Проблем с хернията.. Help!

08.03.06
19:26

Здравейте,
от много акъл си докарах херния.. Значи по принцип проблема при мен е много стар.. още преди около 6 години почти, бях получил някаква херния, от правене на тяга. Проблема се изразяваше в болка в долната дясна част на корма (малко над слабините) и една изпъкналост появила се там, която с пръсти намествах, но периодично пак изпъкваше. Разбира се отидох при джипито ми тогава (ама той на всички хора им казва че им няма нищо..) та веднага ми каза, щом не ме болят ташаците нямало проблем.. да лежа повечко, да спра да тренирам за известно време и че ще се оправя.. Така и направих, спрях за около 2 месеца тогава и се оправих наистина.. след това периодично се появяваше проблема, но след около година - две, вече го нямаше, стига да не се заседявам много облегнат надясно разбира се..
Та това беше предисторията.. Онзи ден си правя бицепс в фитнеса и си викам чакай да пробвам за рекорд.. направих на 100 двойка (прав с големия лост), но на второто повторение усетих как нещо ми изпука там.. Не обърнах голямо внимание..
След няколко дни обаче един приятел пробва рекорд за тяга.. беше сложил 190 и ги дръпна.. И си казах що пък и аз да не опитам (а тяга не бях правил от 6-7 години) и без загрявка без нищо, направо отидох до щангата както си беше натоварена и се изправих с нея.. Пак усетих малко болка на въпросното място, но отново не и обърнах внимание.. След това и на плуване ходих и там нещо съм преразтегнал предполагам, защото надругия ден вечерта освен отдясно започна да ме боли и от ляво, дори много по-силно.. През деня като ходех усещах как тази болка се пренася и по слабините..
Моля се на господ да не е нещо сериозно.. сега от няколко дни съм спрял всякакъв вид тренировки. НА ЛЕКЪР НЯМАМ НАМЕРЕНИЕ ДА ХОДЯ, така че просто искам съвет, кажете какво се прави за самолечение на херния??? В смисъл пият ли се някакви хапчета, или специални витамини?
Благодаря на всички за търпението да ми изчетът обясненията ;-) !!!
п.п. и моля не ме карайте да ходя на лекър, нямам такова намерение, надявам се сам да се оправя.. ако видя че до 1-2 седмици нямам подобрение, обещавам да отида.
Вие дайте съвети за самолечение!
10х!
п.п. честит празник на дамитте ;-)

08.03.06
19:33

НА ЛЕКЪР НЯМАМ НАМЕРЕНИЕ ДА ХОДЯ

бате , по-добре там отиди,не хапе  :lol:

08.03.06
19:35

мен ако питаш няма какво да се дърпаш.. херния не се лекува с хапчета ако е съвсем малко зараства но в повечето случай се налага операция.. пък и е доста опасно ако е херния.. най-добре иди на лекар дано да не е нещо сериозно... и самолечението го остави за грипа :)

08.03.06
19:40

[quote author=“FedEx”]мен ако питаш няма какво да се дърпаш.. херния не се лекува с хапчета ако е съвсем малко зараства но в повечето случай се налага операция.. пък и е доста опасно ако е херния.. най-добре иди на лекар дано да не е нещо сериозно... и самолечението го остави за грипа :)

точно за тва не искам да ходя, защото знам че ако е малко ще мине от само себе си, а операция неискам да ми правят!!
Интересува ме има ли хапчета за подсилване на ципата която държи червата ;-)

08.03.06
20:27

е не знам дали знаеш, че ако ти се защипе някое черво се умира.. като гледам не гледаш много сериозно на това... няма какво да се услушваш а ходи на лекар!

08.03.06
20:42

[quote author=“FedEx”]е не знам дали знаеш, че ако ти се защипе някое черво се умира.. като гледам не гледаш много сериозно на това... няма какво да се услушваш а ходи на лекар!

абе то ако ще се умира, да съм го разбрал до сега.. ;-)
Искрено благодаря за загрижеността, но наистина мислиш ли че ако имах намерение да ходя на лекар щях да я пускам тази тема във форума?
Все пак мерси!

twista

08.03.06
21:44

Ако ти правят операциа поне половин година не трябва да се докосваш до железата

08.03.06
22:19

[quote author=“twista”]Ако ти правят операциа поне половин година не трябва да се докосваш до железата

аз си правя сметка след седмица-две да започвам тренировки и то без никви операции, никви простотии.. природата си знае работата, надявам се тялото да се излекува само..

08.03.06
23:14

Човек и да ти мине което искрено ти пожелавам , бива повече да не правиш тая тяга и такива максове  от рода на 100кг. за бицепс блъскаи си там с колкото можеж  за да не си докарваш проблеми !!!

И все пак е наи добре да се отиде на Лекар !!!

08.03.06
23:30

[quote author=“Kang”]Човек и да ти мине което искрено ти пожелавам , бива повече да не правиш тая тяга и такива максове  от рода на 100кг. за бицепс блъскаи си там с колкото можеж  за да не си докарваш проблеми !!!

И все пак е наи добре да се отиде на Лекар !!!

мерси за съветите ;-)

RE

08.03.06
23:55

при тебе до колкото разбирам е много странна ситуацията.Хернията по принцип е или отдясно или отляво.
При тебе явно е било така ама защо те боли и отдругата страна не знам със сигурност.Да не си направил двустранна херния и отдвете страни.?Ако е само от едната щях да ти препоръчам колан за херния.Продава се в аптеките,но трябва да търсиш.защото вече ги няма много много.Аз бях си взел преди за 4-5 лв и върши работа.Аз също тренирам с лека херния но никога без защита-колан за херния.Без никакво предпазно средство да тренираш е опасно.Когато го има колана и притиска добре мястото на хернията тя и да направи опит  да излиза /говоря ти за лек случай на херния/ това го притиска и имаш някаква защита.Обясни ми в момента и също като тренираш от едната стана ли те боли само или отдвете?

09.03.06
00:01

херния се лекува само с операция. отделните случаи на хора които са възстановили пукнатината е резултат на най малко 1 година много стриктен режим - както на хранен, така и на физическа активност. за човек като теб това ще бъде ГОЛЯМА МЪКААААААААА!!!! и пак не се знае дали няма да се наложи да минеш под скалпела. затова директно при хирург и. операцията ще трае има няма 1-1.30 часа, след 5 часа болките ще са намалели, а след 5 дена ще си ок. след 3 месеца можеш да тренираш както си искаш. помоли хирурга да взме под внимание факта че тренираш с големи тежести. конците са различни за шевовете, за да се предотврати рецидив в бъдеще. аз на 20 я ден правех коремни преси и бях отново при хирурга - ама се разминах с леко раздразване на оперираната тъкан. след три месеца нямах проблеми. сега дърпам пак 180 на тяга и не се притеснявам за херниите. майката му е як коремна преса. тя пази от хернии.

09.03.06
17:47

Благодаря много и на двамата, за пореден и последен път ви казвам че няма да ходя на лекар. Пича който ми препоръча колана ще го послушам, в интерес на истината точно преди половин час научих че имало и такива екстри.. един познат ми каза че си бил купил..
Още утре ще отида до аптека и ще проверя.
Иначе отностно моите хернии.. при тях интересното е че по принцип не слизат до тестисите, там извънредни подутини да чукна на дърво не съм получил (но левия ме боли от няколко дни от както ви казвам че и лявата страна на корема ме заболя).
По принцип подутини получавам на самия корем, долу ниско в областа на апандисита. Там ми беше първата херния и тогава джипито ми каза просто да полежа повечко няколко дни и да спра да тренирам за известно време.. и наистина, като лежах на лявата си страна хернията отдясно си се прибираше, но ако лежа или седя неправилно продължително време наклонен на дясно, веднага ме заболява там.. Затова през годините, като почустах болка отдясно, просто започвах да спя само на лявата страна наклонен и за седмица-2 проблемът отшумява.. Но явно пък от толкова седене наляво сега пък там съм разкъсал ципата.. Защото онзи ден като ви споменах, след бицепса и тягата и след плуването имах болки отдясно и по стар навик, започнах да се залежавам наляво.. Примерно пусна си филм и го гледам легнал наляво рамо. Обаче точно на един филм, след около час и половина лежане на тази страна се появи и болка в цялата лява част на корема а на всичко отгоре се пренася и до левия тестис.. Та сега вече на никъде некривя. Седя на стол изправен симетрично, спя само по гръб (щото и по корем прекалено се опъва ако лежа) и просто се моля да ми мине..
Утре ще си купя споменатия колан, дано даде резултат.
Мерси на всички още веднъж ;-)

09.03.06
18:27

Значи и аз съм имал херния като малък 4-5 клас бях мисля че... казаха ми операция разбира се и ,че след операция на едната страна(лявата в моя случай) ще се появи и от другата(дясна страна)и демек 2 операции, но нашите все отлагаха и лекарят тогава ми каза, че може сама да се ‘прибере’ хернията, но било малко вероятно. Така за 3-4 години хернията ми изчезна напълно. Като почнах с фитнеса беше напълно изчезнала, но не правя тяга, защото не ми се рискува изобщо, понякога усещам нещо като туптене в тази област където ми беше хернията мисля, че от гребането с щанга ми се получава.
Има безкръвни операции, която ти препоръчвам почти няма да стоиш в болница, след това не знам колко време не трябва да тренираш, но едвали ще ти се оправи хернията от само себе си толкова бързо колкото очакваш. Също има опасност от преплитане на червата и смърт няма да можеш да стигнеш до болницата дори...
Ти си решаваш...

09.03.06
18:58

NowIamYourGod батка не че нещо ама вземи да тренираш малко по умно :) къв е смисъла на 2 повт на 100 за бицепс ? Или пък 190 тяга без да си загрял? Един приятел се направи на мъж един ден и после година и половина не стъпи в зала, няколко месеца не можеше да се наведе шишето с вода да си вземе. Даже  с малко си се отървал операциика и за 2-3 месеца си на същото дередже както преди, пък в твоя случаи дано и без лекари да минеш. Тои Дани Драганички в едно интервю си го каза повече от 160 тяга си е  трибои.

09.03.06
21:31

Можеш да наблягаш на препарати за възстановяване (витамин С, аминокиселини) - не знам дали хернията ще се затвори, но поне тази тъкан да се възстанови и да не се получи и от ляво.

09.03.06
22:07

Мерси пичове ще ви послушам. Значи витамин C и аминокиселини са полезни за тази ципа дето държи червата?
п.п. Какво точно представлява тази безкръвна операция?

09.03.06
22:57

[quote author=“NowIamYourGod”]Мерси пичове ще ви послушам. Значи витамин C и аминокиселини са полезни за тази ципа дето държи червата?
п.п. Какво точно представлява тази безкръвна операция?

в бг още не практикуват , поне официално тези операции. стандартаната операция обаче се води за козметична. ако хирурга е пекан , за отрицателно време си на крака.
по повод решението ти да не се подлагаш на интервенция само следното - хернииите носят риска от прищипване на червата. от тук може да последва прекъсване на кръвоснабдяването им и нарушаване на нервните пътища. резултата може да бъде от фатален в най лошия до принудително отстраняване на част от червата. ако това се случи забрави за мускулна маса завинаги. не си струва риска. избора е или операция и след време си връщаш формата и вдигаш отново като животно, или забрави за тренировките и не се оперирай. това е само вметка от мен, живота си е твой , тялото си е твое решението твое. дано решението което вземеш бъде правилното за теб!
успех и здраве!

JI

09.03.06
22:59

човек това е опасно отиди на лекар не си господ  :lol: ( шегичка разбирасе )
но все пак послушай всички и отиди на лекар !
колкото за това че двойка на 100 защто да не е продуктивно ? по този начин стресираш адски мускула и използвано правилно ( не в неговия случей ) може да има наистина растеж или да преодолееш застой .

09.03.06
23:11

[quote author=“NowIamYourGod”]Мерси пичове ще ви послушам. Значи витамин C и аминокиселини са полезни за тази ципа дето държи червата?
п.п. Какво точно представлява тази безкръвна операция?

Не мисля, че Ц-то и аминотата ще ти помогнат точно на тази ципа, те са за цялото тяло. Безкръвната операция е с нещо като лазер няма да те режат няма белег, шевове. Със сигурност е по-скъпа на мен ми я предлагаха още миналия век не е нещо ново. Според мен направи си такава операция да нямаш проблеми вече с хернията, а не да те мъчи цял живот...да се пазиш да я мислиш..гадно е.

09.03.06
23:14

NowIamYourGod лошо братле , лошо
Моя съвет е иди си при хирург и си оправи проблема, с тези работе само може да позамажеш нещата , но не можеш да ги отсраниш

30.03.06
21:11

Пичове искам неискам, оперирах се. Днес се прибрах от болницата (вчера беше операцията). Самата операция неболи, след това (като мине ефекта от упойката) идват проблемите, ама няма начин.. В момента, макар и доста трудно се движа. До 2 седмици би трябвало вече да се движа нормално, а след около месец да започвам с тренировките отново  :wink:

30.03.06
21:24

NowIamYourGod Бързо оздравяване братле,а и видя няма нищо страшно
Поздрави

Стискаме палци! Да си жив и здрав!  :wink:

Animal

31.03.06
00:24

Радвам се, че си се решил! Като четох темата си мислех колко може да се прецакаш ако не идеш. Бързо оздравяване!

31.03.06
10:07

[quote author=“NowIamYourGod”]Пичове искам неискам, оперирах се. Днес се прибрах от болницата (вчера беше операцията). Самата операция неболи, след това (като мине ефекта от упойката) идват проблемите, ама няма начин.. В момента, макар и доста трудно се движа. До 2 седмици би трябвало вече да се движа нормално, а след около месец да започвам с тренировките отново  :wink:

Това според мен е най-доброто решение. И не се притеснявай, ще можеш да тренираш много по-скоро от колкото предполагаш. Успех и следващият път умната (ако ли не, русата  :D ).

31.03.06
11:25

Благодаря много на всички  :wink:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1