Дневен план за навициСвали сега 

Ананас

Сладък и сочен деликатес с цвят на злато

Ценители твърдят, че ананасът е най-хубавият сред всички плодове и поради тази причина майката природа го е дарила с царска корона. Сочният до пръсване плод от далечните южни страни е с превъзходен вкус и с истински лечебни свойства. Плод с цвят на злато и прекрасен аромат, той ни поднася ухание и вкус на екзотика и слънце и през дългата зима нежно напомня за отминалите летни месеци.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

АнанасАнанасът(Ananas comosus) представлява тропическо растение и плод. За негова родина се приема Южна Америка, но днес ананаси се отглеждат в тропически райони като Флорида, Мексико, Куба, Хавайските острови и Филипинския архипелаг. Голямо е разнообразието на видовете ананас, но се счита, че един добър и качествен плод трябва да тежи между 800 г и 1.5 кг, листата му трябва да са свежи, зелени и лъскави, а ако са потъмнели и имат петна, това е сигурен признак, че ананасът е натъртен и излаган на ниски температури.

На световния пазар се предлагат два основни вида ананас:

 • Cayenne - плодът е с цилиндрична форма, вътрешността е бледожълта, сладка и много сочна, без семена.
 • Queen или Victoria - той е по-малък, а плодът не тежи повече от 500 г. Този вид ананас е с оранжева вътрешност, която е изключително сладка, сочна и ароматна. Особено подходящ е за приготвянето на различни десерти.

Съществува и трети вид - Red Spanish, който се намира изключително рядко и идва от Централна или Южна Америка. Този плод е с цилиндрична форма и червеникава кожа и не е толкова сладък.

Христофор Колумб е един от първите пътешественици, който успява да опита от екзотичния плод, откривайки остров Гваделупа. Според него вкусът на ананаса е сложна смес от вкусовете на пъпеш, ягода, малина и ябълка. По-късно през 17 век е разпространен из всички тропически райони по света, но намира добра почва най-вече в Африка и Азия, където днес е концентрирана по-голямата част от световното производство на ананас.

Видове продукти от ананас

 • Пресен ананас - по възможност винаги предпочитайте пресните плодове.
 • Консервиран ананас - под формата на компот или консерви, но те освен че съдържат голямо количество захар, са и с разрушени полезни ферменти.
 • Натурален сок - няма по-тонизираща напитка. Ако е приготвена от прясно изцеден ананас, е изключително богата на витамини и минерали, особено подходяща за консумация през зимните месеци.

Хранителен състав на ананаса

Ананасът е плод с изключителни диетични и вкусови качества. В зрелият ананас количеството на водата е около 80-86%, органичните киселини (като преобладаваща е лимонената киселина) представляват 0.4 до 1.2% от неговия състав, минералите и азотните вещества са съответно 0.42% и 0.48%.

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр продукт:

Белт./гр Въгл./гр Мазн./гр Холестерол Калоричност
0.540 12.630 0.120 0.000 48.000

Здравословни ползи

 • Ананасът е плод, богат на желязо, калий, калций, йод, витамини от групата В, витамин А и С, което от своя страна го превръща в идеално средство в борбата срещу ринитите и грипоподобните състояния през зимния сезон.
 • Съдържа ензима бромелин - стимулиращ храносмилането фермент, който разгражда белтъчините. Бромелинът има и някои други полезни свойства, свързани с разграждане на протеини в кръвния поток и в тъканите. Редовната консумация на ананас или прясно изцеден сок от него улеснява храносмилането и поради тази причина редица фармацевтични продукти, използвани в гастроентерологията, съдържат бромелин. От друга страна, този ензим подпомага възстановителните процеси при контузии, като натъртвания, мускулни разкъсвания, отоци. Благоприятства и лечението на разширени вени.
 • Ананасът допринася за редуцирането на теглото. Специалисти допускат възможността за поне два разтоварващи дни през седмицата с помощта на плода.
 • Влияе благотворно и върху функцията на задстомашната жлеза.

Как да изберем и съхраним ананаса?   

Ананасът е крехък плод, който може да бъде съхраняван не повече от 15 дни на стайна температура. При температури под 5ºС в плодното месо се образуват кафяви петна и той губи свойте вкусови качества. Поставен в хладилник, значително губи аромат. Ананасът не позволява да бъде подлаган на дълбоко замразяване във фризер.

При покупката на ананас трябва да знаете, че колкото по-релефни са ромбовидните люспи по кората на плода, толкова по-ароматен е той, а узрелият плод има леко червеникав отенък. Различни плодове, поставени в съседство на ананаса, значително скъсяват срока му за узряване.

Идеи за използване на ананас

 • Ананас, в комбинация с други плодове (киви, ябълка, ягоди и банани), се превръща в чудесна плодова салата. Но не бива да се забравя, че ананасът, както и кивито съдържат ензим, който разгражда желатина и прави меки плодовете в плодовата салата.
 • Като добавка към различни китайски гозби, защото парченцата ананас смекчават острия вкус на силните подправки.
 • Ананас, в комбинация с праскови и джинджифил е една наистина сочна и вкусна изненада.
 • Този плод може да бъде и добра гарнитура към различни месни блюда и сирена.

Използвани източници

 • wikipedia.org
 • fitness-bg.com
 • gotvarstvo.georgievi.net
 • сп. "Сол пипер" - 02, 2004 бр. 59
 • сп. "Сладко и солено" - 02, 2002
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow