задействат, поддържат и влошават състоянието. (2,5,7,8)⁠

Първостепенни фактори

За първостепенните фактори се смята, че стоят в основата на целулита.

Структурни и архитектурни изменения на кожата

Една от хипотезите за това какво всъщност представлява целулитът се базира на това, че тези дупчици и вдлъбнатини по кожата са следствие на пропадане на мастни клетки, което пропадане ги кара да изпъкват през междинните слоеве на кожата. (2,5)⁠

От една страна се смята, че това изпъкване на мастните клетки се случва поради отслабена структура на самата кожа.

Изменения в преградите на съединителната тъкан

От друга страна се смята, че проблемът не е само в самата кожа, а се случва и поради нарушения в съединителната тъкан около мастните клетки, в комбинация с нарушения в кръвопотока в съответната област (9)⁠.

Мастните ни клетки са разделени на отделения с помощта на прегради. При жените с наличие на цеулит, тези прегради са перпендикулярни на дермата (средният слой кожа), докато при мъжете и жените без целулит, те са пресечени.

Целулит. Прегради на съединителната тъкан.

При перпендикулярни прегради и нарушение и дегенерация в съединителната тъкан, има много по-голям риск от гореспоменатото пропадане на мастните клетки.

Различия в мастната тъкан в отделните региони на тялото

Макар на теория целулитът да може да се появи в почти всяка област от женското тяло, той се среща предимно в областта на ханша и бедрата и в малко по-малка степен в коремната област.

Според някои автори възможна причина за това са различия в мастните клетки. (2)⁠

Мастните клетки в областта на бедрата и ханша са по-големи, метаболитно по-стабилни и устойчиви на липолиза (процесът на освобождаване на мастните киселини от клетките).

В допълнение, хормонът естроген, който преобладава при жените, усилва чувствителността на мастните клетки към алфа-2 адренергичните рецептори в тях. Тези рецептори намаляват отпускането на мастни киселини от клетките. Бета-адренергичните рецептори правят обратното.

Някои данни показват, че в мастните клетките в областта на ханша, бедрата и корема при жените, преобладават алфа-2 адренергични рецептори (2)⁠.

Всичко това води до нещо, за което не е нужна лаборатория, за да бъде забелязано – повечето жени съхраняват телесни мазнини предимно в областта на ханша, бедрата и корема, а повечето мазнини и по-големите мастни клетки, в комбинация с измененията в кожата и съединителната тъкан, водят до целулит.

Смята се също, че има и други възможни разлики от биохимичен характер в мастните клетки в проблемните области.

Други изследвания обаче не намират специфична разлика в анатомията на мастните клетки. (10)⁠

Второстепенни фактори

Второстепенните фактори не бива да се пренебрегват. Просто се класифицират като такива с по-различен характер и са по-противоречиви, тъй като не всички научни данни ги подкрепят.

Нарушения в тъканното кръвоснабдяване

Смята се, че причината за целулит може да е свързана с влошаването на кожната система от кръвоносни съдове и кръвоснабдяването. (2,5,11)⁠

До този проблем се стига поради депозиране на хиперполимеризирани гликозоаминогликани по стените на кожните капиляри и вързопите от колаген и еластин.

Гликозоаминогликаните имат хидрофилни свойства и привличат вода, което води до повишена водна задръжка (едема) в кожата, мастните клетки и преградите от съединителна тъкан.

Наличната едема от своя страна води до компресия на кръвоносните съдове и хипоксия (липса на кислород).

Накратко – нарушаването на кръвоснабдяването води до промени в мастните клетки и кожата, а оттам и до появата на целулит.

Тази теория обаче не се наблюдава от всички изследвания.

Промени в нивата на възпаление

Според някои автори (2,5,11)⁠ в проблемните области се наблюдават повишени възпалителни процеси, които водят до нарушаване на кожата и нейната атрофия. Това се подкрепя от някои трудове, които наблюдават повишени нива на макрофаги и лимфоцити в направени биопсии, но в други изследвания това не се наблюдава.

Хормонални промени

Повечето автори са съгласни, че хормоналният статус в женското тяло е от голямо значение. (5,11,12)

По-конкретно се смята, че естрогенът - доминиращият полов хормон при жените, и неговите повишени нива оказват най-голямо влияние.

Вероятно това е и причината целулит да се наблюдава чак след пубертетна възраст, но не и преди това. Именно през пубертета при жените естрогенът започва да доминира.

Други, при които се наблюдава хиперестрогенизъм са бременността, приемът на противозачатъчни или хормонозаместваща терапия.

Генетично влияние

Както винаги, няма как да не се спомене и влиянието на гените. Все пак те са в основата на всичко в тялото ни.

Някои данни (11)⁠ показват, че генните вариации ACE rs1799752 и HIF1A rs11549465 в подкожните тъкани са свързани с целулита. Първият води до увеличаване на активността на ангиотензин конвертиращ ензим и нарушенията в подаването на кислород към тъканите, а вторият предпазва от хипоксия и възпаления в тъканите.

Хранене, физическа активност и ежедневие

Храненето, физическата активност и някои други аспекти от ежедневието са най-коментираните неща от широката публика по линия на целулита.

Ако потърсите в интернет информация за това какво е целулит и как да се справим с него, то няма как да не попаднете на твърдения за това как яденето на определени храни е основната причина за проблема, как яденето на други храни е решението, как определени упражнения помагат и така нататък.

Важно е да знаете, че всякаква взаимовръзка между храненето, физическата активност и ежедневието е чисто теоретична и недоказана.

Затова ако някой ви каже, че има специална храна или специално упражнение, което ще ви помогне да се справите с целулита, не му се доверявайте.

Целулитът и мастните клетки и тяхната големина определено могат да имат връзка. Повече и по-големи мастни клетки водят до по-висок риск от пропадането им и изпъкването им през кожата, особено в комбинация с нарушения в самата кожа и нишковите прегради. Затова и теориите между храненето и физическата активност се базират най-вече на това как те могат да повлияят върху мастните клетки.

По отношение на храненето например, в някои трудове (2,5)⁠ се загатва, че консумацията на прекалено много въглехидрати води до поддържане на по-високи нива на инсулин, той стимулира липогенезата (съхранението на мазнини в мастните клетки), а повишеното количество телесни мазнини води до влошаване на целулита.

В днешно време обаче се знае, че не въглехидратите са виновни за наднорменото тегло и напълняването.

На места (8)⁠ се споменава, че вредни навици като пушенето, консумацията на алкохол и заседналият начин на живот могат да окажат влияние.

Пушенето например може да намали концентрацията на кислород в тъканите и да доведе до образуването на свободни радикали, които да влошат качеството на различните тъкани в кожата ни.

Алкохолът пък води до увеличаване на липогенезата и подобно на въглехидратите може да доведе до напълняване и повишаване на телесните мазнини.

Заседналият начин на живот се смята, че може да допринесе за появата на целулит по няколко начина:

 • намаляване на мускулната маса и увеличаване на телесните мазнини;

 • увеличена отпуснатост на мускулите и сухожилията;

 • намалено кръвоснабдяване на долната част на тялото поради прекалено заседяване и намалена мускулна работа.

С други думи, едни от основните фактори в живота, които водят до по-висок риск от наднормено тегло и затлъстяване, се явяват и като рисков фактор за целулит.

За много хора целулитът и наднорменото тегло са синоними.

В този момент е важно да уточним, че:

Целулитът и наднорменото тегло са две коренно различни неща. Наднорменото тегло не води до появата на целулит, но чисто визуално прави наличния такъв да изглежда по-лошо.

Наднорменото тегло представлява повишаване на големината на мастните клетки. Целулитът представлява най-вече нарушение в кожата и съединителната тъкан.

Целулит се среща и при жени без наднормено тегло. Просто при хората с наднормено тегло той е по-лесно забележим.

Има някои данни (2)⁠, че при хората с наднормено тегло целулитът е в по-лоша степен и се наблюдава по-слаба и нетолкова плътна съединителна тъкан в сравнение с хора с нормално тегло. Тоест, наднорменото тегло може да влоши целулита, но не е причина за неговата поява.

Както обаче ще споменем по-долу, намаляването на излишните телесни мазнини може и да е от полза.

Фактори на околната среда

Наскоро публикуван материал (13)⁠ загатва, че е възможно да има връзка и между някои неща от околната ни среда, които могат да нарушават работата на хормоналната ни система.

Пример е веществото Бисфенол А (BPA), което се използва в производствената промишленост и се среща в предмети като пластмасовите бутилки. Попадайки в организма ни в достатъчни количества, това вещество се свързва с естрогеновите рецептори, по този начин увеличавайки нивата на хормона естроген, който се смята и за една от основните причини за появата на целулит.

На този етап обаче това е само хипотеза.

Диагностициране на целулит

Има няколко различни начина, които се използват за диагностициране на целулит в научната литература:

 • чрез изображения, получени например чрез ултразвук, ЯМР;

 • чрез биомеханична оценка, например еластичност на кожата;

 • чрез оценка на кръвоснабдяването чрез лазерна доплерова флурометрия и термография;

 • фотонумерична оценка (оценка на състоянието по снимки);

 • чрез визуално наблюдение;

Целулитът се оценява най-вече според неговото състояние. (8,11,14)⁠

Най-често използваният метод за оценка на състоянието, особено извън научните изследвания, е чрез визуално наблюдение, когато субектът стои прав и/или легнал и притиска/стиска кожата си (pinching test), тъй като това изостря състоянието и помага за неговата оценка. Често се правят снимки преди и след терапията с цел оценка на нейната успешност.

Nürnberger и Müller са първите, които предлагат 3 (или 4, в зависимост от гледната точка) степенна скала за определяне на състоянието.

Скалата е следната:

 • Степен 0 – Няма наличие на вдълбнатини и трапчинки, когато субектът стои прав или лежи. Тестът на стискане води до образуването на гънки и бразди, но не и на матракоподобна повърхност.

 • Степен 1 – Кожата е гладка и няма вдлъбнатини и трапчинки, когато субектът стои прав или легнал, но при теста на ощипване се образува матракоподобна повърхност.

 • Степен 2 – Матракоподобна повърхност се наблюдава, когато субектът стои прав, но не и когато е легнал по гръб.

 • Степен 3 – Матракоподобна повърхност, вдълбнатини и трапчинки се наблюдават както при стоене прав, така и в легнала позиция. Тестът на стискане влошава нещата допълнително.

Hexsel и Dal’forno предлагат тяхна, далеч по-обективна скала, резултатът от която се базира на 4 клинични и морфологични аспекта:

 • брой видими вдлъбнатини;

 • дълбочина на вдлъбнатините;

 • морфология на повърхността на кожата;

 • степен на отпуснатост;

Всеки аспект се разделя на степени от 0 до 3, където 0 е липса на видим проблем, а 3 е най-висока степен на проблем. Сумата от степените от всички аспекти дават и крайната оценка за степента и състоянието на целулита.

Kaminer и екип опростяват тази скала като я свеждат до следната:

 • брой видими вдлъбнатини:

  • 0 – Никакви

  • 1 – Малко (по-малко от 4 броя)

  • 2 – Умерен (между 5 и 9 броя)

  • 3 – Висок (над 10 броя)

 • Средна дълбочина на вдълбнатините:

  • 0 – Никаква

  • 1 – Малка (1-2 мм)

  • 2 – Умерена (3-4 мм)

  • 3 – Висока (повече от 5 мм)

Сборът от двете оценки (брой + дълбочина на вдълбнатините) дава крайния резултат:

 • 0 – Няма наличие на целулит; Степен 0.

 • 1-2 – Слабо наличие на целулит; Степен 1.

 • 3 – Умерено наличие на целулит; Степен 2.

 • 4-5 – Сериозно наличие на целулит; Степен 3.

Как да се отървем от целулита?

В интернет могат да се срещнат редица методи за справянето с портокаловата кожа, кои работещи, кои не.

Може би най-разпространените съвети се състоят в преразглеждане на хранителните навици и физическата активност. Някои обещават магически ефекти при консумация на определени храни или изпълнението на специални упражнения.

От друга страна се предлагат и редица по-модерни технологични решения струващи немалко пари.

Поради естеството на целулита, методите за справяне с него целят най-вече поправката и заздравяването на дермата и съединителната тъкан, както и връщането на изпъкващите мастни клетки обратно в по-дълбоките слоеве на кожата, под дермата (същинската кожа). (5)⁠

За съжаление научните данни към момента показват, че наличните методи за справяне с целулита имат, в най-добрия случай, лек до умерен ефект, който на всичкото отгоре е и краткосрочен.

Важно е да отбележим също, че научните експерименти тестващи ефективността на различни методи за справяне с целулита, страдат от сериозни недостатъци. (4,11,15,16)⁠

Част от по-често срещаните недостатъци са:

 • Малък брой изследвани субекти - води до ниска статистическа сила, съответно трудност за намиране на статистически значим ефект;

 • Липса на контролни групи – експериментите с високо качество и методология почти винаги имат контролна група;

 • Неадекватно “заслепяване” на изследователите – заслепяването (blinding) на научните изследвания е важно, за да се намали рискът от предразсъдъци;

 • Липса на статистически анализ – необходим, за направата на обективни изводи за ефективността.

Голяма част твърдения и заключения за ефективността на дадени методи за справяне с целулита се правят на база снимки “преди-след” и измерване на обиколката на третираните крайници с шивашки метър и оценка на задоволителността от ефекта на субектите.

Затова дори и по-долу да споменем, че дадена терапия се смята за ефективна и има положителни научни данни зад гърба си, то надеждността на тези данни е под въпрос.

Терапия с радиовълни

Радиовълните използват електрически ток, който нагрява дермата и подкожните тъкани. По този начин, чрез радиовълни се цели стимулиране на синтезирането на нов колаген, стимулирането на фибробластите (клетките в съединителната тъкан, които произвеждат колаген) и стягане на кожата. (4,6,11,15,17–19)⁠

Твърди се също, че радиовълните имат способността да стимулират и апоптозата (умирането) на мастните клетки в третираната област.

Същестуват три основни типа устройства използващи радиовълни:

 • униполярни (например ThermaCool или Thermage)

 • биполярни (например Accent XL)

 • триполярни (например TriPollar или Apollo)

Разликата между тях е в дълбочината, която достигат термичните вълни. Униполярните достигат най-дълбоко.

Методът за справяне с целулита чрез радиовълни обикновено се комбинира с други от останалите, които ще споменем (20)⁠.

За съжаление данните са малко и противоречиви. Терапията с радиовълни не се смята за особено ефективна и надеждна (17,21)⁠.

Терапия с инфрачервена и интензивно пулсираща светлина

Инфрачервената светлина има подобен метод на действие като радиовълните – нагрява кожата и нейните слоеве, което води до денатурация (разпад) на колагена, последвано от неговото свиване и стягане. Това води и до стягане и заздравяване на кожата.

Интензивно пулсиращата светлина се базира на твърдението, че този метод стимулира синтезирането на колаген и заздравява дермата.

Предвид това, че тези методи действат предимно върху повърхностните слоеве на кожата, ефективността е незначителна. (11)⁠

Терапия с лазери

Подобно на предишните методи, механизмите на действие на лазерите също се състоят в стимулиране на синтезирането на колаген. Включително се смята, че стимулира и липолизата (отпускането на мастните киселини от мастните клетки). (22)⁠

Лазерите също често се комбинират с други методи, например сукция и механичен масаж. Пример за такова устройство е TriActive, производство на Deka Lasers.

Макар да има някои интересни и положителни данни, терапията се нуждае от допълнително проучване за определяне на ефективността. (15,17,21)⁠.

Терапия с ултразвук

Използването на фокусиран ултразвук води до частични мирко щети в повърхностната мускулно-апоневрозна система. Това от своя страна води до денатурация на колаген и последващо стягане и заздравяване на тъканите.

Смята се също, че води и до нарушаване на клетъчната стена на мастните клетки, водещо до намаляване на обема на мастната тъкан.

Според скорошно ревю на наличната научна литература, терапията с ултразвук може да бъде ефективна. (23)⁠

Терапия с акустични вълни

Механизмът на действие на акустичните вълни за третиране на целулита се базира на подобряване на кръвопотока и метаболизма, стимулиране на неоваскуларизацията (разрастване на кръвоносните съдове) и клетъчна пролиферация (разрастване на клетките). (24)⁠

Акустичните вълни се използват широко и успешно и в урологията с цел разбиване на камъни в бъбреците. При третирането на цеулит, акустичните вълни нарушават клетъчните стени на мастните клетки, стимулират липолизата, подобряват локалното кръвообращение и активират лимфен дренаж.

Също, стимулират синтезирането на колаген и еластин, което подобрява здравината и еластичността на кожата.

Макар да звучи силно ефективно, данните за ефективността не са особено положителни. (21)⁠

Екстракорпорална шоково-вълнова терапия

Шоково-вълновата терапия намира широко приложение и в рехабилитацията за третирането на мускулноскелетни заболявания.

Шоково-вълновата терапия се характеризира с генерирането на импулси с високо налягане за определено време, образувайки вълни от механично налягане, което води до кавитация (образуване на празни пространства) в течностите и увеличаване на температурата в третираното място.

Това активира и основните механизми на действие на шоково-вълновата терапия при третиране на целулит, основно базирани на подобряване на еластичността на кожата.

Данните показват, че този метод може да бъде ефективен, поне в краткосрочен план. (25–27)⁠

Терапия чрез отслабване

Поради естеството на целулита, отслабването и редуцирането на телесните мазнини е логичен избор за справяне с портокаловата кожа.

По-големите мастните клетки в следствие на наднормено тегло и затлъстяване влошават значително целулита и предвид факта, че видът на портокалова кожа се дължи на пропадането мастните клетки през кожата, то тяхното свиване и намаляването на техния обем би следвало да подобри нещата.

Данните показват, че в голяма степен отслабването и редуцирането на телесните мазнини дават значителен положителен ефект… при някои хора. При други влошава нещата.

В експеримента на Smalls и екип (28), от 26 отслабнали жени, при 17 е имало значително подобрение, докато при 9 е имало влошаване на състоянието.

Организаторите на експериемента не са сигурни за точната причина, но предполагат, че факторът довел до този резултат е еластичността на кожата. При жените, чиито целулит се е влошил, след отслабването се е наблюдавало значително отпускане на кожата, докато при останалите не.

Макар да не е ясна каква е връзката, се отбелязва също, че в сравнение с жените, чиито целулит се е влошил, жените с положителен ефект са стартирали с по-висок индекс на телесната маса (BMI) и са намалили значително повече общо си тегло и процента телесни мазнини.

Терапия чрез ендермология

Ендермологията датира още от 1990 година и се базира на тогавашна теория, че причината за появата на портокалова кожа са промени в кръвоносната и лимфната система.

Макар теорията и до ден днешен да не е доказана и данните за ефективността да са силно противоречиви, ендермологията все още се преглага като възможно решение.

Чрез специално масажиращо устройство, кожата се придърпва и защипва между два ролера, които започват да се въртят и мачкат. Точно както се меси тесто с помощта на точилка.

Твърди се, че този метод води до лимфен дренаж (стимулиране на лимфния поток) и подобряване на архитектурата на кожата, оттам и до подобряване на целулита.

Научните данни към момента са изключително ненадеждни. (5,15,22)⁠

Терапия чрез липосукция

Липосукцията вероятно е позната терапия на повечето от вас. Това е популярен метод за оперативно намаляване на телесните мазнини.

По отношение на целулита данните не са особено положителни, тъй като методът обработва предимно подкожната мастна тъкан, без тази в по-повърхностните слоеве.

Като отрицателен фактор се смята и наличието на кожна некроза в следствие на намаляване на кръвоносните съдове при по-задълбочена процедура.

Липосукцията не е препоръчителен метод за справяне с целулита. (5,15,22)⁠

Терапия чрез субцизия

Субцизията е друг хирургичен метод от далечната 1995 година, който се ползва и до днес.

При субцизията ретикулярната дерма се освобождава от връзването на фиброзната септална летна в подкожната мастна тъкан. Това води до по-гладка топография на кожата. (14)

Субцизията се изпълнява изцяло ръчно или чрез асистенция от вакуумни и лазерни машини.

Данните показват, че традиционната субцизия е сравнително ефективен метод за справяне с целулита, но липсват данни за ефективността в дългосрочен план. Отделно, при традиционната субцизия се наблюдават и странични ефекти като едема, дискомфрот, болка, натъртвания, набръчкване на кожата. (5)⁠

Отскоро, нова технологична система за извършване на субцизия е одобрена от FDA, която намалява страничните ефекти и първоначалните тестове показват ефективност до 3 години след процедурата. (17)⁠

Мезотерапия

Мезотерапията представлява подкожно инжектиране на различни вещества, като например:

 • колагенази;

 • хиалуронидази;

 • кофеин;

 • л-карнитин;

 • аминофилин;

 • фосфатидилхолин;

 • микросфери с калциев хидроксиапатит;

 • и други.

Идеята зад мезотерапията е тези вещества да активират липолизата (отпускането на мастните киселини от мастните клетки) и да подобрят структурата на съединителната тъкан.

За съжаление данните зад мезотерапията са малко и методът не може да се счита за особено надежден. (15)⁠ Някои трудове отбелязват също, че безопасността на този тип терапия и инжектираните вещества не е напълно установена. (29)⁠

Локално мазане с козметични продукти

Методът на действие и съдържащите се вещества в повечето предлагани мехлеми, гелове и други козметични продукти на пазара, са подобни на тези при мезотерапията.

Основната разлика между двете терапии е най-вече, че при мезотерапията тези вещества се инжектират под кожата, а мехлемите и геловете се нанасят върху нея.

Наличните изследвания страдат от сериозни методологични недостатъци и техен анализ показва минимална ефективност, изразяваща се най-вече в намаляване на обиколката на бедрата с 0.46 см, което трудно може да се изтълкува какво означава този резултат на практика, визуално. (30)

Други изследвания пък поставят под въпрос безопасността на подобни продукти като докладват за алергични реакции при 25% от изследваните продукти. (31)⁠

Фармакологични терапии

В тази категория се включва много голям набор от вещества, приемани най-вече под формата на хранителна добавка.

Според систематично ревю (21)⁠ разглеждащо 67 клинични изследвания за контрола върху целулита, най-честите използвани вещества са:

 • Екстракт от грозде;

 • Гинко билоба;

 • Centella asiatica;

 • Жълта сладка детелина (Mellilotus officinalis)

 • Fucus vesiculosus;

 • Рибено масло;

 • Масло от пореч;

Други използвани вещества са:

 • Различни алкалоиди, като кофеин, йохибмин;

 • Различни билки (32)⁠;

 • Ретиноева киселина;

 • Специфични колагенови пептиди; (33)

Карбокситерапията също е друг популярен фармакологичен метод, подобен на мезотерапията. Този тип терапия се използва и като следоперативно лечение при липосукция, като средство за подмладяване на кожата по лицето и тялото, при разширени микро-вени, за намаляване на белези и стрии.

Карбокситерапията е специална нехирургична процедура, при която чрез специална машина, в кожата се поставя въглероден диоксид, който след това навлиза в кръвта.

Повишените нива на въглероден диоксид (хиперкапния) в кръвта намаляват локалното pH, а това от своя страна води до значителна вазодилация (разширяване на кръвоносните съдове).

Според някои експерти, при целулит карбокситерапията действа на няколко нива:

 • подобрява кръвотечението и лимфните потоци, което източва задържаните течности в третираните места;

 • подобрява кожата, възвръща еластичността и, намалява отпускането, което е типично при целулит;

 • намалява съхранените мазнини, което от своя страна подобрява портокаловата визия на кожата;

 • намалява фиброзата (натрупване на излишък от съединителна тъкан).

Криолиполиза

Представлява контролирано замразяване на подкожните тъкани с цел намаляване на обема на мастните клетки.

Методър е одобрен от FDA и има редица данни, които подкрепят ефективността и безопасността на криолиполизата за намаляване на телесните мазнини (34–36)⁠, но все още терапията не е изследвана специфично за подобряване на целулита.

Масаж

Масажът е един от най-старите използвани методи за подобряване на целулита и елиминиране на вида на портокалова кожа. Едва ли има човек, който да не е чувал за прословутите антицелулитни масажи, които се предлагат от много студиа за красота.

Идеята зад масажа като средство за справяне с портокаловата кожа е способността му да подобрява лимфния поток, кръвообращението и да намалява водната задръжка в тренираните области.

Най-често се извършва ръчно, но могат да се използват и специални устройства.

Макар да има някои данни, които подкрепят масажа като ефективен (37,38)⁠, данните са с ниско качество и страдат от изброените недостатъци на изследванията за целулита.

Ревю на наличната научна литература от Luebberding и екип от 2015 година показва, че методът не може да се смята за надежден предвид слабите научни данни към момента. (21)⁠

Отделно, изводите от научните изследвания просто няма как да се приложат конкретно за масажите в салоните и студиата за красота. За разлика от някои от терапиите разчитащи на различни технологии, то масажът, особено ръчният, не е стандартизиран, съответно всеки може да има различен подход с неясна ефективност.

Вибрация на цялото тяло

Както и името подсказва, това е метод, при който чрез различни машини и приспособления се прилагат сили, които карат тялото да вибрира.

В научната литература може да срещнете метода да се изследва за какви ли не неща, но специално за справянето с целулита, към момента има само едно изследване, което го тества самостоятелно (39)⁠, и едно, което го тества в комбинация с лазерна терапия (40)⁠.

Данните обаче са изключително слаби и недостатъчни на този етап. Самостоятелният експеримент открива подобрение само на база визуална оценка на “заслепени” наблюдатели и личната оценка и преценка на изследваните субекти, а комбинираното изследване няма как да докаже ефективността на метода с вибрации, тъй като използваните лазери са смущаващ фактор.

В заключение

Заключението може би няма да се хареса на мнозина от четящите търсещи решение за справянето с тази досадна портокалова кожа.

Макар целулитът да присъства в научната литература вече десетки години, на този етап все още няма данни за наистина ефективен метод за неговото (постоянно) заличаване.

Зад голяма част от разгледаните по-горе методи и терапии могат да се срещнат експерименти подкрепящи ефективността им, но всички те страдат от сериозни недостатъци.

За нито един метод не е ясна ефективността в дългосрочен план, а специализираните услуги на пазара струват немалко пари. Дори и даден метод да има ефективност в краткосрочен план, то за дългосрочно решение вероятно терапията ще трябва да се повтаря многократно, което го прави недостъпен за много хора.

Ние в екипа на BB-Team смятаме, че може би най-разумно е да не се позволява натрупването на твърде много излишни телесни мазнини, не защото те са основната причина за появата на целулит, а защото влошават и обострят вече наличния такъв.

При наличие на наднормено тегло и затлъстяване, качественото отслабване е разумният подход. Не е гарантирано решение, като гореспоменатите изследвания дори показват, че има риск и от влошаване на нещата, но няма как да се разбере, ако не се опита.

Под “качествено отслабване” разбирайте такова, при което няма загуба на мускулна маса, по възможност дори покачването на допълнителна такава. Това ще допринесе за онази стегната визия, която много дами търсят. Може би това ще подобри състоянието на целулита.

И не на последно място по важност, пълноценното хранене е нещо, към което според нас е разумно да се придържате.

Набавянето на всички важни хранителни вещества, необходими за оптималното функциониране на организма, съответно и поддържане на здравето на кожата, ако не да предотврати появата на целулит, то може би ще успее да подобри състоянието му или сведе пораженията до минимум.

Научи още
Използвани източници
 1. Scherwitz C, Braun-Falco O. So-Called Cellulite. J Dermatol Surg Oncol. 1978 Mar 1;4(3):230–4.
 2. Khan MH, Victor F, Rao B, Sadick NS. Treatment of cellulite. J Am Acad Dermatol. 2010 Mar;62(3):361–70.
 3. Cellulitis | NHS inform [Internet]. [cited 2019 Jun 25]. Available from: https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/skin-hair-and-nails/cellulitis
 4. Zerini I, Sisti A, Cuomo R, Ciappi S, Russo F, Brandi C, et al. Cellulite treatment: a comprehensive literature review. J Cosmet Dermatol. 2015 Sep;14(3):224–40.
 5. Avram MM. Cellulite: a review of its physiology and treatment. J Cosmet Laser Ther. 2004 Dec 12;6(4):181–5.
 6. Gold MH. Cellulite - an overview of non-invasive therapy with energy-based systems. JDDG J der Dtsch Dermatologischen Gesellschaft. 2012 Aug;10(8):553–8.
 7. Tokarska K, Tokarski S, Woźniacka A, Sysa-Jędrzejowska A, Bogaczewicz J. Cellulite: a cosmetic or systemic issue? Contemporary views on the etiopathogenesis of cellulite. Adv Dermatology Allergol. 2018 Oct;35(5):442–6.
 8. Rossi AB, Vergnanini AL. Cellulite: a review. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2000 Jul;14(4):251–62.
 9. Hexsel DM, Abreu M, Rodrigues TC, Soirefmann M, Do prado DZ, Gamboa MM lima. Side-By-Side Comparison of Areas with and without Cellulite Depressions Using Magnetic Resonance Imaging. Dermatologic Surg. 2009 Oct;35(10):1471–7.
 10. Hexsel D, Siega C, Schilling-Souza J, Porto MD, Rodrigues TC. A Comparative Study of the Anatomy of Adipose Tissue in Areas with and without Raised Lesions of Cellulite Using Magnetic Resonance Imaging. Dermatologic Surg. 2013 Dec;39(12):1877–86.
 11. Pérez Atamoros FM, Alcalá Pérez D, Asz Sigall D, Ávila Romay AA, Barba Gastelum JA, Peña Salcedo JA, et al. Evidence‐based treatment for gynoid lipodystrophy: A review of the recent literature. J Cosmet Dermatol. 2018 Dec 30;17(6):977–83.
 12. Leszko M. Cellulite in menopause. Menopausal Rev. 2014 Oct;5(5):297–304.
 13. Mazioti M. The potential role of endocrine disrupting chemicals in cellulite. Med Hypotheses. 2018 Jul;116:132–5.
 14. Friedmann D, Vick G, Mishra V. Cellulite: a review with a focus on subcision. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2017 Jan;Volume 10:17–23.
 15. Khan MH, Victor F, Rao B, Sadick NS. Treatment of cellulite. J Am Acad Dermatol. 2010 Mar;62(3):373–84.
 16. Wassef C, Rao BK. The science of cellulite treatment and its long-term effectiveness. J Cosmet Laser Ther. 2012 Apr 28;14(2):50–8.
 17. Sadick N. Treatment for cellulite. Int J women’s dermatology. 2019 Feb;5(1):68–72.
 18. Alizadeh Z, Halabchi F, Mazaheri R, Abolhasani M, Tabesh M. Review of the Mechanisms and Effects of Noninvasive Body Contouring Devices on Cellulite and Subcutaneous Fat. Int J Endocrinol Metab. 2016 Jul 3;14(4):e36727.
 19. Peterson JD, Goldman MP. Laser, Light, and Energy Devices for Cellulite and Lipodystrophy. Clin Plast Surg. 2011 Jul;38(3):463–74.
 20. Kapoor R, Shome D, Ranjan A. Use of a novel combined radiofrequency and ultrasound device for lipolysis, skin tightening and cellulite treatment. J Cosmet Laser Ther. 2017 Jul 4;19(5):266–74.
 21. Luebberding S, Krueger N, Sadick NS. Cellulite: An Evidence-Based Review. Am J Clin Dermatol. 2015 Aug 5;16(4):243–56.
 22. Van Vliet M, Ortiz A, Avram MM, Yamauchi PS. An assessment of traditional and novel therapies for cellulite. J Cosmet Laser Ther. 2005 Mar 12;7(1):7–10.
 23. Juhász M, Korta D, Mesinkovska NA. A Review of the Use of Ultrasound for Skin Tightening, Body Contouring, and Cellulite Reduction in Dermatology. Dermatologic Surg. 2018 Jul;44(7):949–63.
 24. Hexsel D, Camozzato FO, Silva AF, Siega C. Acoustic wave therapy for cellulite, body shaping and fat reduction. J Cosmet Laser Ther. 2017 Apr 3;19(3):165–73.
 25. Knobloch K, Kraemer R. Extracorporeal shock wave therapy (ESWT) for the treatment of cellulite – A current metaanalysis. Int J Surg. 2015 Dec;24(Pt B):210–7.
 26. Angehrn F, Kuhn C, Voss A. Can cellulite be treated with low-energy extracorporeal shock wave therapy? Clin Interv Aging. 2007;2(4):623–30.
 27. Modena DAO, da Silva CN, Grecco C, Guidi RM, Moreira RG, Coelho AA, et al. Extracorporeal shockwave: mechanisms of action and physiological aspects for cellulite, body shaping, and localized fat—Systematic review. J Cosmet Laser Ther. 2017 Aug 18;19(6):314–9.
 28. Smalls LK, Hicks M, Passeretti D, Gersin K, Kitzmiller WJ, Bakhsh A, et al. Effect of Weight Loss on Cellulite: Gynoid Lypodystrophy. Plast Reconstr Surg. 2006 Aug;118(2):510–6.
 29. Rotunda AM, Avram MM, Avram AS. Cellulite: Is there a role for injectables? J Cosmet Laser Ther. 2005 Jan 12;7(3–4):147–54.
 30. Turati F, Pelucchi C, Marzatico F, Ferraroni M, Decarli A, Gallus S, et al. Efficacy of cosmetic products in cellulite reduction: systematic review and meta-analysis. J Eur Acad Dermatology Venereol. 2014 Jan;28(1):1–15.
 31. Sainio EL, Rantanen T, Kanerva L. Ingredients and safety of cellulite creams. Eur J Dermatol. 2000 Dec;10(8):596–603.
 32. Hexsel D, Orlandi C, Zechmeister do Prado D. Botanical extracts used in the treatment of cellulite. Dermatol Surg. 2005 Jul;31(7 Pt 2):866–72; discussion 872.
 33. Schunck M, Zague V, Oesser S, Proksch E. Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. J Med Food. 2015 Dec;18(12):1340–8.
 34. Lipner SR. Cryolipolysis for the treatment of submental fat: Review of the literature. J Cosmet Dermatol. 2018 Apr;17(2):145–51.
 35. Meyer PF, Consulin MCD, Rodrigues T, Pereira AM, Lopes PCM, da Silva RMV, et al. Effects of contrast cryolipolysis on flank region adiposity: Case study. J Cosmet Dermatol. 2018 Dec 23;17(6):1059–62.
 36. Meyer PF, Furtado ACG, Morais SFT, de Araujo Neto LG, Valentim da Silva RM, Marcel R, et al. Effects of cryolipolysis on abdominal adiposity of women. Cryo Letters. 38(5):379–86.
 37. Lucassen GW, Sluys WLN, Herk JJ, Nuijs AM, Wierenga PE, Barel AO, et al. The effectiveness of massage treatment on cellulite as monitored by ultrasound imaging. Ski Res Technol. 1997 Aug;3(3):154–60.
 38. Bayrakci Tunay V, Akbayrak T, Bakar Y, Kayihan H, Ergun N. Effects of mechanical massage, manual lymphatic drainage and connective tissue manipulation techniques on fat mass in women with cellulite. J Eur Acad Dermatology Venereol. 2010 Feb;24(2):138–42.
 39. Cristovam DN, Botelho S, Andrade MF, Marques J, Sousa L. Whole-body vibration in the reduction of the cellulite. J Cosmet Laser Ther. 2018 Oct 9;1–8.
 40. Savoia A, Landi S, Vannini F, Baldi A. Low-Level Laser Therapy and Vibration Therapy for the Treatment of Localized Adiposity and Fibrous Cellulite. Dermatol Ther (Heidelb). 2013 Jun 23;3(1):41–52.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Тихомир Велев
Тихомир Велев

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1