Дневен план за навициСвали сега 

Храната е гориво?!

Човешкото тяло не е автомобил

Храната е гориво?!

За кого е тази статия?

  • За тези, които тепърва започват да се замислят за храната, която консумират (т.е. начинаещите в областта);
  • За хората, които гледат на храната основно като гориво;
  • За тези, които не обръщат внимание върху качеството на хранителните продукти;
  • За онези, които искат да предизвикат себе си и да направят желани промени в диетата си.

Не очаквайте сложни биохимични приключения.
Нито пък непосилни математически уравнения.

Вземете лист и химикалка и без да се замисляте, напишете първото нещо, което ви идва на ум при въпроса: Какво е храната за мен?

След това продължете да четете редовете по-надолу.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Връщайки лентата назад, храната за мен е имала най-различни значения. Някои позитивни, а други – определено нежелани. Сред тях са били: враг, утеха, гориво, просто калории, причина за излишните мазнини, страх, трудност, наслада.

Радвам се, че негативните са в миналото, а с днешна дата храната за мен е приятел и далеч не се характеризира само с калории. Защото тя не е само гориво, а много повече.

Зачудих се какво мислят по въпроса и останалите хора и предприех малко проучване сред нашето общество във фейсбук групата BB-Teamers.

С много приятна изненада установих, че болшинството от хората осъзнават важността на храната, че тя носи информация, наслада и е по-съществена и задълбочена от определения като „калории“, „енергия“ и „гориво“.

Ако смятате, че храната е „ежедневен тест за интелигентност“, „база на съществуването“, „общуване“ и „като слънцето и въздуха“, то вероятно нещата в този материал са ви добре познати.

Ако обаче сте от тези, за които храната е просто гориво, то може би е добре да се замислите, че освен калории, протеини, мазнини и въглехидрати, храната носи информация, вода и микроелементи.

Храна и хранителни вещества

Храната, която ядем, е съставена от различни вещества. Някои от тях са добре познати, а други – не толкова (или поне масово хората не се сещат за тях). Тези, които главно се свързват с храната и я характеризират са: белтъчини, мазнини и въглехидрати (макронутриентите).

Но храната съдържа и вода, витамини, минерали и други важни компоненти, които нямат калорийна стойност, но имат принос към основни процеси в организма.

Гориво или нещо повече

Основните макронутриенти се разграждат до други вещества, които се усвояват от организма и отиват по предназначение. Белтъчините – до аминокиселини, въглехидратите – до глюкоза, а мазнините – до мастни киселини.

Много хора погрешно разбират важността на това да обръщаме внимание върху избора на хранителни продукти. За тях е достатъчно да имат някакви източници на мазнини, на протеини и на въглехидрати, но не се интересуват от качеството им.

А всъщност то е от изключително значение и колкото е по-добро, толкова по-добър ще бъде и физиологичният отговор на тялото, когато храната се храносмели. И точно тук схващането, че храната е просто гориво, губи своя смисъл. Защото храната е и информация.

Храната като гориво се свързва с калорийната стойност, която носи.

Но микронутриентите не съдържат калории, не са гориво и въпреки това те имат важна роля. Да припомним функциите на магнезия, калция, хрома, витамините от група B например. Всички те (а те са много малка част от цялата картинка) са участници в процеси, които допринасят за доброто здраве – регулиране на кръвно налягане, поддържане на добра комуникация на клетъчно ниво, контрол на кръвната захар, транспортиране на други минерали, помощ при синтеза на протеин и още, и още.

Откъде идва подвеждащото определение

Когато се говори за хранене, хранителни режими и начини да постигнем формата, която искаме, повечето хора изпадат в една малка клопка: започват да свързват храната само с външността си, без да обръщат внимание как влияе хранителният режим на вътрешността им и се фокусират върху калории, белтъчини, въглехидрати и мазнини.

Това са термините, които се спрягат най-често. „Колко калории приемаш дневно“, „Колко протеин ядеш спрямо телесното ти тегло?“, „Колко въглехидрати държиш, когато зареждаш?“.

В крайна сметка обаче ние ядем храни, преди те да се разградят до въпросните вещества. И да, приемаме храните, за да имаме енергия за жизнените процеси (т.е. гориво), но също така би следвало да се храним така, че да се чувстваме добре, да поддържаме добро здраве и да имаме пълноценен живот.

А това вече не означава просто „енергия“, а познание – как храните влияят на тялото, как различните микронутриенти се отразяват на организма, като участници във важни процеси (директно или индиректно).

Храната като гориво – опасностите, които крие това схващане

Често, когато някой си мисли, че храната е просто гориво, той допуска основни грешки – приема едни и същи продукти за дълъг период от време (виж защо е важно да се храним разнообразно), следи само калориите и макронутриентите, не балансира в избора си между пълноценна храна и „джънк фууд“.

В такъв сценарий е много лесно важни витамини и минерали да станат дефицитни и конкретният човек да не си набавя достатъчно чрез храната, а отделно и да не обмисля включването им под формата на добавка.

А когато ключови витамини и минерали са в недостатъчни количества, тялото ни (което не е автомобил, а е една сложна и непрекъснато променяща се система) не може да функционира оптимално.

Дефицитът на желязо може да доведе до нарушение в работата на имунната и ендокринната система, на цинк – до кожни проблеми и забавено развитие при децата, на витамин D – до остеопороза, нарушен хормонален баланс, депресия и други.

Проблемът е наистина сериозен и докато гледаме на храната само като калории и енергия, едва ли ще бъде решен.

Храната е… здраве и активност

В света, в който живеем, сме претрупани от „храни“, от които нямаме нужда. Но забързаното ежедневие, необходимостта от бърза енергия (захар) и лъскавите опаковки често влияят на много хора да забравят каква е основната функция на храната – да ни помогне да бъдем здрави и активни.

Съвременната модерна диета може да е привлекателна за мнозина, също така и пристрастяваща, но „храните“ в нея не отговарят на функцията, която споменахме.

Храните са сложна комбинация от химични вещества, които са нужни за енергията, необходима ни да поддържаме жизнените процеси, за изграждане на тъкани, хормони, невротрансмитери и които участват в комуникацията между различни системи в тялото.

Колкото по-пълноценни източници избираме и колкото по-близо е режимът ни до нуждите на тялото ни, толкова по-добре за нас.

Ако не се чувствате енергични, щастливи, ако имате проблеми с ходенето до тоалетна или колебания в кръвното ви налягане, ако мускулният ви тонус е слаб, то може би изборът ви на храна трябва да бъде променен

Храната е... любов

Сигурно за някои ще прозвучи малко като ала-бала, но храненето има своята духовна страна.

Смятам, че когато се стараем по-често да правим оптимален избор, да отделяме внимание върху качеството на менюто си, то ние допринасяме за любовта към себе си, тялото си, близките си.

Защо към близките? От една страна, защото чувстваме ли се добре, това ще се отрази и в отношенията с околните.

А от друга страна стои актът на приготвянето на храната.

Знам, че не за всички и не винаги е възможно, но е хубаво готвенето на собствената храна да е нещо реално (дори и застъпено в малка степен) в живота на човек.

Готвейки храната си, ние влагаме енергия и не са случайни думите на големи готвачи, че винаги си личи, когато ястието е направено с желание, любов и уважение.

Храната, разбира се, може да бъде и враг, но мисля, че стана ясно, че изборът зависи от самите нас.

Няма как (или поне е трудно, трудно приложимо) да правим оптималния избор винаги и на всяка цена. А и не е нужно.

Важно е да се стремим през по-голямата част от времето да даваме на тялото си наистина пълноценна храна или ако имаме избор от недотам качествени храни, то да предпочетем по-малкото зло. Ако това е изпълнено, епизодичната поява на нещо „вредно“ не е нито фатална, нито повод за тревоги.

Вземете листа, с който започнахме в началото. Ще промените ли нещо от написаното в него?

Храната е...

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow