Въпросче относно процеса на усвояване на протеини

AN

19.01.06
13:11

Значи, като приемаме протеини те директно ли се ползват като градивни единици за мускулната маса или се разграждат на аминокиселини и от тях по някъв начин се синтезира мускулна маса или пък пак протеин? Кажете, че не ми е ясно

FI

19.01.06
14:05

И аз не съм съвършено на ясно. В общи линии протеини, въглехидрати и мазнини се наричат макромолекулни съставки. Те се разграждат съответно до протеини-аминокиселини, въглехидрати-глюкоза, мазнини-глицерол и висши мастни киселини. Чак тогава навлизат се използват от организма. Могат да бъдат изгорени за енергия или да се използват за натрупване.

19.01.06
14:18

[quote author=“Animal”]Значи, като приемаме протеини те директно ли се ползват като градивни единици за мускулната маса или се разграждат на аминокиселини и от тях по някъв начин се синтезира мускулна маса или пък пак протеин? Кажете, че не ми е ясно

При приемане на белтъчините, независимо дали с храна или с добавки, под влияние на белтъчните ензими(пепсиноген, трипсиноген, химотрипсиноген и пептидазите) се разграждат до аминокиселини. Аминокиселните се всмукват най-вече в тънките черва. Организмът след това си създава специфични за него белтъчини и ги ползва по предназначение.

19.01.06
14:19

да. протеина първо се разгражда до аминокиселини и после се усвоява. затова например ако изпиеш протеин(прах) и аминокиселини(хапчета примерно) едновременно, ще усвоиш аминокиселините почти веднага, докато чакаш протеина да стигне до аминокиселини и тогава да го усвоиш.

19.01.06
14:21

[quote author=“denimcho”]да. протеина първо се разгражда до аминокиселини и после се усвоява. затова например ако изпиеш протеин(прах) и аминокиселини(хапчета примерно) едновременно, ще усвоиш аминокиселините почти веднага, докато чакаш протеина да стигне до аминокиселини и тогава да го усвоиш.

Аминокиселините навлизат в кръвния поток около 30 минути след приемане.

AN

22.01.06
21:45

еми в такъв случай не е ли по-добре да приемаме аминокиселини вместо протеин?

22.01.06
21:55

[quote author=“Animal”]еми в такъв случай не е ли по-добре да приемаме аминокиселини вместо протеин?

еми да. аз АК зимам..

23.01.06
01:22

[quote author=“Animal”]еми в такъв случай не е ли по-добре да приемаме аминокиселини вместо протеин?

По-добре е разбира се. Аминокиселините въобще пропускат сложния процес на разграждане, който го има при протеините. Разбира се зависи и какви(и какво количество) аминокиселини приемаш.

23.01.06
01:54

[quote author=”Палпатин”][quote author=“Animal”]еми в такъв случай не е ли по-добре да приемаме аминокиселини вместо протеин?

По-добре е разбира се. Аминокиселините въобще пропускат сложния процес на разграждане, който го има при протеините. Разбира се зависи и какви(и какво количество) аминокиселини приемаш.

С протеина може да заместиш 1-2 хранения през деня. Също и вечер преди лягане е по-добре бавен протеин вместо АК.

AN

23.01.06
15:25

Целта ми е по-скоро да качвам, така че няма нужда да замествам хранения с протеин. Въпросът ми е тогава защо са толкова популярни протеините на прах. Аз в момента взимам 100% whey на optimum, ако го сменя с animal nitro G например по-добре ли ще е ?

24.01.06
10:17

[quote author=“Animal”]Целта ми е по-скоро да качвам, така че няма нужда да замествам хранения с протеин. Въпросът ми е тогава защо са толкова популярни протеините на прах. Аз в момента взимам 100% whey на optimum, ако го сменя с animal nitro G например по-добре ли ще е ?

И аз съм си го мислил това след като се усвояват по добре , не е ли по-добре примерно през половин един час да пиеш по няколко хапчета Амино вместо протеин ( абстрахираме се от цената) :roll:

24.01.06
10:36

[quote author=“red”][quote author=“Animal”]Целта ми е по-скоро да качвам, така че няма нужда да замествам хранения с протеин. Въпросът ми е тогава защо са толкова популярни протеините на прах. Аз в момента взимам 100% whey на optimum, ако го сменя с animal nitro G например по-добре ли ще е ?

И аз съм си го мислил това след като се усвояват по добре , не е ли по-добре примерно през половин един час да пиеш по няколко хапчета Амино вместо протеин ( абстрахираме се от цената) :roll:

Зависи какви и колко аминокиселини има в хапчетата Аминокиселини. Ако се абстрахираме, че аминокиселинния състав е същия, то би трябвало приемането на аминокиселини на хапчета да е по-добре.

16.02.06
23:17

и все пак една сериозна разлика в цената се получава...

20.02.06
11:29

[quote author=“Zashev”]и все пак една сериозна разлика в цената се получава...

Е нали приехме условно, че цената няма значение. Примерно защо най-добрите не вземат само Амино вместо протеини...., не вярвам на Рони цената на Аминото да му е проблем :lol: .

20.02.06
12:01

При разграждането на протеините се отделя по около 4ккал на 1 грам протейн, докато при АК-те не се отделя никаква енергия поради това, че вече са разградени. АК е добре да се взимат по време на диета. Аз съм на мнение, че когато човек се храни достатъчно с разнообразна храна от много източници , няма нужда от толкова добавки.

20.02.06
13:30

[quote author=”Чукундур”][quote author=“Animal”]еми в такъв случай не е ли по-добре да приемаме аминокиселини вместо протеин?

При разграждането на протеините се отделя по около 4ккал на 1 грам протейн, докато при АК-те не се отделя никаква енергия поради това, че вече са разградени. АК е добре да се взимат по време на диета. Аз съм на мнение, че когато човек се храни достатъчно с разнообразна храна от много източници , няма нужда от толкова добавки.

Може да упорствам , но все пак какво би станало ако допълнителния белтък си го набавяме вместо от протеин на прах от Амино , примерно 80 гр сур. + 20гр АКРВ? :roll: разделени на 5-6 приема .

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1