Относно въглехидратитев зеленчуците.

14.02.06
10:10

Здравейте, имам въпрос относно въглехидратите в зеленчуците. В таблиците е посочено че някои зеленчуци си имат въглехидрати почти колкото някои плодове. Например  морковите (8гр.) И попнеже най обичам с пилешката пържола да смачкам една голяма салата със зеле и моркови, или пък само два големи моркова...и като сметна на ден въглехидратите от тези зеленчици се получава все пак някаква цифра.
Някъде бях прочел че въглехидратите от зеленчуците можело да не се броят, защото енергията необходима за тяхното разграждане била по голяма от енергията която самите въглехидрати ни дават.
И накрая добре ли вечер преди лягане с последното хранене да смачкам с пил. пържола и два моркова? щото само месо нещо ми се гади и стомаха пак е празен.
Иначе съм на НВД вече две седмици но нещо много бавно свалям кг. Първата седмица около 800гр, втората -  половин кило ще видим третата седмица какво ще стане. Мисля да засиля велоергометъра сутрин и вечер по 30 -40 мин. А ако продължавам трудно да свалям последната седмица ще взема л-карнетин. Имам останали две опаковки от миналата година.

14.02.06
10:28

Има голяма разлика между моркова и зелето.
Моркова е един от зеленчуците с най-голям гликемичен индекс(изключваме картофа - с него няма кой зеленчук да се сравнява)
Като си правиш салата не яж само моркови - смесвай ги със зеле. Ако си в калорийните граници си сложи и зехтинче.
Това, което си прочел за въглехидратите на зеленчуците е почти вярно, но не става въпрос за всички зеленчуци. Зелето, обаче ,със сигурност е един от тези.
Поинтересувай се от гликемичния индекс(glycemic index) на храните. Този индекс определя, колко бързо дадената храна навлиза в кръвния поток и съответно вдига нивото на инсулина. В НВД една от основните ти цели е да държиш постоянно и ниско ниво на инсулина.

14.02.06
16:07

А дали ще можеш да ме насочиш към таблица за гликемичния индекс на храните или формула по която се получава. Поразрових се из сайта но не срещнах инфо. А морковите просто ги забравям. Отивам да си наскубя марули от пазара :)

14.02.06
16:45

http://www.protos.bg/diabet/vd/i76/vd_i76_14.html

мхм ... ask google befor ask questins ...

14.02.06
17:38

[quote author=“hunter29”]А дали ще можеш да ме насочиш към таблица за гликемичния индекс на храните или формула по която се получава. Поразрових се из сайта но не срещнах инфо. А морковите просто ги забравям. Отивам да си наскубя марули от пазара :)

Не, остави морковите. Просто ги смесвай със зеле, примерно, и с малко зехтин. ;) Така гликемичния индекс на морковите пада много.

14.02.06
21:12

Гликемичният индекс е важен фактор при всяка чистеща диета, а и от чисто здравословни съображения, но ако салатата се консумира с месо /какъвто е случая с питащия/, инсулинът не се вдига толкова много. Освен това е важен и показателят glycemic load, който отчита образно казано въглехидратната плътност в даден хран.продукт,  а 2 моркова надали имат висок glycemic load /сори, но сега не ми се търси точната цифра/, освен ако не са генномодифицирани кръстоски между морков и тиква :D .
На другия въпрос на питащия - при прецизно изработена диета би било редно въглехидратите от зеленчуците да се отчитат, като от тях могат да се елиминират фибрите. В практически аспект обаче, подобно задълбочаване не носи особени ползи /освен ако не говорим за състезатели, целящи да смъкнат още една десета bodyfat/, една или две салати на ден, спокойно биха могли да не се включват в сметките.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1