Дневен план за навициСвали сега 

Фурми

Полезен естествен подсладител

Фурми

Ако сте от хората, които обожават да си хапват сладко, но същевременно се опитвате да спазвате здравословен хранителен режим, добре е да си припомните, че един от най-съвършените и достъпни заместители на захарта са фурмите. 

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Фурма (от персийски, през турското hurma) се нарича сладкият плод на финиковата палма - Phoenix dactylifera, от семейство Arecaceae.

Фурмите са с размери межзу 3-7 см. Те са типичен плод за Средиземноморието и Западна Азия. Толкова дълго и отдавна са култивирани, че произходът им е труден за установяване. Прието е да се смята, че произлизат от околностите на Ирак, но има и данни за наличието им в Древен Египет и Месопотамия.

Хранителен състав

Фурмите съдържат главно въглехидрати (50-70% захар), желязо, калий и фосфор, доста магнезий и витамини от В-групата (особено В6), както и аминокиселини.

Ориентировъчно съдържание на вещества – 100 г съдържат:

Калории

282

Протеин

2.45 г

Въглехидрати

75.03 г

Мазнини

0.39 г

Захар

66.5 г

Здравословни ползи

Фурмите подобряват храносмилането, тъй като съдържат фибри, а фибрите са важни за добрата работа на стомашно-чревния тракт. Консумацията на фурми може да намали риска от заболявания като колит, хемороиди и рак на дебелото черво.

Фибрите във фурмите са полезни и за работата на сърцето, а поради наличието на магнезий тези плодове имат и противовъзпалителен ефект върху тялото и спомагат за регулиране на кръвното налягане.

Фурмите се препоръчват при желязо-дефицитна анемия, като полезна храна при бременност, а също така са известни и с благоприятен ефект върху мозъчната дейност поради наличието на витамин В6 в тях.

Здравословни рискове

Изключително редки са случаите на алергия към фурми. По тази причина се счита, че са безопасни за консумация от малки деца и бременни жени.

Тъй като фурмите са с висок гликемичен индекс поради своето съдържание на захар (66,6 г за 100 г плод), добре е да внимавате при тяхната консумация, ако имате наднормено тегло и заседнал начин на живот или сте застрашени от развитие на диабет. Препоръчително е да се намали употребата на захар, дори когато източникът ѝ са плодове.

Как да изберем и съхраним фурми?

Фурмите се продават най-често сушени, насипно или в кутия. Ако изберете опакованите фурми, вижте датата на производство. Ако предпочитате насипни, гледайте да не са побелели и да са запазили  естествената си лъскавина. Така ще сте сигурни, че плодовете са пресни и с добри вкусови качества. По какъвто и начин да изберете да ги консумирате, фурмите са плод, от който можете винаги да имате известно количество вкъщи. На стайна температура или в добре запечатан съд на хладно място, фурмите могат без проблем  да издържат няколко месеца.

Идеи за използване на фурмите

Сурови или сушени, фурмите могат да се използват за какво ли не – в печива, конфитюри, като десерт или като добавка към основно ястие.

От тях също така се прави и алкохол, оцет, употребяват се и в народната медицина.

Но най-добрата им употреба си остават суровите домашни бонбони, както и като добавка към смути.

Неголемите, кафяви и леко сбръчкани плодове съдържат твърда костилка, имат приятен сладък вкус и месеста консистенция. Костилките обичайно се изхвърлят, но всъщност след изпичане могат да се смелят на брашно или смесени с мед и използвани като антивирусно средство.

Дори и без да ги хвалим от здравословна гледна точка, фурмите са вкусна и лесна за съхранение и пренасяне храна, от която е добре да имате винаги на разположение.

В офиса или на път, в планината или на къмпинг край морето, шепа фурми е всичко, което ви трябва – и ето ви идея за лека питателна закуска, която не представлява трудност за приготвяне.

Нашето кулинарно предложение:

Още съдържание по темата
Шейк-с-кисело-мляко-и-плодове
Шейк с кисело мляко и плодове
Сладолед-с-плодове-и-бадемово-мляко
Сладолед с плодове и бадемово мляко
М-м-масло-от-фурми
М-м-масло от фурми
Орехова-наслада
Орехова наслада
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow