Загубата на мазнини и загубата на килограми

Прескочи до:

28.03.06
15:36

[quote author=“July_morning”]може да звучи малко глупаво,но съвсем се обърках с тези анаеробни и аеробни тренировки :oops:  в крайна сметка бягането е анаеробна така ли?а тренировките във фитнеса са аеробни?и също как може тренировките във фитнеса да са по-полезни от бягането?аз съм твърд превържаник на спринта,защото той е най-здравословния спорт за сърцето и за различни групи мускули.не съм експерт и не споря,но ме поправете,ако греша :)

Ми грешиш ;)
Първо, спритна е анаеробна работа, както и тренировките във фитнеса. Аеробно е продължителното бягане или кросовете.
А кое е по - полезно се вижда от резултатите ;)

29.03.06
10:56

възхитен съм от компетентното мнение до тук,мога ли да помоля за една/няколко/примерни диети,в нета има хиляди,но много е трудно да избереш подходяща,така че до тук доста се изговори за правилното хранене,нека да го започнем вече по начертана диета.
Благодаря предварително!

DA

07.04.06
15:25

Диетолог мажеш ли да дадеш примерна програма?

21.04.06
21:55

Защо трябва да се избягва соята при НВД, нали е богата на растителни протеини?
Как стои въпроса с безалкохолните, тези които са със заместители на захар и не съдържат калории?

24.04.06
16:13

[quote author=“tedo”]Защо трябва да се избягва соята при НВД, нали е богата на растителни протеини?
Как стои въпроса с безалкохолните, тези които са със заместители на захар и не съдържат калории?

защо реши, че соята трябва да се избягва по време на НВД? напротив.
относно безалкохолните - така е - тези които са “лайт” нямат захар и няма да ти навредят на калорийния баланс. Проблема при тях е, че заместител на захарта е аспартам който е, според някой изследвания канцерогенен.

26.04.06
15:03

относно аспартама, той не само е канцерогенен, а е иzто4ник на фенелалалин, който вреди на сърцето. Но това му действие се проявява след приемането му в иzклу4ително големи раzмери. С други думи, не се притеснявай да пие6 1 или 2 литра кола лайт или инстантни напитки от тип “Степ” но не прекалявай.  :wink:

DI

29.04.06
10:54

Много хора се интересуват от различен тип диети.Чел съм много препоръки за храненето от различни специалисти и други. Нещо не мога да схвана логиката на повечето то тях. Много са интересни тези с парче месо + салата :-) Всеки един хранителен продукт си има определени грамажи. При един режим на хранене трябва да се спазват грамажите.Как да дам примерна програма след като съм напасъл всичко. Трябва да се повторя отново.
Човек има различни нужди от протеин.
Първата стъпка при изграждане на личната Ви диета е да разберете каква е дневната ви нужда от протеини. Тя е генетично уникална и присъща единствено на вас самите. За да Ви хареса една хранителна програма, трябва да е направена по ваш вкус, начин на живот и т.н. За мен едно от храненията на човек решил да намалява от телесните си мазнини трябва да представлява: 200 гр. риба не пържена + 700 гр. салата от домати, краставици, чушки и т.н.+ маслини или зехтин. Количеството на мазнините е много важно и се  определя в зависимост от и физическата му активност. Плюс цялото това ядене има и 200 гр.плодова салата без да има банани в нея. Това е един от многобройните примери. Това хранене не на всеки ще допадне, но за това и не трябва да Ви се казва с какво да се храните.Трябва да си го изберем ние. Разбира се написаното е съобразено с по трениращи хора. Количеството храна може да се намалява според човека и физическата му активност.
Сега да Ви предоставя материали от написаното за подсладителите и така хвалената соя и т.н.
Всеки трябва да се запознае с това не какво пише, а какво представлява даден вид годен за консумация.
Да започнем с НУТРАСУИТ (АСПАРТАМ) - Чий живот подслажда?

200 пъти по-сладък от захарта.
Състав: фенилаланин (50%) + аспергинова киселина (40%) + метанол (10%) = химична отрова, най-опасната добавка към храните.
“Осигурява” 75% от страничните реакции от хранителните добавки = 92 симптома: главобол, мигрена, проблеми с паметта, гадене, пълнеене, обриви, депресия, безсъние, зрение, слух, сърцебиене, затруднено дишане,загуба на вкуса, нарушен говор, замаяност, виене на свят, ставни болки, склероза, епилепсия, тумори в мозъка, хронична умора, Паркинсон, диабет, Алцхаймер, понижено внимание, аутизъм, дори и смърт. Симптомите могат да се проявят и чак след няколко години.
(Докато от захарин за 100 години има само 10 оплаквания.)

Екситоксини (exite = възбуждам) (аспергиновата киселина) - реагират със специфични рецептори в мозъка ендокринни и дегенеративни неврологични заболявания. Аспартат и глутамин са си едни от невромедиаторите в мозъка, улесняващи провеждането на информацията между невроните, но когато количеството им нарасне  смърт на невроните, поради навлизане на голямо количество Са в тях = екситоксини - стимулират прекалено невроните, което води до смърт на невроните.
Съществува кръвно-мозъчна бариера от капилярни структури, защитаваща мозъка от прекален приток на екситоксини, но под влияние на много фактори може да се пропука концентрацията на тези вещества в мозъка нараства и това може да предизвика объркване, загуба на памет, а при диабетици се променя и нивото на невромедиатора допамин.
Когато човек е на диета, най-често той има хипогликемия, и ако се приема аспартам чрез “диетична” напитка - той става още по-зле  епилептичен припадък, замайване, загуба на ориентация. Така 5 пилота са умряли от нутрасуит.
А ако човекът е поел и други токсини, всички те действат синергетично.
Екситоксините действат на хипоталамуса и може да предизвикат и смърт.
Фенилаланинът е аминокиселина, която нормално се среща в мозъка, но количеството й рязко се повишава при приемане на аспартам, особено ако е съчетано и с голямо количество въглехидрати.  Рязко намалява серотонина, което води до депресии, колебания в настроението, изблици на гняв.
Метанолът (метилов алкохол, дървен алкохол) е силна отрова, уврежда зрителния нерв и може да доведе до слепота дори и при малки дози. (Алкохолът “менте” е богат на метилов алкохол.)
Пределното количество метанол, което успешно се обезврежда от организма, е 7.8 мг/ден, а в    1 литър безалкохолна напитка с нутрасуит се съдържат 56 мг метанол, дори и повече.
Освен очите, аспартамът дава и следните други поражения: уши (пищене), гадене, стомашно-чревни смущения, слабост, неврити. Метанолът преминава през плацентата и е силно токсичен за плода.
Метанолът, попаднал в кръвта  разпад до формалдехид  окисляване до мравчена киселина, която е: невротоксично съединение, алерген, мутаген, тератоген и канцероген.
Мравчената киселина е силно корозивна, използва се за сваляне на покрития от блажна боя.
Формалдехидът е основна суровина за получаване на: формалин (служещ за консервиране на тъкани и трупове), инсектициди, багрила, експлозиви, лепила, бои ...
При консумиране на аспартам нивото на формалдехидите нараства във всички тъкани, включително и в мозъка и ретината на окото, и трайно ги уврежда.
Формалдехидът е силно реактивен спрямо белтъците, той е токсичен за протеините и за ДНК, като води до генетични дефекти.
В някои плодове и зеленчуци също се съдържат фенилаланин, аспергинова киселина и метанол, но те не са в свободно състояние, а са свързани с балансиращи ги и антидотиращи ги аминокиселини.
В несвързан с белтък вид фенилаланинът бързо се абсорбира и преминава кръвно-мозъчната бариера.
Метанолът в плодовете е свързан с етилов алкохол, който е негов естествен антидот.
Страничен продукт при метаболизма на аспартама е дикетопиперазинът, водещ до: мозъчни тумори, тумори в матка, яйчници, тестиси; хипофиза, рак на гърдата.
Аспартамът е открит през 1970 г. От 1974 г. е одобрен за напитки, дъвки и зърнени закуски, въпреки няколкото изследвания, доказали токсичността му. Дават се 500 000$ за да се “установи годността му”. Уволняват се неудобни членове от експертните комисии, така че да има с 1 глас повече “за”. Един от купените (д-р Хейс) получава хонорар 1000$/ден.
Нутрасуитът уврежда очния нерв  тунелно виждане, кръвоизлив в ретината, ослепяване. Той води също до: лоша ориентация, нарушено равновесие, шум в ушите, нарушение на менструалния цикъл, депресия, имунни проблеми.
На туй отгоре Monsanto - производителят на нутрасуит, е  един от най-големите замърсители на околната среда - само 1 от неговите заводи изхвърля 16 млн.тона токсини в река Мисисипи.
При операция “Пустинна буря” в залива на Ирак, американците са пиели напитки с нутрасуит (по няколко литра/ден)  “синдром на залива” = “аспартамна болест”.
Разтворимите напитки в пликчета (прахчета) (например Tang), kакто и диетичната пепси-кола без кофеин съдържат aspartame. Всички реномирани дъвки съдържат аспартам (нутрасуит).
След масовото излизане на аспартама на пазара само за 1 година (1984) туморите в мозъка са нараснали с 10%.
През 1987 г. е основана  “Мисията възможна” = движение за разясняване  истината за аспартама.

Стевия е вечно зелен храст, чийто листа са естествен и безвреден подсладител (Парагвай, Бразилия). Тя е полезна за диабетици.  Но FDA забранява използването й като подсладител поради конкуренцията, и унищожава готварските книги на Stevia Co.
FDA престъпва сама законите които създава., например закона че не трябва да се използват хранителни добавки, предизвикващи рак.
Изкуствените подсладители уж помагат за отслабване, но след 1985 г. затлъстелите американци са 54% = 2 пъти повече. Аспартамът силно повишава апетита за сладки неща, наверно поради спадане  нивото на серотонина в кръвта.  Спирането на консумацията на аспартам води до отслабване с 8-9 кг.
Аспартамът води и до проблеми с опознавателната дейност на интелекта и намалява интелигентността.  Ако мразите хората, може да започнете да работите за компанията Monsanto - производителят на нутрасуит.
Аспартамът влошава диабета.
Аспартамът води до пристрастяване в по-голяма степен, отколкото алкохола.
Аспартамът взаимодейства непредсказуемо с медикаменти, особено с антидепресанти.
Понастоящем аспартамът се добавя в 10 000 храни и се продава в 100 страни. У нас го има в таблетки “Кенди” за подслаждане, в напитките на прах “Степ” и “Танг”, в безалкохолните напитки Cola Light, Pepsi Light и в някои медикаменти. (Всички дъвки на нашия пазар, с изключение на Hubba Bubba, съдържат аспартам - забележка на изготвилия извадката от книгата.)

Ацесулфам К (с търговски имена Sunette и Sweet One) е подсладител, добавян често заедно с аспартама, одобрен от FDA през 1988 г. Добавя се в диетичните храни, напитки на прах, дъвки.  Чрез разпадния си продукт ацетоацетамид води до тумори на белите дробове, млечни жлези, тимусна жлеза, левкемия.
Цикламат - подсладител, забранен през 1970 г., но отново се употребява в безалкохолни напитки.


MSG - МОНОНАТРИЕВ ГЛУТАМАТ - “вкусът който убива”
(МonoSodium Glutamate, еднонатриев глутамат)
(Accent - търговско име на подправка, съдържаща MSG)

MSG (Мононатриевият глутамат) = 78% глутаминова киселина (глутамат) + 22% натрий (Na)
MSG е екситоксин. От 1908 г. японците го извличат от водорасли (Ajinomoto Co.).
MSG придава вкус на невкусни храни и кара човека да яде още.
Количеството използван MSG се удвоява на всеки 10 години.
Глутаматът като подправка е в свободно състояние, за разлика от природните продукти (например водораслите), където той е свързан с антидоти (противоотрови). Доматите и гъбите съдържат много малко свободна глутаминова киселина. Глутаматът в свободно състояние е опасен за здравето.
“Синдром на китайския ресторант” = след ядене на храна с MSG възникват изтръпвания, мравучкания, стягания в гръдния кош, сърцебиене, слабост, безсъние, главобол, спазми и болки в корема, промени в зрението.
MSG е особено опасен за бебета и малки деца. Едва през 70-те го махат от бебешките храни. Но той е скрит в толкова много хранителни продукти, че майките без да знаят/без да искат го дават на децата си.
MSG убива невроните в мозъка и причинява невроендокринни разтройства, симптоми подобни на болестта на Алцхаймер, при която има и разрушаване на ганглийните клетки на ретината.
Но всички изследвания, доказващи вредата на MSG са укрити. Ajinomoto се опитва даже да докаже, че съществува още един основен специфичен вкус (както сладко, кисело, горчиво ...) и че това е вкусът на глутамата. През последните 20 години асоциация “Глутамат”, създадена от Ajinomoto, чрез влиянието си успява да премахне задължението за обозначаване на наличието на MSG върху етикетите на голям брой хранителни продукти. И така, без да знаем, той се слага в големи количества за да стимулира апетита. Сега се произвеждат стотици хиляди тонове MSG. Маркира се върху етикета само ако е в свободно състояние, но ако е като част от други подправки - не, макар че той представлява около 60% от техния състав.
Глутаминът е най-разпространеният невромедиатор в мозъка. Това поражда следния аргумент “за” за MSG: “Как може вещество, което нормално се използва от мозъка, да причинява вреда?” Но нормалната концентрация на глутамат в мозъка е нищожна. Ако количеството му се повиши, дейността на невроните се нарушава, а при по-висока концентрация - невроните дори умират (,както и при аспартама). Кръвно-мозъчната бариера защитава мозъка от малки количества глутамат, каквито са в естествените продукти, но не можа да елиминира големи количества глутамат и аспартам. Освен това има области от мозъка, за които тази бариера не действа = хипоталамус, епифиза, ареа пострема и субкомисуриалната област.
Хипоталамусът е невроендокринен контролен център (управлява всички жлези), свързан е със сън, бодърстване, емоции, регулация на имунната система и на автономната нервна система.
MSG е силно разрушителен за една от областите на хипоталамуса - нуклеус аркуатус, която е много важна контролна област.
MSG и аспартам навлизат лесно в мозъка на плода.
А кръвно-мозъчната бариера може да не е в ред поради: високо кръвно, травми в главата, диабет, дефицит на витамини и минерали, електро-магнитни излъчвания, йонизираща радиация, инфекции. Оказва се, че и самите екситоксини могат да отворят тази бариера.
При обезвреждането на голямо количество глутамат чрез свързването му (в мозъка) с определени молекули, води до изчерпването и на тази възможност и до генериране на голямо количество свободни радикали - остатъци от обезвреждащите химически реакции, които директно увреждат невроните, както и при процеса на липидна пероксидация на клетъчните мембрани, изградени от полиненаситени мастни киселини. Липидна пероксидация = окисление на мембранните липиди, провокирано от хидроксилния радикал (НО-) освобождава се вещество, което пречи на транспортиращите глутамата молекули и така той се натрупва в мозъка. Подобни процеси протичат и в други органи и тъкани на тялото. Развитие на болестни процеси. Известно е, че дегенеративните заболявания на нервната система се свързват с увреждането й от свободни радикали. Тези процеси обикновено се развиват постепенно и коварно, само при много чувствителни организми възникват незабавни реакции.
MSG причинява Алцхаймер, Паркинсон, АЛС, МС. АЛС е резултат от значителни натрупвания: на продукти от липидната пероксидация в гръбначния стълб при взаимодействия със свободни радикали, и на желязо (Fe).
Свободното Fe е един от най-сериозните ендогенни генератори на свободни радикали. Но то също се добавя в много храни и редовно присъства в комплексните витамини.
Fe свободни радикали  отваряне на кръвно-мозъчната бариера.
С напредването на възрастта този елемент се натрупва в мозъка. Храни, богати на глутен - тестени/зърнени храни, при болни водят до хипогликемия и понеже съдържат много Fe водят до влошаване на болестта (бариерата се отваря).
MSG се съдържа в сухите супи, в безалкохолни напитки и в сосове.
MSG се съдържа в хидролизирания (растителен и зеленчуков) протеин, в хидролизираното овесено брашно и във всичко което е хидролизирано, в растителния протеинов екстракт, в натриевия казеинат, калциевия казеинат, в подправки за ястия.
Хидролизираните продукти се извличат от растения с високо съдържание на глутамат. Процесът е следният: Варят ги няколко часа в казани с добавена HCl (солна киселина) и после, за да я неутрализират, добавят сода каустик (NaOH), която е една от най-силните основи, разяждаща тъкани, хартия, кожи ... Получената каша на повърхността се обира и изсушава за да стане на прах. Тя е с високо съдържание на екситоксини + канцерогени (странични, нежелани химични съединения на NaOH). После добиват и чист MSG. Тази токсична смес се набутва в най-различни “храни”.
Често в соевия протеинов концентрат и в соевите продукти, и във всички други алтернативи на месото има скрит MSG, неизписан на етикета.Хранителни добавки често с неотбелязан MSG са: малцов екстракт (в някои видове хляб), бульони, есенции, “натурални есенции”, подправки.

L-цистеин и Хомоцистеин са мощни екситоксини. Вторият води до сърдечносъдови и инсулт.
Сега и за      СОЯТА -  “съвършената храна”

През 1913 г. соята се счита не за храна, а за суровина за промишлеността. Сега в САЩ има 72 млн. акра, засяти със соя. Соята се използва за:
-  храна на пилета, пуйки, свине, крави и сьомга;
-  за производство на маргарин, мазнини за тестени сладкиши, подправки за салати (соев сос);
-  в промишлеността - за производство на пластмаси, изкуствени влакна, бои, лакове и др.
- изолиран соев протеин се произвежда от това, което преди е било считано за отпадък - обезмаслените отпадъци от шушулките, които изглеждат и миришат ужасно. Чрез голямо количество оцветители, консерванти, обезмирисители, подсладители, емулгатори и синтетични хранителни добавки този отвратителен продукт се превръща в приятно ухаеща вкусна “храна”.
Годишно 80 млн.$ се влагат за реклама + големи суми за лобиране и за “научно-изследователска” работа, “доказваща” “ползата” от соевите продукти. Продажбата на соя и соеви продукти е нараснала с 350% за последните 10 години и възлиза на 1.4 млрд.$  за 1996 г.
Сега соев протеин има в много видове хляб и тестени продукти.
Родина на соята е Азия, но китайците не я консумират много, защото съдържа      антихранителни вещества:
- ензимни инхибитори, блокиращи действието на трипсина и други ензими, необходими за смилането на белтъците. Ензимните инхибитори не се разграждат напълно при топлинна обработка. Провокират стомашно-чревни оплаквания и хроничен аминокиселинен недостиг. Потискат растежа и нормалното развитие. Тези вещества се деактивират в известна степен при процеса на ферментация, но не се разграждат напълно. Вредното им действие се намалява ако се консумират с повече риба, както е в Азия.
- несмилаеми въглехидрати - предизвикват образуване на газове.
- хемаглутинин - слепва тромбоцитите  образуват се тромби в кръвоносните съдове.
- вещества потискащи функциите на щитовидната жлеза + запек, умора, летаргия, въпреки приемането на необходимото количество йод.
- Соята съдържа най-висок % фитинова киселина, която се намира в триците на зърнените култури, както и  в шушулките на бобовите. Тя блокира усвояването на Ca, Mg, Fe, Cu(мед) и собено Zn.  Именно голямата консумация на бобови и зърнени култури допринася за минерален дефицит. Съединенията на фитиновата киселина са силно устойчиви на топлинна обработка.
Вегетарианци, заменящи със соя месото и млечните продукти, имат минерален дефицит = дефицит на витамините E, K, D, B12 и съответно - развиващ се дефицит на Ca, Mg, Mn, Zn, Fe.
Цинкът (Zn) е необходим за правилното функциониране на нервната система, играе важна роля: при синтеза на белтъчини и при образуването на колаген, в механизмите за контрол на кръвната захар, влиза в състава на различни ензими, осигуряващи здрава имунна система, за оплодителната способност на мъжете. Соята намалява либидото и монасите в Азия затова я ядат.
При вегетарианците концентрацията на феритина (Fe) в плазмата е с 50% по-ниска.  При мъжете не се стига чак до изчерпване на желязото, но при жените - анемия + Fe дефицит. Вегетарианска диета, богата на соя води до недоимък на Fe.
За да се извлече чист белтък от соята и за да се неутрализират, доколкото е възможно, антихранителните субстанции - при високи температура и налягане се използват токсични вещества (киселини, основи, Al (алуминий) и др.) и се образуват нитрити, които са силно канцерогенни. Освен това се добавят и изкуствени ароматизатори и подобрители на вкуса, като например MSG (глутамат).
Въпреки протестите на Националния център по токсикология на САЩ, FDA одобрява производството на соев протеин (соев белтък) и масовата му консумация. Голям брой “изследвания” “доказват”, че соевият белтък е заместител на традиционните протеини.  В менюто за обяд на училищата  соята е в голямо количество.
- изофлавони (фитоестрогени) =  вещества със структура подобна на женския хормон естроген. Те са в големи количества в соята, като особено генистен и даидзен са токсични. Те потискат синтеза на естрадиол и други стероидни хормони. За жени в менопауза или имащи проблеми с естрогенния баланс, малко “тофу” или “мисо” (ферментирали соеви продукти) имат благоприятен ефект, включително и върху остеопорозата. Но децата и мъжете изобщо нямат нужда от тези вещества. Нека се знае, че само 25 г соев протеин (2 върхати супени лъжици) съдържат 50-70 мг изофлавони, а за една жена в климактериума      45 мг/ден са напълно достатъчни за да предизвикат спадане функцията на щитовидната жлеза.
В бебета, приемащи соево мляко, концентрацията на изофлавини е 22 000 пъти по-голяма, отколкото при кърмени бебета или пиещи краве мляко. Това количество е тъждествено с примане на  5 хормонални контрацептивни таблетки на ден. Докато в кърмата няма почти никакви фитоестрогени. Но 25% от бебетата в САЩ ги “кърмят” със соево мляко = кощунствено вмешателство в хормоналния баланс, така че по-късно може дори да се промени сексуалната ориентация. При 1% от американските момичета още преди 3-годишна въраст се проявяват симптоми на започващ пубертет = развитие на гърдите, окосмяване около половите органи. За 3 до 8-годишните този процент е:  14.7% за бели американки и 50% за афро-американки. Сериозни психически последици - емоции и нагони, за които децата не са подготвени. Преждевременното полово развитие води до проблеми с менструалния цикъл, с плодовитостта и до рак на млечната жлеза.
Соевото мляко има 10 пъти по-голяма концентрация на Al (алуминий), отколкото кравето, а едновременно с това пък липсват холестерол, лактоза и галактоза, които са важни хранителни елементи за развитието на нервната система на детето. Соевото мляко съдържа и остатъци от синтетични и токсични вещества - сода каустик, нитрозамини - мощни канцерогени.
Изофлавоните липсват само в соевия сос и в соевото масло.
Генистенът (изофлавон) от соята нарушава ендокринния баланс.
Соята води до множество заболявания, включително: повишен риск за рак, левкемия при децата, промени в поведението, астма, синдром на раздразненото дебело черво, черен дроб, дисфункция на щитовидната жлеза, ..., репродуктивна способност, безплодие.
На последната конференция за соята, 1999 г., се докладва че соята води до ускорен процес на остаряване на мозъка, намалява познавателната способност, деменция, Алцхаймер.
Някои реклами за соята гласят: “Освен че предпазва сърцето, соята показва мощни антиракови свойства ...”, но всред японците и азиатците има най-голяма честота на рак на хранопровод, стомах, панкреас, черен дроб и щитовидна жлеза. Но азиатците ядат соя само по 1 до 3 чаени лъжички/ден.
Твърденията за високите изисквания/нужди на организма от белтъчини са пресилени. За здрав човек необходимото количество белтък е по 1 грам/кг тегло, а за 2-те незаменими аминокиселини - триптофан и лизин - съответно по 1 и 3 г/ден за целия организъм. Това количество спокойно може да се осигури от млечни храни, сурови ядки и семена, други бобови, плодове и зеленчуци.
Западният начин на хранене включва много повече от необходимото количесто концентриран протеин в месо, яйца, мляко, млечни продукти и бобови.
Белтъчните изисквания се повишават само в периода на израстването, при тежка физическа работа и след изтощително боледуване. Белтъчен глад възниква при продължително и системно гладуване или при хранене с трудносмилаеми храни. Важно е преди всичко какви аминокиселини се внасят чрез храната, а не количеството на протеините.

PS

29.04.06
13:45

Абе човек аз сега какво ще ям и пия...ти ми уби всичките храни...сега вече немога да погледна Cola light или спетчетата...

DI

29.04.06
16:00

ВНИМАНИЕ! Възможно е Вие да знаете за това, а може и да не знаете. Предайте това на Вашите познати, чието здраве Ви интересува.  :!:

Световната асоциация на университетите по опазване на околната среда възбужда дело срещу Фонда за Множествена Склероза & FDA за съглашателство с Монсанто .

В течение на няколко дни бяха четени лекции на световната конференция по опазване на околната среда. Представен беше проблема, свързан с аспартама, който е известен и под названия като “Nutra Sweet”, “Egual”, “Spoonful”, “Е 951”.
На конференцията също така се прочете и доклад от представителите на агентството по опазване на околната среда, в който се съобщаваше, че САЩ са обхванати от епидемия от множествена склероза и системен еритематоден лупус. Представители на агентството по охрана на околната среда заявиха, че не разбират какъв “токсин” би могъл да предизвика толкова масово поражение.
Ако аспартамът се нагрее до 300С, то дървесният спирт (метанол), съдържащ се в него, се превръща във формалдехид, а от последният се образува мравчена киселина,която на свой ред предизвиква метаболитна ацидоза (мравчената киселина – това е отрова, отделяна от жилата на червените мравки). Отравянето от метанол имитира симптомите на множествена склероза. По този начин една евентуална диагноза за множествена склероза може да се окаже погрешна. Множествената склероза – това не е смъpтна присъда, ако това са проява на отравяне с метанол.
В случаите на системен еритематоден лупус ние установихме, че това заболяване се е разпространило толкова широко, както и множествената склероза, особено сред тези, които пият кока-кола лайт и пепси-кола лайт. Също както и при случаите с отравяне от метанол, в случаите на системен еритематоден лупус беше забелязано, че жертвите са изпивали по 3-4 бутилки от напитките (1 бутилка е с обем примерно от 350 мл) на ден, а някои даже и повече. При случаите на системен еритематоден лупус жертвите, по правило, не са знаели, че аспартамът способства за развитие на тяхното заболяване. Заболелите продължавали да употребяват аспартам, което влошавало протичането на болестта и ставало опасно за живота. Когато ние убеждавахме хората да се откажат от продуктите, съдържащи аспартам и те прекратяваха тяхното приемане, заболяването протичаше много по-леко. За съжаление ние не успяхме да постигнем обратно развитие на заболяването. В случаите, при които беше поставена диагноза множествена склероза (когато всъщност заболяването беше вследствие на отравяне с метанол) голяма част от симптомите, след прекъсване приемането на аспартам, изчезваха. Ние даже наблюдавахме случаи на възстановяване на зрението и слуха, изчезваше шумът в ушите.
По време на лекциите се казваше “Ако вие използване аспартам (“Nutra Sweet”, “Egual”, “Spoonful” и т.н.) и страдате от мускулни болки, спазми, гърчове, виене на свят, болки в главата, депресия, ставни болки, шум в ушите, ако не ви държат краката, зрението ви се влошава, наблюдавате временна загуба на паметта, обхваща ви безпричинно безпокойство – то при вас може да се развива болест, предизвикана от приемане на аспартам!”
По време на  лекциите някои присъстващи скачаха от местата си: “Безпокоят ме някои от тези симптоми. Това обратимо ли е?” Разбирате ли колко широко се е разпространило всичко това!
На една от лекциите присъстваше посланикът на Уганда, който съобщи, че в един от отраслите на хранителната промишленост в неговата страна към захарта се добавя и аспартам! Той, също така, отбеляза, че синът на един от босовете в тази индустрия отдавна не може да ходи, а нали цялото негово семейство приема активно участие в употребата на тази продукция! Проблемът наистина е много сериозен.
Ние посетихме едно здравно заведение. Медицинската сестра, която работеше там, ни сподели, че при шест нейни приятели, големи любители на кока-кола лайт, е била поставена диагнозата множествена склероза.
Това не може да е съвпадение. Това е огромен проблем.
Аспартамът първоначално е бил включен като подсладител в състава на 100 различни изделия, което се е обсъждало на конгрес. След това са се провели още две обсъждания, обаче нищо не е помогнало. Нищо не е било направено.Търговците на наркотици и химикали имат дебели джобове.
Сега съществуват около 6000 продоволствени стоки, в които се съдържа този химикал, въпреки, че неговият патент е пресрочен! Още по времето на първото обсъждане е имало жертви, някои от които вече са слепи. Метанолът, съдържащ се в аспартама, попаднал в клетките на окото, се превръща във формалдехид. Формалдехидът се класифицира в една група с вещества като миша отрова и циановодород (синилна киселина) – смъртоносни отрови! За съжаление, необходимо е много повече време за да убиеш с формалдехид. Но той убива, а също така е и причина за развитие на неврологични заболявания.
Аспартамът променя химическите вещества в мозъка. Само това може да послужи като основание за налагане на жестока забрана на използването на аспартам. В частност, той способства за изменение на допамина в мозъка. А сега си представете какво прави аспартамът с болните, страдащи от болестта на Паркинсон.
Аспартамът също така може да стане причина за възникване на вродени дефекти. Няма нито едно съображение, от което да се ръководим и да разрешим използването на аспартам. Това не е диетичен продукт! В протокола на конгреса е казано: “Аспартамът способства за увеличаване потреблението на въглехидратите и превръщането им в мазнини”. Доктор Робертц отбелязва, че пациенти с диагноза отравяне с аспартам и след това лекувани, са губели до 19 фута тегло. Формалдехидът се отлага в мастните клетки, особено в областта на бедрата и колената.
Аспартамът е особено опасен за диабетиците. Всички лекари знаят какво може да стори метанолът с диабетиците. Ретинопатията при тях може да възникне вследствие отравяне с аспартам. Аспартамът способства нивото на кръвната захар да стане неконтролируемо, в резултат на което много от пациентите могат да изпаднат в кома. За съжаление много от тях умират. На конференция на Американския Колеж на лекарите било съобщено, че увеличената консумация от диабетици на продукти, съдържащи аспартам, в крайна сметка може да доведе до развитие на кома. В много случаи лекарите не могат да контролират нивото на кръвната захар и в резултат на това, пациентите изпадат в тежка диабетична кома и умират. Наблюдават се също така и случаи на остра загуба на паметта, която възниква заради това, че аспарагиновата киселина и фенилаланинът, при отсъствието на други аминокиселини, образуващи белтъчините, се явяват невротоксични. Те преминават през хематоенцефалистичната бариера в мозъка и предизвикват поражения на нервните клетки. Доктор Ръсел Блейлок, неврохирург, казва: “Тези вещества стимулират такива процеси, които способства за гибелта на невроните, а в резултат на това често възникват увреждания на мозъка с различни степени на тежест”. Доктор Блейлок издаде книга под названието “Екзотоксините: вкус, който убива”. Доктор Х. Д. Робертц, специалист диабетолог и експерт в областта на отравянията, предизвикани от аспартам, издаде книгата “Защита от болестта на Алцхаймер”, в която потвърждава, че аспартамът играе роля в развитието на това заболяване. И това действително е така. Медицинската сестра, с която разговаряхме в болницата, ни съобщи, че при тях е постъпила жена на 30 години с болестта на Алцхаймер. Доктор Ръсел Блейлок и доктор Х. Д. Робертц ще напишат статия за болестта на Алцхаймер, в която ще се позоват на историята на това нейно заболяване и ще я пуснат по Интернет.
Както потвърждава Асоциацията на Американския Колеж на Лекарите: “Ние говорим за чума сред неврологичните заболявания, причината за която се явява една смъртоносна отрова.” Доктор Х. Д. Робертц потвърждава, че “след като аспартамът за първи път се появи на пазара, сред пациентите с диабет започнаха да се появяват случаи на загуба на паметта и зрението, появи се неврологична симптоматика”. Докторите от Асоциацията на Американския Колеж на Лекарите признаха, че никога не са предполагали за възможните ефекти на аспартама. Те зададоха въпроса защо аспартамът не е забранен досега (фенилаланинът, съдържащ се в аспартама, променя прага на чувствителността, изтощава запасите на серотонина, което способства за развитието на маниакални депресии, пристъпи на паника, злост и насилие). В края на конференцията аз получих факс от Норвегия, в който молеха за доставянето на антидот за тази отрова. Там имаше много проблеми, свързани с употребата на аспартам. Тази отрова се използва в целия свят.
За щастие, на конференцията присъстваха говорители и посланици от различни страни. Те се съгласиха да ни помогнат. Ние Ви молим за помощ. Разпространявайте тази статия и предупреждавайте всеки, когото познавате. Връщайте продуктите, съдържащи аспартам там, откъдето сте го взели. Приемете девиза: “НЕ НА АСПАРТАМА – СТИГА ОПИТИ!” Изпратете ни своята история. Монсанто, създателят на аспартама, знае, че веществото е отровно. Но те финансират American Association, American Dietetic Association Congress, Conference of the American College of Physicians. B New York Times от 15 ноември 1996 година излезе статия за това, че American Dietetic Association Congress е потвърдила продукцията, включена в хранителната промишленост и сега получава пари от нея пари. Именно за това те не могат да критикуват техните добавки и да говорят за връзките си с Монсанто.
Доколко всичко това е лошо? Ние посъветвахме една майка, чийто син приемаше “Nutra Sweet”, да престане да дава на детето си този препарат. Детето всеки ден имаше силни припадъци. Тази майка позвъни на лекуващия лекар, а той от своя страна позвъни на ADA, откъдето му казаха, че не трябва да се прекъсва приема на “Nutra Sweet”. Все още се опитваме да убедим тази майка, че припадъците са свързани с приема на аспартам. Ние всички видяхме, че след прекъсването на аспартама припадъците бяха прекратени. Ако сега детето умре, виновникът ще бъде известен. Ние се борим против това.
Известни са 92 симптома, които възникват при отравяне с аспартам. Повечето от тях се явяват неврологични, тъй като аспартамът поразява нервната система.
В топлите страни диетичните напитки са изключително широко разпространени. Служителите и жените ги пият през целия ден. Напомням, че при температура по-висока от 300С от аспартама се образува метанол. Не е удивително, че при всички тези хора се появяват симптоми идентични с тези, които възникват при отравяне с аспартам. Доктор Роберти твърди, че употребата на аспартам по време на бременност води до развитието на вродени дефекти в новороденото.
Доктор Люис Елсас, педиатър и професор по генетика, от университета в Емори, доказа, че фенилаланинът се натрупва в структурите на главния мозък и предизвиква умствена умора. По лабораторни данни при животните се развиват тумор в мозъка, при което фенилаланинът се превръща в ДХА, фактор за растеж на тумора в мозъка. Когато доктор Асписто чете лекция за аспартама, един от лекарите в аудиторията, неврохирург, каза: “Когато ние изследвахме отстранения тумор на мозъка, открихме в него високо съдържание на аспартам.”
“Stevia” – това не е хранителна добавка, която помага за метаболизиране на захарите и за която се казва, че е идеална за диабетици. Тя е одобрена от FDA, но FDA е постъпила незаконно, тъй като има лоялно отношение към Монсанто.
Ако на етикета е написано “БЕЗ ЗАХАР” даже не се замисляйте над това, в този продукт има аспартам (или някои от другите подобни подсладители - захарин и дори по-вредния цикламат - бел.ред). Сенатор Ховард Хеценбаум написа закон, в който се казва колко опасен е аспартамът и информира жените имащи деца и бременните. По този законопроект се планира независимо проучване на проблемите съществуващи в обществото (измененията в химическата структура на мозъка, припадъците, неврологичните симптоми). Това начинание ще бъде загуба за търговците на наркотици и химикали, които позволяват свободното съществуване на болестите и смъртта в непросветеното общество.
След конференцията на Американския Колеж на Лекарите ние се надяваме на подкрепа от страна на световните лидери.
Моля Ви, помогнете ни. Съществуват много хора, които трябва да бъдат предупредени за опасността.

[1] FDA – Food and Drug Administration - (Управление по контрола и качеството на лекарствените и козметични средства. Министерство на образованието и социалните служби на САЩ ) – бел. авт.
[2] Монсанто – създателят на аспартама – бел. пр. (вижте материала Милиони срещу Монсанто - бел. ред)
[3] Склероза – патологично уплътняване и втвърдяване на тъкани или органи вследствие на разрастване на съединителна тъкан. Множествена склероза – хронично прогресиращо заболяване, протичащо с ремисии и характеризиращо се с наличност на разпръснати в главния и най-вече в гръбначния мозък (предимно в бялото вещество) на многобройни склеротични плаки – бел. пр.
[4] Системен еритематоден лупус (вълчанка) – заболяване, при което се получават разнородни язвени и деструктивни процеси по лицето, наподобяващи обезобразяване след ухапване от вълк – бел. пр.
[5] Допамин – един от медиаторите в синапсите на невроните, чрез който нервния импулс се предава от един неврон в друг, намира се в нервните влакна – бел. пр.

Бети Мартини (Betty Мartini)

Women’s Cancer Resource Center Laurie Moser,
Assistant Director 1815 East 41st Street,
Suit C Minneapolis,
MN 55407-3425 1-800-980-8544 или 612-729-049.

Вие четете това предупреждение благодарение
на Пермския Хуманитарен Център “Дианетика”

29.04.06
17:45

Не съм и подозирал, какво всъщност има в това, което си купувам от магазина...  :shock:  :shock:  :shock:  След като прочетох тези статии и онази за Е-тата, просто почна да ми става фикс идея да ги избягам до колкото е възможно... И още сега ще отида и ще изхвърля дъвките на майка ми, от които и аз доста често земах и продуктите “без захар” на сестра ми...

AN

01.05.06
03:00

едно голямо благодаря за тези постове.

така. Значи първо да питам тук за прости или сложни въглехидрати говорите или няма значение? И аз като искам да качвам маса излиза че трябва да намаля въглехидратите? Може ли да дадете примерно разпределение за прием в проценти въглехидрати-протеини-мазнини ?

02.05.06
11:13

DIETOLOG, много полезна и в същото време стряскаща е информацията, която ни даваш. Имам чувството, че поради корпоративни интереси на големи компании, на нас обикновените хора се предоставя съвсем изкривена информация за това кое е вредно и кое - не толкова. Нищо чудно в скоро време да се окаже, че традиционно вредните неща като цигари, алкохол, нитрати и др. подобни са по-малко вредни от “натуралния” плодов сок от кутия или кубчето бульон  :roll: .

:idea:  Искам да ти предложа нова тема, по която да ни информираш - за витамините (изкуствените). Чела съм много противоречиви мнения - от опасностите при предозиране до абсолютното им възвеличаване като панацея за профилактика на болести като инфаркт и дори рак.
Поздрави!

02.05.06
13:21

След като прочетох двата поста на DIETOLOG относно подладителите(в частност АСПАРТАМ) и соята се чувствам подобаващо объркан и раЗдвоен. МоЗъкът ми още не е в състояние да асимилира всичко прочетено, но въпреки това у мен въЗникнаха няколко въпроса.

1. Във вторият си пост, DIETOLOG, иЗтъкваш всички минуси на иЗкуствените подсладители(аспартам, Захарин, цикламат и т.н.) както и страничните действия, проявяващи се при приемането им при липса на достатъчно белтъци и аминокиселини в органиЗма. Това което още не ми е ясно е може ли тялото да се “пребори” с теЗи вредни вещества, хим. съединения, утрови или както искаш ги наречи и да неутралиЗира действието им, ако не нацяло то поне частично, при достатъчни количества белтъци и аминокиселини приети чреЗ “нормално хранене”( в случая под “нормално хранене” раЗбирам даден хранителен режим, бил той НВД или някъв друг)?
2. DIETOLOG, говориш и За “антидот”, какво подраЗбираш в случая? Има ли някакво вещество/а, което да служи като предпаЗна мярка и което да е достъпно За “широката публика”?

3. Тъй като е ясно, повечето хора, пишещи във форума спаЗват няква диета(била тя За покачване, понижаване, ЗапаЗване на телесната маса) у мен се Зароди и въпроса “какво да правим всички ние, които искаме да понижим телесното си тегло, като подсладителите са единствената ни “ПОЗВОЛЕНА СЛАДОСТ”? Голяма част от нас не биха могли да се откажат от тях, виЗирам и себе си като такъв и просто се чудя какво да предприема. Би ли ми/ни дал някакъв съвет?

Имам и още доста вспроси въЗникнали от твоите статии, но просто няма смисъл да ги Задавам, отговорите им със сигурност биха породили спорове, които считам За ненужни и беЗполеЗни.

Благодаря ти предварително и искрено се надявам да се намерят и още хора като теб, имащи нужните Знания и помагащи на не чак толкова просветените като нас!  :)

02.05.06
15:32

Dietolog, последните писания, които си постнал са от статия на д-р Атанас Гълъбов. Тук е цялата статия.
В предишни твои постове забелязах пак подобно поведение.
Въпреки, че това е свободен форум - би било добре да пишеш имената на източниците от които преписваш/копираш информацията.
Надявам се за в бъдеще да вземеш бележката ми впредвид .

02.05.06
19:24

Освен аспартам и захарин съм забелязал, че има и друг подсладител - малтитол. Той пак е към Е-тата, но пък малтозата (ако имат нещо общо) е естествен въглехидрат. Някой има ли някаква информация по въпроса?

03.05.06
22:00

[quote author=“vladimir.nikolov”]Dietolog, последните писания, които си постнал са от статия на д-р Атанас Гълъбов. Тук е цялата статия.
В предишни твои постове забелязах пак подобно поведение.
Въпреки, че това е свободен форум - би било добре да пишеш имената на източниците от които преписваш/копираш информацията.
Надявам се за в бъдеще да вземеш бележката ми впредвид .

Доста интересно четиво, но долавям нотка фанатизъм. И ако съм прав в някои от предположенията си, как може да сме сигурни, че изписаните неща като например за аспартама , са верни. Не твърдя, че статията е измишльотина, но това са само аргументи и предположения, а не факти. “Кажи на някой, че има 1 000 000 000 звезди на небето и ще ти повярва, кажи му, че пейката е боядисана и той ще пипне за да се увери” :roll: .

08.05.06
21:00

[quote author=“DIETOLOG”]Много хора вярват сляпо, че целта им е да намалят теглото си с определени килограми, без да се интересуват кое всъщност отслабва. Затова нека изясним едно нещо: има огромна разлика в това откъде идва намаляването на килограмите.
Затлъстяването не е просто натрупване на килограми. То е натрупване на излишни телесни мазнини. Следователно достигането на идеалното тегло не означава просто да се отървем от част от килограмите си. То означава да се освободим от излишните мазнини.
Тежестта на тялото се определя от множество фактори - съдържание на вода, на мазнини, мускули и структурни компоненти (кости, сухожилия и т. н.).
Вие на друго мнение ли сте?
Трудно е да се отслабне просто с намаляване на количеството приемани калории. Консумацията на по-малко храна и загубата на килограми не вървят задължително ръка за ръка. Нискокалоричните, богати на въглехидрати диети пораждат в тялото ви серия от биохимични сигнали, които ще затруднят използването на складираните мазнини за получаване на енергия. В резултат на това ще дойде момент, след който просто ще престанете да отслабвате.
Диетите, чиято основа са ограничаването на избора и намаляването на калориите, обикновено нямат успех. Хората, подложени на ограничаващи диети се уморяват от постоянното чувство на глад и лишение. А щом престанат да ги спазват, веднага възвръщат предишните си килограми (предимно като увеличено количество телесни мазнини), а след това са недоволни от себе си, задето не са проявили достатъчно воля и самодисциплина.
Отслабването няма почти нищо общо с волята. Нужна ви е информация, не воля. Ако промените онова, което ядете, няма да е необходимо да се притеснявате за неговото количество. Можете да ядете достатъчно, за да не изпитвате глад и въпреки това да се избавите от излишните мазнини - без да броите непрекъснато калориите или грамовете мазнина. Храната може да бъде добра или лоша. Пропорциите от макроелементи - протеини, въглехидрати и мазнини - в поглъщаната храна са ключът към стройната фигура и оптималното здраве.

Благодаря за експертното мнение и съвети...
Имам един въпрос. При мен се получиха същите неприятни последици, без да съм на такова гладуване и дори без да отслабвам. 160-49 кг. седмицата се хранех с 500 г. телешко / пилешко + 100-150г. ориз + зеленчуци, тренирах в залата 3 пъти седмично, 1 ден - се хранех...на поразия ;-)
без да съм свалила кг, е, поогормях се постепенно...но здравето пострада сериозно...
сега пих хормонални лекарства...ок. 3 месеца, забравих диетите...и ме е яд на себе си , че качих 3-4 кг, но много ме е страх, 4е може пак да си навлека по-значим отрицателен ефект от развалената фигура...
Може ли някой да ми даде съвет?
Благодаря Ви предварително...

14.05.06
15:47

Доколкото знам, АСПАРТАМ се съдържа във Pepsi Light и Coca Cola LIght

14.05.06
17:52

[quote author=”Петър89”]Доколкото знам, АСПАРТАМ се съдържа във Pepsi Light и Coca Cola LIght

ахам, също така във 99% от всички храни които са “без захар”

25.05.06
07:38

някои ше ми обясни ли какво е НВД?

25.05.06
07:41

Ниско Въглехидратна Диета. Повече информация може за намериш в http://www.bb-team.org/nutrition/ или да ползваш търсачката на форума.
По-здрави.

28.05.06
17:19

Много мерси за инфото ДИетолог!  :D

29.05.06
11:03

Познаването на биоритмите е от значение за тези, които биха желали чрез подходящ хранителен режим да коригират телесното си тегло. През деня при човека преобладава образуването и натрупването на мазнини, а през нощта – тяхното разграждане. На тази основа можем да препоръчаме на водещите застоял живот и с наднормено тегло следния режим на хранене: три хранения на ден – обилна закуска, нормален обяд и оскъдна вечеря. Такъв режим следва да доведе до намаляване или поне до задържане на теглото. Храната приета през деня на закуска и на обяд, задоволява непосредствените енергетични нужди на организма, а излишъкът се складира под формата на мастна тъкан поради високото образуване на мазнини през деня. През нощта в кръвта се увеличава нивото на два хормона – на растежния хормон и на кортизона, които причиняват разграждане на мазнините от мастните депа (тлъстинната тъкан, която може да се опипа под кожата, корема и др.) . Продуктите от разграждането на тези мазнини задоволяват енергетичните нужди на организма по време на сън, т.е при оскъдна вечеря се разграждат натрупаните  през деня мазнини. По подобни препоръчаме правенето на физически упражнения вечер, когато ще бъдат много по-ефективни за разграждането на мазнините  в сравнение с изпълняваните сутрин.
  Намаляването или избягването на закуската или обяда няма такова значение за намаляването на теглото както вечерното хранене, защото дори при гладуване образуването на мазнини през деня е значително по-голямо, отколкото през нощта. Ако опитни лица се хранят в продължение на 5 дни веднъж дневно – една част от тях само сутрин, а друга – само вечер, хранещите се сутрин показват тенденция за намаляване на телесното тегло, а хранещите се вечер – за увеличаване на теглото. Следователно е важно не само какво и колко, но и кога ядем.
:!:

AN

29.05.06
16:37

Може би това е вярно, но все пак е важно да се съобразява количеството на храната и това тя да бъде в съответния баланс-протеини,въглехидрати и мазнини. Ако те се спазват и са съобразени с личните нужди за деня не трябва да има значение по кое време на денонощието се храним. Пет хранения на ден-три големи и две малки,повече спорт и добър сън-това е една добра рецепта за здравословен начин на живот.  :P

AR

31.05.06
13:49

@ivailo - без забележки по поста. Благодаря за изчерпателната информация.

02.06.06
13:21

На мен само едно нещо не ми стана ясно в поста на Ивайло. Има голяма логика в това което казва, но защо тогава в някои програми влизат упражнения сутрин на гладно, когато гликогенните депа са празни и организма взема енергия от мазнините (при положение, че не накараме мускула да почне да взема от собствения си гликоген). Моля някой да обясни кой е по-добрия вариянт и да ми каже къде греша.

03.06.06
15:44

През нощта в кръвта се увеличава нивото на два хормона – на растежния хормон и на кортизона, които причиняват разграждане на мазнините от мастните депа (тлъстинната тъкан, която може да се опипа под кожата, корема и др.) . Продуктите от разграждането на тези мазнини задоволяват енергетичните нужди на организма по време на сън, т.е при оскъдна вечеря се разграждат натрупаните през деня мазнини. По подобни препоръчаме правенето на физически упражнения вечер, когато ще бъдат много по-ефективни за разграждането на мазнините в сравнение с изпълняваните сутрин.

ОК, в такъв случай примерно за L-Carnitine кога излиза, че е по-далавера да го пием - сутрин на гладно преди да ходим да мааме (тичаме :) )  по стадиони и градинки или вечер преди лягане? И има ли смисъл да се взима и в двата случая и ако да има ли някакви странични ефекти(предозиране или нещо такова)?

Ако ще е само едното - преди кардио го вземи. Иначе има смисъл и от двете. От минимални дози никой не е видял ефект  :D

03.06.06
17:12

Пий две преди лягане и две преди бягане (по 500мг). Предозиране може да има ако гълташ над 4-5гр, ако не и повече грама на ден. С 2гр си на долната граница. Иначе ако ще пестиш хапчетата, вземай преди бягане, както се посъветва @Петко К.

04.06.06
11:46

Какви хапове, бе братчет, какви 500 mg :) ?! По принцип като пия, пия на прах по 5 грама преди кардио. Това дето ме интересува - какво може да ми стане ако пия по 5 грама преди кардио и 5 грама преди лягане(ракове, тумори, окапване на ташаци, сърбеж в областа на гъза - такива ми ти работи  :D ). И въобще ще има ли някакъв забележим ефект или само ще си хабя прахчето?

04.06.06
15:57

[quote author=“Cherniq_Konan”]
ОК, в такъв случай примерно за L-Carnitine кога излиза, че е по-далавера да го пием - сутрин на гладно преди да ходим да мааме (тичаме :) )  по стадиони и градинки или вечер преди лягане? И има ли смисъл да се взима и в двата случая и ако да има ли някакви странични ефекти(предозиране или нещо такова)?

——————————————————————————————————————-
Какви хапове, бе братчет, какви 500 mg ?! По принцип като пия, пия на прах по 5 грама преди кардио. Това дето ме интересува - какво може да ми стане ако пия по 5 грама преди кардио и 5 грама преди лягане(ракове, тумори, окапване на ташаци, сърбеж в областа на гъза - такива ми ти работи  ). И въобще ще има ли някакъв забележим ефект или само ще си хабя прахчето?

Много ме съмнява, че говориш за креатин. Двете неща са много различни. За креатина чети в “Хранителни добавки за сила и издържливост.

04.06.06
17:11

Добрият хранителен режим е 80 % от работата, останалите 20 % са за аеробни упражнения + физически усилия.Това е от мен.
По-здрави

04.06.06
18:36

[quote author=”|Chosen|”]
Много ме съмнява, че говориш за креатин. Двете неща са много различни. За креатина чети в “Хранителни добавки за сила и издържливост.

Хехе, за L-Carnitine си говорим - онова дето имам вкус на спаружени лайна на прах, примесени с нещо неопределимо, но определено гадно :) . Братчет, това, че пиша като селянин, че снимката ми е селска и че изглеждам на нея като селянин не значи, че задължително съм такъв :). Питам дали мога да се предозирам с L-Carnitine, защото не съм се разтърсвал, а последната статия, която четох пишеше само, че трябва да се взимат 2-4 грама 40-60 мин. преди физическо натоварване. Аз пия по 5 грама, защото това дето си го взимам не е точно първо качество и не вярвам, че тази доза може да ми навреди(пък и доства време го пих и още ходя :) ). Искам да знам какви са ефектите от предозиране, симптоми, дали ще си издрайфам червата или ще ми окапят очите. И другото, което ме вълнува е - ще има ли ефект ако го пия така както попитах(преди кардио и преди лягане)?

04.06.06
18:52

[quote author=“Cherniq_Konan”][quote author=”|Chosen|”]
Много ме съмнява, че говориш за креатин. Двете неща са много различни. За креатина чети в “Хранителни добавки за сила и издържливост.

Хехе, за L-Carnitine си говорим - онова дето имам вкус на спаружени лайна на прах, примесени с нещо неопределимо, но определено гадно :) ... Искам да знам какви са ефектите от предозиране, симптоми, дали ще си издрайфам червата или ще ми окапят очите. И другото, което ме вълнува е - ще има ли ефект ако го пия така както попитах(преди кардио и преди лягане)?

Страничните ефекти свързани с употребата на L-Карнитин (L-Carnitine) са:
- повишаване на кръвното налягане
- сърцебиене
- треска
- гадене
- нервност
- повишена чувствителност на органите
- безсъние
- диария (при превишаване на дозата)

Източник:
http://www.bodybuildingforyou.com/health-supplements/acetyl-l-carnitine.htm

Това е на теория. На практика не знам някой да се е оплакал от повишена чувствителност на органите  :D
Имаше оплаквания от рода на често уриниране, качване на кръвното, на единия пъпки му излязли... В крайна сметка, обаче, дали това се дължи на Л-Карнитина или не... никой не знае.

Във всички случаи предозирането не смятам, че ще доведе до добро. По-добре си вземай дозата или малко над нея и спазвай съответния хранителен режим.

Относно вземането - мен са ме съветвали да го пия преди тренировката и преди лягане. Вземай два пъти по равно, а ако грамажа е нечетно число, по-голямата доза я вземай преди тренировка.
П.С: Всъщност след като при теб е на прах, няма проблем да делиш и грама ;-)

Успех и внимавай!

04.06.06
20:00

- безсъние
- диария (при превишаване на дозата)

Това е жестоко :D . Не можеш да застих 2 дена, преебават ти се тренировки, чувстваш се като гъз и накрая на третия ден като заспиш и се усираш в съня си :D .

И мерси много за инфото. А за таблетите - каква е разликата им с този на прах(освен в грамажа и това,че май излизат по-скъпи)?

Btw, много се кефя на Carnitina, че като го пия вечер донякъде ми убива апетита, защото като вечерям към 19:00 и ако остана буден след 22:00 ми се разказва играта и просто не мога да заспя без да ям :).

04.06.06
20:42

Знам за карнитин на капсули и течен такъв. Като течният го водят по-бързо усвояем. Честно казано не бях чувал, че има насипен на прах, но аз доста отскоро съм в играта...
Тъй като в капсулите зад синтетичната “обвивка” има пак прахче, едва ли има разлика между този в капсули и този на прах, който ти вземаш. Поне това е логиката  :wink:

06.06.06
15:13

Разликата е там, че прахообразният вариант се усвоява по-бързо от капсулният ... а течният си е най-бърз по усвояемост

Степента на бързина на усвояемост:
-течна форма
-прахообразна форма
-капсулна форма
-таблетна форма

13.07.06
22:28

Диетолог къде се изгуби:
Kakво можеш да кажеш  за маргаринът ,от какво се прави и какв ае вредата ,за захаринът нищо не каза ,и в какви дози тези подсладители са токсични ,или те като имат комулативно действие янма значение от нормата?

14.07.06
09:26

[quote author=“hakama”]Диетолог къде се изгуби:
Kakво можеш да кажеш  за маргаринът ,от какво се прави и какв ае вредата ,за захаринът нищо не каза ,и в какви дози тези подсладители са токсични ,или те като имат комулативно действие янма значение от нормата?

Маргаринът се прави от растителни масла и една кофа химикали...сам си прави изводите,но ако все пак приемаш Flora Маргарин(25% масленост),само за сравнение Маргарин,който се води уж за диетичен Калиакра Халварин е 40% масленост.

14.07.06
21:04

[quote author=“djpetko”][quote author=“hakama”]Диетолог къде се изгуби:
Kakво можеш да кажеш  за маргаринът ,от какво се прави и какв ае вредата ,за захаринът нищо не каза ,и в какви дози тези подсладители са токсични ,или те като имат комулативно действие янма значение от нормата?

Маргаринът се прави от растителни масла и една кофа химикали...сам си прави изводите,но ако все пак приемаш Flora Маргарин(25% масленост),само за сравнение Маргарин,който се води уж за диетичен Калиакра Халварин е 40% масленост.

Еми аз по принцип не ям такова “нещо” само масло ,ама те и преди като го рекламираха ми беше много смешно ...тоя Ути  -” Без холестерол...калиакра” 
-хаха еми то холестеролът е само в храни  от животински произход (месо ,сланина ...без  Млякото)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1