Митове в бодибилдинга: сравнителни снимки "преди" и "след"

Научете някои тайни и трикове за заблуда при този вид снимки

Митове в бодибилдинга: сравнителни снимки "преди" и "след"

Всеки е виждал сравнителни снимки от типа "преди" и "след". Било то за тренировки, хранителни режими, добавки или нещо друго. Най-често на снимката "преди" е заснето тяло, със сравнително висок процент телесни мазнини. На снимката "след" е същият човек, но изглежда доста по-изчистен и по-мускулест. Срещат се и сравнения, където не отслабването е главна тема, а качването на мускулна маса. На първата снимка индивидът е сравнително слаб, а на втората - далеч по-мускулест и обемен.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Такива сравнителни снимки се ползват за мотивация. Някои намират в тях лична мотивация, за да се "вземат в ръце" и да се захванат със спорта и здравословния начин на живот. Друг вид мотивация е маркетинговата. Снимките, добавени на корица на диетична книга или на постер, рекламиращ добавки, целят да ви мотивират да закупите определен продукт. Виждайки впечатляващи резултати (често нереални), човек лесно се оставя да бъде подмамен в чудотворното действие на определен продукт.

Какви типове се срещат?

Общо взето, сравнителните снимки може да разделим на три категории:

  1. истински;
  2. истински, но манипулирани;
  3. измамни.

Нека разгледаме всяка категория поотделно.

Истински сравнителни снимки

Разбира се, и такива се срещат. Такива неща може да видите по форуми, или ако приятел ви изпрати собствените си снимки. В случая няма измама спрямо отбелязаните дати, няма и дигитална обработка на изображението. Няма нужда от повече обяснения.

Истински, но манипулирани

Тук вече леко излизаме от любителската категория и влизаме в бизнес джунглата. В този случай двете снимки са реални, но са сериозно изменени чрез графичен софтуер. Снимането под подходяща светлина, намазването на кожата с нещо и дигиталната обработка си казват думата. На снимките "преди" се замазва цялото изображение (blur) с цел да се изгуби съвсем дефинцията и всичко да изглежда гладко и безформено. На снимката "след" обработката е с обратна цел. Снимките са по-контрастни, добавят се допълнителни сенки за придаване обем на мускулатурата. Премахва се изцяло замазването и дори се прибавя изкуствено загрубяване на кожата за постигане на по-впечатляващ външен вид.

Измамни снимки

Тези най-често може да намерите на рекламни сайтове, банери, списания и реклами за добавки, диетични книги или подобни.

Има няколко начина да постигнем впечатляващия сравнителен ефект и тук ще разгледаме четири:

1) Повече време от указаното

Тук примерно се рекламира продукт за отслабване, който стига за 30 дена. На снимката "преди" пише "ден 1", а на снимката "след" пише "ден 30". Идеята е, че чрез споменатия продукт за един месец можете да постигнете резултата от снимката. Проблемът е, че за този резултат са трябвали не 30, а 90 дни, например.

2) Размяна на "след" и "преди"

Това е най-често срещаният тип, като този трик влиза и в другите категории (виж третата). Много често компаниите намират човек в добра форма - изчистен, мускулест и добре изглеждащ. Правят му фотосесия, връчват му определена сума и му казват един-два месеца да яде като при първо посещение на дете в сладкарница. Индивидът качва тегло, загубва дефиниция, омазнява, задържа вода и идва отново за снимка. Двете снимки се обработват и се пускат в рекламата, като единственото нужно е да разменят надписите "преди" и "след" на двете снимки.

3) Снимки в един и същи ден

Това е много интересен подход и е от най-често срещаните. Не се губи време, защото фотосесията трае само един ден и излиза евтино. Тук отново се разменят снимките "преди" и "след", но се ползват и няколко допълнителни трика, за да се постигне визуалната промяна. Ето някои от тях:

На снимката, където човекът е във форма, може да забележите, че има по-дълга коса, а ако е мъж - често е и леко небръснат. За втората снимка фризьор му скъсява косата и премахва брадата, за да е по-лесно да се заблудим, че снимките не са правени по едно и също време.

На "добрата" снимка индивидът има и допълнителен тен, който за втората част ще бъде премахнат/измит. Това е отново с цел да не разберем, че фотосесията е в един и същи ден. Тенът се постига чрез намазване или просто дигитална обработка на снимката. Допълнително към това кожата се маже с някакво олио или друг рефлектиращ крем.

А как се постига впечатляващият ефект в тялото?

За първата снимка атлетът разполага с тежести, които ползва, за да напълни мускулите си с кръв (много повторения с бързо темпо). Така те добиват обем и плътност. Често снимката се прави рано сутринта, още преди каквато и да е храна, за да изглежда коремът плосък и талията да е тясна. За снимката мускулите са стегнати, за да изглеждат по-големи и да държат типичната си форма.

След това започва забавната част. Дотук с тежестите, вече не ни трябват. Започва ядене на храни, съдържащи много въглехидрати и още повече сол. Всичко това се подкарва с газирани напитки, за да се подуе коремът максимално. Диетичните такива имат по-силна газировка, така че са още по-добър избор за целта. От въглехидратите и солта се получава временно оводняване, което е достатъчно да заглади всичко и да влоши мащабно външния вид. За предпочитане е сред храните да има млечни и бобови продукти, тъй като предизвикват газове. Загладен, преял, с подут корем и спаднали мускули, "атлетът" се снима втори път. Тук дори внимава по време на снимките да не си стяга мускулите, за да изглежда още по-безформено.

Ако се добави и дигитална обработка на снимката, то резултатите са повече от впечатляващи.

Снимката над статията е чудесен пример за умишлена трансформация само в рамките на пет часа1. Да, това наистина е снимано в един и същи ден с разлика по-малко от пет часа. Снимката отдясно е снимана първа, а по-късно - тази отляво.

4) Неупоменати забранени субстанции

Тук няма нужда от обширни обяснения. Индивидът на снимката, ползвал или неползвал съответния продукт, се е подпомогнал междувременно със стероиди, диуретици или друг допинг, за да постигне по-впечатляващ резултат. Това после не се споменава в рекламата. В този случай снимките се правят през времеви прозорец от около два месеца, за да бъде ефектът пълен.

Извод

Не че няма истински сравнителни снимки, но ако ги виждате в реклама на продукт, било то сайт, треньорска услуга, книга, добавка или хранителен режим, имайте едно наум, че не всичко, което блести, е злато.

Използвани източници

Още съдържание по темата
3-подхода-към-по-силен-гръб
3 подхода към по-силен гръб

Свежи и базови идеи за покачване силата на гърба и дърпането

Тренирам-но-не-ми-личи
Тренирам, но не ми личи!

Искам да кача мускулна маса, а не се получава

Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow