Фитнес, хранене и стрес

Научете повече за грешките, които ни предразполагат към алергии!

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Причини, причинители и последици

Повече за грешките водещи ни към алергията!

Каква е разликата между неспортуващия и занимаващия се със силови спортове човек от гледна точка на биологията?

Вторият бива подлаган на пъти по-голям биологичен стрес. По време на продължителна физическа активност обмяната на веществата ни се ускорява.

Какво се случва в това време с имунната ни система?

Функцията, която изпълняват клетките в имунната система е предпазване и предотвратяване на инвазии от чужди за тялото организми, токсини и елементи с токсичен характер, както и "поглъщане" на мутирали собствени клетки.

Имунната ни система има свои представители във всяка жива тъкан в телата ни, разположени в имунни центрове. Тя се управлява от специфични зони в кората на главния мозък.

Това се осъществява посредством сложно кординирани взаимодействия между разпознаващи и маркиращи (антигени), разчитащи ДНК паметта, и унищожаващи (антитела) "нарушителя" белтъчни агенти, произвеждани от имунните клетки.

На клетъчно и молекулно равнище имунната система извършва огромен по обем труд посредством хиляди видове реакции. По този начин постоянно биват пречиствани въздуха, водата, храната, които приемаме, контролират се полулациите от микроорганизми в телата ни, поддържа се постоянството на средата (хомеостаза).

Ето тук се намесва стресът. След неговото настъпване имунната система работи бавно и не може да смогва да обработи огромните количества материал, а често бива възпрепятствана от различен вид недостиг - витаминен, минерален, аминокиселинен, лиса на свободна енергия…

Как телата ни избягват срив?

Това става чрез постоянното свръхвъзстановяване (презапасяване), за което са необходими допълнителни количества незаменими аминокиселини и мазнини, витамини, енергия, микроелементи, основи и антиоксиданти.

За да е възможно презапасяването обаче, е необходимо да се спази основният принцип на еволюцията – постепенността! В противен случай претренирането се явява печалната последица от зле обмислената цикъл-схема на тренировки, хранене и възстановяване.

Честите претренирания скъсяват спортния живот на атлета, свалят летвата на успехите му и смазват здравето и психиката на индивида като цяло. Следват анемия, контузии, а при системна злоупотреба с допинг и непълноценно хранене нещата се влошават. Много атлети боледуват от алергия.

Какво е алергия?

Алергията е заболяване на имунната система като цяло. Изразяват се във свръхреакции на възпаление вследствие на контакт на организма с алерген ("спусък на имунна реакция"). Простичко казано, имунните ни клетки получават фалшив сигнал за тревога и започват да ръфат всичко, изпречило се на пътя им, без значение свое или чуждо.

Медицината се разделя на 2 клона в отношението си към алергията - конвенционална и биологична

Първата е концентрирала усилия основно върху възпиране на острите алергии, предотвратявайки възпалителните състояния, водещи до шок.

Конвенционалната медицина НЕ лекува алергията.

Биологичната медицина признава още 2 основни вида алергии - забавените и т.нар. скрити (хронични) алергии. Този тип медицина успешно лекува алергиите посредством хомеопатия, спорт и диетолечение.

Основната причина за поява на алергиите е замърсяването на околната среда, което се отразява стресообразуващо върху цивилизования, урбанизиран човек.

Постоянният стрес води до споменатото претоварване на имунната система, а съответно и до грешки в кодирането на информацията, съхранявана от специфични имунни клетки. В един момент се получава блокиране и настъпва алергията. Тя се изразява в нелогична ответна реакция на тялото към алергена.

Имунната система се държи като побъркана! Започва локално или цялостно отделяне на възпалителни хормони като хистамин, например. Може да се стигне до автоимунна реакция, собствените ни бели кръвни телца фагоцитират собствените ни тъкани. Последиците могат да бъдат фатални.

Разбира се, всичко може да протече по-безобидно - скрито. Подуване и болки в колянната става не са необичайни за силовите спортисти. Необичайно е те да настъпят в отсъствие на натоварване, обаче.

Не ви ли се е случвало необяснимо възпаление? Конвенционалната медицина не задълбава в диагностицирането, отдава го на настинка, вирус, или физическа травма. И вие, неуспявайки да си обясните ситуацията, приемате невярна диагноза.

При силовите спортисти, и в частност при бодибилдърите рискът е повишен наравно със стреса. Мнозина страдат от екземи и гъбички, гастрит или хемороиди. За това са виновни недостатъчната вътрешна и външна хигиена, неправилното хранене и прехранването, невидимите дефицити на вещества в храната, долнокачествени спортни храни, стероиди.

Феноменът "претоварена имунна система" не е непознат на професионалистите. Зад кулисите на състезателните сцени и в спортните зали много професионалисти вдишват доза-две от инхалаторния си спрей, други се мажат с обезболяващи и т.н.

Храносмителната система и в частност лигавицата на стомашно-чревния тракт се явява най-големият активен център на имунната система, с размера си по площ над 150 кв.м. Основните причини, заплашващи атлета, са това, което ме накара да напиша тази статия. Отговорът на следващия въпрос ще ги изясни.

Ролята на храната и храненето за появата на алергии и алергични реакции при силовите атлети и културистите

Тази категория хора са застрашени от храната в най-голяма степен по няколко причини:

Умората представлява както изчерпване на моментното количество гориво за всяка една клетка, така и задръстване на вътреклетъчното пространство с отпадни метаболитни продукти - млечна киселина, белтъчни отпадъци, урея, кетони и др. Изисква се биологично време за възстановяване.

Колкото по-претоварена е системата на клетката, толкова по-дълго време и енергиен разход ще са нужни за това възстановяване.

Дотук всичко ни е известно, нека погледнем всичко от един друг ъгъл.

 • Дихателната честота и обем се повишават;
 • Изразходваме част от резервния си енергиен потенциал, а вследствие настъпва умората;
   
 • Заплахата се гради върху замърсеността на храната от индустрията, било то случайно или съвсем умишлено, известна ни е масовостта на това явление.

  Именно тези "чужди" за естествената храна "пълнители" в продуктите, с които се храни спортистът в града стават причина за поява на алергии. Избягването на заплахата става чрез консумиране само на проверена храна.
 • Неусвояването на големи количества храна задръства чревната лигавица и води до гнилостни процеси. Простите захари пък лесно ферментират до токсични алкохоли.

  При прекомерна консумация на белтъци и съответно недосмилане се стига до сериозно гниене, чиито продукти са не по-малко отровни от алкохолите (пример за преяждане с месо - индол, скатол).

  Меланоидите (продукти от смесен тип хранене – белтъци и въглехидрати) пък нерядко похабяват храната и забавят отделянето. При дъглотрайни хранителни злоупотреби (прехранване, еднообразно хранене, неправилни комбинации и пр.) се достига до намаляване усвояемостта на витамини през лигавицата на тънките черва. Това допълнително натоварва имунната система на атлета.
 • Киселинният стрес е друга причина за поява на алергии. Той е най-силен при спортистите и работещите тежък физически труд.

  Вината за повишената киселинност на организма при спортистите е споделена между приема на киселинообразуващи храни, както и усиленото окисляването на глюкоза до млечна киселина в мускулните клетки.
  За да разгради и изхвърли млечната киселина, тялото се нуждае от основи, които не може да произведе само. Набавя ги чрез храната - плодове, зеленчуци, млечни продукти, студено пресовани растителни масла, сода.
 • Еднообразноста на храненето при бодибилдърите е друг рисков фактор. Става дума за добре работещата, но някак суха диета - "кафяв ориз, картофи, белтъци и пилешки гърди".

  По лигавицата на целия стомашно-чревен тракт е разположена защитна имунна стена от специфични антитела - имуноглобулини "А".

  Тяхната задача е да улавят и разпознават навреме чуждите тела, преди те да са навлязли в кръвта и лимфата. Еднообразното хранене нарушава естествения механизъм на разпознаване и води до пропуски в работата на тези антитела. Злоупотребата с прости захари води до повишаване популацията на гъбите candida, това става почти експлозивно, като създава предпоставки за ниска смилаемост. Тялото може да реагира чрез колит, а след време язва и алергия.
 • Преяждане и недохранване. Спортистите аматьори, използващи стероиди, изяждат огромни количества некачествена храна или пък недояждат.
  Това допълнително натоварва и без друго повлияните от хормоните метаболитни пътища. Налице са предпоставките за алергия.

  Написаното дотук поставя пред трениращия много въпроси: "Как да се избегне всичко това?", "Коя храна е подходяща за мен и коя не?", "Имам много алергии, но искам да спортувам, мога ли да тренирам и да лекувам алергиите си едновременно?" и прочие. На всички тях ще отговоря в статия "Имунната диета - хранене без стрес". Очаквайте я!

Използвани източници

 • Jutta Poschet & dr. med. Jürgen K. Juchheim ''Allergie'', 1992 BLV Verlagsgesellshaft mbH, München/ Germany
Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow