04.03.06
21:23
На 40г сам и се запалих по бодивил преди 5 месеца Дайте мнение,съвет мога ли и как да направя тялото си по-атлетично. Не е ли малко късно на тази възраст.До зарочването ми съм спортувал,но не така усилено.Няма ли да са нужни някакви добавки и стимуланти за моята възрастл Ако има като мен ;закъснели’ нека пишат как тренират и какво вземат
няма да е лошо малко повечко данни да дадеш - ръст,кг, как си тренирал досега.иначе няма лошо да тренира човек.още не съм стигнал 40, но натам отивам :) според мен не е късно да почваш сега, стига да не си решил да се явяваш на състезания.шегувам се :D засега съвета ми е - загрявай добре, че ставите и сухожилията на 40 не са като на 20 :wink:
Аз съм от закъснелите, започнах на 33 и сега съм на 35. Тренирам като всички други, а добавката, която пия е една, сурватъчен протеин. Не се сещам да съм попадал на специални програми за хора, които започват след 30 г. :roll:
А за резултати не ти е късно, т.е. тялото ти ще стане по-атлетично от тренировките с търпение и постоянство. Виждал съм примери с хора над 40 г. Според мен, след колко време ще постигнеш задоволителни резултати е индивидуално, зависи от сегашното ти състояние и от това какво очакваш. Но все пак, мисля, че 5 месеца е кратък период, за да видиш големи резултати.
Никога не е късно, има и доста по възрастни от теб ,и започнали много по късно ,а какви резултати демонстрират.
Аз лично ти се възхищавам че се опитваш да промениш нещата, а не се предаваш защото си на 40. Ами Рони е на 40 и нещо :)
Прочети статийте из сайта за да научиш нещата
Успех
[quote author=“Veselia”]На 40г сам и се запалих по бодивил преди 5 месеца Дайте мнение,съвет мога ли и как да направя тялото си по-атлетично. Не е ли малко късно на тази възраст.До зарочването ми съм спортувал,но не така усилено.Няма ли да са нужни някакви добавки и стимуланти за моята възрастл Ако има като мен ;закъснели’ нека пишат как тренират и какво вземат
Изобщо нямаш проблем да постигнеш доста,стига да тренираш разумно.Проблемът е точно в ставите и сухожилията,но при добро загряване и внимателно боравене с тежестите няма да има проблем.Аз след 2 месеца /живот и здраве/ще навърша 41.Наистина не съм започнал от скоро,но тренирам все още по доста тежки програми.Добавки може да да вземаш за възстановяване,но стимуланти не ти трябват/ако съм разбрал правилно/.Ами успех :wink:
И аз да се включа в клуба на ветераните :) , аз съм на 34г. и започнах преди 3-4 месеца пак да тренирам :roll: и мога да кажа , че сега за това време постигнах по-вече отколкото навремето когато като ученик тренирах 2-3г. уж “сериозно” , та мисълта ми е когато се прави с акъл винаги може да се постигне нещо.
Здравейте и от мен азсъм на 37 тренирам от 1год спрях цигарите и да ви кажа че се чувствам прекрасно и имам резултати не лоши така че щом човек има желание всичко се постига
09.03.06
15:02
Няма никакви проблеми да започнеш на 40.Просто резултатите ще идват по-бавно, но определено ще ги има.Още от отдавна е доказано че човешкото тяло може да се развива на всяка една възраст.
Виж тук: http://www.bb-team.org/articles/000516.php
Казват че хората стареят когато престанат да се развиват...
Успех!!!
Благодаря ви за отговорите Наистина този спорт те кара а се чувстваш чудесно.Сега разбрах колко съм изгубил като не съм започнал по-рано
[quote author=“Veselia”]Благодаря ви за отговорите Наистина този спорт те кара а се чувстваш чудесно.Сега разбрах колко съм изгубил като не съм започнал по-рано
Не си загубил чак толкова като не си почнал по-рано. Щеше да изглеждаш и да се чувстваш добре на една възраст когато без това тези неща не липсват много :-)))) И може би, казвам може би , вече да си изгубил желание за тренировки. Да започнеш на такава възраст без да ти е горяла нервната система си има огромни плюсове. Резултатите не идват толкова бързо колкото на 20 но пък са много по смайващи и за теб и за околните :-) Но ти би трябвало вече да си го открил.
Иначе тренирай си като всички други, без да посягаш към разни стумуланти. Аз дори и хранителни добавки не съм вземал , ще почакам ако се появи някакъв застой, тогава може да се мотивирам.
Моят съвет е да обмислиш кръгова тренировка на цяло тяло. Почивай малко повече, да кажем поне 2 -3 поредни дена седмично, и една цяла седмица в месеца. Внимавай с кардио тренировките, аз се изтощавах много от кардио след силова, но това се коригира с времето. Не се хвърляи на тренирвки за хипертрофия, работи по-скоро силово, това е по-полезно за теб, големина ще доиде и като вторичен ефект.
[quote author=“StefanR”][quote author=“Veselia”]Благодаря ви за отговорите Наистина този спорт те кара а се чувстваш чудесно.Сега разбрах колко съм изгубил като не съм започнал по-рано
Не си загубил чак толкова като не си почнал по-рано. Щеше да изглеждаш и да се чувстваш добре на една възраст когато без това тези неща не липсват много :-)))) И може би, казвам може би , вече да си изгубил желание за тренировки. Да започнеш на такава възраст без да ти е горяла нервната система си има огромни плюсове. Резултатите не идват толкова бързо колкото на 20 но пък са много по смайващи и за теб и за околните :-) Но ти би трябвало вече да си го открил.
Иначе тренирай си като всички други, без да посягаш към разни стумуланти. Аз дори и хранителни добавки не съм вземал , ще почакам ако се появи някакъв застой, тогава може да се мотивирам.
Моят съвет е да обмислиш кръгова тренировка на цяло тяло. Почивай малко повече, да кажем поне 2 -3 поредни дена седмично, и една цяла седмица в месеца. Внимавай с кардио тренировките, аз се изтощавах много от кардио след силова, но това се коригира с времето. Не се хвърляи на тренирвки за хипертрофия, работи по-скоро силово, това е по-полезно за теб, големина ще доиде и като вторичен ефект.
Не знам дали е правилно това за неговата възраст , аз например тренирам точно за хипертрофия(каква дума :) ) с колкото се може по-минимално покачване на силата :? , понеже не искам да си натоварвам излишно ставите , а и какъв е смисъла да вдигам много кг :?: , няма да ставам щангист :wink: ..........
15.03.06
16:10
Аз знам, че с напредване на възраста особено след 40 год. трябва да се наблегне на дихателните упражнения,на упражнения за повишаване на издържливоста и за релеф.
Ами силовата тренирока е по лека всъщност , по малко товари кръвоносната система , а и общата умора е по ниска. Понеже бройките са по-малко човек се съсредочава повече и рязко намалява шанса от контузия. Убеден съм , че е по добра за ставите , свикват с тежеста гръбачният стълб не се “шашка ” от килограмите а и без това първо трябва да намалиш дефицита на сила. При всяко положение за костната система е по добре да дигаш тежко, забавяш процесите на стареене и
конкретно задаващата се остеопороза.
Освен това действа много добре на мотивацията, силовите показатели се качват много бързо, аз започнах от 2 набирания и в момента съм на 15 ,това за близо 100 кг човек. Като си харесах силата , започнах и тренировки за издържливост, това ме върна в началото няма шега, трудно си ми е :-) А хипертрофията съм я заебал, тя си върви де , но не я следя и най-вече не натискам натам.
От друга страна , всичко това са глупости. Тренираш си така, както щеше да тренираш ако беше на 20, както те кефи де, само дето си намираш обяснения защо точно така е най добре за възраста ти :-)))))
Не пускай поредни постове моля !!! Ако имаш да добавиш нещо използвай бутона “промени” !!! Обединих ти поста
DJGorgio-Astor
Едит след забележката. Съжалявам, дори се усетих ама беше късно.
15.03.06
16:25
Обаче не забравяй,че с напредването на възраста,метаболизма се забавя и склонноста към трупане на излишни килограми се увеличава.
[quote author=“StefanR”]От друга страна , всичко това са глупости. Тренираш си така, както щеше да тренираш ако беше на 20, както те кефи де, само дето си намираш обяснения защо точно така е най добре за възраста ти :-)))))
Е ,усети се че няма смисъл от подробности.Аз също продължавам яки и тежки тренировки,че и даже са в повече от тези на 20г.Въпрос на хъс [quote author=“realityman”]Обаче не забравяй,че с напредването на възраста,метаболизма се забавя и склонноста към трупане на излишни килограми се увеличава.
Да така е,но и това се оправя,просто трябва да се набляга малко повече на кардиото.Аз лично правя 5 пъти седмично,качвам и ММ
[quote author=“StefanR”]Ами силовата тренирока е по лека всъщност , по малко товари кръвоносната система , а и общата умора е по ниска. Понеже бройките са по-малко човек се съсредочава повече и рязко намалява шанса от контузия. Убеден съм , че е по добра за ставите , свикват с тежеста гръбачният стълб не се “шашка ” от килограмите а и без това първо трябва да намалиш дефицита на сила. При всяко положение за костната система е по добре да дигаш тежко, забавяш процесите на стареене и
конкретно задаващата се остеопороза.
Освен това действа много добре на мотивацията, силовите показатели се качват много бързо, аз започнах от 2 набирания и в момента съм на 15 ,това за близо 100 кг човек. Като си харесах силата , започнах и тренировки за издържливост, това ме върна в началото няма шега, трудно си ми е :-) А хипертрофията съм я заебал, тя си върви де , но не я следя и най-вече не натискам натам.
Съгласен съм с теб ,че при тренировката за сила общата умора е по-малка, но не и с това , че е по-щадяща за ставите. Тук във форума хилади пъти е казано , че когато се вдига с големи тежести упражнението се изпълнява нечисто и не е толкова добре контролирано, което пък натоварва много ставите и сухожилията, това е явно. Може ли да те попитам за какво ти е да вдигаш тежко? Аз по-скоро бих казал тренирай за обем , а пък силата неминуемо ще се повиши. :wink:
Аз бих му препоръчал да взима витамини, калций,калии и други такива за да са му здрави сухожилията,ставите и костите. А пък за тренировктата - да тренира както той чувства за най-добре било то тежко или леко: :wink:
[quote author=“red”]
Съгласен съм с теб ,че при тренировката за сила общата умора е по-малка, но не и с това , че е по-щадяща за ставите. Тук във форума хилади пъти е казано , че когато се вдига с големи тежести упражнението се изпълнява нечисто и не е толкова добре контролирано, което пък натоварва много ставите и сухожилията, това е явно. Може ли да те попитам за какво ти е да вдигаш тежко? Аз по-скоро бих казал тренирай за обем , а пък силата неминуемо ще се повиши. :wink:
Мдаа , нека изясниме за да не се обърка някои. Тренирам така защото повече ми харесва , като защитавам силовата тренировка не настоявам, че това е най правилният начин за надкочили христовата възраст.:-)
Умората е по малка, това е ясно , за работил цял ден човек има значение. Мотивацията е по-добра, постиженията се качват по-бързо и това също има значение. Намалява се дефицита на сила. Нека да поясня ако някои не знае. Мускулно влакно с дадено сечение има теоретичен максимум които може да “свие”. Това се нарича абслоюютна сила. Освен това има и така наречената максимална сила, това е тежеста която на практика може да се дигне. Разликата между двете сили е дефицит на сила. При тренирани хора максималната сила е да кажем 90% от абсолютната. При нетренирани е 60% примерно. И важното в нашият случай, колкото повече години минават без трениране толкова повече пада тази маскимална сила спрямо абсолютната. Ако един 20 годишен човек започне тренировка за хипертрофия тои ще има по-бързи резултати от 40 годишния по много причини но една от тя е ,че неговия дефицит на сила е по-малък. Неговото влакно е по-близо до края на потенциала си с тази дебелина и ще му се наложи да се укрепва и расте. Докато 40 годишният първо трябва да задейства това което има и чак тогава ще почне да расте.Та този точно дефицит смятам ,че трябва да се намалява през първите месеци.
По въпроса за ставите и сухожилията. Не мисля, че първите няколко години човек трябва да се притеснява за това, ако не взема някакви анаболи естествено. Ако примерно, аз имам генният потенциал на Миле и дигам поне 3 пъти по малко от него за какво да се притеснявам? Мислиш ли , че неговите сухожилия са три пъти по дебели от моите , така както мускулите му :-))) А ставите , как да ги укрепвам ако не дигам тежко? Тук вече не съм сигурен но мисля, че те специално могат да държат огромни тежести. (Така предполагам , не съм сигурен) Интересно е да се чуе някои професионално тренирал щангист. Лично аз предполагам ,че ще има повече проблеми с колената , отколкото с по малките и доста по-сложно устроени раменни стави.
За чистите повторения , ако искаш хипертрофия-да, тогава движението е подчинено на мускула, обаче в живота чийтваш непрекъснато, по естествено е да се разхвърля тежеста върху колкото може повече мускули. Та ако чийташ от самото начало , рискът от контузии при големи тежести , не е по-голям.
Е, това са само разсъждения , не някакви основни положения :-)
Едит. И кое е чистото движение , при едно от любимите ми упражнения , това от аватара ми :-)))
[quote author=“Veselia”]На 40г сам и се запалих по бодивил преди 5 месеца Дайте мнение,съвет мога ли и как да направя тялото си по-атлетично. Не е ли малко късно на тази възраст.До зарочването ми съм спортувал,но не така усилено.Няма ли да са нужни някакви добавки и стимуланти за моята възрастл Ако има като мен ;закъснели’ нека пишат как тренират и какво вземат
Що да е късно?
Прочети повечко за спорта, храненето и почивката и си тренирай нормално, като в началото караш на общо стимулиращи тренировки, без много зор, докато навлезеш във форма. Кога ще стане това си е индивидуално.
Успехи